- Učlanjen(a)
- 08.02.2009
- Poruka
- 3.957
To sto si ti nasao samo to, jos jedan je dokaz da vrlo ograniceno gledas na stvari, tj nemogucnosti da sagledas malo sire i dublje zadjes u tematiku onaga o cemu polemises....
Ja sam se dve godine na fakultetu bavila sociologijom religije i za razliku od tebe vrlo nepristrasno sam proucavala tu materiju, tako da su moja saznanja o ucenjima i idejama svih releigija, sira, objektivnija i otvorenija...
No, evo da te naucim necemu....sa napomenom da cu se zadrzati samo na najvecim religijama, jer kada bih zasla malo dublje....nikad kraja...
HIndu
Kao sto je Zems rekao, ima ih na hiljadu...Ja cu ti nabrojati neke....
Sant Mirabai,
Sant Dynaneshewar
Sant Muktabai,
Sant Nivrutinath and Sopana.
Sant Eknath
Sant Narsi Mehta
Sant Tulsidas
Sant Ramananda
Sant Tukaramt
Sant Bogar
Sant Nammalvar
Sant Dadu
Sant Goroba Kumbhar
Sant Janabai
Sant Kabir
Sant Kwaja Lassa Sahib
Sant Kanchipurna
Sant Namdev
Sant Narahari Sonar,
Sant Sajan Kasai
Sant Savata Mali
Sant Sena Nhavi
Sant Tirukkacchi Nambi
Sant Anayar Nayanar
Sant Atipattar Nayanar
Sant Chokha Mela
Sant Enati Nayanar
Sant Guru Ghasidas,
Sant Kaliar Nayanar
Sant Kannappa Nayanar
Sant Kapinjalada
Sant Nandanar
Sant Raidas/Ravidas,
Sant Soyarabai
Sant Tirukkurippu Tondar Nayanar
Sant Tiru Nilakanta Nayanar
Sant Tiru Nilakanta Yazhpanar
Budizam
I njih ima puno...Evo nekih od njih
Pindolabharadrāja
Kanakavatsa
Kanakabharadrāja [FONT="]
Subinda
Nakula[FONT="]
Bhadra
Kālika[FONT="]
Vajraputra [/FONT]
Jīvaka [/FONT]
Panthaka
Rāhula
Ańgaja
Vanavāsin
Ajita
Cūdapanthaka
Islam
Opet cu staviti samo nekolicinu...
[/FONT] sejjid Abdulkadie el-Dzejlani
sejjid Ahmed el-Bedevi
mevlana Dzelaluddin Rumi
sejhu-l-ekber Ibn Areb
Judaizam
Svece nazivaju Tzadikim, ali po njihovom verovanju njihov identitet je poznat samo Bogu pa ti ih ne mogu bas nabrojati imenom, ali eto ima ih i tu....
Dakle...
Sveci, slavljenje slave, religijski rituali, koji su u nasim krajevima narucito zastupljeni, je jos jedan dokaz moje tvrdnje o vezi izmedju pagana i hriscana...
Dosuse, krsna slava je obicaj koji je zastupljen samo kod nas, a opet ona ima svoje objasnjenje, a dolazi nam iz perioda kada smo bili pod vlascu Turaka....
I oduvek je, od kako je sveta i veka, postojalo to mitsko obozavanje mrtvih, simbolika veze izmedju ovog i onog sveta...Prinosenje zrtvi Bogu, sad da li je to na onaj paganski, necivilizacijski, ili danasnji moderni svejedno je, simbol je isti...
Hriscanski misionari, kojima je cilj bio da pagane preobraze u Hriscane, one duboko ukorenjene obicaje koje nisu mogli da zauvek otklone, prilagodili su ih i oblikovali kako bi za Hriscansku crkvu bili prihvatljivi....
Primer svetaca je jos jedan u nizu od primera nelogicnosti u Hriscanstvu.. U Bibliji Bog jasno porucuje da ne sme biti idolopoklonstva, protiv je bilo kakvog obozavanja i klanjanja, cak je to i jedna od zapovesti? A sta onda sa svecima?
Ne, ti to NE ZNAS, ti si to procitao, tebe su to naucili....I ne mozes reci da znas, i da tvrdis da je to tako....
I Cobi, ono sto sam ti vec jednom rekla o nacinu da budes dobar Hriscanin, posto se izjasnjavas kao takav, a rekao si da samo hocu da te diskreditujem....evo dacu ti ovde i objasnjenje za moje misljenje,a i savet, iako unapred znam da neces poslusati....
Pokusaj da budes malo tolerantniji, u prici sa ljudima da budes malo vise covek, nemoj sa toliko ljutnje ziveti svaki dan, izbaci svu tu mrznju iz sebe koja je tako ocigledna, zapitaj se ponekad, da li svi ostali imaju problem, ili mozda ga imas ti, reci nekada nekom nesto ako ne lepo, bar pozitivno, nauci Cobi, bar ponekada uzivotu, ne uvek, PONEKADA, da okrenes Hriscanski, onaj drugi obraz... Nece biti tvoje carstvo nebesko, ako ides jednom nedeljno u crkvu i iscitavas i tumacis Bibliju do iznemoglosti.....
Kao po obicaju ne moze da prodje bez licne primese i etiketiranja.standardno za ocekivati.Wikipediju kao izvor je nave Zems a ne ja.Ja sam samo kopirao sta u njoj ima kad ukucas pojam svetac i nista vise.Ubuduce se potrudi da diskutujes o onome sto sam napisao,bez licnog upliva,jer to nema veze sa diskusijom,niti sam ja licno diskutovao tebe.Tako da sve sto imas da mi kazes imas PP a sada ispravi svoj post i obrisi deo sa savetima upucenim meni da ne bih shavtio to kao vredjanje.