Pitanja za ateiste???

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
to da je bila cinjenica je isto koliko se i alah pojavljuje muslimanima

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ne da nije uvijek presudno, nego nije uopšte presudno. "Vjera je tvrdo čekanje onoga čemu se nadamo i dokazivanje onog što ne vidimo", - dobra definicija vjere, koja nam govori da mi samo svojom vjerom dokazujemo postojanje predmeta naše vjere. Ako neko može to smatrati validnim dokazom, to je njegov izbor i opredjeljenje, ali realno, vjera sama po sebi ne može biti nikakav dokaz.

Ако ја због своје вере помажем људима и постанем бољи и кориснији човек, та вера је жива и плодови те вере су највећи доказ који се не може оспорити. Немогуће је тражити чулни доказ за ствари које су духовне. То су две различите ствари и ту се веома лако види ко шта бира: неко материјални (чулни) свет, неко духовни. Ми смо у спрези та два света и зна се који је битнији коме. Без духа ни тело неће живети, а када тело умре дух одлази Господу, тако да иако смо у духовно-материјалној симбиози, ми живимо по духу (мислим на оне који бирају Христов Пут), док нам је тело храм који не ваља прљати.

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
haha o cemu bre ti pricas, znaci musliman koji cini dobro zbog svoje vere u alaha i hrani hiljade sta je sa njim, to je dokaz za alaha?

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
"haha o cemu bre ti pricas" - прво да се поведе рачуна о поштовању (било кога)

То је доказ да је човек милостив и праведан, а да ли ће у свему бити исправан зависи од њега самог. Јер у Курану постоје заповести које чине да човек чини и супротно. Нисам проучавао Куран тако да не знам да ли је њима речено да чине исто као и хришћани. Постоје "хришћани" који себе тако називају, а не чине како је Исус Христ говорио, што доказује Христове речи:

17. Тако свако дрво добро родове добре рађа, а зло дрво родове зле рађа.
18. Не може дрво добро родова злих рађати, ни дрво зло родова добрих рађати.

19. Свако дакле дрво које не рађа род добар, секу и у огањ бацају.
20. И тако дакле по родовима њиховим познаћете их.

21. Неће сваки који ми говори: Господе! Господе! Ући у царство небеско; но који чини по вољи Оца мог који је на небесима. (Матеј 7)

Да би (бре!) разумео било шта, човек мора да буде прво на своме месту, што значи разуман, поштен, понизан пред љубављу јер је дар Божији над свим даровима, а онда ће се десити следеће:

45. Тада им отвори ум да разумеју писмо. (Лука 24)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne da nije uvijek presudno, nego nije uopšte presudno. "Vjera je tvrdo čekanje onoga čemu se nadamo i dokazivanje onog što ne vidimo", - dobra definicija vjere, koja nam govori da mi samo svojom vjerom dokazujemo postojanje predmeta naše vjere. Ako neko može to smatrati validnim dokazom, to je njegov izbor i opredjeljenje, ali realno, vjera sama po sebi ne može biti nikakav dokaz.

"BLAGO ONIMA KOJI NE VIDESE A VEROVASE" je receno uslovno.
Onaj ko trazi Boga kroz veru njemu se Bog i otkriva i osvedocava ga u svoje postojanje.
To se ne moze objasniti postojecim kategorijama, to je nesto sto se jednostavno desi, kao paljenje svetla u mracnoj prostoriji, nesto se upali u covekovom umu i srcu a pokrenuto je Bozanskim delovanjem u covekovom bicu.

Član
Učlanjen(a)
31.03.2010
Poruka
158
Vjera se ne dokazuje, nego živi. Kao ljubav. :dtyste: Ako nekoga voliš, ne moraš mu to stalno dokazivati.

Вера се не доказује, али то не може сама да буде доказ о постојању бога. Верујући у бога не значи да он постоји.

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
pa i u bibliji pise da ljudi cine suprotno od zapovesti, ne samo u kuranu

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ако ја због своје вере помажем људима и постанем бољи и кориснији човек, та вера је жива и плодови те вере су највећи доказ који се не може оспорити.
Dabome da se svaka ideologija, pa i vjera, mogu manifestovati materijalnim posledicama, s tim što te posledice mogu biti i dobro i zlo. Radi vjere i pod uticajem vjere, može neko postati bolji čovjek, ali može postati i gori. Treba li to dokazivati. No, sam čin, kakav god on bio, urađen pod uticajem vjere, nikako ne znači da je time matrijalizovana i sama vjera, odnosno da je time dokazano da je ta vjera nešto više od puke apstrakcije i iluzije.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Dabome da se svaka ideologija, pa i vjera, mogu manifestovati materijalnim posledicama, s tim što te posledice mogu biti i dobro i zlo. Radi vjere i pod uticajem vjere, može neko postati bolji čovjek, ali može postati i gori. Treba li to dokazivati. No, sam čin, kakav god on bio, urađen pod uticajem vjere, nikako ne znači da je time matrijalizovana i sama vjera, odnosno da je time dokazano da je ta vjera nešto više od puke apstrakcije i iluzije.

...апсолутно, што нас доводи до кључног питања: ко је у историји човечанства најисправније говорио о људскости и човекољубљу, ко је једини доказао у пракси да оно што говори практично делује, а сам је спровео у дело. Остатак приче је на појединцу да ли ће препознати врхунску пожртвованост, милост и љубав. Ако не види (и просто не жели), онда је то већ ствар корумпираног срца. Корумпираног јер то срце више воли привид и лагарије од суочавања са толиком дозом присутности Бога. Радије ће одбацити све путоказе и одабрати неке друге које су људи претпоставили и тврде да су тачни. У своме бунту се грче да нађу доказе за своје умишљаје. Наравно, паралелно се ругају ономе што одбацују.

Непотребно је говорити да ли Бога има, ако неко реши да нема Бога за његов ум, он Га неће ни имати.
Сулудо је доказивати таквоме човеку да Бог постоји. Исто је као да мени неко говори да Га нема. А добро знамо да само једна од ове две опције је могућа, па са тиме се и види ко више може да изгуби.

Natrag