Pcelarstvo-Ljubav i zanat

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=2]Kako se zaštititi od stršljena[/h]
Autor NIKOLA JEREMIC

Ranije sam imao veliki problem sa stršljenovima. Naime, posedujem pčelinjak, ne mnogo veliki, sa tridesetak košnica. Redovno ih održavam, obilazim i ulažam dosta truda kako bi sve to što bolje izgledalo.

Nisam nikada imao problem sa stršljenovima, do prošle godine. Negde preko leta prošle godine, primetio sam par stršljenova da se vrzmaju oko pčelinjaka. Naravno, nije mi bilo svejedno, što zbog pčela, što zbog mene. S obzirom da skoro svaki dan obilazim košnice, primetio sam da ih je iz dana u dan sve više. To je trajalo tako 7-8 dana, dok jedanput nisam došao i video roj stršljena kako napada košnicu. Naravno, nisam ni smeo da priđem jer ih je bilo na desetine, pa i na stotine. Onoliki roj stršljena sam prvi put u životu video.

Naravno, panika hvata, uništavaju mi košnicu (okomili su se bili samo na jednu), a ja gledam i ne mogu nikako da im pomognem. Prizor je bio užasan, ono rečima se ne može opisati, ko nije video uživo, ne može ni zamisliti kako to izgleda.

Ono što me je najviše plašilo, to je da nakon uništenja jedne košnice, ne krenu na sledeću. Mada kako je to već bilo kasno popodne i mrak se spremao, znao sam da nemaju kad da napadnu druge košnice tog dana, ali bilo me je strah za sutra i narednih dana.

Kada se sve to završilo, nećete verovati šta sam ja zatekao na licu mesta pored košnice. Na hiljade mrtvih pčela, i to uglavnom prepolovljenih na pola trbuha ili otkinute glave. Prosto sam se zaprepanjio šta sam video. Društvo je bilo skoro celo uništeno. I sada mi prosto dođe da zaplačem kada se setim onih prepolovljenih pčela i na šta je ličila košnica posle najezde stršljenova.

Naravno, savete sam hitno potražio od pčelara koji su imali sličan problem (do tada se i nisam nešto preterano interesovao za to, jer ponavljam da nikada nisam imao problema sa stršljenovima). Od tada se od stršljenova branim na ovaj način:

pronadjem neku flašu, bilo staklenu ili plastičnu, i u nju sipam pivo, otprilike 2cm dubine i malo vode. Zatim dodam kašiku punu šećera. Napunim tako 10-15 flaša i stavim na svaku drugu - treću košnicu.

Nakon toga, ja sam svakoga dana pronalazio mrtve stršljenove u flaši, a na moje iznenadjenje, nalazio sam i mrtve ose. Kasnije sam čuo da je taj način dosta efikasan i da štiti društva i od osa. Ove godine nisam imao problema sa stršljenovima jer sam još u rano proleće postavio te zamke. To je moj vid borbe protiv stršljena i ose i pokazao se vrlo efikasnim.

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=2]Pčelinji otrov kao lek[/h]

Prve pisane tragove o primjeni čuda apiterapije i imunoterapije pčelinjeg otrova, bilježimo još iz vremena Hipokrata, koji je živio oko 400 godina prije Krista, kojeg se navodi kao oca današnje moderne medicine. Hipokrat je bio najpoznatiji antički grčki liječnik i smatra se jednim od najistaknutijih ličnosti medicine svih vremena. On je odvojio znanost od magije i praznovjerja koje je tada prevladavalo. Hipokrat je između ostalog smatrao i da su med, voda i zrak lijek za sve ljudske tegobe. Otrov pčela nešto manje poznat široj javnosti ima posobnost djelovanja protiv zapaljenja, proširuje krvožilni sustav i dokazano je spriječava zgrušavanje krvi. To je samo nekoliko razloga zbog kojih se isti između ostalog koristi kod endarteritisa (zapaljenje arterijalnog zida) i arterioskleroze sudova udova.

Reumatske su se tegobe oduvijek uklanjale pčelinjim otrovom. Zna se i da su prije 1200 godina Karlo Veliki (742 - 814) i u srednjem vijeku Ivan Grozni (1530 - 1584) izliječeni su od gihta (Arthritis urica) baš pčelinjim otrovom apliciranim pčelinjim ubodima. Mao Ce - Tung (1893-1976) je do svoje duboke starosti održavao zdravstveno stanje pčelinjim ubodima ali i drugim pčelinjim proizvodima. leonidu Brežnjevu predsjedniku ondašnjeg SSSR-a upalu živca na licu su uspješno pomoću pčelinjeg otrova otklonili pčelari pomoću pčelinjeg otrova. Usprkos brojnim dokazima o upotrebi i uspješnosti djelovanja pčelinjeg otrova, njegovoj primjeni današnja medicina u svijetu premalo koristi i premalo prezentira javnosti. Jedan od razloga tomu vjerojatno je i činjenica da svjetski giganti u proizvodnji ljekova, farmaceutska industrija, nemaju punu kontrolu i monopol nad financijama kod upotrebe i primjene pčelinjeg otrova. Pčele su dostupne gotovo svima, učinak apliciranja pomoću pčela i onaj bez pčela daje prednost pčelama, oralno ako se uzima pčelinji otrov nema vidljiv učinak.
Glavne karakteristike pčelinjeg otrova su da ima specifičnu težinu 1,1313 znamo danas također i da je gorka okusa, jasne malo žučkaste boje i opora mirisa, sa PH <7 blago je kiselkast. Otrov je topiv u vodi i za razliku od propolisa gotovo netopiv u alkoholu. Sadrži različite peptide posebice melitin, apamin, adolpin, degra, nulacione peptide: - enzime, posebice fosfolipatzu; - biološki aktivne amine, posebice histamin, epinefrin i druge.
Vrijeme oslobađanja kompletnog sadržaja otrova iz pčelinje kesice s otrovom za vrijeme uboda je otprilike 10 minuta, međutim poznato je da se najmanje 90% otrova oslobađa u prvih 17 sekundi nakon uboda. Pčelinji otrov se osim ubodima danas primjenjuje na više načina potkožno i intravenski, preko masti i krema koje se rade sa otrovom, ali i uvođenje otrova kroz kožu postupkom elektroforeze i ultrazvuka se također pokazala kao takva korisnom i efikasnom.

Kod apiterapije danas kao i nekad koriste se ipak najčešće žive pčele kako bi se osiguralo da pčelinji otrov uđe u organizam pomoću prirodne "igle", dakle pčelinjeg žalca. Pčela je lako dostupna i to je jedan od razloga največe primjene ali nikako i jedini. Žalac kod pčelinjeg uboda manje oštećuje kožu od igle i ulazi u samu tijelo pod određenim kutom. Žalac se nalazi kao i otrov dobro skriven i čuvan u tijelu pčele sve dok ne dođe do apliciranja i izlazi isključivo tijekom uboda, žalac je time prirodno sterilan i 100% siguran od bilo kakvih infekcija baš kao i sam otrov. Količina otrova u kesici gdje se nalazi je 0,3 miligrama ili 300 miligrama. Kako u prvih 17 sekundi izlazi cca 90% ukupne količine otrova računa se da se u tom periodu u tijelo prenese cca 2 miligrama. Temeljeno na suhoj tvari jedna pčela proizvede u prosjeku samo 0,15 mg otrova.
Do danas ni jedna studija službeno ne dokazuje učinke primjene pčelinjeg otrova, usprkos tome potražnja temeljena usmenom predajom izlječenih ljudi, raste kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Terapiju pčelinjim otrovom i općom apiterapijom uspješno u Hrvatskoj provodi ordinacija Mr. sci. dr. Maja Roje Novak u Zagrebu. Samo djelovanje otrova na ljude ovisi o nekoliko faktora poput mjesta uboda, količine otrova koji se ubodom unese u organizam, osetljivosti samog organizma na pčelinji ubod i slično. Uz evoluciju čovječanstva dramatično se izmjenio i naš okoliš, način života i slično. Te su promjene posebno izražene zadnjih 100 godina. Danas zrak koji svakodnevno udišemo, voda koju pijemo i gotovo sve ostalo razlikuje se od onog što su imali i koristili naši preci. Očito je da se naš imunološki sustav također prilagođavao i više ili manje se uspješno nosi sa "modernim" civilizacijskim životom 21. stoljeća i to je jedan od razloga zbog čega nastaju češće anomalije ili funkcionalna neravnoteža koje nisu postojale prije samo jednog stoljeća ili su bile kao takve vrlo rijetke.

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=2]ONO STO SVAKI PCELAR MORA DA IMA[/h]
Dimilica Φ 90 inox
Dimilica Φ 100 inox
Dimilica Φ 90 h 240
inox

Dimilica za listiće
(teglica)

Žica inox 0,4mm
100g, 200g, 500g

Anatomski nož

Čistilica podnice (Zn)

Dotezač košnice pri
transportu s trakom
dužine 3,15m

-Ručica za košnicu
-Australijska spona:
lim Zn debljine 1mm

Matična rešetka
provučena Zn
LR, DB, AŽ10,
AŽ11, AŽ12

Matična rešetka

Polužni bušač rama

Korito za otklapanje
saća s podešavanjem
na visinu od 900mm
(20 ramova)

Sakupljač polenovog
praha, inox
(manji i veći)

Koševi za centrifuge,
inox
3 rama, 4 rama,
6 ramova

Korito za otklapanje
saća, 2 rama,
inox

Jednodjelno cjedilo
za cijeđenje meda,
inox (mrežica inox)

Dvodjelno cjedilo
za cijeđenje meda,
inox (mrežica inox)

Točilice za med,
inox
(35kg, 50kg, 65kg)

Centrifuge za vrcanje
meda, inox, Zn
Φ400, Φ500, Φ550,
Φ600, Φ630

Masivna vilica za
otklapanje saća

Hranilica za prihranu
trnki

Kasetna centrifuga
4 i 6 kaseta, inox

Nosač 1
nosač košnice

Nosač 2
nosač košnice pri
transportu

Topionik 1
parni topionik voska,
inox s presom
Φ300

Topionik 2
parni topionik voska,
inox s presom
Φ400

Matična rešetka
sa drvenim okvirom

Ram sa saćem

Nitne za ramove

Slavine za točilice
Φ42, Φ48, Φ50

PVC proizvodi:
hranilica 1l, tegle,
čašice, bokses,
zatvarač leta

Košnica LR standard

Košnica LR
sa elementima

Krov

Poklopna daska

Milerova hranilica

Podnjača standard

Žičana podnjača

Pletara

Nukleus

Nukleus sa
elementima

Električni žvrk

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Hrana za pcele

Apitom ®
[TABLE="class: tableborder"]
[TR="class: maintext"]
[TD="width: 240, bgcolor: #ffffff, align: center"]
apitom.jpg
[/TD]
[TD="width: 330"]SASTAV : saharoza, fruktoza, glukoza i dozvoljeni emulgator voda.

NAMENA
: Upotrebom ove pogače u prihrani, u svim uslovima tokom cele godine, osigurati će se pčelarima snažna i zdrava društva sposobna za unos meda u pogledu kvaliteta i količine. Primena ovih pogača je u stalnom porastu, jer su se mnogi iskustveno uverili da s njima štede trud, vreme i energiju u ovoj složenoj i vrednoj delatnosti. Upotreba pogače sa stalnim i homogenim sastavom dovoljna je za prihranu jednog pčelinjeg društva od 15 do 30 dana (zavisno od veličine društva i vremenskih uslova) [/TD]
[/TR]
[/TABLE]

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Apitom-S ®
apitom_s.jpg
[/TD]
[TD="width: 330"]SASTAV : saharoza, fruktoza, glukoza, vitamini, makro i mikro elementi i dozvoljeni emulgator voda.

NAMENA :
Primenjuje se u svako doba godine, posebno u vreme prezimljavanja pčela, jer njen sastav podstiče maksimalno korišćenje biološkog potencijala pčela. Korišćenjem pri kraju zime postiže se pčelinje "buđenje", tako da već rano u proleće dobijamo što više mladih pčela koje, sa zimskim, uspevaju do prve prolećne paše odgojiti novu generaciju. Preporučuje se, takođe, koristiti ovu pogaču u sušnim periodima, kako bismo sprečili prestanak atičnog leženja jaja, a ujedno intenzivno jačali mlade generacije pčela. Za spomenute namene dovoljno je 3kg ovih pogača po pčelinjoj zajednici.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Apitom-P ®
apitom_p.jpg
[/TD]
[TD="width: 330"]SASTAV : saharoza, fruktoza, glukoza, proteini (polen), vitamini, makro i mikro elementi i dozvoljeni emulgator voda.

NAMENA
: Koristi se početkom ili sredinom meseca, jer ovaj proizvod sadrži, pored biostimulatora, kvalitetnu zamenu cvetnog praha kojeg, u to vreme, još nema u prirodi u dovoljnim količinama. Primenom ove pogače osiguraćemo dvadesetak dana pre prve prolećne paše maksimalnu količinu poklopljenog legla, koje će za pašu dati maksimalan broj pčela radilica. Takođe se preporučuje korišćenje ove pogače tokom dugog kišnog perioda za nesmetan i normalan život i razvoj pčelinje zajednice. Za spomenute namene dovoljno je 2kg ove pogače po pčelinjoj zajednici.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=1]Lekovi protiv Varroe Destructor[/h]

VAROA je svetska opasnost broj 1 za pčele. Posledice bolesti (oticanje njihove krvi, deformacija njihovog tela) potpuno uništavaju pčelinje društvo za samo tri godine. Hiljade Evropskih košnica su imale gubitke pčela. Vaše pčele nemaju prirodnu zaštitu - one su sve u opasnosti. Samo jedan uzročnik Varroe skraćuje pčelinji život, ali ih najčešće nastanjuje mnogo više.Mere za suzbijanje su se često pokazale neodgovarajuće zahtevima (nameni) i vremenu upotrebe. Zašto ? Jer oni deluju samo protiv prenosnika Varroe na odraslim pčelama i nemoćni su protiv mnoštva uzročnika koji se kasnije pojave na mladim pčelama iz ćelije legla. Ovaj rasipnički pristup ima slab efekat uništenja i omogućuje ponovni napad preživelih uzročnika, zahteva ponavljanje tretmana ...U svom proizvodnom programu firma EVROTOM ima čitavu paletu veoma efikasnih i proverenih preparata za borbu protiv ove pčelinje pošasti i to su :

[TD="width: 342"]
varotom.jpg
[/TD]
[TD="width: 228, bgcolor: #efefef"]SASTAV: 1 štapić impregniran lekom sadrži Fluvalinat 80 mg

DEJSTVO: Fluvalinat, cianopiretroid širokog spektra deluje na centralni i periferni nervni sistem parazita Varroe Destructor.

[/TD]
[/TR]
[TD="bgcolor: #efefef, colspan: 2"]INDIKACIJA: Terapija Varoze pčela

APLIKACIJE I DOZE: Štapići se stavljaju između ramova sa strane legla između 3 i 4 i 7 i 8 rama. Ovako postavljeni štapići ostavljaju se u košnici 30-35 dana. Tretiranje se vrši u rano proleće i kasnu jesen kada ima što manje legla.
Dovoljno je da sam 10 - 15% pčela dodirne štapić pa da po celoj košnici prenesu fluvalinat. Tretiranje se može izvršiti i zimi pod uslovom da temperatura nije niža od + 10°C.

KONTRAINDIKACIJE: Štapiće ne stavljati u leglo ili klupko osim u krajnjoj potrebi kada je napad Varoe veliki i to oprezno.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[TD="width: 202"]
furmitom.jpg
[/TD]
[TD="width: 368, bgcolor: #efefef"]SASTAV: 1 ploča sadrži: mravlja kiselina 60% 25 ml

DEJSTVO: Mravlja kiselina efikasno deluje na ektoparazite pčela.

INDIKACIJE: Uništava varoe (u zatvorenom leglu), pčelinje vaši, voštanog moljca. Akaroza.

APLIKACIJE I DOZE: Ploča natopljena mravljom kiselinom stavlja se iznad plodišta popreko preko ramova što dalje od leta i tu ostavlja 48 h. Po stavljanju ploče leta moraju biti širom otvorena. Ako je u košnici više od 22 rama stavljaju se 2 ploče (osnova L.R. košnica). Utvrđivanje uništavanja vršimo pomoću kontrolnog papira koji se nalazi na dnu podnjače. Kontrola uginuća se vrši 14 dana. Ako se na kontrolnoj košnici ustanovi veći broj varoa tretman se može ponoviti posle 3 - 4 dana.

[/TD]
[/TR]
[TD="bgcolor: #efefef, colspan: 2"]NAPOMENA: Upotreba ploča je dozvoljena kod temperature + 14OC - 25OC. Kod lečenja u izuzetno hladnim danima proleća - jeseni i prolaznog hladnog talasa potrebno je obezbediti optimalnu spoljnu temperaturu od +20OC i održavati je još 3h posle postavljanja ploča. Ako su jutarnje i večernje temperature preniske ploče se stavljaju preko dana. Mravlja kiselina ne deluje korozivno.

KONTRAINDIKACIJE: Lečenje ne vršiti u toku pune paše. Ne stavljati ploče u društvu koje je u zimskom klubetu.

MERE OPREZA: Rukovati pločama sa gumenim rukavicama. Ukoliko do|e do kontakta leka sa kožom isprati vodom sa dodatkom sode bikarbone (NaHCO3).

KARENCA: Nema ograničenja.[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[TD="width: 240"]
apitol.jpg
[/TD]
[TD="width: 330, bgcolor: #efefef"]APITOLL je lek sistemskog delovanja namenjen isključivo pčelama, potpuno je bezopasan za pčele i ljude. Primenjuje se prskanjem, a pčele ga uzimaju kao hranu. Kroz digestivni trakt pčele ulazi u hemolimfu. Varroagrinje koje parazitiraju na pčelama lečenim Aitollom uginu uzimanjem aktivne materije Apitolla koja se nalazi u hemolimfi.

APITOLL je vodotopivi granulat, u vrećicama po 5 i 10g.

[/TD]
[/TR]
[TD="bgcolor: #efefef, colspan: 2"]Tretiranje se može vršiti u svako doba dana pri temperaturi od najmanje + 10°C.Kod tretmana pri nižim temperaturama može nastupiti povećano uginuće pčela usled prehlađivanja.
Najpraktičniji način primene je pomoću plastične brizgalice zapremine 50 - 100 ml.
Gotov, za upotrebu spreman rastvor Apitolla jednostavno se poprska po pčelama u ulicama između saća. Ne sme se zaboraviti drugi tretman nakon 7 dana.
Kao i svaki drugi lek i Apitoll se mora davati u bespašnom razdoblju. Apitoll se može davati u svako doba dana. Dajte Apitoll uvek svim zajednicama pčelinjaka istovremeno.
LEGLO
Najbolji rezultati se postižu u kasnu jesen kad više nema legla ili ga ima malo. Ostatak legla sme se bez štete za zajednicu uništiti otklapanjem pčelarskom viljuškom.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Natrag