Pitanja za ateiste???

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
jao jadan ti, i prinudjen si da budes na forumima isto,moram i ja da se zaposlim tamo, jel si i protivnik automobila, aviona brodova i slicno? Sustina je da nam je nauka produzila zivote i zastitila nas od mnogih bolesti i nastavlja to da radi,naravno radjene su i lose stvari ali zloupotreba se vidja svuda, i nemam uopste pojma na sta si mislio kad si rekao da ti ne mozes da se razbolis, posle ovoga sta si do sada napisao ne bi me cudilo da i u to verujes

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
nisam ja jadan niti sam prinudjen da budem negde, to je tvoje razmisljanje, ja stvarno ne mogu vise da slusam sta ti lupas, nauka nam produzila zivote? pa ja mislim da ljudi nikad krace nisu ziveli, mnogo duze su oni ziveli dok nije bilo nauke, ti non stop lupetas gluposti, ja moram sebe da ponavljam ovde po 1000x nisam ja protiv nauke niti sam protiv religije, ali sam protiv uzimanja dobrih stvari a odbacujuci lose, kao sto sam rekao ta nauka nam je koliko pomogla toliko i odmogla, mozda nam je cak vise i odmogla, da ne pominjem nuklearne bombe ili atomske pa do naoruzanja savremene vrste pa da ne pominjem trovanje ljudi preko televizije, nauka nam je upropastila majku zemlju to je sve zbog nauke, zato se otopljava severni pol zato nam je klima otisla u klinac zato nam je globalno zagrevanje, zato smo ozraceni na svakom koraku itd itd a ti samo uzimas dobro a lose odbacujes sa obrazlozenjem nema veze opet imamo ovo.
to sto se tice da ja nemogu da se razbolim, pa ja ako nesto bih zeleo to je da razumete svi to i da niko od vas ne bude bolestan, ali to se nazalost nece desiti, nemogu ja sad tebi da objasnjavam kako mozak funkcionise i kako se telo brani od bolesti, trebalo bi mi dugo a i ti to ne bi razumeo posto nisi starija osoba nego klinac,ti ne mozesd arazumes da ja zimi spavam sa otvorenom terasom, to tebi ne dopire u mozak, kad ti se prednji mozak bude razvio onda mozda i pokusam da ti objasnim a do tada jbg sta da ti kazem snadji se, u 28moj ces poceti da nazires taj prednj mmozak u 30toj vec ces biti u mogucnosti da razumes mnogo stvari a ne da lupas kao sad sto radis, a ako u 30toj ne budes razumeo i ne budes se smejao sam sebi u mladjim danima, onda znaci da ti se prednji mozak slabo razvija i da veoma kasni

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
ljudi nisu nikada krace ziveli haha dali si ozbiljan, pre nekoliko hiljada godina zivotni vek je bio odprilike 25 godina, vecina ljudi je umirala od najobicnijih bolesti i najvise od zuba, i nemoj nama da objasnjavas to kako niko ne moze da se razboli, dokazi da ne mozes i nacini svu savremenu medicinu nepotrebnom i budi najpoznatiji covek koji je ikada ziveo :)

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
umirali od zuba i ziveli 25 god aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
zabolela ih trepavica pa su i od toga riknjavali
sta da dokazujem? pa da li si ti normalan? covece ja ne znam kad sam bio zadnji put bolesta, zar treba veci dokaz od toga? koliko puta je tebe uhvatio viruscic pa si slinio ili grlo ili nesto slicno? ja sam jednostavno otporan na bolesti isto kao sto onaj sto jede gvozdje ili onaj sto sprovodi struju ti to ne mozes da razumes zato sto si napaljen klinac
ti se meni smejes zato sto ja nemogu da budem bolestan a ti ces da slinis i da se kljukas tabletama, znaci ja treba da se razbolim da se ti ne bi smejao? kakav si ti tenkre pa to je strasno,ti kad bi spavao jednu zimsku noc sa otvorenom terasom, ti bi se mukice smrznuo i riknuo od hladnoce, ne bi to bila losa smrt cuo sam da je to jedna od najlepsih nacina da se umre, nemam ja tri ruke ili dve glave i ako se zbog tvoje nauke nazalost ljudi radjaju sa slicnim poremecajem

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
ocigledno mislis da zub samo boli i onda ga cika zuba popravi i to je to, a ne da se zahvati gangrena i infekcija koja je opasna po zivot ili mozda mislis da je trulez u lobanji isto kao kad zaboli trepavica. Ja hocu da slinim i da se kljukam tabletama, kao i svaki drugi covek koji se razboljeva, ali nisam znao da si ti fenomen izvini :)

hahaha ti ne znas ni da citas jel da :) gangrena i infekcija pogledaj bolje sta sam napisao, prijavi se na proucavanja ako si otporan na bolesti zaradices dosta para :D :D :D

a i jos jedna stvar samo, rekao si da ne pamtis kad si se zadnji put razboleo, sto znaci da si ipak nekada bio bolestan, sto ipak ne znaci da si naucni fenomen ;)

Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
[WARNING]Ne upotrebljavajte uvredljive izraze u raspravama![/WARNING]

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Tipično kreacionističko razmišljanje, koje je, naravno, pogrešno. Zašto misliš da nauka neće imati odgovor za uzrok? Nauka već sada ima dosta odgovora na to pitanje. Nema još sve odgovore, ali što vrijeme bude više odmicalo i tehnologija se razvijala, dolaziće i do većeg saznanja, pa time i do odgovora na pitanja koja su danas nepoznanica.
Zanimljiva je tvoja tvrdnja da ne bi vjerovala u Boga koga bi nauka verifikovala. Dakle, Bog može biti Bog samo ako je skriven i nedostupan čovjeku, odnosno, ako je imaginacija. Ništa bolje od ovoga ne ilustruje suštinu vjere.

Pa, ovako: Bog je Bog, vjerovali ili ne vjerovali u Njega, On je Onaj-koji-jest.
Istina je da čovjek mnogo stvari može zamišljati i predočavati sebi (moja mašta može svašta),
ali njegove predodžbe, ni želje ne mijenaju stvarnost. Znamo iz psihologije da neki ljudi žive u svom zamišljenom svijetu, projektiraju svoje želje u prazno i pritom osjećaju zadovoljni i sretni. U jutro, kad se probude, žalosni su i loše volje jer ih stvarnost prisiljava da usklade želje sa stavrnim životom, osim onih koji nastave živjeti u svom imaginarnom svijetu. U ovu kategoriju ne spadaju vjernici, jer oni ne zamišljaju nego vjeruju i žive svoju vjeru. Ne vjeruju da bi im bilo lakše, ljepše u životu, niti imaju potrebu da im vjera bude pomagalo, jer su nesposobni živjeti bez nje.

Bog je Misterij, ostaje skriven i nedostupan osim onima koji Mu se približe po vjeri. Njima se daje, otkriva, komunicira. Da, komuniciramo s Bogom; molitvom, čitanjem i razmatranjem Božje riječi, putem sakramenata, dakle, jednom temeljnom opcijom odabira koju vjernici zive vjerujući u Boga (netko više, netko manje). Dakle, suština vjere je vjera i povjerenje u Boga, a ne imaginacija.
Da pojednostavnim. Vidim, Jure, da si jako vješt s riječima, ali, vjeruj mi, nisam ni ja loša :) pa ću ti odgovoriti tvojom logikom.

Ako ti misliš da se život vjernika može objasniti imaginacijom i pustim željama o postojanju Boga, onda to može biti mač s dvije oštrice. Jer, kad bi to tako bilo, onda vjernici to isto mogu reći za ateiste: ateisti ne vjeruju u Boga jer zamišljaju da On ne postoji i jer ne mogu prihvatiti Njegovu opstojnost.
Čitala sam kako je ateistima odbojna i sama ideja da će jednom morati Bogu položiti račun o svom životu. Da li zbog toga ateisti potiskuju/odbijaju misao o postojanju Boga jer jednostavno ne žele da On postoji?

Dalje, to što kažeš za nauku. Nauka će napredovati i mnogo toga još dokazati. Hvala Bogu, to je odlično. Ali, nauka neće dokazati ništa novo o Bogu, eventualno, može Ga jedino potvrditi.
:dtyste:
No, dobro, možda će jednom pronaći nešto, neku česticu koja je bila počelo, uzrok, smisao... od koje je sve proizišlo, a TO nešto nije nastalo, nego je oduvijek, eto, vjernici to nazivaju Bogom.
O slučajnosti nastanka svemira...i savršenosti stvorenja, to je tako teško za povjerovati, meni je glupo govoriti o tome, pa i neću. Ali, jer ti voliš nauku, reći ću jedan detalj koji sam negdje pročitala. Znanstvenici kažu da ona jedna zavojnica DNK sadrži toliko mnogo imformacija koliko ima jedna enciklopedija.
I sad se postavlja se pitanje, da li će itko od ljudi koji bi negdje u šumi, na polju našao bogatu enciklopediju pomisliti da se sama napisala i nastala slučajno?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464

Pa, ovako: Bog je Bog, vjerovali ili ne vjerovali u Njega, On je Onaj-koji-jest.
Istina je da čovjek mnogo stvari može zamišljati i predočavati sebi (moja mašta može svašta),
ali njegove predodžbe, ni želje ne mijenaju stvarnost.

...A stvarnost je???

Bog je Misterij, ostaje skriven i nedostupan osim onima koji Mu se približe po vjeri. Njima se daje, otkriva, komunicira. Da, komuniciramo s Bogom; molitvom, čitanjem i razmatranjem Božje riječi, putem sakramenata, dakle, jednom temeljnom opcijom odabira koju vjernici zive vjerujući u Boga (netko više, netko manje). Dakle, suština vjere je vjera i povjerenje u Boga, a ne imaginacija.

Komunicirate sa Bogom?! To je naprosto neutemeljena tvrdnja - da upotrijebim eufemizam. Ono što ti nazivaš komunikacijom je ustvari "gluvi telefon". Nema tu nikakve interaktive komunikacije, niti je može biti. Ovdje si ipak djelimično u pravu. Čovjek može zamišljati svašta, pa i da putem molitve komunicira sa Bogom. Ali to je samo plod mašte kao što je i sam Bog i nikakva vjera i povjerenje neće Boga pretvotiti u objektivnu stvarnost.

Ako ti misliš da se život vjernika može objasniti imaginacijom i pustim željama o postojanju Boga, onda to može biti mač s dvije oštrice. Jer, kad bi to tako bilo, onda vjernici to isto mogu reći za ateiste: ateisti ne vjeruju u Boga jer zamišljaju da On ne postoji i jer ne mogu prihvatiti Njegovu opstojnost.
Čitala sam kako je ateistima odbojna i sama ideja da će jednom morati Bogu položiti račun o svom životu. Da li zbog toga ateisti potiskuju/odbijaju misao o postojanju Boga jer jednostavno ne žele da On postoji?
Ateisti na taj način ne preispituju svoje želje. Oni znaju da je Bog ljudska izmišljotina. To im govori razum. Dosadašnja istorija ljudskog društva, kao i dosadašnja istorija nauke, to potvrđuju i govore nam da postojanje Boga nije nikada i ničim dokazano. Naprotiv, sve govori da je to ljudska fikcija stvorena iz određenih praktičnih razloga - da ih sada ne nabrajam. Uostalom, kada bi Bog postojao i kada bi bio onkakv kakvim ga predstavljate, zar bi na Zemlji bilo ovoliko zla i nepravde? Kada vam se postavi ovo pitanje, vi se zapetljate u kučine - dozivate u pomoć đavola, slobodnu volju, prvi grijeh i šta sve ne, e da bi objasnili ono što se objasniti ne može, ili odgovarate u stilu u kome ti ovdje govoriš o komunikaciji sa Bogom.

Dalje, to što kažeš za nauku. Nauka će napredovati i mnogo toga još dokazati. Hvala Bogu, to je odlično. Ali, nauka neće dokazati ništa novo o Bogu, eventualno, može Ga jedino potvrditi.
No, dobro, možda će jednom pronaći nešto, neku česticu koja je bila počelo, uzrok, smisao... od koje je sve proizišlo, a TO nešto nije nastalo, nego je oduvijek, eto, vjernici to nazivaju Bogom.

E, to što vjernici nazivaju Bogom, nauka zove "Prvim praskom"! I za razliku od vas vjernika, ona (nauka) danas komunicira sa tim praskom... osluškujući njegov eho!

O slučajnosti nastanka svemira...i savršenosti stvorenja, to je tako teško za povjerovati, meni je glupo govoriti o tome, pa i neću. Ali, jer ti voliš nauku, reći ću jedan detalj koji sam negdje pročitala. Znanstvenici kažu da ona jedna zavojnica DNK sadrži toliko mnogo imformacija koliko ima jedna enciklopedija.
I sad se postavlja se pitanje, da li će itko od ljudi koji bi negdje u šumi, na polju našao bogatu enciklopediju pomisliti da se sama napisala i nastala slučajno?

Pa jeste teško povjerovati u slučajnosti. Ali bez obzira vjerovali mi u njih ili ne, one se dešavaju. Pri svemu tome, čovjek iz svoje ograničene perspektive skoro uvijek gubi iz vida da se radi o milijardama godina, za koje vrijeme su nastajale određene pretpostavke i prirodne zakonitosti, koje su dovele do pojave života na Zemlji.
Uzgred, ako je svemir Božija kreacija, što će mu onoliko mrtvih planeta, zvijezda i ostalih nebeskih tijela, koje se povremeno međusobno sudaraju i uništavaju? Da li se to Bog igra?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380

...A stvarnost je???
Komunicirate sa Bogom?! To je naprost
o neutemeljena tvrdnja - da upotrijebim eufemizam. Ono što ti nazivaš komunikacijom je ustvari "gluvi telefon". Nema tu nikakve interaktive komunikacije, niti je može biti. Ovdje si ipak djelimično u pravu. Čovjek može zamišljati svašta, pa i da putem molitve komunicira sa Bogom. Ali to je samo plod mašte kao što je i sam Bog i nikakva vjera i povjerenje neće Boga pretvotiti u objektivnu stvarnost.
Ateisti na taj način ne preispituju svoje želje
. Oni znaju da je Bog ljudska izmišljotina. To im govori razum. Dosadašnja istorija ljudskog društva, kao i dosadašnja istorija nauke, to potvrđuju i govore nam da postojanje Boga nije nikada i ničim dokazano. Naprotiv, sve govori da je to ljudska fikcija stvorena iz određenih praktičnih razloga - da ih sada ne nabrajam. Uostalom, kada bi Bog postojao i kada bi bio onkakv kakvim ga predstavljate, zar bi na Zemlji bilo ovoliko zla i nepravde? Kada vam se postavi ovo pitanje, vi se zapetljate u kučine - dozivate u pomoć đavola, slobodnu volju, prvi grijeh i šta sve ne, e da bi objasnili ono što se objasniti ne može, ili odgovarate u stilu u kome ti ovdje govoriš o komunikaciji sa Bogom.
E, to što vjernici nazivaju Bogom, nauka zove "Prvim praskom"! I za razliku od vas vjernika, ona (nauka) danas komunicira sa tim praskom... osluškujući njegov eho!
Pa jeste teško povjerovati u slučajnosti. Ali bez obzira vjerovali mi u njih ili ne, one se dešavaju. Pri svemu tome, čovjek iz svoje ograničene perspektive skor
o uvijek gubi iz vida da se radi o milijardama godina, za koje vrijeme su nastajale određene pretpostavke i prirodne zakonitosti, koje su dovele do pojave života na Zemlji.
Uzgred, ako je svemir Božija kreacija, što će mu onoliko mrtvih planeta, zvijezda i ostalih nebeskih tijela, koje se povremeno međusobno sudaraju i uništavaju? Da li se to Bog igra?

"Bog se ne igra kockicama" rekao je Einstein, a drugi mu fizičar odgovorio: "Ne govori Bogu šta da radi."

No, možda je bolje pitanje da li se čovjek igra s Bogom ili izigrava Boga?!

Pitaš što je stvarnost... Ah, Jure, ti sada ko Poncije Pilat kad je pitao: a što je istina?
Znas ti dobro sto je stavrnost, a znam i ja.
Život je stvarnost...ili nije? Pada mi na pamet Calderón de la Barca:

"Što je život? Mahnitanje.
Što je život? Puste sanje, prazna sjena što nas ovi.
O, malen je, dar nam dan,
jer cijeli život – to je san,
a san su i sami snovi.

Rekla sam da naše naše želje ne mijenjaju stvarnost, ali u jednoj određenoj mjeri utječu na naš život.
Stvarnost doživljavamo različito, svatko je vidi na svoj način, prema svom nutarnjem raspoloženju. što naavno, ne znači da stvarnost nije jedna i jednaka. Znaš ovu
anegdotu? Michelangelovi učenici su željeli da im otkrije tajnu svog slikarstva. Michelangelo im je rekao: Najvažnije je dobro gledati...dugo promatrati. I tako, slika Michelangelo drvo, učenici gledaju. Naslika Michelangelo krošnju, lišće, ptice ...a potom anđele. A-ha! povikaše učenici, rekao si da treba dobro gledati. Drvo se vidi, i lićše i ptice... a zasto si naslikao anđele?
Michelangelo će: Ali, ja ih vidim...!

Sve ovo nema veze s vjerom u Boga, jer gledanje Boga isključuje vjeru.

Komunicirate sa Bogom?! To je naprosto neutemeljena tvrdnja - da upotrijebim eufemizam..."gluvi telefon"

Za ateista je to neutemeljena trdnja jer on sam ne prakticira i nema iskustva. Da i ja upotrijebim eufemizam, ateista je kao malo dijeto, o Bogu ne zna ništa. Gluh i nijem za Božje stvari, a d
ijete uči jer je radoznalo.

Ateisti znaju da je Bog ljudska izmišljotina.

"Ah, nitko ništa ne zna. Krhko je znanje." Raspršit će se kao mjehurić sapunice kad vas dotakne samo jedan blagi dodir Božje ruke, A što će tek biti kad vas Božje ruke zagrle?

Bog je čovjeku dao razum da bi Ga upoznao po svemu stvorenom. I srce mu je napravio tako da ga ne može ispuniti ništa osim Onoga koji ga je stvorio.

Ps. I da znas, ovo je samo uvod, imam strašne dokaze ...

Član
Učlanjen(a)
13.09.2012
Poruka
76
Хајде да видимо како атеисти замислити формирање планета?

У почетку није било "ништа"!
"Ништа" експлодирао ... и формирали планете ...

Natrag