Parada ponosa ili srama?

Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
Znaš, malo me brine tvoje zaključivanje. Bez uvrede, ali, nejasan si mi skroz. Kako možeš ovako nešto tvrditi: "Kada bi parada ponosa sama po sebi stvarala frustraciju kod tebe, onda bi ona UVEK i kod SVIH ljudi izazivala frustraciju." Pa, najednostavnije rečeno ovo je netačno. Eto, mene ta parada frustrira, a tebe ne. Znači, ta manifestacija frustrira dio ljudi, a dio ne. Ja sam o tome i govorio. Kako to pomiriti? Tako što će se pravo i sloboda i jednih i drugih svesti u okvire preko kojih se neće prelivati frustruacija ni na jednu stranu. - Svojom slobodom i svojim pravima, ne možeš ugrožavati slobodu i prava drugih. Izuzev ako ti priznaješ pravo homoseksualcima da paradiraju ulicama, a istovremeno ne priznaješ pravo onih koje to frustrira, da budu zaštićeni od toga.

Ja sam ti objašnjavao mehanizam nastanka frustracije. Upamti jednom za svagda, nisu objektivni događaji u prostoru izvan individue oni koji determinišu naša ponašanja i osećanja, nego naša subjektivna percepcija tih događaja. Moram se ponoviti, kada bi objektivni događaji zaista sami po sebi determinisali ponašanje i osećanja, onda bi se SVI ljudi ISTO ponašali i osećali kada bi bili izloženi tom objektivnom događaju. Dobro si rekao u onoj rečenici - ta parada frustrira deo ljudi, a deo ne. Upravo to dokazuje ono o čemu ti ja pričam (mada dokaz i nije potreban jer je to davno utvrđena naučna činjenica iz oblasti psihologije). No, ne moraš biti psiholog da bi shvatio kako 100 nasumično izabranih ljudi neće reagovati jednoznačno na gej paradu, a razlog leži upravo u ličnosti.

Ličnost i subjektivni doživljaj, lična percepcija neke društvene pojave, nisu u ovom slučaju ključni parametri za shvatanje ovog problema. To bi bilo suviše pojednostavljeno objašnjenje i naravno ne bi bilo tačno. U mnogome je ovdje lična percepcija determinisana kolektivnom sviješću, koja je opet formirana pod uticajem tradicionalnih poimanja morala i etike. Prema tome, suviše si pojednostaio svoju formulu: Parada ponosa + subjektivni doživljaj = (ne)frustruacija, zbog toga što si subjektivni doživljaj sveo na puku ličnu percepciju. a on u ovom slučaju to nije.
Evo da i ja pitam, razumiješ li ti mene?

Da si malo pažljivije čitao moju prethodnu poruku video bi da sam rekao kako je determinanta lične percepcije i iskustvo - a pod iskustvo upravo i potpada uticaj društva i svega što iz društva proizlazi. Laska mi što misliš kako je formula moja, ali na moju žalost nije, to je smislio jedan veliki um psihologije Albert Ellis.

Da, tradicionalni moral i etika na ovom prostoru i jesu problem, problem koji bi se morao rešavati (neko je gore već rekao) obrazovanjem, pre svega.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Kolektivna svest je deo subjektivnog doživljaja (mišljenja) kod pojedinca. Tačnije na subjektivni doživljaj deluje i kolektivna svest, malje ili više , privlačno ili odbojno.
Ukoliko nisi ponovio ono što sam o tome rekao, onda ne razaumijem šta si rekao. Šta znači privlačno ili odbojno? To je za kontekst ove priče irelevantno. Poenta je u tome da je naša percepcija, naš subjektivni doživljaj, u dobroj mjeri uslovljen kolektivnom sviješću, a kolektivnu svijest u ovom slučaju ne određuje kvalitet nego kvantitet.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Upravo ono što sam napisao, kolektivna svest na pojedinca (njegovu individualnu svest) može manje ili više uticati , biti privlačna ili odbojna . Suština je u tome da lična percepcija ili lični stavovi, svetonazor(kako ti volja ), presudno utiču da li će neki događaj biti frustrirajući.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Upravo ono što sam napisao, kolektivna svest na pojedinca (njegovu individualnu svest) može manje ili više uticati , biti privlačna ili odbojna . Suština je u tome da lična percepcija ili lični stavovi, svetonazor(kako ti volja ), presudno utiču da li će neki događaj biti frustrirajući.
Tačno. Ali ima tu jedna kvaka. U kojoj je mjeri percepcija naš lični izbor, nezavisan od uticaja kolektivne svijesti?

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Pa to mi sami određujemo, u zavisnosti od razvijenosti kritičke svesti, ako nam je svest zatvorena onda smo reaktivna ličnost i samo ponavljamo društvene obrasce a ako imamo razvijen kritički aparat, ako smo autentični , onda gajimo vlastite stavove koji su nezavisni od kolektivnih obrazaca , što ne znači da ih sve ne poštujemo. Znači bitna je razvijenost kritičke svesti.

Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
Pa to mi sami određujemo, u zavisnosti od razvijenosti kritičke svesti, ako nam je svest zatvorena onda smo reaktivna ličnost i samo ponavljamo društvene obrasce a ako imamo razvijen kritički aparat, ako smo autentični , onda gajimo vlastite stavove koji su nezavisni od kolektivnih obrazaca , što ne znači da ih sve ne poštujemo. Znači bitna je razvijenost kritičke svesti.

Ja bih samo ispravio - NAJbitnija je kritička svest. Kritičnost prema svemu i svačemu, a posebno prema sebi. Uvek i svuda...

Član
Učlanjen(a)
12.01.2010
Poruka
472
Neko je spomenuo frustracije kod mladih ljudi, ja bih se nadovezao kod velike vecine nasih gradjana koji su iznevereni i uplaseni. Koji smisao zivota se nudi mladjim generacijama, koji uzor, mozda EU, preko bare USA, koji?? mozda nasa blistava sadasnjost i predivna buducnost. Nazivati one momke od juce, ljudima iz unutrasnjosti, ekstremistima, a mozda i teroristima, huliganima, naravno navijackim grupama, ali to su samo nasi gradjani, kao sto su i onih 1.000 zalutalih na PARADI PONOSA. Zalutalih u vremenu i prostoru. Sasvim sigurno ce neko zbog PARADE PONOSA dobiti PARADU PO NOSU. Zaboravili su demonstracije i tadasnje momke iz unutrasnjosti. I za kraj citiram jednom gospodina koji je dao izjavu za B92:
Srbiji je to dobilo zastrašujuće dimenzije. Jedna stranka je postala organizovana kriminalna grupa u tom smislu da je od njihovih 1.000 rukovodećih ljudi njih 950 za zatvor. Oni imaju svoje privatne firme, oni kontrolišu javna preduzeća, budžetske rashode, medije, tužilaštvo, policiju, sud. Oni peru pare od droge. Reč je o stotinama miliona evra godišnje. Evo, recimo, rekonstrukcija bulevara u Beogradu. Glavnina para ide podizvođaču iza koga stoji potpredsednik jedne stranke. Ili most preko Save kod Ade Ciganlije. To će nas koštati najmanje 450 miliona evra. Sada se prebacuju pare od namenskog kredita za rekonstrukciju Gazele za most preko Ade. On je saobraćajno besmislen, a pri tome uništava ambijentalnu celinu beogradskog hipodroma i topčiderskog parka. Pravo mesto za već isprojektovan most preko Save je između starog mosta i Gazele koji bi bio neuporedivo saobraćajno funkcionalniji i pripremljen da prihvati i buduću metro liniju (most u dva nivoa, jedan za železnički, drugi za automobilski saobraćaj) koštao bi oko 70 miliona evra. Samo ta razlika je 380 miliona evra. Ili su političari koji to rade neverovatno „nepametni" ili fantastično korumpirani. Jedno je sigurno: mi građani ostajemo veoma siromašni. I taj teret, što je najgore, kroz zaduživanje prenosimo na našu decu i unuke.

[WARNING]Molim da se ne piše o politici i da se ne imenuju političke stranke.[/WARNING]

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Vrtimo se u krug. Percepcija sve to podrazumijeva i kritičku svijest i obrazovanje i znanje..., mi ćemo neki događaj doživiti i ocijeniti ne na osnovu samog događaja kao takvog, nego na osnovu, da tako kažem, kvaliteta naše svijesti, a u svijesti nosimo sve što znamo.

Član
Učlanjen(a)
12.01.2010
Poruka
472
Ok. Sa druge strane, baš me zanima ko je to išao sa "Poreklom vrsta" ispod miške i ubijao hrišćane, budiste, muslimane i ostale?
Ko? super pitanje? Na koje Hriscane mislis?

Natrag