Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Sada se ne zna šta su vjerovali kada tebi ne odgovoara, da je u Bibliji vaša nauka onda bi se znalo.
Sto lupetas? Cak i da sam adventista opet bih tvrdio da se istorijski ne moze dokazati sta su tacno bogumili i katari verovali, jer to nije zapisano u istoriji. Ja nisam neposten, nije ni Jovan da kaze "to se zna" zato i priznaje da su to "teorije", ali ti si krajnje bezobrazan i neposten jer tvrdis da se zna!
To izmišljaš. a kada bi ti neko dao, onda bi rekao da to nije dovoljno nego treba još.
Ti se u to ne mesaj, ti nemas nista sa mojim i Jovanovim razgovorom. Od tebe ne bi sigurno ni oraj uzeo jer bi me otrovao! Jovan nije kao ti!
Tebi treba da sebi dokazaš da je ono što vjeruješ tačno, iako ti znaš da ono što uči PC nije tačno
Ti svoj greh pripisujes drugima. Ti si znao da nauka Adventizma nije tacna u vezi Trojstva (odnosno tako si verovao) , i pre nego sto si se krstio pa si se opet krstio!
To je dokaz da stalno svoje grehe pripisujes drugima!
Dobro je rekao Laodik. sve znaš šta je istina, a šta nije to si mu i priznao u PP.
Vecinu toga sam rekao pre 7 godina kada sam bio na vasoj strani i branio adventizam. A zadnji put sam trazio od njega da se moli Bogu za mene da mi Bog ukaze na istinu i da me osvedoci u adventizam ako ja slucajno gresim i ne daj Boze borim se protiv njegove prave crkve, koja bi u tom slucaju bila adventisticka.
Rekao sam mu da cu uzeti sebi vremena i da cu to vreme provesti u molitvi sa Bogom i da necu pisati jedno vreme na forumu dok ne izadjem sa zakljuckom, pa ako mi Bog u tom periodu ukaze da ja gresim, da cu se vratiti na forum i to priznati.
Mislim da je to posteno od mene, da dopustim da me Bog vodi u mom pisanju. Takodje sam trazio da se on pomoli za moje zdravlje. A to sam trazio i od Marka, kojem je ime drugacije.
Ovo je sve dokaz da ja propitujem svoju veru i dopustam Bogu da me vodi u pisanju i donosenju zakljucaka, za razliku od vas koji ovako nesto ne mozete ni zamisliti.
Neka sad Laodikeja i Marko kazu da li je bilo tako? A ako kazu nesto suprotno, to je njihov greh a ne moj. Mada ja znam da ti izvrces a ne oni!
Ovdje namjerno kontriraš. Zato jer ste oholi i sektaši ali od Biblije, od vas i treba biti sektaš.
To radis ti, ti ovde namerno kontriras! A to o kontriranju je bio moj argumenat protiv tebe, pa si mi ga ukrao, a ovamo kazes da se ne mogu uzimati tudji argumenti. Tako si sam sebe osudio!
Stvar je u tome što ti vršiš represiju nad našim pravom da sledimo bibliju.
Represiju su zapoceli oni koji su forum pretvorili u svoj promotivni aparat nametanja biblije, a ne oni koji su uhvaceni u tu masinu doziveli da ih ovde napadnu za odricanje od iste!
Mi se dakle od vas branimo, a vi nas napadate!
I sve to ne bi bilo toliko strasno da je umereno i sa postovanjem, bez ostrih reci, i bez tendencije da "vasa bude zadnja" i da "vasa reklama ostane zadnja na stranici"!
Vi ne vodite ovde diskusiju vec "reklamirate", dakle vi ste jedna najobicnija reklama!
Zasto ne mozete bar malo biti kao Jovan? Koga je on napao? I sad Tripo ljubomoran i bezobrazan napada i uskace u moj i Jovanov razgovor?
Sramota bre jedna sta radite!
Ko ti je dao to pravo?
Ko je tebi dao pravo da nama ili bilo kome nameces bilo bibliju bilo EGW bilo sta drugo? Ovo nije "Hriscanski forum" , ovo je "religijski forum" , namenjen svim religijama i budistima i hindusima i muslimanima i spiritistima i satanistima..
Ko si dakle ti da ovde nameces na svim temama bibliju, adventizam, protestantizam, i da tvoja mora biti zadnja rec odnosno "reklama" na svakoj stranici???
Zbog toga sto ovako spamujete, sam i trazio da se uvedu sankcije protiv onih koji se dnevno nalupaju stotinu postova reklamirajuci svoju veru na svim temama!
Takođe u spisma Bogumila koji se mogu pronaći svet je stvorio Bog. Nema gnosticizma, manihejstva i dualizma.
Gde u njihovim spisima brate pise da je "svet stvorio Bog a ne demijurg? Ako mislis na Stari Zavet, to nisu njihovi spisi, vec spisi crkve, a to sto su ih oni citali ne dokazuje da su tako i tumacili! Gnostici takodje koriste i Stari Zavet!
Ne, eseni nemaju veze sa biblijskim nazarenima. Katari takođe. Katare je organizovao Novicijan još oko 250 n.e.
Vrlo verovatno je da imaju mnogo veze, postoje tvrdnje da je tako. Ali da ne lupamo glavu o njima..
Kazes Katari postojali jos 250. n. e?
Kako su mogli postojati paralelno sa Nazarenskom crkvom ako je to jedna te "ista crkva"? Joj brate moj!
Ako si ovde izjavio istinu, to znaci da su ovo sekte, pogotovo katari moraju biti sekta..
Jeste s tim da sam tada napomenuo da postoje prethrišćanski nazareni koji nemaju veze sa hrišćanskim i oni su se spojili sa nekim hrišćanskim nazarenima i stvorili posebnu zajednicu tzv. ebionite.
Da, zaboravih samo na cemu to zasnivas, ista sekta sa istim imenom "nazareni", a dva razlicita ucenja, jedna je prethriscanska a druga posthriscanska..
Nebitni su ebioniti sad, oni nam samo sluze kao zakljucak da je doslo do mesanja..
Objasni mi kako dve razlicite sekte imaju isti naziv?
Međutim, hrišćanski nazareni ostaju poznati po drugim učenjima u odnosu na ebionite tj..pri ranom hrišćanskom učenju.
Fino, ali kako su ih razlikovali od prethriscanakih nazarena kad su imali isti naziv po tebi? Zar ih ne bi pomesali?
Tako je. To su oni koji odbacuju zakon Božiji ili Nikolaiti. Jovan ih pominje u Otkrivenju tj. prvi period crkve tj. apostloska crkva se suočila sa prvim gnostičkim jeresima već.
Nisu oni jedini..
Evo jedan od je "Ključ Istine" u Jermeniji. On govori o Tondrakitima a to se odnosi na grupe nastale od njih
Nastali od koga i ko su Tondrakiti?
Samo mi obrazlozi istorijom posto nisam to citao ocigledno..
Pa trebalo bi Mire videti te argumente. Ne govore oni tek tako. Radmilo Petrov nije protestantske orjentacije ali govori na drugačiji način od njima u Bosni. Treba videti tu argumentaciju.
Pa nije na odmet, ako je to jedino sto imamo, mozemo to razmotriti.. Ali kazem ako mu je argumentacija samo "toga nema u optuzbama" ili "optuzbe su kontradiktorne" to i nije neki dokaz. Jer optuzbe mogu izostati a negde mogu biti i preuvelicane, ne mozes onda ni jednom ni drugom verovati. Ja ipak vise verujem crkvi, i ne osporavam tebi sto ti ne verujes..
Eto postavi sta imas..
Dakle, starije grupe hrišćana su uticale da oni promene svoje verovanje i organizovali se u ove zajednice.
Fino.. Brate, ajde lepo kreni od nazarena, pa mi iz istorije navedi sta su oni verovali kako istorija belezi, pa iznesi to po tackama sve.
Pa onda za katare, lepo iznesi sta su oni verovali, pa bogumile, pa sve ostale do danas..
Dakle napravi mi tablicu, sta je koja grupa verovala, da bi utvrdili ima li tu kontinuiteta ucenja ili ga nema..
Ovako stvarno ne vredi diskutovati, vrtimo se u krug bez dokaza nagadjajuci..
*Iskreno ne znam kakp ces to uciniti buduci da uglavnom nemamo podatke o njihovim verovanjima..
"U petom i šestom veku upotreba ikona nalazila je sve više prijatelja postala opšta, izuzev nestorijanske crkve, koja je htela da ostane pri starom, te je i u ovoj stvari digla opoziciju", Opšta Crkvena Istorija I, str 653.
Popovic iznosi neistine, ponekad nenamerno, a nekad ga izvadite i van konteksta, inace nije on neki istoricar, nema iza sebe nikakav istrazivacki rad, on prica napamet ono sto je naucio u svetskim skolama. Postovanje ikona nije uopste pocelo u 5. ili 6. veku, vec je upotreba kipova pocela jos u vreme progonstava a imas o tome zapisano u istoriji kod Euzebija Cezarejskog, da sad ne trazim..
Upravo tako!Takav istoričar ne bi prošao ni prjemni ispit srednjue škoile, o fakultetu da i ne govorim.
Poslednja izmena: