Pitanja za ateiste???

Član
Učlanjen(a)
26.07.2012
Poruka
455
apsolutno nemam ništa protiv ičijeg verskog uverenja, no dok sam čitao ove komentare setio sam se da sam davno pročitao nešto što mi se čini interesantno za ovu raspravu pa Vam to citiram:

SKEPTICI O BOGU

Tko tvrdi da bog postoji, smatra ili da se on brine za stvari u svijetu ili da se ne brine, a ako se brine, ili da se brine za sve ili samo za neke. No, kad bi se bog brinuo za sve, ne bi bilo nikakva zla ni opačine u svijetu. Međutim govore da je sve puno opačine. Neće se dakle kazati da se bog brinuo za sve. Ako se pak brine samo za neke stari, zašto se brine za jedne, a ne za druge?
Jer ili on hoće i može da se brine za sve, ili hoće ali ne može, ili može, a neće, ili pak niti hoće niti može. Ali kad bi htio i mogao, on bi se za sve brinuo. No prema naprijed iznijetom on se ne brine za sve.
Ne stoji dakle tvrdnja da on hoće i može da se brine za sve. Ako, doduše, hoće, ali ne može, slabiji je od uzroka, zbog kojega se ne može brinuti za ono za što se ne brine. No to da je od nečega slabiji protivi se pojmu boga. Ako se on može brinuti za sve, ali neće, moglo bi se pomisliti da je zloban. Ako pak niti hoće niti može, i zloban je i slab. Tako govoriti o bogu priliči samo bezbožnicima.
Bog se dakle ne brine za stvari u svijetu. No ako se nizašto ne brine i ako ne postoji niti kakvo njegovo djelo niti učinak djelovanja, nitko neće moći kazati odakle dokučuje da bog postoji, kad se on ne pokazuje iz samoga sebe niti se može dokučiti po kakvim učincima. I stoga je dakle nedokučivo da li bog postoji.
Pironove postavke, (Piron 360-270 p.n.e.) Zapisao Sekst Empirik

Član
Učlanjen(a)
13.09.2012
Poruka
76
mnogo stvari, da je bog rekao ovo ili ono da je ovaj uradio ovo ili ono da je bilo ovako ili onako, ja to ne prihvatam niti se slazem sa time, pa imamo jevandjelja koja se ne slazu jedan sa drugim sta onda ja imam da pricam tu

Шта ви кажете значи да је ваша размишљања је близу оној од муслимана!

Član
Učlanjen(a)
13.09.2012
Poruka
76
ja nisam musliman

Види шта сам написао:

mnogo stvari, da je bog rekao ovo ili ono da je ovaj uradio ovo ili ono da je bilo ovako ili onako, ja to ne prihvatam niti se slazem sa time, pa imamo jevandjelja koja se ne slazu jedan sa drugim sta onda ja imam da pricam tu

Ово је класична изјава муслиманског невреник.

Ово је Сатана!

Највиши облик богохуљења!

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Kako mi to možemo da znamo?
Vidiš da zboriš kao Musliman. Opadaš Hrist, sve Hrišćane............više elemenata imamo da verujemo da si Musliman, nego Hrišćanin.

ja da sam musliman stvarno ne vidim ni jedan razlog zasto to ne bih rekao, ali nevidim ni jedan razlog, ja sam bio jasan kad sam rekao "rodjen kao pravoslavni hriscanin i srbin i tako cu umreti, to je sve fizicki a duhovno ne pripadam niti jednoj religiji i nacionalnosti, duhovno sam slobodan i pripadam samo bogu" ja napadam sve koji osudjuju druge ne istomisljenike, bilo da je musliman hriscanin budista jevrejin ateista ili sta ti ja znam sta vec. a to sto ja nisam ovca pa da verujem u sve sto pise to je nesto drugo, to je ta moja duhovna sloboda i ona se tesko stice, vi verujete u bibliju (vise nego sto verujete u boga) ja nemam problem sa tim sve je to ok samo da ne napadate druge ne istomisljenike i da is nazivate ovakvim ili onakvim i da vi dajete sebi za pravo da sudite

Član
Učlanjen(a)
24.09.2012
Poruka
8
Nije tesko verovati u Boga, Bog kakvim god ga imenom zvali stanuje u ljudskom srcu. Moja poznanica, bivsa kaludjerica, kaze da dobar covek ne vidi zlo. Medjutim, mnogo je teze verovati crkvama, to jest onima koji religiju pripovedaju. Svaka konfesija tvrdi da je samo ona - PRAVA. I tu nastaju svi problemi - covek je otudjen od Boga a crkva se javlja kao posrednik. I to los. Ne zaborate da je crkva nekad bila pojam jednak drzavi. A i danas nije daleko od vlasti.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Nije tesko verovati u Boga, Bog kakvim god ga imenom zvali stanuje u ljudskom srcu. Moja poznanica, bivsa kaludjerica, kaze da dobar covek ne vidi zlo. Medjutim, mnogo je teze verovati crkvama, to jest onima koji religiju pripovedaju. Svaka konfesija tvrdi da je samo ona - PRAVA. I tu nastaju svi problemi - covek je otudjen od Boga a crkva se javlja kao posrednik. I to los. Ne zaborate da je crkva nekad bila pojam jednak drzavi. A i danas nije daleko od vlasti.

pa i danas kad bi stavio sve precednike na jednu stranu a papu ili nekog drugog bosa u drugim religijama na drugu stranu, videli bi koliko ljudi bi pratilo precednike a koliko ove druge

Natrag