- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Jovane, istorija trži da se držimo činjenica, da na naučni način uporežujemo sve, i da nikako ne dozvolimo da nas predubeđenja povuku. Ne želim da se ponavljam, jedno je tražiti i učiti veru, a sasvim drugo biti naučnik, makar i amater, i držati se činjenica.
Slažem se Darth. Prava nauka je istraživati, ispitivati, proveravati i osporavati. Sve je to nauka. Ti si obrazovan čovek i znaš ša znači kritički aparat. Zato ove manje poznate činjenice ne treba zanemariti već ozbiljno istražiti. Na žalost kao što rekoh mali broj ljudi je spreman da u ovoj oblasti se bavi i istražuje. Mene ovo podeseća na još jednu polmiku koja se vodi u svetu religije. Ne znam da li podržavaš evolucijiu ili kreacionizam (ja kao hrišćananin svakako kreacionizam) ali veruj mi ovo je gotovo identično jer pristalice TE tvrdoglavo odbacuju sve kreacionističke postavke samo zato to su kreacionisti u manjini. Ali to ne znači da nisu upravu. Već naprotiv mnoge činjenice koje kreacionisti iznose i iamju podlogu u Bibliji se ne objavljuju jer postoji zvanični i većinski stav. No, šta da se radi. Idemo u pravcu dokaza "za".
Čini mi se da mnogi upadaju baš u tu zamku mešanja vere i činjenica na kopje proučavanjem istorije nailaze.
Isto kao u prethiodno navedenom. Mislim da se nauka i vera ne sukobljavaju na tim poljima kgde često mislimo da se sukobljavaju već se upravo slažu. Ali kritički aparat je svakako potreban. I za jedno i za drugo.
Njima se, jer interesantne su, kao i svaka istorijska pojava što je, prilazi na sledeći način:
1. Imaginarni istraživač je protivnik Crkvenog učenja (ateista, musliman, protestant...)
2. Predmet istraživanja je Crkva i svi dostupni dokumenti nazvala jeretičkim
3. U skladu sa činjenicom pod brojem jedan, Crkva je zla i progonila je nevine.
Isto primeniti kritički aparat i na ove tvrdnje je apsolutno poželjan. Videti ko je progonio, koga, koji izvori o tome govre itd. I naravno ne treba odbacivati de facto izvore bilo jedne bilo druge strane.
Pozdrav.