Moje pitanje:
Kad bi nauka, kojim slučajem znanstveno dokazala Boga (neće, jer ne može) ali, recimo …da li bi vjerovao? Da li bi nauka bila presudna ili tvoje osobno iskustvo susreta s Bogom? :dtyste:
Kada bi nauka potvrdila postojanje Boga (Joker ti je dobro odgovorio), to bi onda bila naučna činjenica, a u činjenice se ne vjeruje, one postoje neovisno o našoj vjeri, one su datost. Dakle, i tom slučaju, vjera bi bila nepotrebna.
A što se tiče razmišljanja filozofa koga si pomenula -
Federica Sciacca, očigledno je da je čovjek imao problem da definiše svoj odnos prema stvarnosti. Nije on jedini. Svijet je prepun takvih. Poznati ruski pjesnik Jesenjin je, recimo, imao sličnu dilemu. Pisao je:
Ah, smešnog li ovog jada moga,
Smešni jadi život ispuniše -
Stid me što sam verovo u Boga,
Boli me što ne verujem više.
Francuski novinar
André Frossard, je suprotan primjer upravo pomenutom Vasi Pelagiću. Pelagić je bio bogoslov, (Arhimandrit) čak i upravnik jedne bogoslovije, ali se u jednom trenutku pobunio i protiv Boga i protiv Cara. Tada je napisao pomenuto djelo "Umovanje zdravoga razuma", koje počinje riječima: "Zabluda je osnovni uzrok svih zala. Religija je najkrupnija zabluda. Svetlost nauke i zdravoga razuma dužna je da rastera kužnu magluštinu svih predrasuda."
Prema tome, navoditi ovdje primjere kako se neko iznenada preobratio i odjednom pojmio Boga i nije baš uputno, jer suprotnih primjera ima napretek. To nam, na kraju krajeva, ništa ne dokazuje, osim pojedinačnih reakcija pojedinih ljudi na date životne okolnosti.