Pitanja za ateiste???

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
to sto su japanci radili u ratu, kamikaze i to, to nema nikakve veze sa religijom, to ima samo veze sa vojnickom cascu i jos kad dodamo na to da su japanci bili spremni da poginu za svog cara to je to, i ne treba religiju mesati u te stvari, druga je stvar kad muslimani uzmu neko nebulozno dete i ubede ga u neku ideologiju da raznese nekoga da ce posle da ide u raj ili gde vec, to je nesto drugo i ne treba takve stvari mesati sa vojnickim cinom

Slazem se da to shvatali kao cast i obavezu i da je nasledje samurajske kulture, mada sam zaboravio da napomenem da koliko sam razumeo japanci su cara Hirohita (ili kako se vec zvao ) smatrali nekom vrstom bozanstva. Verovatno je i to imalo uticaj u njihovoj kulturi. A sto se bombasa samoubica tice valjda ih cekaju u raju 72 device. Kad bi im neko rekao da ih cekaju i 72 taste...

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
:D

Mislis li da bombasima samoubicama nije jednaka cast kao i samurajima? Kakvi su uopste motivi koji ih pokrecu?
Mislim da nisu u pitanju djevice nego mrznja i osveta iz (ne)opravdanih razloga.

Da, Japanci su cara smatrali bogom, sinom bozice sunca, zato su zrtvovali zivotr da ne budu porazeni.

Njihoiva motivacija nije bila jednaka bombasima-samoubicama, mislim.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
:D

Mislis li da bombasima samoubicama nije jednaka cast kao i samurajima? Kakvi su uopste motivi koji ih pokrecu?
Mislim da nisu u pitanju djevice nego mrznja i osveta iz (ne)opravdanih razloga.

Da, Japanci su cara smatrali bogom, sinom bozice sunca, zato su zrtvovali zivotr da ne budu porazeni.

Njihoiva motivacija nije bila jednaka bombasima-samoubicama, mislim.
naravno da mislim da im nije ista cast, razlika je u toome sto u vojsci niko tebe ne tera da ti izvrsis samoubistvo ili to sto su japanci radili kamikaze, to se zove vojnicka cast i znas li koliko vojnika je zrtvovalo sebe za rad svojih ljudi u ratu? ne samo japanci to smo imali da vidimo i u ovim nasim ratovima, tako da opet to nema veze kako ti gledas cara ili vladara, tu jos ulazi ljubav prema svojoj zemlji i ljudima koje volis
svsvim druga stvar je uzeti neko nebulozno glupo dete i ubediti ga u neku ideologiju da raznese nekog, pa to moze svako da uradi zato sto oni uzimaju decu dok su jjos mala, znaci deca ne idu u samobombase svojevoljno nego ih ceo zivot od mlena obucavaju u ispiraju mozek sa tim, mozda im je cak i stvorena ta slika casti kao sto je vojnicka cast, samo sto je njihova cast lazna i nema dodirnih tacaka sa vojnickom
ako nikad nisi bio pravi vojnik ne verujem da to mozes da razumes, biti u vojsci ne znaci da si pravi vojnik

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Dakle, musliman nema casti? Ostali imaju, ali muslimani nemaju?

Bio sam najbolji vojnik koji je nadmudrio generala koji je polozio oruzje. Ali nikada nisam dirao nikoga, cak nisam pucao ni na vojsku. Nisam ubio nikoga, nisam udario nikoga, nisam opsovao nikoga. Nikada.
Niti sam ikoga poticao na zlocin, na kriminal, na gadosti. Nikada. Ni onda ni sada. Nisam se bojao ni pred streljackim strojem i repetiranom puskom uperenom direktno u mene. Bog je taj Koji odredjuje kada ce ko preseliti, covjek samo ludo snije o tom.
Postoje metode jace od oruzja.
Postoje takodje vojnici-zlocinci, vidio sam i takve, politcari-zlocinci, svecenici-zlocinci, novinari-zlocinci.....

Rekao sam da vjera iskljucuje samoubojstvo i ubojstvo neduznih ljudi, i rekao sam da te samoubojice pokrece mrznja iz osvete.
Ne vjera, ne suplja prica o djevicama i raju, nego mrznja i osveta. Opravdana ili neopravdana, nije moje da ulazim u to.
Sta bi tebe moglo natjerati da ucinis takvo sto?
Zasto mislis da njega nesto nije natjeralo (realno ili iracionlano)?

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
ja stvarno ne znam odakle si ti izvukao taj zakljucak da muslimani nemaju cast? vojnik je vojnik bio on musliman hriscanin budista ili marsovac, i cast je cast ona je ista za sve vojnike
kao sto sam rekao oni toj deci ispiraju mozak od malena, ispiraju i religiski i osvetnicki i da mrzi
ja nisam pristalica samoubistva ali samoubistva za racun mojih ljudi koje volim sigurno bih stao tad svesno i na cev da poginem zbog njih, ja tako tretiram prijatelje, ne dozvoljavam da ih neko povredi

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
OK; ali nemoj izdvajati onda muslimanke samoubijce ili terorsite (ako hoces) od krscanskih smoubojica i terorista. Oni su svi braca, nema medju njima velikih razlika jednako kao sto medju dobrim ljudima nema velikih razlika u ponasanju bez obzira na njihovu (ne)vjeru. Ako bi se islo na statistiku mogao bi biti jako zacudjen da je mnogo manje muslimana terorista i ubojica nego iz drugih koncesija.
Ali ta vrsta prebrajanja zaista jer suvisna, mozda bi bilo bolje ulaziti u motive, da se sprijece takve pojave blagovremenim vaspitnim djelovanjem.

Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Vi ste dogurali do pitanja koje se bavi fanatizmom i opravdanjem činova koji u sebi mogu ( a ne moraju ) imati religiozno opravdanje. Fakat je da religiozni stavovi, način na koji se interpretiraju, često sa svom isključivoću dovode do potiranja stavova "onog drugog". Osporavanje svega što se zaključi, često je od strane vernika (ne svih) maliciozno, zasniva se na citatima pisanim pre dve hiljade godina, menjanim tokom vremena, dopisivanim prema potreba. Čak ni pipadnici iste konfesije ne mogu se složiti oko pojedinih reči ili stavova (pogledajte samo rasprave vernika hrišćana na ovom forumu). Kako odna, uopšte, neko ko je ateista može razgovarati sa bilo kim vernikom? Kako, ako mu se u startu kaže gde je glup, satanista, sektaš i šta ti ja znam...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da, to je problem u dijalogu teista i ateista. Neki vjernici smatraju svetogrđem ako teista postavi suvislo pitanje o kontradiktornostima kojih su svete knjige pune. To je, ustvari, suština vjere. Ne postavljati nikakva pitanja, nego slijepo vjerovati onome što su neki ribari zapisali prije dvije hiljade i kusur godina. Mnogi događaji koji su tamo opisani su prave bajke. Racionalni razum se opire prihvatiti to kao nepobitnu istinu. Ovim neću da kažem da vjernici nemaju racionalni razum. Razum je isti i kod teista i kod ateista, samo se ovdje postavlja pitanje njegove upotrbe.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
ono sto sam ja primetio i dok sam razgovarao sa ljudima sto su pripadnici sekti i okrenuti su vise mracnoj strani znaci naklonjeni djavolu ili kome vec, jos sam ja voleo da naglasim da sam ja na drugoj strani i kako cemo mozda da se sretnemo u nekoj odlucujucoj borbi, doduse ja sam to vise iz zabave pricao i savljivo, ali ni jednog trenutka me ti ljudi nisu napali kritikovali sta cak su i postovali moje opredeljenje i stranu koju sam ja odabrao, a najvise napada i kritika sam doziveo upravo od tako zvanih vernika i od ljudi sto sve znaju i svakakvim nazivima su me nazivali, to je veoma zanimljivo iskustvo koje sam imao
ja mogu da pricam sa svima i volim da cujem misljenja drugih ljudi i da saslusam i sve, ali ono trenutka kad pocne da se tvrdi nesto sa nekakvim umisljenim cinjenicama onda oni pocinju mene da napadaju i onda ja reagujem
ja sam ovde jedini koji je izmedju, mene svi napadaju i ja napadam sve, ovde nema niko koji ima slican stav kao ja
OK; ali nemoj izdvajati onda muslimanke samoubijce ili terorsite (ako hoces) od krscanskih smoubojica i terorista.
ja iskreno ne znam za slucajeve gde hriscani uzimaju decu i obucavaju ih da budu samobombasi, mozda ima toga ali to je veoma retko zastupljeno medju hriscanima
to je mnogo zastupljeno medju muslimanima, kad kazem muslimanima ne mislim na obicne ljudi koji su musimani i vernici, nego na odredjen broj ljudi koji zloupotrebljavaju tu religiju u te svrhe
zloupotreba religgije se vrsi i u hriscanstvu samo ne na taj nacin da se neko obucava da bude samobombas

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Zanimljiva je tvoja tvrdnja da ne bi vjerovala u Boga koga bi nauka verifikovala. Dakle, Bog može biti Bog samo ako je skriven i nedostupan čovjeku, odnosno, ako je imaginacija. Ništa bolje od ovoga ne ilustruje suštinu vjere.

Vi se stalno pozivate na nauku i razum. U redu.
Ti si govorio i o slobodi, tj. da ateista uživa veću slobodu od vjernika. To nije točno, razradit ću jednom tu temu. Jer Krist nas za slobodu oslobodi! Vjernik je slobodan! :dtyste: slobodan od...i slobodan za...o tome se mnogo može napisati ali,
evo ti jedno pitanjce:

Vjera kao čin volje i intelekta

Da bi čovjek uzvjerovao, potrebno je dvoje:

(1) intelektualna spoznaja Istine;
(2) pristanak srca na Istinu koju je umspoznao.
Prvi korak je dakle čin intelekta, a drugi činvolje. Zbog toga sv. Toma Akvinski ovako definira vjeru: Credereest actus intellectus assentientis veritati divinae ex imperio voluntatis a Deomotae per gratiam. (Vjeraje čin intelekta koji, na zapovijed volje koju Bog pokreće milošću, dajepristanak božanskoj istini)

S druge strane, pristanak na ateizam nije čin intelekta (koliko godateisti sebe smatrali „super-racionalnima“), već rezultat osjećaja.
Pristati naateizam znači odreći se razuma, budući da se Boga, počelo i svrhu svih stvari, može prirodnimsvjetlom ljudskog razuma sigurno spoznati iz stvorenih stvari
, a sv. Toma Akvinski i drugi su nanekoliko načina, koristeći samo razum, dokazali da Bog postoji i da svapovijest spasenja svjedoči o Njegovoj slavi. Ateizam je također i jedna odposljedica straha od posljednjih stvari–emocionalni pokušaj bijega od neugodnih misli.

Što kažeš?
:)

Natrag