Član
- Učlanjen(a)
- 02.11.2012
- Poruka
- 1.746
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Svijet, pa i sam život, nije ni izbliza savršen. U svemiru je bezbroj pustih nebeskih tijela raznih vrsta i na većini njih vladaju ekstremni klimatski uslovi. Uz to, mnoga od tih tijela tumaraju svemirom, međusobno se sudaraju i uništavaju.Da probamo......
Pitanje za ateiste: da li ste zaista ubjedjeni da savrseno stvoreni Svijet nije posljedica Savrsene Inteligenicje, Boga Zivoga, nego da je posljedica nekog slucaja?
Svijet, pa i sam život, nije ni izbliza savršen. U svemiru je bezbroj pustih nebeskih tijela raznih vrsta i na većini njih vladaju ekstremni klimatski uslovi. Uz to, mnoga od tih tijela tumaraju svemirom, međusobno se sudaraju i uništavaju.
O nekom savršenstvu života da i ne govorimo. Uzmimo samo čovjeka za primjer: kakva muka prilikom rađanja, kakva muka dok se ne dočepa nogu, a i kada ih se dočepa, čeka ga bezbroj potencijalnih bolesti koje malo ko izbjegne u životu.
Sve je to zaista daleko od savršenstva. Ako je, kao što ti misliš, naša stvarnost rezultat nečije inteligentne kreacije, onda je ta inteligencija vrlo upitna.
Ne komentarišeš ništa o stanju u svemiru. Kako je to savršenstvo? Zašto je Tvorac napravio gomilu mrtvih planeta, zvijezda i mnogo drugih nebeskih tijela, koja se povremeno sudaraju i uništavaju međusobno. Da li se to Bog igrao? Neki šaljivdžija?!Problem je tacke gledista, i s iste tacke gledista vjerovatno bi se mogli brzo sloziti.
Sada zamisli da si ti kreator zivotnog prostora i zivota kojim bi ga naselio.
Da li bi tvorac robota nacinio nesto bolje i savrsenije?
Iako bi robot mogao mozda reci da se osjeca izrabljivano i sto ce otici u staro gvozdje...
Njegov autor se ne brine zbog tog, on ce biti recikliran, dolazi novi robot.... mzda ako se posmatra s te tacke gledista, jer nasa znanja su jako, jako ogranicena.
Moramo o tome voditi racuna.
Sa strane slucaja i haosa ja svakako ne mogu posmatrati svijet, to je isuvse nelogicno da se neki atom atom sâm od sebe formira i onda okupi oko sebe druge atome i postane ziva riba.
I ako jeste evolucija evolucija ne moze biti nista drugo nego tacan Program, savrsen u svojoj bitnosti.
Da probamo......
Albert Einstein je postavio jdenu forumulu: E = m c2 (energija je produkt mase i brzine svjetlosti na kvadrat).
Iz ove formule slijedi: m = E / c2 (masa je kolicnik energije i brzine svjetlosti na kvadrat).
Zakljucujemo:
masa je vidljiva, energija i konstanta (brzina svjetlosti na kvadrat) nisu vidljivi.
Sto ce reci da je vidljivi (opipljivi ili na drugi nacin utvrdiv svijet, sastavljen od cestica), dakle m =masa, nastao od "nicega"!
Ulazimo u Kur'an: Zar ne znaju nevjernici da mi sve iz nista stvaramo?
I u drugim ajetima nalazimo da je nebo bilo maglina, sto upucuje na Veliki prasak.
svijet je uredjen savrseno, i po meni nema sanse da je posljedica slucajnog ili haoticnog procesa: sve sile su vrlo precizno postavljene, i u svarsenoj su ravnotezi.
Pitanje za ateiste: da li ste zaista ubjedjeni da savrseno stvoreni Svijet nije posljedica Savrsene Inteligenicje, Boga Zivoga, nego da je posljedica nekog slucaja?
Ne komentarišeš ništa o stanju u svemiru. Kako je to savršenstvo? Zašto je Tvorac napravio gomilu mrtvih planeta, zvijezda i mnogo drugih nebeskih tijela, koja se povremeno sudaraju i uništavaju međusobno. Da li se to Bog igrao? Neki šaljivdžija?!
A, porediti robota i život nije moguće, pogotovu u kontekstu ove priče. Bog nije inžinjer koji je kreirao robote (ljude), nego je "kreirao" stvorenje prema svome obličju. Tako bar piše u svetim knjigama.
Stvar je u tome da nisam ubedjen da je univerzum posledica tvorca. Nemam razloga. Pretpostavljam da pristojno poznajes istoriju i da znas da su ljudi cesto imali obicaj da usled nedostatka objasnjenja za prirodu nude tvorca, visu silu itd. U takvoj situaciju imamo dva problema. Ako nudis objasnjenje da je tvorac odgovoran, nisi nista objasnio, mogao si da kazes da je magija, vilenjak ili bilo sta drugo
i ostajes na istom mestu odakle si krenuo. Drugi problem je jos veci. Prestajes da trazis odgovor. Zamisli da su Kepler, Galilej, Njutn, Darvin, Plank, Aleksandar Fleming prihvatili da nece razumeti. Imali smo takve periode i znas koliko je svet tad bio misteriozan.
Posto vidim da si zainteresovan za nauku, ima interesantno predavanje fizicara Lorensa Krausa koje se zove "univerzum iz nicega" 'A Universe From Nothing' by Lawrence Krauss, AAI 2009 - YouTube .
Nadam se da razumes engleski, vredi ga pogledati. Ja sam ga gledao dva puta, uskoro cu opet ali generalno kad se ulazi u fiziku iznad srednjoskolskog nivo uvek je tesko razumeti i potrebno je provesti vreme razmisljajuci o ovim temama. Verovatno ceo zivot, ali zar nije to jedna od poenti zivota?
Ne komentarišeš ništa o stanju u svemiru. Kako je to savršenstvo? Zašto je Tvorac napravio gomilu mrtvih planeta, zvijezda i mnogo drugih nebeskih tijela, koja se povremeno sudaraju i uništavaju međusobno. Da li se to Bog igrao? Neki šaljivdžija?!
A, porediti robota i život nije moguće, pogotovu u kontekstu ove priče. Bog nije inžinjer koji je kreirao robote (ljude), nego je "kreirao" stvorenje prema svome obličju. Tako bar piše u svetim knjigama.