Okultizam-spiritizam u Hrišćanstvu

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
A zašto Jovan ni nitko drugi ne želi odgovoriti na izjave od Jamesa i Ellen White što sam postavila ovdje?
Molim te Laodiceja odgovori ti na te izjave, da li je James White vjerovao da je Isus Bog i u Njegovu preegzistenciju?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A zašto Jovan ni nitko drugi ne želi odgovoriti na izjave od Jamesa i Ellen White što sam postavila ovdje?
Molim te Laodiceja odgovori ti na te izjave, da li je James White vjerovao da je Isus Bog i u Njegovu preegzistenciju?

Vjeruj mi da neće prihvatiti ovo, iako si mu citirala "adventističke bogove" kao dokaze. Ako ne budem u pravu, ništa, a ako ovo odbije kao činjenični dokaz, to je onda potvrda mojih tvrdnji da je Jovan "sljedbenik Muhameda". Čekajmo rasplet i ishod. :)

Ja predlažem da još malo pričekamo. :)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
bez_imena

Ja sam postavio citat u kome James White negira trojstvo, i kaže da je to stara okultistička vera.

Zato sam napisao "da su pioniri imali različita verovanja po pitanju trojstva i Isusovog božanstva.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja sam postavio citat u kome James White negira trojstvo, i kaže da je to stara okultistička vera.

A je li ti taj Džems Vajt s Isusom ovce čuv'o, pa on sve točno zna?

Zato sam napisao "da su pioniri imali različita verovanja po pitanju trojstva i Isusovog božanstva.

Nisu oni samo međusobno imali različite stavove o Trojstvu, nego je i svatko od njih godišnje nekoliko puta mjenjao ono u što vjeruje. Točno kako si i ti u zadnjih mjesec dana desetak puta mjenjao ono što vjeruješ. A nekada si ujutro i popodne različito vjerovao i zapisano svjedočanstvo ovdje ostavljao o tome. A to vaše mjenjanje vjerovanja o Bogu, točnije bogovima, češće nego što 'mjenjate gaće', pokazuje da vas ne vodi Duh Sveti nego otac laži.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
bez_imena

Razumijem, pred kraj svog života pisao je »Bog Otac je bio taj koji je rekao Bogu Sinu: 'Načinimo čovjeka.'« [James White, RH 4. siječnja 1881.]. Želim time samo reći da je vjerovao u preegzistenciju Isusa Krista.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
ako ne vjeruješ u Kristovu preegzistenciju kako gledaš na knjigu od Ellen White Velika Borba i pobunu na nebu?

Već sam činimi se objasnio. Drugo Božanstvo (Reč-Jovan 1,1-3) je uzimalo obličje čoveka ili anđela (u zavisnosti od stvorenog sa kojim komunicira) i tako je komuniciralo. U tom smislu se može razumeti "preegzistencija" tj. uzimanje obličja stvorenja od strane Božanstva i ta posredna komunikacija i odnos prema stvorenjima.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Već sam činimi se objasnio. Drugo Božanstvo (Reč-Jovan 1,1-3) je uzimalo obličje čoveka ili anđela (u zavisnosti od stvorenog sa kojim komunicira) i tako je komuniciralo. U tom smislu se može razumeti "preegzistencija" tj. uzimanje obličja stvorenja od strane Božanstva i ta posredna komunikacija i odnos prema stvorenjima.

A koje božanstvo je uzelo tvoje obličje, tvoje tijelo? Samo božanstvo može ovako umno i mudro zboriti. Samo božanstva znaju ono što nitko od nas smrtnika ne zna.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
 bez_imena

Ne znam na kakvu preegzistenciju Isusa misliš.

Isus je postojao na nebu pre stvaranja sveta.

On je sa Bogom Ocem i Duhom Svetim stvarao svet.

"I REČE BOG ELOHIM ( množina ) "DA NAČINIMO ČOVEKA KAO ŠTO SMO MI"

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Vidjela sam neke tobožnje adventiste koji su odbacili sadašnju istinu dok su propovijedali, molili se ili u privatnim razgovorima koristili hipnotizam kako bi pridobili pristaše; a ljudi bi se radovali misleći da je Božja moć; a neki koji su je koristili bili su tako daleko u tami i prijevari đavla da su mislili da je to Božja sila koja im je dana da je provode. Vidjela sam da su ti ljudi učinili Boga takvim kao što su oni sami i cijenili Njegovu moć kao ništavnu stvar. Vidjela sam da neki od tih đavolskih agenata utječu na tijela onih koje nisu mogli prevariti i izvući iz sadašnje istine. Neki od njih su čak pokušavali utjecati na neke od svetaca do smrti. Oh, kad bi svi mogli vidjeti to kako mi je Bog otkrio,—da bi mogli znati više o sotoninim lukavstvima kako bi bili na oprezu.
Manuscript 1, 1849. March 24, Topsham, Maine

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
fra Josip Blažević, usporedba new agea i kršćanstva po točkama
https://www.areopag.hr/new-age-i-krscanstvo/

definicija Boga prema new age-u
New age prihvaća ezoterijsko vjerovanje da je cijeli pojavni svijet energija. Energija vibrira na različitim frekvencijama i svaka frekvencija određuje oblik koji će energija poprimiti. Budući da misao može utjecati na energiju i usmjeravati ju, kako vjeruje New age, teologija New agea je sprega fizike i psihologije („znanstvena vjera“). Pojam Boga u New ageu, dakle, ne spada u područje teologije nego nego fizike i psihologije. New age se klanja „bogu energije“ ili „bogu (pod)svjesti“. Riječ je o primitivnoj razini materijalističkog panteizma. Bog nije osoba. On je energija koja sve prožima i svime upravlja, prvobitna supstancija, jastvo, neosobna kozmička sila, čista svijest, ocean svijesti, vitalni princip, bitak, beskonačni kaleidoskop života i smrti, posljednji uzrok, svijest koja se manifestira kao božanska igra (lila), matrica univerzuma (akaša). Bog je izvor svih stvari, Duša svijeta, Univerzalni Um, Kozmički mozak. Levi Trojstvo dijeli na „Svijest Snage“ (Otac), „Svijest Ljubavi“ (Sin), i „Svijest Inteligencije“ (Duh Sveti). U panteističkoj viziji – sve je Bog

definicija Boga u kršćanstvu
Crkva ne osporava postojanje suptilnih kozmičkih energija, osobito onih koje je znanost identificirala, uključujući i otkrića kvantne fizike i dubinske psihologije, ali ih Crkva ne poistovjećuje s Bogom koji je izvor i vrhovni stvoritelj svega što postoji, pa i energijâ. Isus nam je objavio Boga koji je Osoba s kojom se može stupiti u kontakt kroz molitvu, on je svemogući Otac koji nas neizmjerno ljubi, i nježna Majka koja nikada ne zaboravlja svoje čedo (usp. Iz 49,50). Istovremeno je transcendentni Bog, neizmjerno nadilazi sve stvoreno, ali i imanentni, koji svemu daje život i sve pokreće iznutra. „U njemu doista živimo, mičemo se i jesmo“ (Dj 17,28). Isus ga naziva „moj Otac“: „Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?“ (Lk 2,49). I sam Bog objavljuje da mu je Isus Sin: „Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina!“ (Mk 1,11). Otac je stalno s Isusom: „No ja nisam sam jer Otac je sa mnom.“ (Iv 16,32). I na kraju života, po posljednji puta: „Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!“ (Lk 23,46). Nema traga nikakvoj neosobnoj sili. Bog je Trojstvo, Obitelj, zajednica ljubavi Oca, Sina i Duha Svetoga.

Poslednja izmena:
Natrag