Piletina na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Piletina u sosu od vina i smokava

Piletina u sosu od vina i smokava

17-piletina-u-sosu-od-smokv.jpg

Potrebno je: 1,5 kg piletine, 150 g smokava, 1,5 dl maslinovog ulja, kašika svežeg seckanog bosiljka, kašika suvih začina, pola kašičice bibera, so po ukusu, 300 g ljubičastog luka, 5 čenova belog luka i 2 dl crnog vina.

Piletinu isecite na komade, posolite i pobiberite. Na vrelom maslinovom ulju propržite meso sa svih strana nekoliko minuta, pa izvadite i odložite na tanjir, prekrijte folijom da zadrži toplotu. U istom ulju zatim izdinstajte kratko krupno isečeni beli luk, čim omekša sipajte vino i dodajte krupno isečeni ljubičasti luk i suve začine. Na kraju začinite bosiljkom i vratite piletinu u tiganj, pomešajte je sa sosom. Dodajte oprane i sitno iseckane smokve, pa na minimalnoj temperaturi dinstajte oko 20 minuta.

Član
Učlanjen(a)
12.09.2011
Poruka
5
Kako da pripremim meso koje je odvojeno od kostiju piletine, to je sitno meso koje koristim za corbu ali ako neko ima recept da mogu to da iskoristim za neko jelo a da to bude po mogucstvu na rostilju , posto mi to treba za restoran. Hvala .

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Kako da pripremim meso koje je odvojeno od kostiju piletine, to je sitno meso koje koristim za corbu ali ako neko ima recept da mogu to da iskoristim za neko jelo a da to bude po mogucstvu na rostilju , posto mi to treba za restoran. Hvala .

Ja bih ga samlela i napravila pileće pljeskavice, ćuftice sa nekim finim sosom, ili krokete. Znači, može da se služi kao glavno jelo, ili kao toplo predjelo.

Član
Učlanjen(a)
12.09.2011
Poruka
5
moze li neki recept ali da ne budu pljeskavice , nesto punjeno ili nesto slicno i recept za sos koji bi odgovarao piletini.

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
moze li neki recept ali da ne budu pljeskavice , nesto punjeno ili nesto slicno i recept za sos koji bi odgovarao piletini.

Ja pravim s vremena na vreme nešto slično. Kad mi ostane kuvana piletina, iskidam je na komadiće, dodam jaje, brašno, začine, malo susama, sve dobro izmešam i onda vadim kašikom pa spuštam u vrelo ulje, i dobijem neke krokete. Služim ih sa tartar sosom.
E sad, da biste ih učinili malo zanimljivijim za goste, možete da pravite kao ćuftice, u svaku stavite recimo po jednu maslinu ili kockicu nekog dobrog sira, da to počne da se topi kad se ubaci u fritezu, ali da sir nema gde da curi, a da ih pre prženja uvaljate u susam. I da služite sa tartar sosom i malo pirinča ili pomfrita. Mislim da može da bude zanimljivo.

Član
Učlanjen(a)
12.09.2011
Poruka
5
Ja pravim s vremena na vreme nešto slično. Kad mi ostane kuvana piletina, iskidam je na komadiće, dodam jaje, brašno, začine, malo susama, sve dobro izmešam i onda vadim kašikom pa spuštam u vrelo ulje, i dobijem neke krokete. Služim ih sa tartar sosom.
E sad, da biste ih učinili malo zanimljivijim za goste, možete da pravite kao ćuftice, u svaku stavite recimo po jednu maslinu ili kockicu nekog dobrog sira, da to počne da se topi kad se ubaci u fritezu, ali da sir nema gde da curi, a da ih pre prženja uvaljate u susam. I da služite sa tartar sosom i malo pirinča ili pomfrita. Mislim da može da bude zanimljivo.

Havala , probacu i javicu da li je uspelo i dali su gosti zadovoljni

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Pile na kineski način (spremljeno u voku)

Pile na kineski način (spremljeno u voku)

18-piletina-na-kineski-naci.jpg

Za 4 osobe:600 g pilećih grudi, 500 g zelene boranije, 4 mlada luka, crvena paprika, ljuta papričica, manji komad svežeg korena đumbira, pola kašičice bibera, kašika soja sosa, susamovo ulje, senf, jabukovo sirće, so i biber.

Pileće belo meso položite u šerpu, prekrijte vodom, pa meso odmah izvadite, a u vodu ubacite pola očišćenog korena đumbira, i jedan mladi luk. Kuvajte do vrenja. Kada voda proključa, vratite meso, poklopite, odmah sklonite s ringle i ostavite sa strane 2 sata. Za to vreme zagrejte 2 kašike susamovog ulja u voku i u njemu, uz stalno mešanje, ispržite na kolutiće isečenu papriku, papričicu, preostali mladi luk i ostatak đumbira. Dodajte soja sos, biber i kašiku-dve ulja, promešajte i kada se masa ponovo zagreje stavite boraniju i sve zajedno kratko propržite da boranija postane hrskava. Posebno pomešajte 2 kašike senfa sa 2 kašike ulja, kašičicom jabukovog sirćeta i malo soli. U četiri tanjira rasporedite prženo povrće, odozgo poređajte dobro oceđeno meso isečeno na komade iste veličine, prelijte pripremljenim sosom od senfa i servirajte.

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Ja se izvinjam a jer moze neki normativ za ovo sa piletinom

Na žalost, tu teško da mogu da Vam pomognem, jer ja sve radim po osećaju. Ali recimo da na kilogram takve piletine stavite 2 jaja, a brašno dodajete po osećaju (recimo 100-200 gr), treba da bude gusto, da može da se oblikuje. Onda zahvatite kašikom, na dlanu razvaljate da možete da napunite, zatvorite i oblikujete kao svaku ćufticu, pa pržite.

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Krispi pileća prsa sa tortilja čipsom

Krispi pileća prsa sa tortilja čipsom

195210_piletina_f.jpg

Sastojci (za 4 osobe):
Za marinadu
4 kom. pilećih prsa
3 dl jogurta
1 ipo kašičica timijana (suvog)
2 čena češnjaka
1 kašika smeđeg šećera
2 kašičice aleve paprike (ako volite ljuto, onda čilija u prahu)
1 kašičica vegete
pola kašičice bibera

Za paniranje
50 gr tortilja čipsa
1 kriška hleba
60 gr Čedar sira ili po volji
1 kašičica "taco" začina
1 kašičica timijana

Dresing
2 dl jogurta
2 kašičice "taco" začina
sok od pola limuna ili limete
2 klipa kukuruza
malo maslaca za premazivanje

Priprema:
Stavite pileća prsa u deblju vrećicu i lagano ih istucite, tek toliko da budu podjednake debljine.

Pripremite marinadu, tako što ćete sitno iseckati beli luk, dodati jogurt, timijan, vegetu, biber, alevu papriku ili čili po ukusu. To sve dodajte u meso. Poželjno je da meso odstoji u marinadi preko noći, ali može i dva -tri sata, da meso upije sastojke.

Za paniranje izmrvite "taco" čips (ne skroz, neka se vide komadići) i hleb usitnite u multipraktiku, sir narendajte, dodajte, "taco" začin i timijan.

Meso izvadite iz marinade i uvaljajte je u smesu za paniranje (neka bude bogato uvaljana). Poređajte u veću tepsiju obloženu papirom.

Kukuruze presecite na komade 3-4 cm debljine i njih poslažite zajedno sa piletinom, a premažite ih otopljenim maslacem. Pećnicu ugrejte na 200* i pecite oko 40 min ili dok ne dobije finu rumenu boju.

Dresing napravite tako što ćete pomešati jogurt, sok od limete i "taco" začin. Time prelijte gotovu piletinu.
Izvor: Kulinarika

Natrag