Oholost i Sektaštvo

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Pavle kaže da je sjena onaj obredni deo na te praznike...Jevrejima 10,1

Da bi Pavla azumeo moraš imati Biblisko-nazarenski pristup a ne Justinovsko-pseudo Varnavin.

Kakav je to Biblijski pristup? Opišite ga, ako je ikako moguće, a da ne koristi Sola Scripturalizam nastao 15 vekova nakon Justinovskog.

Sva Sola Scriptura koju mogu da vidim, slična je, ako ne i identična pokušaju osobe koja nikada u svom životu nije videla kompjuter, da drugome protumači mašinski, tj binarni listing operativnog sistema na procesoru najnovije generacije, a da pri tome ni jedan od sagovornika nema pojma o programiranju. To i ne bi bilo tako strašno, da prvi sagovornik ne pokušava da ubedi trećeg sagovornika - programera da je njegovo tumačenje ispravno.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kakav je to Biblijski pristup? Opišite ga, ako je ikako moguće, a da ne koristi Sola Scripturalizam nastao 15 vekova nakon Justinovskog.

Kao što rekoh, Pismo se tumači Pismom. Onaj tekst koji je možda teži za razumevane na prvo čitanje(a i najlakši uvek može ponuditi nešto novo..Božija Reč je nepresušni izvor) se poredi sa drugim koji dotiče istu ili sličnu temu i tako se gradi jedna celina razumevanja. Nema tu ništa teško. Evo na onoj temi o tumačejnu Danila 9,25-27 jedan takav primer. Kako se povezuju tekstovi koji govore o istoj temi. Naravno, ostavio sam prostora alternativnom tumačenju..slobodno tamo pokaži svoju metodologiju razumevanja pa ćemo onako nepristrasno zaključiti ko koristi ovaj Biblijki princip(poređenja sličnih tekstova i zaključivanja na osnovu toga) a ko koristi neki drugi princip.

Dakle, ovaj pristup su koristili apostoli i hrišćani kao i proroci. Nije to izmislio Protestantizam u XVI veku. Apostoli citiraju Pismo kada objašnjavaju događaje u vezi Mesije. Pismo sa tumačenjima i upoređivanjem. Ako i mi tako radimo nećemo pogrešiti.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Apostoli citiraju Pismo, a "nazareni 21. stoljeća" pendreče Pismo. Ovako:

http://serbianforum.org/threads/pendrecenje-biblije.786121/

Misliš, i na taj način što im je jedan dan u proročanstvu godina, pa tako dolaze do 1844? Po njima je dakle Bog stvarao svet 6 godina? Ili im je možda jedan dan 7000 godina, pa je tako svet stvaran 42000 godina, a Daniel se ne odnosi na Isusa, niti na isprobavanje Harli Dejvidsona, nego na događaj iz daaaleke budućnosti, nekih 15.000.000 godina u budućnost od famoznog dekreta.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Bog je dozvolio da se stvore i HAC i JS i PC i RKC, to je odlično došlo RKC i PC jer nisu samo advent. došli nego i JS, Mormoni, Hare Krišna itd. Svako ko primjeti fanatizam kod nekih manjih organizacija ili sekti odmah imaju potrebu da generalizuju, eto vidite kakve su sekte.

Na svu sreću po PC i RKC je da su tu druge zajednice osim HAC, pa da na osnovu njih mogu da kažu (iako to nije ispravno) eto svi su oni sektaši i oholi i fanatici. Ili pak da koriste grijehe kod advent. i eto to je plod te religije, a kada njihovi naprave čudo, e to su onda izrodi vjere, nisu to pravi pravoslavci.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Znači Pomazanik pomenut u Danilu 9, 25-27, kao i "sveti nad svetima" nije Isus. Ko li je to onda?

Neka ti pismo kaže. Pošto je vama Bog nekonzistentan, pa u Genesisu - Postanju jedan dan je jedan da, a na drugim mestima godina, onda se nalazite u problemu. Ili je dan samo to, dan, ili je godina. Odlučite se. Rečenica čije je tumačenje stvrilo fantazmagoriuju o 1844, doslovno kaže 2300 svitanja i zalaska, dakle, o čemu se tu radi? O danima? Ili o polovinama dana, jer jevrejski dan je počinjao sumrakom. Istovremeno nigde doslovno Daniel ne kaže 2300 Pashi, pa da se tumači kao godina. Odakle vama to tumačenje da se radi o godinama?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Neka ti pismo kaže. Pošto je vama Bog nekonzistentan, pa u Genesisu - Postanju jedan dan je jedan da, a na drugim mestima godina, onda se nalazite u problemu. Ili je dan samo to, dan, ili je godina. Odlučite se. Rečenica čije je tumačenje stvrilo fantazmagoriuju o 1844, doslovno kaže 2300 svitanja i zalaska, dakle, o čemu se tu radi? O danima? Ili o polovinama dana, jer jevrejski dan je počinjao sumrakom. Istovremeno nigde doslovno Daniel ne kaže 2300 Pashi, pa da se tumači kao godina. Odakle vama to tumačenje da se radi o godinama?

Ne pričam ja o 1844 godini, već o rasponu 483-490 dana tj. od 27-34n.e. Da li ti ove godine nešto znače? Da li ti ispovedaš Mesiju koji je živeo u ovom dobu i raspet ili ispovedaš nekog Mesiju koji je živeo u 535p.n.e ili 516 pn.e ili 458/7 p.n.e? Ili nekog za 15000000godina kako si ti naveo?

Kog Mesiju ispovedaš? Ja ovog koji je "utvrdio sveti zavet" za 7 dana (godina) i pomazan 27.n.e a dao svoj život za nas u 30/31 n.e. Dakle imaš li sada predstavu o čemui govorim. Danilovo svedočanstvo za Mesiju je neoborivo. I nije mi jasno kao neki beže od ovog svedočanstva.

Ja verujem da je i tvoj Mesija isti kao i moj. Ali onda kako ćemo sa Danilom? O kom on Mesiji govori po tvom tumačenju?

Natrag