Okultizam-spiritizam u Hrišćanstvu

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Koliko ja znam oni veruju u jednog Boga koji čini tri večna zasebna nestvorena bića.

Upravo u tome i jeste stvar što mnogi ne znaju šta proizilazi iz koncepta koji zagovaraju.

Istina, oni kažu tako da to veruju ali zapravo koncept u koji veruju je neka vrsta "henoteizma" tj. verovanja u viša i niža božanstva a ne u Tri Bića potpuno ravnopravna. Taj koncept Nikeje "Bog od Boga" i "svetlo od svetla" je čist henoteizam gde recimo Bog Otac pozajmljuje svoje Božanstvo Sinu i tako je Sin Bog. Otac je Svetlo a sin je odsjaj svetla Oca.....Otac je zapravo vrhovni Bog a Sin i Duh Sveti kao neka niža Božanstva koja primaju svoja Božanstva od Oca. Drugim rečima, ne od sebe samih već od Oca.

Ali, Božanski plural jasno ukazuje da se radi o Tri Božanska Bića nezavisna jedno od drugoga, Svemoćna a u svemu identičnog delovanja i beskrajne ljubavi, harmonije. Otuda su Jedan Bog. Ne kao Nikejski koncept koji Oca stavlja iznad i kome su oni podređeni (mada će oni reći da nema podređenja..ali sam koncept je takav da je to neminovno) i to je mešavina Biblijskog učenja i grčkog henoteizma.

Odavno sam ovo pisao ovde, pa čisto da ukažem na problematiku.

Da razumeš odakle to "iznedren od Oca"...i slično. To je Nikeja.

Pozdrav.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Elen se ne može razumeti bez Pisma. Uzimaju mnogi adventisti Elen...pa sa Elen tumače Elen(otuda toliko pokreta kod Adventista) . Ali ne, mora drugačije. Elen se tumači kroz Pismo.
Čitala sam i tvoje pionire i to ne prijevode razno razne već originalne dokumente.
Ne treba meni tvoja Ellen White poslušaj me pažljivo:

Listen very carefully, I shall say zis only once

Duh tada odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša. I propostivši četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje.
Tada mu pristupi napasnik i reče: "Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom."
A on odgovori: "Pisano je: Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta."
Đavao ga tada povede u Sveti grad, postavi ga na vrh Hrama i reče mu: "Ako si Sin Božji, baci se dolje! Ta pisano je: Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen."
Isus mu kaza: "Pisano je također: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!"
Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu pa mu reče: "Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš."Tada mu reče Isus: "Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!"
Tada ga pusti đavao. I gle, anđeli pristupili i služili mu.
Mt 4,1-11
---
Da se u ime Isusovo pokloni svako koljeno onih, koji su na nebu i na zemlji i pod zemljom,Filipljanima 2,10

---

»Jer su se neke osobe neprimijećeno uvukle, one koje su davno prije toga bile označene za ovu osudu, bezbožne osobe koje milost našega Boga pretvaraju u razuzdanost i niječu našeg jedinog Učitelja i Gospodina, Isusa Krista« (Judina 4).

Pažljivo zabilježite posljednju frazu u ovom stihu: »niječi našeg jedinog Učitelja i Gospodina, Isusa Krista«. Ovdje je riječ za Učitelja grčki "despotas", a riječ za Gospodina je "kurios". Despotas je riječ od koje dobivamo riječi poput "despot", "despotski" i "despotizam". To je riječ koja odražava apsolutni autoritet ili čak vlasništvo. Bila je to riječ koja se koristila za šefa kućanstva ili šefa države koji je vladao s vrhovnom vlašću kao da je nacija njegovo kućanstvo.
Izraz "despotas" stoga odražava apsolutnu moć. Židovi su često nazivali Boga despotas i odbacivali ideju da pognu koljeno bilo kojoj drugoj osobi kao despotas. Znakovito je, dakle, da Juda govori o Isusu kao o "našem jedinom despotas". Grčka riječ "kurios" malo je šira u uporabi od "despota", ali je svakako druga riječ za "gospodara" ili Gospodina. Korišten je u Septuagintu (starogrčki prijevod hebrejskog Pisma) kao zamjena za YHWH (Božansko ime Božje: Jahve). To je, naravno, bila riječ koja se koristila i za razne ljudske gospodare. Nijedna od ovih riječi nije sama po sebi božansko ime, ali vrlo je teško zamisliti židovskog pisca koji bilo kojeg ljudskog vladara naziva "našim JEDINIM učiteljem [despotas] i Gospodinom [kuriosom]." U najmanju ruku, koristeći obje ove riječi zajedno i govoreći da je Isus jedini je najviši mogući izraz Isusova apsolutnog autoriteta i moći. Kada stavimo Judine riječi u kontekst, jasno je da On govori da je Isus božanski. Već sljedeći stih glasi:
Sada vas želim podsjetiti, iako sve znate jednom zauvijek, da je Gospodin, nakon što je spasio narod iz zemlje Egipta, naknadno uništio one koji nisu vjerovali" (Judina 5)

To su doslovno Judine sljedeće riječi odmah nakon što je rekao da je Isus naš jedini Učitelj i Gospodin. On ispovijeda Isusa kao jedinog Gospodina, a zatim ih podsjeća da je Gospodin spasio narod iz Egipta i sudio onima koji nisu vjerovali. Jednostavno je nezamislivo da se Juda prebaci na to da nekoga drugoga nazove Gospodinom u istom dahu kao da kaže da je Isus jedini Učitelj i Gospodin. Zapravo, mnogi od najranijih rukopisa uopće ne koriste naslov »Gospodin« u stihu 5, već zapravo koriste Isusovo osobno ime! To se odražava u prijevodima kao što je ESV:

"Sada vas želim podsjetiti, iako ste to jednom u potpunosti znali, da je Isus, koji je spasio narod iz zemlje Egipta, nakon toga uništio one koji nisu vjerovali" (Judina 5 ESV)

Zapravo postoji vrlo jak slučaj za ideju da je "Isus" izvorno čitanje ovdje, a ne "Gospodin". Međutim, čak i ako pretpostavimo da je Gospodin izvorno čitanje, činjenica da nalazimo "Isusa" umjesto "Gospodina" u ovim vrlo ranim rukopisima ukazuje na činjenicu da su najraniji kršćani razumjeli da je »Gospodin« u stihu 5 Isus, kao što kontekst jasno zahtijeva. No, to mora značiti da je Isus Gospodin koji je izbavio Izrael iz Egipta. Dok čitamo dalje, to također znači da je Isus Gospodin koji je sudio palim anđelima i uništio Sodomu i Gomoru. Doista, cijeli odlomak neupitno bi značio da je Isus Jehovin Bog Starog zavjeta.

Lijep pozdrav i svako dobro!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Elen se mora razumeti u kontekstu Pisma. Tako da kada Elen govori o preegzistenciji, treba razumeti da se to odnosi na pojam Reč Božija. To da. Pismo zaista govori o Reči Božjoj kroz koju je sve stvoreno.

1. Potom reče Bog: da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cijele zemlje i od svijeh životinja što se miču po zemlji. (Jov 20, 4. Psal. 8, 6. Psal. 100, 3. Ef. 4, 24. Jak. 3, 9.)
  2. I stvori Bog čovjeka po obličju svojemu, po obličju Božjemu stvori ga; muško i žensko stvori ih. (Prop. 7, 29. Mal. 2, 15. Mat. 19, 4. Mar. 10, 6. 1.Kor. 11, 7. )

Kome To govori Bog i na čije smo obličje stvoreni? Ne možeš negirati preegzistenciju Isusa Krista.

Trojstvo tri osobe (Otac, Sin i Sveti Duh) koje su echâd (Ujedinjeni kao jedna)

Boga Nebeskog Oca nitko nije vidio Boga nitko nikad nije vidio (Ivan 1,18)
pa opet Isus kaže:
“Tko je vidio mene, vidio je i Oca” ( Ivan 14:9 )

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kome To govori Bog i na čije smo obličje stvoreni? Ne možeš negirati preegzistenciju Isusa Krista.

Ne govori se tu o Hristu već o Božanskom pluralu. Isus je Čovek, kako i kažu apostoli.

U Jovanu 1, 1-3 imamo Reč koja stvara (posrednik). To je da prevedem, Drugo Božansko Biće koje uzima ulogu posrednika. Nazvana Reč (Jovan 1,1-3). To Drugo Božansko Biće se ne zove Isus. No, Isus kao Čovek u sebi ima autoritet Reči iz Jovan 1,1-3. U tom smislu postoji to poistovećivanje Reč iz Jovan 1,1-3 i Isus.

Ali rekoh, 1. Jovanova 5,7-10 jasno govori da "Reč" svedoči za Hrista kao što isto čine i Otac i Duh Sveti. Reč je jedno, Isus u telu drugo.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Tek toliko da znaš Jovane, čitala sam tvoje pionire adventizma (originale) i moram ti reći ako ti i tebi slični razumiju spise Ellen White, a drugi kao ja ne, onda prijatelju ne razumiju ni tvoji pioniri što je pjesnik tj. tvoja proročica htjela reći. Ovo uopće nije tema za tu raspravu. A taj tvoj termin božanski plural prvi puta čujem od tebe.
The Godhead ako je ispred The znači Trojstvo prema engleskom rječniku npr. Merriam-Webster dictionary

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Isus je Čovek, kako i kažu apostoli.

Apostoli kažu da je Isus Jahve. Vidi:

A. JAHVE SPASITELJ

Ps 24,5: On blagoslov prima od Jahve i nagradu od Boga, Spasitelja svoga.

Ps 68,20: Blagoslovljen Jahve dan za danom, nosi nas Bog, naš Spasitelj.

Ps 95,1: Dođite, kličimo Jahvi, uzvikujmo Hridi, Spasitelju svome!

Iz 43,3: Jer ja sam Jahve, Bog tvoj, Svetac Izraelov, tvoj Spasitelj.

Iz 43,11: Ja, ja sam Jahve, osim mene nema Spasitelja.

Iz 45,15: Doista ti si Bog skriveni, Bog Izraelov, Spasitelj.

Hab 3,18: Ali ja ću se radovati u Jahvi i kliktat ću u Bogu, svojem Spasitelju.

Sef 3,17: Jahve, Bog tvoj, u sredini je tvojoj, silni Spasitelj!

B. ISUS KRIST SPASITELJ

Lk 2,10-11: No anđeo im reče: "Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj - Krist, Gospodin.

Dj 4,12: Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti."

Dj 5,30-31: Bog otaca naših uskrisi Isusa kojega vi smakoste objesivši ga na drvo. Njega Bog desnicom svojom uzvisi za Začetnika i Spasitelja da obraćenjem podari Izraela i oproštenjem grijeha.

Dj 13,23: Iz njegova potomstva izvede Bog po svom obećanju Izraelu Spasitelja, Isusa.

Fil 3,20: Naša je pak domovina na nebesima, odakle iščekujemo Spasitelja, Gospodina našega Isusa Krista.

Tit 1, 4: Titu, pravomu sinu po zajedničkoj vjeri, milost i mir od Boga i Krista Isusa, Spasitelja našega!

Tit 2,13: iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista.

Tit 3,5-6: nego po svojem milosrđu: kupelji novoga rođenja i obnavljanja po Duhu Svetom koga bogato izli na nas po Isusu Kristu, Spasitelju našemu,

2 Pt 1,1: Šimun Petar, sluga i apostol Isusa Krista, onima koje pravednošću Boga našega i Spasitelja Isusa Krista zapade ista dragocjena vjera kao i nas.

2 Pt 1,11: Tako će vam se bogato osigurati ulazak u vječno kraljevstvo Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista.

1 Iv 4,14: I mi smo vidjeli i svjedočimo da je Otac poslao Sina kao Spasitelja svijeta.
--------------------------

Osnovnoškolac, malo nadareniji za matematiku, ovako bi postavio sustav 'Božjih jednadžbi':

Bog Jahve je jedini Spasitelj (1) [Stari zavjet]

Isus Krist je jedini Spasitelj (2) [Novi zavjet]
----------------------------------------
Rješenjem sustava jednadžbi (1) i (2) dobijamo:

Bog Jahve = Isus Krist!!!

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Upravo u tome i jeste stvar što mnogi ne znaju šta proizilazi iz koncepta koji zagovaraju.

Istina, oni kažu tako da to veruju ali zapravo koncept u koji veruju je neka vrsta "henoteizma" tj. verovanja u viša i niža božanstva a ne u Tri Bića potpuno ravnopravna. Taj koncept Nikeje "Bog od Boga" i "svetlo od svetla" je čist henoteizam gde recimo Bog Otac pozajmljuje svoje Božanstvo Sinu i tako je Sin Bog. Otac je Svetlo a sin je odsjaj svetla Oca.....Otac je zapravo vrhovni Bog a Sin i Duh Sveti kao neka niža Božanstva koja primaju svoja Božanstva od Oca. Drugim rečima, ne od sebe samih već od Oca.

Drugo Božansko Biće koje uzima ulogu posrednika. Nazvana Reč (Jovan 1,1-3). To Drugo Božansko Biće se ne zove Isus. No, Isus kao Čovek u sebi ima autoritet Reči iz Jovan 1,1-3. U tom smislu postoji to poistovećivanje Reč iz Jovan 1,1-3 i Isus.

Reč je jedno, Isus u telu drugo.

Jovane, čini se da toneš sve dublje...i naći ćeš se u bezdanu.
I pitat ćeš se kako si dospio tamo...Odgovor je jednostavan: nisi vjerovao u Isusa Sina Božjega.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
He was tempted in all points like as man is tempted, yet He is called “that holy thing.” [Verse 35.] It is a mystery that is left unexplained to mortals that Christ could be tempted in all points like as we are, and yet be without sin. The incarnation of Christ has ever been, and will ever remain, a mystery. That which is revealed is for us and for our children, but let every human being be warned from the ground of making Christ altogether human, such an one as ourselves, for it cannot be. The exact time when humanity blended with divinity, it is not necessary for us to know. We are to keep our feet on the Rock, Christ Jesus, as God revealed in humanity. {Lt8-1895.}

Bio je kušan u svim točkama kao što je i čovjek kušan, a ipak je nazvan "ta svetinja". [Stih 35.] Misterij je koji je smrtnicima ostao neobjašnjen da je Krist mogao biti kušan u svim točkama kao i mi, a ipak biti bez grijeha. Kristovo utjelovljenje uvijek je bilo, i uvijek će ostati, misterij. Ono što je objavljeno je za nas i za našu djecu, ali neka svako ljudsko biće bude upozoreno sa zemlje da Krista učini posve ljudskim, takvim kao što smo mi, jer to ne može biti. Točno vrijeme kada se čovječanstvo pomiješalo s božanstvom, nije potrebno da znamo. Moramo držati svoje noge na Stijeni, Kristu Isusu, kako je Bog objavio u čovječanstvu. {Lt8-1895.}

Natrag