Odnos religije i nauke

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
164
Stvarno se ovde brljaju stvari. Ispade da bez religije ne bi bilo nauke. Kao prvo, treba razjasniti, na koju religiju mislite. Ako mislite na hrišćansku religiju (a mislite, dajem glavu ako grešim) onda bi ispalo da pre Hrista nije bilo nauke. Što je krajnja glupost, jelte. Ako mislite na neku drugu religiju, kažite koju, pa da razmotrimo slučaj konkretno, a ne ovako đuture, pa svi uglas pričaju, samo ne znaju o čemu pričaju.

Inače, generalno gledajući kroz istoriju, najveći neprijatelj nauke na Zapadu bila je hrišćanska crkva. Nadam se da se bar oko toga slažemo. :dance2:

Prvo, nemoj da vičeš i da se mrštiš.
Drugo, i da hoćeš da odgovoriš ne bi umeo, pa samo trošiš te uzvičnike bez veze.

Prema tome, relax i uživaj. Pusti neku muziku za relaksaciju, pomaže kod tako histeričnih stanja :dance2:

Ja ne vidim koji je tvoj problem... Kao prvo niti se ko dere nitii se ko mrsti niti bilo sta drugo....
To potamljeno znaci da nema potrebe za skrecanjem sa teme....ali nemas kome da pricas....pa iskreno savrseno me ne zanima koji je taj lik.... yes3
Ne treba meni nikakva muzika.... ;)

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Ama, ženo, citiraj mi to iz tog udžbenika, gdje piše da nije religije ne bi bilo ni nauke? Hajde, uradi to, pa ćemo onda pričati. Dotle budi mi zdravo i veselo!

Pobogu brate!Pa u svakom udzbeniku koji u sebi sadrzi naslov Istorija (Historija, Povijest)!
Pocevsi od neolita, u kome su se prvi put stvarala bratstva i plemena, kultovi, postojala je vera – kult plodnosti (kult Majke Zemlje), animizam i animalizam, prva svetilista – megalitsko graditeljstvo (megaliti – veliki kameni blokovi teški po tonu), cuo si za Stonehenge – kameni – dolmeni i menhir, pa preko prvih civilizacija, Sumera,Akada...u svakoj ljudskoj civilizaciji prvo je nastala vera, kult,religija pa se onda, od te polazne osnove koja je ljudima davala objasnjenja prirodnih pojava i njih samih, krenulo ka empirijskom proveravanju tih zakljucaka, ka onome sto sada zove3mo naukom.Sta mislis koje nauke su se izucavale u ranim civilizacijama?Ko su bile osobe koje su poducavale?To su bili magi, zreci, svestenici.
Sta ti uopste podrazumevas pod naukom?Od kada je ona nastala, od Djordana Bruna?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pobogu brate!Pa u svakom udzbeniku koji u sebi sadrzi naslov Istorija (Historija, Povijest)!
Pocevsi od neolita, u kome su se prvi put stvarala bratstva i plemena, kultovi, postojala je vera – kult plodnosti (kult Majke Zemlje), animizam i animalizam, prva svetilista – megalitsko graditeljstvo (megaliti – veliki kameni blokovi teški po tonu), cuo si za Stonehenge – kameni – dolmeni i menhir, pa preko prvih civilizacija, Sumera,Akada...u svakoj ljudskoj civilizaciji prvo je nastala vera, kult,religija pa se onda, od te polazne osnove koja je ljudima davala objasnjenja prirodnih pojava i njih samih, krenulo ka empirijskom proveravanju tih zakljucaka, ka onome sto sada zove3mo naukom.Sta mislis koje nauke su se izucavale u ranim civilizacijama?Ko su bile osobe koje su poducavale?To su bili magi, zreci, svestenici.
Sta ti uopste podrazumevas pod naukom?Od kada je ona nastala, od Djordana Bruna?

Ništa mi drugo ne prostaje nego da citiram samog sebe:

Ama, ženo, citiraj mi to iz tog udžbenika, gdje piše da nije religije ne bi bilo ni nauke? Hajde, uradi to, pa ćemo onda pričati. Dotle budi mi zdravo i veselo!

Pusti to prodavanje magle! Tvrdila si da bez religije ne bi bilo ni nauke i da je to iz istorijskog udžbenika. Ponavljam: Citiraj mi taj udžbenik, a nemoj pričati o koječemu.

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
prapovijest_i_prve_civilizacije_lightbox.jpg

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
pa ako si ateista ja stvarno ne znam sta ces na ovoj temi....

Odmah ću pobjeći, samo da Kalisti nešto kažem. Mogu li? Mogu! Hvala!
Dakle, draga, moja prijateljice, ostadosmo bez citata. Šta ćeš dešava se to kad se ćovjek zanese, a pogotovu kada se tu upetljaju i emocije:)
A, sad, da ti kažem samo jednu rečenicu u vezi komplementarnosti nauke i religije. Religija se po definici temelji na OBJAVI. Nauka se po definiciji temelji na SAZNANJU. Tvrditi da je ovo dvoje komplementarno, vrijeđa ljudsku inteligenciju i zdrav razum.

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
164
Odmah ću pobjeći, samo da Kalisti nešto kažem. Mogu li? Mogu! Hvala!
Dakle, draga, moja prijateljice, ostadosmo bez citata. Šta ćeš dešava se to kad se ćovjek zanese, a pogotovu kada se tu upetljaju i emocije:)
A, sad, da ti kažem samo jednu rečenicu u vezi komplementarnosti nauke i religije. Religija se po definici temelji na OBJAVI. Nauka se po definiciji temelji na SAZNANJU. Tvrditi da je ovo dvoje komplementarno, vrijeđa ljudsku inteligenciju i zdrav razum.

ma samo ti polako..... :)

Natrag