Parada ponosa ili srama?

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Vrtimo se u krug. Percepcija sve to podrazumijeva i kritičku svijest i obrazovanje i znanje..., mi ćemo neki događaj doživiti i ocijeniti ne na osnovu samog događaja kao takvog, nego na osnovu, da tako kažem, kvaliteta naše svijesti, a u svijesti nosimo sve što znamo.
U svesti ne nosimo sve što znamo , svest je samo jedan deo naše psihe, onaj deo koji nas čini jedinstvenim u odnosu na druge životinje (ovo baš i nije tačno jer neke životinje poseduju neki elementarni oblik svesti). U svakom slučaju događaji se reflektuju kroz našu svest i mi ih oblikujemo prema vlastitim stavovima i potrebama (zadnja dva pojma nisu ista).

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
U svesti ne nosimo sve što znamo , svest je samo jedan deo naše psihe, onaj deo koji nas čini jedinstvenim u odnosu na druge životinje (ovo baš i nije tačno jer neke životinje poseduju neki elementarni oblik svesti). U svakom slučaju događaji se reflektuju kroz našu svest i mi ih oblikujemo prema vlastitim stavovima i potrebama (zadnja dva pojma nisu ista).
Naravno da u svijesti nosimo sve što znamo, rolmilane, ne nosimo valjda naše znanje u nesvijesti. I obrnuto je, psiha je samo dio naše svijesti. Našom sviješću je obuhvaćeno sve - i naše znanje i naše emocije.

Član
Učlanjen(a)
25.09.2010
Poruka
161
На Cлавији испредкордона,декицасашеширом је питао полицију заштостоје тиу бране педере? Изговор који полиција наводи јесте тај да морају да зарaде за хлеб. На тај одговор декица је из своје торбе извaдио векну хлеба и даo полицајцу уз речи
"Ево ти хлеба ако ти треба, немој да те ПЕДЕРИ ХРАНЕ ЛЕБОМ"

На то је уследио смех и аплауз свих присутних.
mail
69534482931174275997934.jpg
69534482931174275997934.jpg

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
18.05.2010
Poruka
376
Interesantno pitanje bi bilo - Kako se formira kolektivna svest.
Da li kritična svest pojedinca ipak sprečava da ljudi u celosti postanu zombi bića. Da li je realnost univerzalna ili ipak svako od nas ima svoju sopstvenu percepciju. Gde i kako se formira ta granica i šta to sprečava da svi postanemo kolektivno ludi.

U ovom slučaju smo imali grupu ljudi koja je javno htela da iskaže svoja opredeljenja, imali smo još veću grupu koja je slepo jurišajući po svaku cenu htela to sprečiti, imali smo tampon zonu službenih lica i imamo sve nas ostale koji se moraju opredeliti i zauzeti određeni stav prema tim događanjima.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da li kritična svest pojedinca ipak sprečava da ljudi u celosti postanu zombi bića. Da li je realnost univerzalna ili ipak svako od nas ima svoju sopstvenu percepciju. Gde i kako se formira ta granica i šta to sprečava da svi postanemo kolektivno ludi.

U ovom slučaju smo imali grupu ljudi koja je javno htela da iskaže svoja opredeljenja, imali smo još veću grupu koja je slepo jurišajući po svaku cenu htela to sprečiti, imali smo tampon zonu službenih lica i imamo sve nas ostale koji se moraju opredeliti i zauzeti određeni stav prema tim događanjima.
Kolektivna svijest se formira na bazi zajedničkih uvjerenja, istovjetnog ili bribližno istovjetnog shvatanja svijeta, života i društvenih odnosa u kojima se taj život odvija. Kada dolazimo na svijet mi takvu svijest zatičemo u našoj socijalnoj zajednici. Formiranjem sopstvene svijesti i sopstvenih saznanja, mi se možemo kritički odnositi prema kolektivnoj svijesti, ali nikada se se ne možemo u potpunosti discantirati od nje i izbjeći njen uticaj.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Da se manemo maloumne pamfletske propagande jedne bizarne (i minorne) političke organizacije i vratimo se na psihološki aspekt ovog problema.
Naravno da u svijesti nosimo sve što znamo, rolmilane, ne nosimo valjda naše znanje u nesvijesti. I obrnuto je, psiha je samo dio naše svijesti. Našom sviješću je obuhvaćeno sve - i naše znanje i naše emocije.
Bilo koji model strukture ličnosti da uzmemo , svesni deo ličnosti je samo vrh ledenog brega koga vidimo iznad vode , mnogo veći deo te ledene sante je nevidljiv , ispod vode i on pripada nesvesnom delu čovekove psihe. Znači sfera svesti je samo mali deo totalne psihe, ona(svest) je kao neko malo ostrvo u moru nesvesnog. Na naše stavove i ponašanje ogroman značaj ima upravo taj nesvesni deo. Ovo nije neka moja izmišljotina , već se na ovom postulatu zasniva moderna dubinska psihologija zadnjih sto i nešto godina . Ovaj stav je uticao i na druge oblasti - filozofiju , umetnost , propagandu , popularnu kulturu. Da skratim, iako sam termin znanje sugeriše da se radi o svesnom sadržaju, jer ako nešto znamo onda smo svesni toga , nesvesno " znanje" neuporedivo je veće od svesnog znanja, takvo znanje neko naziva i intuitivnim apriornim znanjem. Ali ovo je priča za jednu drugu temu.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da se manemo maloumne pamfletske propagande jedne bizarne (i minorne) političke organizacije i vratimo se na psihološki aspekt ovog problema.

Bilo koji model strukture ličnosti da uzmemo , svesni deo ličnosti je samo vrh ledenog brega koga vidimo iznad vode , mnogo veći deo te ledene sante je nevidljiv , ispod vode i on pripada nesvesnom delu čovekove psihe. Znači sfera svesti je samo mali deo totalne psihe, ona(svest) je kao neko malo ostrvo u moru nesvesnog. Na naše stavove i ponašanje ogroman značaj ima upravo taj nesvesni deo. Ovo nije neka moja izmišljotina , već se na ovom postulatu zasniva moderna dubinska psihologija zadnjih sto i nešto godina . Ovaj stav je uticao i na druge oblasti - filozofiju , umetnost , propagandu , popularnu kulturu. Da skratim, iako sam termin znanje sugeriše da se radi o svesnom sadržaju, jer ako nešto znamo onda smo svesni toga , nesvesno " znanje" neuporedivo je veće od svesnog znanja, takvo znanje neko naziva i intuitivnim apriornim znanjem. Ali ovo je priča za jednu drugu temu.
Da skratimo ovo "mudrovanje". Evo šta o svesti piše u Vikipediji i to je uglavnom tačno. Obrati pažnju na "sveukupnost vlastitih psihičkih doživljaja" i "sistem uverenja..." E, sad uklopi ovdje tvoju tvrdnju da je svijest samo dio naše psihe!?

Svest je u najopštijem značenju: sveukupnost vlastitih psihičkih doživljaja (oseti, opažaji, sećanja, mišljenje, predstave, asocijacije, osećanja, potrebe i sl.) koje smo u stanju neposredno da opazimo introspekcijom i relativno jasno opišemo ili na drugi način izrazimo. U sociologiji, sistem uverenja, predstava, stavova, vrednosti i znanja, nastao pod uticajem tradicije i sociokulturnih činilaca, koji pripada jednom kolektivu, društvu ili društvenom sloju (društvena svest, klasna svest, nacionalna svest). Definiše se i kao realnost psihičkog koja obuhvata sadržaj čulnih podataka i percepcija.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Pusti svest sa sociološkog stanovišta , mi smo pričali o svesti ličnosti evo da te potsetim "Naravno da u svijesti nosimo sve što znamo, rolmilane, ne nosimo valjda naše znanje u nesvijesti. I obrnuto je, psiha je samo dio naše svijesti. Našom sviješću je obuhvaćeno sve - i naše znanje i naše emocije." Znači cela ova naša mala rasprava se odnosi na individualnu svest a definicija u Vikepediji nije ništa opovrgla ono što sam ja napisao.
Ovo kad sam napisao mislio sam na frletov034 post.

Dodato posle 1 14 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Razni su načini formiranja kolektivne svesti , u svakom slučaju to su zajednička uverenja koja se zasnivaju na trenutnim ili nekadašnjim činjenicama ili na predrasudama. Evo daću primer . Kod nas postoji kolektivno uverenje kako su Srbi dobri ratnici , ovo uverenje je prisutno naročito od Balkanskih ratova pa do danas. Ono se zasniva na osnovu pobeda ali i morala, istrajnosti i borbenosti koju je srpska vojska pokazala u Balkanskim kao i Prvom svetskom ratu. Znači zasniva se na istorijskim činjenicama. Međutim to uverenje i danas postoji iako su se te činjenice promenile . Prvo promenila se struktura stanovništva u svakom smislu. Srbi nisu više većinsko seosko već gradsko stanovništvo, promenio se stepen obrazovanja, pogled na svet, a i zadnji događaji pokazuju da baš nismo toliko istrajni i borbeni. Nije mi namera da vređam ali Srbi više nisu dobri ratnici što nije ništa loše - naprotiv. Nisu ni Švajcarci (a nekad su bili) , pa ni Skandinavci (Vikinzi, Normani) pa im ništa ne fali . Međutim ta nova realnost mnoge boli, ne žele da je prihvate jer su u školama i kod kuće učili drugačije, vaspitavani su na narodnim epskim pesmama i junačkim pričama koje same po sebi odudaraju od bilo kakve realnosti.
Da zaključim kolektivna svest može biti zasnovana na realnosti ili predrasudama , ona može biti pozitivna ali i pogubna.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pusti svest sa sociološkog stanovišta , mi smo pričali o svesti ličnosti evo da te potsetim "Naravno da u svijesti nosimo sve što znamo, rolmilane, ne nosimo valjda naše znanje u nesvijesti. I obrnuto je, psiha je samo dio naše svijesti. Našom sviješću je obuhvaćeno sve - i naše znanje i naše emocije." Znači cela ova naša mala rasprava se odnosi na individualnu svest a definicija u Vikepediji nije ništa opovrgla ono što sam ja napisao.

Ovo kad sam napisao mislio sam na frletov034 post.
Evo tvojih riječi: "svest je samo jedan deo naše psihe,". A citirao sam ti Vikipediju, ustvari, Ivana Vidanovića šta o tome kaže. Kaže potpuno obrnuto. Evo i šta piše ispod citiranog teksta: "Ovaj nezavršeni članak Svest vezan je za psihologiju."
Dakle, ovdje si posve fulio, a braniti svoj stav po svaku cijenu, čak i onda kada je neodbranjiv, je kontraproduktivno.
Ja ovdje završavam sa tobom priču o svijesti.

Poslednja izmena:
Natrag