Član
- Učlanjen(a)
- 02.11.2012
- Poruka
- 1.746
Ovdje opet isticem vjeru-islam: Uci! - je prva objavljena Rijec.
Svakome ciovjeku je naredjeno da uci i istrazuje.
Bog kaze u Kur'anu:
Dobijace dokaze svuda oko njih i u svemiru sve dok ne povjeruju. i
Najprije ce uceni ljudi povjerovati.
Ja ne sumnjam.
Kao sto sam ti rekao ne poznajem kuran. Kazes uci. Slazem se. Ali se ne slazem da je ova ideja vodilja u muslimanskom svetu. Vec sam pomenuo istorijski period kad su muslimani dali znacajan doprinos znanju i bio je direktna posledica uticaja helenisticke kulture. Paralelno sa tim u hriscanskom svetu su se vec distancirali od tog uticaja i spaljivali su vestice, nabijali ljude na kolac i mucili radoznale ljude. Kao sto sam vec rekao, dobrim delom smo se istrgli iz kandzi gluposti ali ima jos da se radi.
Gledao sam predavanje jednog astofizicara generalno na temu nauke i deo je bio posvecen bas arapskom doprinosu nauci (tu sam prvi put cuo za Al Gazalija) ali sledeci podatak je bio zapanjujuc. Koliko ima Jevreja na planeti? Izmedju 15 i 20 miliona. Muslimana? Vise od milijardu i po. Evo intersantne cinjenice. Medju dobitnicima Nobelove nagrade za nauku, 25 posto su Jevreji (mogu da pretpostavim da je velika vecina njih sekularna) a muslimana ima 0.5 posto. Dakle, ima ih 100 puta manje a 50 puta vise dobitnika. Imaju 5000 puta veci doprinos nauci. Bukvalno. Zamisli milijardu i po mozgova da misle na sekularni nacin. Kakav bi doprinos svetu dali! Koliko bisera se krije u tom ogromnom broju, to je skoro cetvrtina covecanstva. Koliko bi vise znali i razumeli. A to je samo jedna religija. Zamisli svet u kome nemas otkrovljenja nego istragu za cinjenicama. Ne kazem da je samo religija kriva za lose stvari, ima mnogo drugih faktora ali ona nosi veliki deo tereta.
Poslednja izmena: