Crkvu čine živi ljudi, i propovednici i obični vernici.
Laodikeja, pises uopste ne obracajuci paznju na ono sto sam rekao, niko od vas!
Apostoli su "tumacili rec" odnosno Pismo!
Apostoli su vazili za staresine crkve, i osim njih "niko nije imao pravo da tumaci Pismo" odnosno "donosi dogmu crkve", ili "veruju"!
Ako je neko "imao primedbu" to je islo na sabor i to se razmatralo na saboru!
DAKLE NIKO OSIM CRKVE NIJE MOGAO SEBI DA TUMACI PISMO I NOSI NEKO DRUGO EVANDJELJE ILI NAUKU!!!
Iz toga izlazi da su svi sledili ucenje crkve i njenih tumaca!
Dakle, ko tumaci? - CRKVA TUMACI!
I kada mi kazemo - "crkva jedina ima pravo da tumaci!" , to je prosto cinjenica i u slucaju nas i u slucaju vas, samo vi toga niste ni svesni!
Ne mozes ti biti clan crkve - adventista a "samovoljno tumaciti" i protiviti se ustanovljenom tumacenju crkve, jer time se iskljucujes iz zajednice!
To sto neki pojedinac moze danas, kao sto je mogao i onda da uzme Pismo i izvrce ga, moze slobodno, ali on onda vise nije deo crkve, jer iznosi suprotno tumacenje, automatski se iskljucuje!
Dakle, ostaje cinjenica kao sto sam rekao - DA CRKVA JEDINA IMA PRAVO DA TUMACI!
I to je oduvek bilo tako, nikakva "sola scriptura" u ovom slucaju ne funkcionise!
"Samo Pismo" jedino moze da funkcionise u okviru crkve, kada crkva donosi dogmu zasnovanu na Pismu. A nasa takodje zasniva sve na Pismu i u tome nema spora!
Mi samo ne dozvoljavamo nekom van crkve da uzme nase Pismo i tumaci ga svojevoljno a potom se naziva "crkvom" jer se on svojevoljnim tumacenjem "automatski iskljucuje iz crkve"!
Ekskluzivno pravo na tumacenje ima samo crkva, bilo vasa (ako je prava) bilo nasa, a ne pojedinci van nje!
Shvati vec jednom!
Pa ne pricamo mi turski , koliko ste vise nerazumni, sta vam je???
To upravo rade tradicionalne crkve.Pokušavaju da svoja lična uverenja uklope u biblijski tekst
Za to mozemo jedni druge besomucno da optuzujemo, a ko pokusava da uklapa vidimo i letimicnim pogledom.
Čovek koji istražuje istinu sa ciljem da je pronađe, on bibliji pristupa prazne glave, i potom traži istinu u reči Božjoj.
Tacno, ali "mora da postoji tumac"!
Ta prica da covek moze bez nadahnuca sam da razume Pismo licno pristupajuci proucavanju i molitvi vidimo da ne funkcionise, i ako osmotrimo rani Hriscanski period nikada nije tako funkcionisalo! Uvek je Bog slao apostole ljudima da im "oni tumace"!
To je prosto princip, Bog deluje kroz svoju crkvu! I on koristi ljude apostole (poslanike) da ljudima prenesu i tumace Pismo!
Da ste vi u pravu, on uopste ne bi morao da ih salje, i oni se ne bi zvali "poslani"! Ne bi bilo razloga ni proroci da postoje (koji su isto tako tumaci) , niti svestenici (koji isto tumace zakon).
Dakle - BOG KORISTI LJUDE DA TUMACE!
I to upravo vi dokazujete svojim istupanjem ovde, jer - "i vi tumacite"!
Rekoh, da ste vi u pravu, ne bi bilo potrebe da iko ista tumaci ovde, ne bi bilo potrebe da Bog salje proroke i apostole da ljudima tumace Rec i ne bi bilo potrebe da nam vi ovde tumacite ili mi vama!
Da ste vi u pravu, bilo bi dovoljno da delite biblije i onda bi svako kod kuce citai i Bog bi mu razjasnio istinu, i svi bi iskreni odlazili u jednu teistu crkvu. U kojoj ne bi uopste bilo propovednika ni svestenika niti bilo kakvog pravila, jer svi bi razumeli sve, i ne bi morali da se uce!
ALI TO TAKO NE FUNKCIONISE!
To je princip spoznanja istine
Pismo jeste princip spoznanja istine, ali coveku treba neko da protumaci Pismo a tumaci mu crkva! Jedino u retkim slucajevima kada ne postoji mogucnost fizickog kontakta, Bog licno intervenise i u tom slucaju od takvog coveka pravi crkvu , recimo u nekoj pustinji! Ali TO NIJE PRAVILO!!!
Božja crkva ima jednu istinu "JEDANPUT PREDANU SVETIMA"
Ima, i to je nasa crkva! A ti veruj da je tvoja!
Moglo bi se reći da je suprotno, da je u Pravoslavlju sve klimavo i na staklenim nogama, jer od 100 različitih ljudi iz vrha - ne može se naći dvojica koji veruju identično po mnogim pitanjima zapisanim u bibliji.
To uopste nije istina, ti si se uhvatio serbian foruma, i nemas ama bas nikakvog iskustva u Pravoslavlju, a pored toga imas i predrasude. Mi nemamo suprotna ucenja vec jedno isto.
To bi bilo kao kada bi ja posmatrajuci tebe Marka, Jovana , Tripa i Kainosa rekao da se vi ama bas nista ne slazete i da svi mate neko svoje ucenje koje se ne slaze.
Na forumu naravno imate, ali u stvarnosti nije tako kao sto nije ni kod nas, samo ti i Tripo koga podrzavas u bezobrazluku jel ti odgovara (i rekoh da si tu licemeran - i to cu ponavljati dok god ne prestanes da ga podrzavas) to isticete a sakrivate svoje neslaganje!