- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Jovane, lepo je razgovarati o veri, pokušati da se upozna nešto novo,. drugačije, razmeniti mišljenja. Sve to možemo, i moramo da uradiomo civilizovano, i uz svo poštovanje. Bog nas je stvorio kao bića koja komuniciraju, koja svojim intelektom mogu da stvaraju čudesa.
Svakako.
Mene je uvek interesovala istorija, posebno istorija verovanja, Posebno istorija Hrišćanstva kao ispunjenja obećanog, kao izvora nade.
Ja sam veliki ljubitelj istorije.
Naime mi zaista nemamo dokumente koji bi te zajednice, kultove, prikazali u svetlu drugačijem od onoga kakvim ih prikazuju Crkveni dokumenti. Pošto tako stoje stvari, onda se javljaju raznorazni tumači koji pokušavaju da u boljem svetlu prikažu te zajednice, prikazujući ih kao žrtve "zle" Crkve, gladne moći i uplašene za svoj uticaj. Ima li u tome istine? Ne bih rekao.
Ima, postoje ali ih mora mnogo tražiti i jesu malobrojni ali postoje. Uglavnom oni koji su sačuvani od strane samih zajednica ili od onih koji su o njima pisali drugačije. Ima recimo i slučajeva kada sami protivnici pišu o njima pozitivno i u drugačijem svetlu zbog trenutne potrebe ili pak da bi ukazali na nešto drugo a time zapravo opovrgavaju ono što su govorili o njima u nekom drugom slučaju. Dakle, ima. Samo inercijom većina istraživača uhvati se za najdostupnije a to su oni od strane protivnika. Ali to je eto jer ih je lakše pronaći. Ali teško može ove stvari razumeti jedan istraživač neupućen u hrišćanstvo, Pismo i uopšte u osnovne teološke postavke hrišanstva te istorijat hrišćanstva. Oni u većini svakako neće kritički sagledavati li to tačno ili ne zato što ih religijski detalji ne zanimaju previše već jedna uopštena slika.
Pre će biti da su te zajednice imale neka verovanja koja su se u mnogočemu razlikovala od verovanja i prakse Crkve. Dakle, ne treba ovoj oblasti prilaziti sa predubeđenjem, bilo da se radi o dokazivanju "nevinosti" Crkve, bilo da se radi o dokazivanju "nevinosti" tih zajednioca, ili dokazivanju da su te zajednice koreni modernih kvazi protestantskih zajednica. Inače, podsetiću te na slučaj Templara, monaško ratničkog reda, kome se danas pripisuje i to da su oni koren masonerije, samo zato što neko tako veruje. Njih je Filip IV Le Buon, Francuski Kralj, optužio ne za vleizdaju, nego za blasfemiju, homoseksualnost i jeres, samo zato da bi se dokopao njihovog bogatstva, a uspeo je u tome jer je papu držao u šaci .
Istina da su se razlikovale. Zato su i bili protivnici e sad da li su te razlike išle u pravcu onom koji je opisan od strane neprijtatelja treba zapravo istraživiti. Upravo si dao jedan dobar primer vezan za sagledavanje Templara i ostalih...kada je Francuski kralj Filip IV Lepi (1285-1314) rasformirao taj red i onda se odjednom ispostavilo da su slavili Bafometa i druge okultne radnje radili(možda ima istine i to treba istražiti) ali mi znamo da je to pre svega bila politička propaganda. Vidiš kako se lako može izmanipulisati činjenicama. Dok su bili potrebni onda su bili branitelji hrišćanstva a kada su postali nepotrebni onda su im pripisane sve ove stvare. Eto tako su isto pripisane i Katarima, Albigenzima i sl... Po istom principu.
Naime, u to vreme, jedini način da se neko ukloni bilo je da se optuži za dve stvari: veleizdaju i blasfemiju, a kako ljudi većinom nisu bili dovoljno obrazovani, te optužbe su lako nalazile potvrdu.
Upravo tako. Potpuno se slažem. Eto možemo slično primeniti i na reformiste u X, XI,XII veku. Recimo Bogumili u srednjovekovnoj Srbiji su optuženi i za veleizdaju te da ruše državni poredak i zbog toga izbačeni u Bosnu. Međutim, koliko ti je poznato car Dušan(1331-1355) je dozvolio slobodu veroispovesti za "babune" tj .Bogumila u Srbiji a u svojoj ratnoj kampanji u Bosni 1350 godine čak je podržao bogumilsko plemstvo da bi povratio oblast Neretve. Dakle, mnogo toga je politički obojeno i prema potrebi. Zato treba istraživati.
Svako dobro.