Свете иконе
Шта представљају иконе?
Пре свега, оне изображавају лик Спаситеља нашег Исуса Христа и догађаје из Његовог драматичног живота. Оно што је записано у Јеванђељу, то је представљено нашим очима и у боји, насликано на зидовима храма, или на дрвету или у облицима неке друге материје. Оно што се читањем приказује нашим ушима то се исто приказује гледањем нашим очима.
Кога још изображавају иконе?
Пресвету Дјеву, анђеле и светитеље.
Зашто не указујемо поштовање другим стварним бићима или стварима, већ само анђелима и светитељима?
Зато што су они везани за божанску личност нашег Спаситеља Исуса Христа и што анђели и људска бића представљају јединствену вечну вредност личности. Свако друго створење је помоћна и привремена вредност.
Који је основни значај икона анђела и светих људи?
У основи оне представљају власт натприродне силе над природном силом.
Да ли ми поштујемо иконе као материјалне ствари?
Никако. Ми не обожавамо ништа и никога осим Пресвете Тројице у Јединици — ЈЕДИНОГ БОГА. Али ми поштујемо светитеље као најбољу децу Божју и следбенике Христове, и њиховим ликовима указујемо посебно поштовање као што деца поштују слике својих родитеља, или браће.
Нису ли иконе ништа више него ликови изображења Христа и његових светитеља и ништа више него символ нашег поштовања према њима?
Много више од тога. Освећене иконе су канали моћне Божје благодати која лечи, препорађа, просвећује, охрабрује и опомиње. Господ Бог толико љуби своје светитеље и мученике као најближи круг своје породице, да даје чак моћ и њиховим ликовима када се поштују и њиховим именима када се призивају.
Како ово можемо доказати?
Многоструким искуством Цркве кроз многе генерације, исто као кроз нашу генерацију, а у вези чудотворних дејстава икона.
Зашто није било поштовања и призивања светитеља пре Христа као после Христа?
Јер су сви били у Аду докле није Христос сишао у Ад и ослободио њихове душе.
Katihizis Istočne Pravoslavne Crkve