Član
- Učlanjen(a)
- 24.09.2010
- Poruka
- 544
Znaš, malo me brine tvoje zaključivanje. Bez uvrede, ali, nejasan si mi skroz. Kako možeš ovako nešto tvrditi: "Kada bi parada ponosa sama po sebi stvarala frustraciju kod tebe, onda bi ona UVEK i kod SVIH ljudi izazivala frustraciju." Pa, najednostavnije rečeno ovo je netačno. Eto, mene ta parada frustrira, a tebe ne. Znači, ta manifestacija frustrira dio ljudi, a dio ne. Ja sam o tome i govorio. Kako to pomiriti? Tako što će se pravo i sloboda i jednih i drugih svesti u okvire preko kojih se neće prelivati frustruacija ni na jednu stranu. - Svojom slobodom i svojim pravima, ne možeš ugrožavati slobodu i prava drugih. Izuzev ako ti priznaješ pravo homoseksualcima da paradiraju ulicama, a istovremeno ne priznaješ pravo onih koje to frustrira, da budu zaštićeni od toga.
Ja sam ti objašnjavao mehanizam nastanka frustracije. Upamti jednom za svagda, nisu objektivni događaji u prostoru izvan individue oni koji determinišu naša ponašanja i osećanja, nego naša subjektivna percepcija tih događaja. Moram se ponoviti, kada bi objektivni događaji zaista sami po sebi determinisali ponašanje i osećanja, onda bi se SVI ljudi ISTO ponašali i osećali kada bi bili izloženi tom objektivnom događaju. Dobro si rekao u onoj rečenici - ta parada frustrira deo ljudi, a deo ne. Upravo to dokazuje ono o čemu ti ja pričam (mada dokaz i nije potreban jer je to davno utvrđena naučna činjenica iz oblasti psihologije). No, ne moraš biti psiholog da bi shvatio kako 100 nasumično izabranih ljudi neće reagovati jednoznačno na gej paradu, a razlog leži upravo u ličnosti.
Ličnost i subjektivni doživljaj, lična percepcija neke društvene pojave, nisu u ovom slučaju ključni parametri za shvatanje ovog problema. To bi bilo suviše pojednostavljeno objašnjenje i naravno ne bi bilo tačno. U mnogome je ovdje lična percepcija determinisana kolektivnom sviješću, koja je opet formirana pod uticajem tradicionalnih poimanja morala i etike. Prema tome, suviše si pojednostaio svoju formulu: Parada ponosa + subjektivni doživljaj = (ne)frustruacija, zbog toga što si subjektivni doživljaj sveo na puku ličnu percepciju. a on u ovom slučaju to nije.
Evo da i ja pitam, razumiješ li ti mene?
Da si malo pažljivije čitao moju prethodnu poruku video bi da sam rekao kako je determinanta lične percepcije i iskustvo - a pod iskustvo upravo i potpada uticaj društva i svega što iz društva proizlazi. Laska mi što misliš kako je formula moja, ali na moju žalost nije, to je smislio jedan veliki um psihologije Albert Ellis.
Da, tradicionalni moral i etika na ovom prostoru i jesu problem, problem koji bi se morao rešavati (neko je gore već rekao) obrazovanjem, pre svega.