Okultizam-spiritizam u Hrišćanstvu

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jednostavno, ne radi se o jednom pokvarenom narodu-Jevreja kako se to često izopači,već se radi o pokvarenosti sveta generalno. Jer kada se propoveda pokajanje to uznemiri duhove. I Rimljani su proganjali hrišćane posle. I drugi narodi isto...mi ovde na Balkanu takođe smo proganjali hrišćane..naši preci...ništa to nema veze sa jednim narodom.

Na tvoje veselje izgleda da su svi proganjali kršćane. Znači, po tebi, nije Bog samo muhamedance koristio za kažnjavane hulitelja kršćana nego i mnoge druge.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Isusovo raspeće nije izvršila većina. Moramo biti precizni. To je ogromna manjina.

Stefana takođe je kamenovala ogromna manjina..u to vreme.
Ti znaš koliko ih je bilo, bio si tamo držao si im svijeću, 'ajte molim te..
Što mi nisi odgovorio na pitanje kome je govorio Bog napravimo čovjeka po našem obličju, pisano u Starom Zavjetu?
Ti si uznemiren zato što sam ti dokazala da je Ellen White pričala da je jedna od sotoninih zamki ne vjerovati u preegzistenciju Isusa Krista, kao da sam ja sad kriva što je to tvoja proročica napisala u Velikoj Borbi i drugim svojim spisima
Zanimljivo je kako vi adventisti optužujete nas katolike za pokušaje ekumenizma, kao mi ćemo biti krivi mi to želimo i slično... a sad nas želiš optužiti da ne volimo druge. Daj se odlučite više, da li je ovako ili onako, a ne mi smo žrtveno janje za sve.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Zanimljivo je kako vi adventisti optužujete nas katolike za pokušaje ekumenizma, kao mi ćemo biti krivi mi to želimo i slično... a sad nas želiš optužiti da ne volimo druge. Daj se odlučite više, da li je ovako ili onako, a ne mi smo žrtveno janje za sve.

Uvijek je onako kako subotaru treba i paše. A subotaru, ovdje Jovanu, uvijek treba i paše nasrnuti na Kristovu crkvu. Evo zornih primjera:

Slučaj 1. Jovan inzistira na pravima pedera i njihovim šetnjama ulicama toliko žestoko, da odbacuje svaku pomisao da se u to upliće vjerovanje i naučavanje kršćana i uopće Boga.

Slučaj 2. Jovan je u više navrata isticao, i veliko slaganje i zadovoljstvo pri tome pokazivao, kako je Bog podigao Muhameda i islam da preko njih kazni kršćane koji hule klanjajući se Isusu kao Bogu.

Primjeti. Zalaže se za apsolutne slobode pedera, i kršćanima kaže - dalje prste od zakona, a likuje i raduje se muslimanskom teroru nad kršćanima. Što je ovom čovjeku?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ti znaš koliko ih je bilo, bio si tamo držao si im svijeću, 'ajte molim te..

Pa znam. Prosto je. Kada neko kaže "svi..većina" Jevreja je ubila Hrista...šta to znači? Znači svih milion, dva Jevreja je ubila Hrista. Ajte molim vas... :).

Pa valda smo sposobni da razumemo da na tom trgu nije moglo da stane milon-dva Jevreja...niti su svi bili tu...ne da svi nisu bili tu nego ni promil njih u to vreme nije bio tu. To je minorna grupa u odnosua sve Jevreje.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Što mi nisi odgovorio na pitanje kome je govorio Bog napravimo čovjeka po našem obličju, pisano u Starom Zavjetu?

Mene to ne treba da pitaš. Ja svo vreme govorim o Božanskom pluralu...možda to nisi videla do sada ali ja to znam. Nije problem to za mene. Bog jeste množina.

Nego govorim o tome da judaizam i dalje uči o Božanskom singularu...tako da to svakako nema veze sa okultizmom.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Uvijek je onako kako subotaru treba i paše. A subotaru, ovdje Jovanu, uvijek treba i paše nasrnuti na Kristovu crkvu. Evo zornih primjera:

Slučaj 1. Jovan inzistira na pravima pedera i njihovim šetnjama ulicama toliko žestoko, da odbacuje svaku pomisao da se u to upliće vjerovanje i naučavanje kršćana i uopće Boga.

Slučaj 2. Jovan je u više navrata isticao, i veliko slaganje i zadovoljstvo pri tome pokazivao, kako je Bog podigao Muhameda i islam da preko njih kazni kršćane koji hule klanjajući se Isusu kao Bogu.

Primjeti. Zalaže se za apsolutne slobode pedera, i kršćanima kaže - dalje prste od zakona, a likuje i raduje se muslimanskom teroru nad kršćanima. Što je ovom čovjeku?
što se tiče vjere ovo mu je problem:

Veliki varalica ima mnogo oruđa, spremnih da iznesu razne vrste zabluda, da bi uhvatio duše u svoju mrežu — kao što su razne jeresi, koje su prilagođene raznovrsnim sklonostima i ukusu onih koje želi da upropasti. Njegov je plan da u crkvu dovede neiskrene i nepreporođene, koji šire sumnju i nevjerstvo i smetaju onima koji žele da unaprede Božje djelo i da sami s njime napreduju. Mnogi koji u stvari ne vjeruju u Boga i njegovu Riječ pristaju uz izvjesna načela istine i važe kao kršćani, te su na taj način u mogućnosti da uvode svoje zablude, kao da je to prava biblijska nauka. VB 423.3

Tvrđenja da nije važno šta ljudi vjeruju je jedna od najuspješnijih sotoninih zabluda. On zna da istina, ako je prihvaćena s ljubavlju, posvećuje dušu onoga koji je prihvata; zato uvijek pokušava da istinu zamijeni lažnim teorijama, pričama — drugim evanđeljem. Božje sluge su se od početka borile protiv lažnih učitelja, ne samo kao sa poročnim ljudima nego i kao sa onima koji šire zablude koje upropašćuju dušu. Ilija, Jeremija i Pavao protivili su se odlučno i neustrašivo onima koji su ljude odvraćali od Božje Riječi. Ono slobodno mišljenje koje pravu biblijsku vjeru smatra nevažnom nije naišlo na odobravanje ovih svetih branilaca istine.

Druga opasna zabluda je nauka koja poriče Kristovo božanstvo i tvrdi da Krist nije postojao prije svoga dolaska na ovaj svijet. Ovu nauku blagonaklono primaju mnogi koji tvrde da vjeruju u Bibliju. No ova nauka je u suprotnosti sa jasnim Spasiteljevim izjavama u pogledu njegovog odnosa prema Ocu, njegovog božanskog karaktera i njegovog postojanja prije nego što je došao u tijelu. Oni koji ovu nauku podupiru izvrću Sveto pismo na najneopravdaniji način. Ona ne samo da snižava čovjekovo shvatanje o planu spasenja nego potkopava i vjeru u Bibliju kao Božje otkrivenje. Ona je u toliko opasnija u koliko ju je teže opovrgnuti. Ako ljudi odbacuju svjedočanstvo Svetoga pisma o Kristovom božanstvu, uzaludno će biti da se s njima raspravlja o ovoj tačci jer nijedan dokaz, ma kako bio uvjerljiv, neće ih moći uvjeriti. “A tjelesni čovjek ne razumije što je od Duha Božjega, jer mu se čini ludost, i ne može da to razumije, jer treba duhovno da se razgleda.” 1. Korinćanima 2, 14. Nitko tko vjeruje u ovu zabludu ne može imati pravo razumijevanje o Kristovom karakteru i o njegovom djelu, niti o velikom Božjem planu spasenja.

Velika Borba, poglavlje 32 sotonine zamke

Molim te Jovane pretjeruješ poštujem tuđe vjere. Znam zašto vjerujem da je Biblija Božja Riječ. Posveti ih istinom; tvoja je riječ istina.” (Ivan 17,17). Nisam kriva zbog toga što piše u okultnoj knjizi i nisam spojila ni jednu drugu vjeru s tim, to si napravio jedino ti, ja sam se držala teme. Ja ne vjerujem da su ni židovi ni bilo koja druga vjera povezani okultnim, u svakoj vjeri ima svega ali većinom su to ljudi kao i svi mi. A vi se odlučite ili smo mi katolici veliki mrzitelji svega i svih ili želimo širiti ekumenizam i ljubav da svi vjerujemo u isto. Nemojte biti posvađani sami sa sobom

Lijep pozdrav!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
bez_imena

Postoji tri ličnosti koji čine jednog Boga.

Oni su isti po prirodi.
Da, vidim to na sličan način, za mene je Trojstvo tri osobe (Otac, Sin i Sveti Duh) koje su echâd (Ujedinjeni kao jedna).
Moguće da griješim, nisam ja ipak teolog, ne razumijem Trojstvo baš po vjerovanju (ontološko Trojstvo), već više čitajući Bibliju.
U Novom Zavjetu isto postoje stihovi gdje se vidi da su Otac i Sin odvojene osobe. Zato ne mogu baš razumjeti ni Miretov opis, djeluje mi kao modalizam (modalist promatra Boga kao jednu osobu umjesto tri osobe i vjeruje da su Otac, Sin i Duh jednostavno različiti načini ili oblici iste božanske osobe), možda je on baš u pravu vezano za Trojstvo. Kažem nisam teolog, gledala sam to na jednostavan način po Bibliji...
Ono što znamo je da postoji Otac, Sin i Sveti Duh.

Lijep pozdrav i svako dobro!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ono što znamo je da postoji Otac, Sin i Sveti Duh.

Točno tako. Isus nam svjedoči da postoji Bog Otac, svjedoči da je On Bog Sin, jer je jednak i jedno s Ocem, i svjedoči da je Duh Sveti Bog, jer je nepogriješiv u Istini i jer se trebamo krstiti "U ime Oca, Sina i Duha Svetog." Sve ovo ponavljaju apostoli u novozavjetnim tekstovima. Ovo potvrđuju apostolski oci koji su direktna veza na apostole, a potom i crkveni oci prvih stoljeća kršćanstva. I na kraju će Kristova Crkva - koja je "stup i uporište istine" (1 Tim 3,15) - napadnuta od heretičara u 4. stoljeću, da bi sačuvala ono što baštini od Isusa i apostola samo potvrditi ovo vjerovanje, deklarirajući ga ovako:

Nicejsko-carigradsko vjerovanje​

Vjerujem u jednoga Boga, Oca svemogućega, stvoritelja neba i zemlje, svega vidljivoga i nevidljivoga. I u jednoga Gospodina Isusa Krista, jedinorođenoga Sina Božjega. Rođenog od Oca prije svih vjekova. Boga od Boga, svjetlo od svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga. Rođena, ne stvorena, istobitna s Ocem, po kome je sve stvoreno. Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa i utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice: i postao čovjekom. Raspet također za nas: pod Poncijem Pilatom mučen i pokopan. I uskrsnuo treći dan, po Svetom Pismu. I uzašao na nebo: sjedi s desne Ocu. I opet će doći u slavi suditi žive i mrtve, i njegovu kraljevstvu neće biti kraja. I u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca; koji izlazi od Oca i Sina. Koji se s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi; koji je govorio po prorocima. I u jednu svetu katoličku i apostolsku Crkvu. Ispovijedam jedno krštenje za oproštenje grijeha. I iščekujem uskrsnuće mrtvih. I život budućega vijeka.

Amen.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Točno tako. Isus nam svjedoči da postoji Bog Otac, svjedoči da je On Bog Sin, jer je jednak i jedno s Ocem, i svjedoči da je Duh Sveti Bog, jer je nepogriješiv u Istini i jer se trebamo krstiti "U ime Oca, Sina i Duha Svetog." Sve ovo ponavljaju apostoli u novozavjetnim tekstovima. Ovo potvrđuju apostolski oci koji su direktna veza na apostole, a potom i crkveni oci prvih stoljeća kršćanstva. I na kraju će Kristova Crkva - koja je "stup i uporište istine" (1 Tim 3,15) - napadnuta od heretičara u 4. stoljeću, da bi sačuvala ono što baštini od Isusa i apostola samo potvrditi ovo vjerovanje, deklarirajući ga ovako:

Nicejsko-carigradsko vjerovanje​

Vjerujem u jednoga Boga, Oca svemogućega, stvoritelja neba i zemlje, svega vidljivoga i nevidljivoga. I u jednoga Gospodina Isusa Krista, jedinorođenoga Sina Božjega. Rođenog od Oca prije svih vjekova. Boga od Boga, svjetlo od svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga. Rođena, ne stvorena, istobitna s Ocem, po kome je sve stvoreno. Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa i utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice: i postao čovjekom. Raspet također za nas: pod Poncijem Pilatom mučen i pokopan. I uskrsnuo treći dan, po Svetom Pismu. I uzašao na nebo: sjedi s desne Ocu. I opet će doći u slavi suditi žive i mrtve, i njegovu kraljevstvu neće biti kraja. I u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca; koji izlazi od Oca i Sina. Koji se s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi; koji je govorio po prorocima. I u jednu svetu katoličku i apostolsku Crkvu. Ispovijedam jedno krštenje za oproštenje grijeha. I iščekujem uskrsnuće mrtvih. I život budućega vijeka.

Amen.
Slažem se s vama da su s razlogom morali stvoriti vjerovanje. Ne znam što je s tim anti-trinitarcima da ne vide širinu i ne sagledaju neke povijesne činjenice. Što zaista misle da su svi ti ljudi, katolički oci bili neki zloće koji su radili protiv Boga, nikada to neću razumjeti, takvo razmišljanje i stav. Zato i treba i reći da su katolički oci vjerovali da je mudrost u Izrekama Isus, jer oni to sve prikrpavaju Ariju kao da je on bio neka velika inteligencija koja je to shvatila. No, to jednostavno nije istina on je otišao samo korak dalje sa svojom izjavom da je postojalo vrijeme kada Sina bilo nije. Išao je ljudskom logikom i zanemario druge biblijske stihove. Znači katolički oci su krivi jer nisu zanemarili druge biblijske stihove, a Arije je bio u pravu jer se vodio samo ljudskom logikom ne razmišljajući o cjelini.
Nisu svi anti-trinitarci nepravedni, razgovarala sam s jednom ženom koja je napisala knjigu o Ariju i pitala sam je da li sam sve dobro shvatila vezano uz povijesni kontekst ranog kršćanstva i pošteno mi je rekla da jesam, nije me htjela nešto lagati ni slično.

Poslednja izmena:
Natrag