- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Jovane, ja ne znam gde ti u ovom vidis ikakve dokaze? Pogotovo Seselja da uzimam za dokaz je smesno ili Deretica i slicne. Manihejstvo ne odbacuje SZ uopste vec ga tumaci na drugaciji nacin. Dualizam takodje nisi opovrgao ovim a nisi dokazao ni svetokovanje subote, cak i da jesu svetkovali subotu to ne opovrgava manihejstvo.
Brate Šešelja sam uzeo samo kao jedan primer, tako je bilo u toj emisliji. Naravno da ja ne dokazujem ovo svoje na Šešelju nego samo navodim kakva je tendencija među mnogim danas koji se žestoko zalažu za patriotizam i Pravoslavlje. Ja pak eto iznesoh neke stvari konkretne. Eto jedan istorijski izvor eto drugi u vezi Tondrakitia i to svakako mogu potkrepiti još mnoštvom drugih citata izučavaoca ove teme a ko hoće evo neka proveri njih na osnovu kojih su oni izovra došli do takvog zaključka na osnovu referenci u knjihovim knjigama.
Dualizam ima negativan stav prema starom zavetu te ga odbacijue. Mahihejstvo takođe. Naravno da imaš mnoge pokrete u okviru ovih kao i kod gnostika. Zapravo dualizam i jeste jedna vrsta gnosticizma spojena sa hrišćanstvom i persijskom religijom. Oni uglavnom imaju negativan stav prema starozavetnom Jahveu.
A što se opovrgavanja tiče eto ovi izvori koje navodim osvetljavaju temu o Bogumima na drugačiji način. Zašto bih pak brate morao verovati da su dualisti? I to se postavlja pitanje. Na osnovu nekih citata crkvenih izvora koje su izricali kada su osuđivali ove pokrete. Čak i ti citati nisu saglasni jedni sa drugima. Možeš i sam videti. Evo uzmi onu knjigu od Radmila Petrova koju navedoh on nije protestantski orjentisan, pa pogledaj može se naći u mnogim bibliitekama a možda i na netu..ja sam je pre par godina uzeo iz biblioteke, videću na netu da li je ima pa ti preporučujem taj izvor na početku. Videćeš šta sve on kaže tu.
Inace, tebi istorija seze do nekog 7. Veka unazad, a pre toga nemas kontinuitet dogme, pogotovo nemas sa dogmom koju ti ovde danas ispovedas, jer oni su svi verovali sasvim drugacije od tebe..
Znaci, ja nisam sklon da na osnovu necijih "zelja" i nedokazivih "teorija" formiram ucenje.
Ne brate. Ja ovde sam govorio o Bogumilima tj. Pavlikijanima i Tondrakitima kao jednom organizovanom pokretu iz tog doba. Naravno da o pokretima pre njih mogu mnogo pisati. I sami Tondraktiti s početka VII veka formiraju svoje verovanje od manjih grupa u Jermeniji pre njih koji su imali takvo verovanje. U Jermeniji su postojale grupe iz IV veka koje su imale ovakav stav a to je zato što je blizu Mala Azija tj. današnja Turska gde su postojale stare grupe hrišćana još od II veka koje su uticale kako na širenje hrišćanstva u Jermeniji tako i na formiranje stava tih hrišćana. Jermenski hrišćani su poznati inače po svetklovanju subote od davnina. Najveći uticaj na te hrišćane imaju tzv. nestorijanske grupe iz Male Azije(ima i Katara-Novicijanovih i drugih) tj. popularna sirijska zajednica Hrišćana. Sve je to Mire brate moj povezano i nije slučajno što se nešto dešava. Nisu oni u Jermeniji odjednom došli do svojih shvatnja već uticajem prethodnika. Dakle, Istok baštini mnoge tradicije hrišćanske vere samo mi to ovde slabo spominjemo.
Pozdrav.