Okultizam-spiritizam u Hrišćanstvu

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane, čini se da toneš sve dublje...i naći ćeš se u bezdanu.
I pitat ćeš se kako si dospio tamo...Odgovor je jednostavan: nisi vjerovao u Isusa Sina Božjega.

Da li jedna teologija treba da bude merilo? Ne, svako ovo treba da razume za sebe. Ali ne spasava samo obično razumevanje ovoga već život po volji Božjoj.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Apostoli kažu da je Isus Jahve. Vidi:

A. JAHVE SPASITELJ

Ps 24,5: On blagoslov prima od Jahve i nagradu od Boga, Spasitelja svoga.

Ps 68,20: Blagoslovljen Jahve dan za danom, nosi nas Bog, naš Spasitelj.

Ps 95,1: Dođite, kličimo Jahvi, uzvikujmo Hridi, Spasitelju svome!

Iz 43,3: Jer ja sam Jahve, Bog tvoj, Svetac Izraelov, tvoj Spasitelj.

Iz 43,11: Ja, ja sam Jahve, osim mene nema Spasitelja.

Iz 45,15: Doista ti si Bog skriveni, Bog Izraelov, Spasitelj.

Hab 3,18: Ali ja ću se radovati u Jahvi i kliktat ću u Bogu, svojem Spasitelju.

Sef 3,17: Jahve, Bog tvoj, u sredini je tvojoj, silni Spasitelj!

B. ISUS KRIST SPASITELJ

Lk 2,10-11: No anđeo im reče: "Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj - Krist, Gospodin.

Dj 4,12: Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti."

Dj 5,30-31: Bog otaca naših uskrisi Isusa kojega vi smakoste objesivši ga na drvo. Njega Bog desnicom svojom uzvisi za Začetnika i Spasitelja da obraćenjem podari Izraela i oproštenjem grijeha.

Dj 13,23: Iz njegova potomstva izvede Bog po svom obećanju Izraelu Spasitelja, Isusa.

Fil 3,20: Naša je pak domovina na nebesima, odakle iščekujemo Spasitelja, Gospodina našega Isusa Krista.

Tit 1, 4: Titu, pravomu sinu po zajedničkoj vjeri, milost i mir od Boga i Krista Isusa, Spasitelja našega!

Tit 2,13: iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista.

Tit 3,5-6: nego po svojem milosrđu: kupelji novoga rođenja i obnavljanja po Duhu Svetom koga bogato izli na nas po Isusu Kristu, Spasitelju našemu,

2 Pt 1,1: Šimun Petar, sluga i apostol Isusa Krista, onima koje pravednošću Boga našega i Spasitelja Isusa Krista zapade ista dragocjena vjera kao i nas.

2 Pt 1,11: Tako će vam se bogato osigurati ulazak u vječno kraljevstvo Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista.

1 Iv 4,14: I mi smo vidjeli i svjedočimo da je Otac poslao Sina kao Spasitelja svijeta.
--------------------------

Osnovnoškolac, malo nadareniji za matematiku, ovako bi postavio sustav 'Božjih jednadžbi':

Bog Jahve je jedini Spasitelj (1) [Stari zavjet]

Isus Krist je jedini Spasitelj (2) [Novi zavjet]
----------------------------------------
Rješenjem sustava jednadžbi (1) i (2) dobijamo:

Bog Jahve = Isus Krist!!!

Reci nam, gde se pominje Bog Isus u Torah pre pojave u telu Isusa?

Šta misliš?

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Da li jedna teologija treba da bude merilo? Ne, svako ovo treba da razume za sebe. Ali ne spasava samo obično razumevanje ovoga već život po volji Božjoj.
U Kršćanstvu treba biti vjera u Kristovo Božanstvo da je Božansko bezgrešno umrlo na križu, pokazala sam ti i stihove od tvoje proročice.
U Bibliji piše da će Sveti Duh uzdignuti Krista.

He was tempted in all points like as man is tempted, yet He is called “that holy thing.” [Verse 35.] It is a mystery that is left unexplained to mortals that Christ could be tempted in all points like as we are, and yet be without sin. The incarnation of Christ has ever been, and will ever remain, a mystery. That which is revealed is for us and for our children, but let every human being be warned from the ground of making Christ altogether human, such an one as ourselves, for it cannot be. The exact time when humanity blended with divinity, it is not necessary for us to know. We are to keep our feet on the Rock, Christ Jesus, as God revealed in humanity. {Lt8-1895.}

Bio je kušan u svim točkama kao što je i čovjek kušan, a ipak je nazvan "ta svetinja". [Stih 35.] Misterij je koji je smrtnicima ostao neobjašnjen da je Krist mogao biti kušan u svim točkama kao i mi, a ipak biti bez grijeha. Kristovo utjelovljenje uvijek je bilo, i uvijek će ostati, misterij. Ono što je objavljeno je za nas i za našu djecu, ali neka svako ljudsko biće bude upozoreno sa zemlje da Krista učini posve ljudskim, takvim kao što smo mi, jer to ne može biti. Točno vrijeme kada se čovječanstvo pomiješalo s božanstvom, nije potrebno da znamo. Moramo držati svoje noge na Stijeni, Kristu Isusu, kako je Bog objavio u čovječanstvu. {Lt8-1895.}

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jovane, čini se da toneš sve dublje...i naći ćeš se u bezdanu.
I pitat ćeš se kako si dospio tamo...Odgovor je jednostavan: nisi vjerovao u Isusa Sina Božjega.

Isabeleta, ti još nisi shvatila što nam Jovan pokušava dokazati. Jovan dokazuje da se Bog nije utjelovio u Isusu iz Nazareta, nego se utjelovio u JElleni Beloj iz Amerike. Isus nije Riječ iz Biblije, koja je Bog, pokazujete ti Jovan. Ta Riječ se utjelovila kroz onu čije je tijelo Bog upotrijebio da objavi svoju Svetu Riječ cijelom čovječanstvu, u tako uzvišenom obliku, da je nitko više ne može krivotvoriti. A evo svjedočanstva kako i kroz koga je Bog objavio svoju Riječ, i tako se 'nastanio' među ljudima.

Bog je govorio kroz ljudsko tijelo. Moglo bi se reći da je ova komunikacija bila samo pismo. Da, bilo je to pismo, ali potaknuto Duhom Božjim, da vam predoči stvari koje su mi bile pokazane. U ovim pismima koja pišem, . . . Prikazujem vam ono što je Gospodin prikazao meni. Ne pišem ni jedan članak u novinama izražavajući samo svoje ideje. Oni su ono što je Bog otvorio preda mnom u viziji – dragocjene zrake svjetlosti koje sjaje s prijestolja« (Svjedočanstva, sv. 5, str. 63-67).

Ovim Jovan dokazuje da se Bog utjelovio u Ellen White.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Na stotinama mjesta. Gore si jasno vidio da je Isus Jahve, a Petoknjižje vrvi Jahvom.

Pitam te to sa razlogom jer ako je Isus ličnost a jeste, i ako je On ono što tvrdiš, sa nebesa onda je On i na nebesima trebao biti Isus. Ali mi u Torah nemamo ni jedno ime Isus na nebesima ni Boga koji se tako zove. Isus je ličnost sa zemlje. Ne sa neba.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
U Kršćanstvu treba biti vjera u Kristovo Božanstvo

Ne treba. To treba teologiji a ne hrišćanstvu. Hrišćanstvo je jedno a dogma i teologija mnogih crkava nešto drugo. Naravno, ja razumem da ljudi posle vekova razmišljanja na takav način prosto ne mogu zamisliti drugačije viđenje, zato ne sudim. Kako bih i mogao. Ali reč je prosto o ustaljenim terminima i teškoje zbog tolikog ponavljanja kroz vekove išta drugačije razumeti.

Ipak, razumem sve. Nije problem.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Koliko ja znam oni veruju u jednog Boga koji čini tri večna zasebna nestvorena bića.

Da, vjerujemo u Boga u Trojstvo i trojstvo u Jedinstvo. Jedan Bog u Tri božanske Osobe.
Otac i Sin i Duh Sveti koji imaju isto božanstvo, slavu i veličanstvo. Nestvoren je Otac, nestvoren je Sin, nestvoren je Duh Sveti. Vječan je Otac, vječan je Sin, vječan je Duh Sveti. A ipak, nisu tri vječna, nego je Jedan vječni Bog.
To je vjera naša.

Laodikeja, nemoj ti slušati Jovana.:) Različiti ste, iako ste adventisti. Njega je zahvatio nekakav vrtlog ideja i uvjerenja, ti si utvrđeniji u vjeri barem što se tiče Isusovog božanstva i vjerovanja u Presveto Trojstvo.
Znaš i sam da protestanti nisu htjeli adventiste priznati kršćanima nego ih svrstali u sekte sve dok nisu počeli ispovjedati vjeru u Presveto Trojstvo. Barem to.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pitam te to sa razlogom jer ako je Isus ličnost a jeste, i ako je Onono što tvrdiš, sa nebesa onda je On i nanebesima trebao biti Isus. Ali mi u Torah nemamo nijedno ime Isusna nebesima ni Boga koji se tako zove. Isus je ličnost sa zemlje. Ne sa neba.

Lijepo ti piše da se Bog utjelovio u Isusu kojeg je rodila Djevica Marija. Dakle, Isus je i s Neba i sa zemlje. Isus je i Bog i čovjek.

Ne treba. To treba teologiji a ne hrišćanstvu. Hrišćanstvo je jedno a dogma i teologija mnogih crkava nešto drugo.

Kršćanima su se nazvali oni koji su vjerovali da je Isus Krist Bog. Prosto k'o pasulj. Možeš praviti budalu od sebe koliko te volja, ali nemaš pravo drugima oduzeti njihovu vjeru i njihovo pravo da se nazovu prema svome Bogu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Lijepo ti piše da se Bog utjelovio u Isusu kojeg je rodila Djevica Marija. Dakle, Isus je i s Neba i sa zemlje. Isus je i Bog i čovjek.

Ne piše čak ni to, malo je drugačije.."postade" a pošto Reč i dalje svedoči za Sina jasno je da Reč se nije utelovila.

Nego, evo nađi mi tekst u Torah koji govori o istoj ličnosti sa nebesa koja se zove Isus.To bi moralo postojati ako se radi o istoj ličnosti koja se pojavila na zemlji. Zar nije tako?

Natrag