Novosti i događaji iz sveta muzike

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Blink 182 na leto izdaje novi album

Blink 182 na leto izdaje novi album

Američki pop pank bend Blink 182 objaviće na leto, posle skoro deceniju diskografske pauze, šesti studijski album.

v202714p0.jpg

Bunjar benda Travis Barker kaže da su završili već pola albuma i da je atmosfera u jednom losanđeleskom studiju odlična.

"Baš je onakav kakav bi trebalo da bude, nastavak albuma koji smo objavili 2003."

Barker kaže i da ono što su snimili deluje kao "b strana" "Blink 182" albuma objavljenog pre osam godina.

"Mislim da ćemo ga završiti do jula. Mislim da bi letnja turneja i letnji album bili dobri", smatra je Barker.

Grupa će na leto održati turneju po Velikoj Britaniji, nakon čega bi trebalo da na listu dodaju i sve veće gradove Evrope.

(MONDO)

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Cukero: Želim da posetim vaš buvljak VIDEO

Cukero: Želim da posetim vaš buvljak VIDEO

Slavni italijanski pevač i kantautor Cukero održaće 19. juna koncert u Beogradskoj areni, a kako je krajem prošle godine objavio novi album „Chocabeck”, koji mnogi već smatraju najboljim njegovim izdanjem, razgovor počinjemo upravo od tog projekta​
.

132503_zabcukero01_f.jpg
Cukero će pred domaćom publikom izvesti pesme s novog albuma „Chocabeck“​

- To je konceptualni album kojim se vraćam svojim korenima. On govori o mom detinjstvu, o životu u selu od jutra do mraka. Inače, ja sam odrastao u malom selu, gde su ljudi bili jako bliski i solidarni i imali su drugačije ideale. To je ono što želim današnjem svetu jer svet je katastrofa, sve ide u pogrešnom smeru. Osećam da o tim stvarima treba govoriti danas.

Na jednoj pesmi sarađivali ste s Bonom Voksom iz „U2“. Kako je došlo do toga?

- Mi smo prijatelji već duže vreme i ranije smo radili zajedno na nekim projektima. Bono je sjajan umetnik, sjajan pesnik, ali prvenstveno dobar i human čovek. Zaista ga cenim. Kad sam uradio tu pesmu, pozvao sam ga da uradi tekst i on je napisao sjajne reči. Mislim da mi je to jedna od omiljenih pesama s novog albuma.

Imate dosta atraktivnih dueta u karijeri, koju saradnju posebno izdvajate?

- Mislim da sam najviše uživao u saradnji sa Erikom Kleptonom, ali sjajno je bilo i sa Stingom, Polom Jangom, Bonom... Volim da razmenjujem ideje s drugim muzičarima, volim da eksperimentišem. Ipak, jako je bitno da ti umetnik s kojim sarađuješ bude i prijatelj, samo tada ćete doći do prave ideje i saradnja ide prirodno. Drugačije nema smisla.

Postoji li neko s kim biste voleli da radite u budućnosti?

- Piter Gebrijel. Ranije mi je velika želja bila da radim sa Aretom Frenklin, ali sada bi to bio veliki problem. Na moju veliku žalost.

Koliko je teško probiti se na svetsku scenu kao italijanski muzičar?

- Nije lako. Prvenstveno je problem s jezikom, jer ako ne pevaš na engleskom ili španskom, ništa ti ne pomaže mnogo. Zato moraš da budeš zaista uporan i istrajan u tome što radiš, da mnogo nastupaš kako bi te ljudi upoznali. Ja sam non-stop na turnejama. Srećan sam što tako dugo opstajem jer sad se konačno desio taj uspeh - aktuelna turneja je rasprodata.

Šta možemo da očekujemo na beogradskom koncertu?

- Sjajan je osećaj biti u mogućnosti da učiniš ljude srećnima, kad ih vidim da plešu i pevaju, onda sam i ja srećan. Verujem da će tako biti i u Beogradu. Imaćemo 11 muzičara na stejdžu, sviraćemo hitove i stvari s novog albuma. Nadam se da će mi ostati vremena da obiđem Beograd. Ovo je prvi put da dolazim u vaš grad.

Postoji li nešto što biste specijalno hteli da vidite dok ste ovde?

- Čuo sam da imate fantastične buvlje pijace.

Kako danas nosite nadimak Cukero (šećer na italijanskom)?

- Taj nadimak vučem još iz osnovne škole. Učiteljica me je prozvala Cukero i ubrzo su me svi zvali tako. To se nastavilo i kasnije. Dopadao mi se taj nadimak kad sam bio mlađi, sad više i ne toliko.

Mogu bez italijanske paste

Šta je tipično italijansko u vašim pesmama?
- Najviše uticaja na moju muziku imaju bluz i soul, ali moje melodije često imaju i neki mediteranski duh. Opet, ja nisam tipičan Italijan. Na primer, mogu da izdržim bez paste neko vreme (smeh). Mislim da sam više džipsi.

blic

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Muzika bez praška za veš

Muzika bez praška za veš

Svesni činjenice da su milionski tiraži albuma istorija, domaći izvođači preшli su na nov način „prodaje” muzike – albumi se besplatno preuzimaju sa Interneta

Tirazi-Egzit-onlajn.jpg

Kada ste poslednji put kupili muzički kompakt disk? Odgovor na ovo pitanje verovatno je isuviшe težak za prosečnog konzumenta muzike, ne samo u Srbiji, već i u celom svetu. Ako istog tog ljubitelja muzike pitate kada je poslednji put skinuo neki album ili singl sa Interneta, odgovorio bi, kao iz topa: malopre ili sinoć.
Nije novina da su proшla vremena kada se čekalo da neki album izađe i trčalo u prodavnicu po primerak ploče, kasete, kompakt diska… Internet je napravio revoluciju u konzumiranju muzike tako da je ona svakom dostupna „odmah i sada”. Svesni činjenice da su milionski tiraži albuma istorija, domaći izvođači preшli su na nov način „prodaje” muzike. Festival Egzit je pre dve godine pokrenuo svoju onlajn etiketu, odlučivшi da putem sajta exitmusic.tv posetiocima omogući besplatno preuzimanje muzike domaćih izvođača.
Do sada je na Egzit etiketi „izdato” 16 albuma izvođača iz Srbije i regiona, sa viшe od 200.000 daunlouda albuma i preko pola miliona preuzimanja singlova. Svetozar Milićević, zadužen za Egzit etiketu, kaže da su u ovo uшli sa sveшću da je besplatno preuzimanje muzike neminovnost, a počeli su sa „Obojenim programom”.
– Od ovoga nema novca, ali nama kao festivalu odgovara шto bolja domaća scena. Ako nam bendovi ukažu poverenje, naшa je obaveza da ih promoviшemo, i da im obezbedimo svirku na Egzitu. Možemo mnogo шta da uradimo na Internetu, шto izvođači ne mogu, a u skoro svim zemljama Evrope imamo mrežu promotora koji rade na tome da naшe bendove promoviшu tamo.
Dnevno ovaj sajt poseti oko 6.000 ljudi, a i dalje najtiražniji bend na sajtu jeste „Obojeni program”. Pored singla „Neшto sasvim izvesno”, koji su „Darkvud dab” ponudili za besplatno preuzimanje, za nekoliko nedelja joш jedan singl njihovi fanovi moći će besplatno da skinu sa sajta exitmusic.tv, a krajem juna i novi studijski album.
– Preko Interneta je sve lakшe zbog problema oko distribucije albuma. Muzika je danas dostupnija zahvaljujući digitalnim izdanjima, i oni ubrzavaju put do potencijalnih sluшalaca – smatraju članovi „Darkvud daba”.
Maja Cvetković iz benda „EPlay”, koji je album „Drago mi je da smo se upoznali” dao besplatno putem Egzitove etikete, kaže da je to izdanje skinuto 17.000 puta.
– Ovde i da objaviш album za diskografsku kuću, on će se ubrzo naći na Internetu. Dojadilo nam je da nam fanovi, primera radi iz Kragujevca ili Kraljeva, piшu kako u svom gradu nemaju gde da kupe album. Da ne govorim o tome da je zarada od fizičke prodaje albuma smeшna – ne krije Maja Cvetković i dodaje da je prednost ovakvog načina „objavljivanja” albuma u tome шto vaшa muzika dopire do većeg broja ljudi, ne samo u Srbiji, već i u inostranstvu.
I regionalna TV stanica Em-Ti-Vi putem svog veb-sajta nudi besplatno preuzimanje muzike. Muzički urednik ove stanice Nikola Jovanović objaшnjava da su se na ovaj korak odlučili jer su nove generacije, koje su i ciljna grupa Em-Ti-Vija, prestale da kupuju diskove, i muziku preuzimaju besplatno sa Interneta:
– Odlučili smo da pomognemo bendovima. Dakle, bendovi od nas dobijaju najveću moguću promociju, emitovanje spotova 20–40 puta nedeljno, a i prisutni su u svim zemljama bivшe Jugoslavije, i time mogu doći do шireg kruga sluшalaca. Na naшem sajtu objavljujemo legalna izdanja albuma i singlova koje posetioci mogu besplatno da preuzmu, a novca od ovakvog načina izdavaшtva nema.
Jovanović podseća da glavni izvor zarade za muzičare danas nisu albumi, već koncerti. Kaže i da su članovi benda S.A.R.S. sami doшli na ideju da putem sajta ove TV stanice ponude svoj drugi album za besplatno preuzimanje, budući da nisu bili zadovoljni distribucijom prvog diska, niti su ostvarili zaradu. Da je to bila dobra odluka govori i podatak da je na Em-Ti-Vijevom sajtu ubedljivo najtraženiji bend S.A.R.S., jer je za manje od tri meseca preшao 40.000 daunlouda.
– Pokazali smo da postoji i drugi način da distribuirate muziku, a da ne prodajete disk na trafici za 200 dinara, uz praшak za veш ili telefonsku karticu, шto u neku ruku dezavuiшe umetnički rad.
Jelena Koprivica
-----------------------------------------------------------
Cede je mrtav, živeo Internet
Jedna od najvećih svetskih diskografskih kuća „Univerzal”, koja ima svoju podružnicu u Srbiji, takođe se prilagođava novom načinu konzumiranja muzike.
– Poшto cede kao format odumire, uskoro planiramo da lansiramo i svoju daunloud platformu pre svega za muzička izdanja koja su interesantna ovom tržiшtu, i to na legalan način – kaže Ilija Miloшević, marketing menadžer „Univerzal mjuzika” za Srbiju, i dodaje da fizički format sve viшe ustupa svoje mesto digitalnom. „Univerzal mjuzik” u Srbiji se već donekle prilagodio novom načinu konzumiranja muzike pa tako preko svojih partnera, a to su mobilni operateri, nudi preuzimanje svojih izdanja u digitalnom formatu.

Objavljeno: 09.04.2011.
Izvor: Politika

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
U2- Najplaćenija turneja u istoriji

U2- Najplaćenija turneja u istoriji

Irska rok grupa "U2" ući će sutra u istoriju pošto će njena koncertna turneja "360" postati najunosnija serija nastupa svih vremena, preneo je New musical expres.

v202768p0.jpg

"U2" će sutra svirati u brazilskom gradu Sao Paulu, a posle tog koncerta zarada od turneje "360" premašiće cifru od neverovatnih 558 miliona dolara.

Četvorka iz Dablina će tako nadmašiti zaradu koju je sastav "Roling Stons" postigao turnejom "A Bigger Bang" koja je trajala od 2005. do 2007. godine.

Kada "U2" okonča turneju, 30. jula, kako je planirano, zarada od koncerata premašiće 700 miliona dolara.

Tokom turneje "360", grupa je u proseku po koncertu svirala pred 63.600 ljudi i zaradila 6,4 miliona dolara.

Serija nastupa počela je 2009. u Barseloni i do sada obišla više od 30 zemalja sveta.

(Beta/MONDO)

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
„Bijelo dugme” na Kolumbiji u Njujorku

„Bijelo dugme” na Kolumbiji u Njujorku

Dokumentarni film Igora Stoimenova o najpopularnijem rok bendu SFRJ prikazan na prestižnom Kolumbija univerzitetu

DUGME-11.jpg
Nakon svih ovih godina: Goran Bregović i Željko Bebek na Beogradskom hipodromu Foto D. Ćirkov

Američka premijera srpskog filma „Bijelo dugme” u režiji Igora Stoimenova, održana je preksinoć u Njujorku, na jednom od najprestižnijih svetskih univerziteta – Kolumbija univerzitetu. To je bila i prva javna projekcija nekog srpskog filma na ovom univerzitetu, još od vremena kada je na njemu devedesetih godina prošlog veka predavao naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica.
– Kolumbija univerzitet je vrlo povezan sa Srbijom. Jedan od najznačajnijih profesora na Kolumbiji bio je Mihajlo Pupin, Institut za atomsku energiju na univerzitetu nosi njegovo imene, i ispred institua je Pupinova bista – ponosno ističe za naš list Stoimenov iz Njujorka, jutro posle održane projekcije dokumentarca.
Projekcija filma „Bijelo dugme” je održana u prostorijama Hariman instituta za Evropske političke studije, u sklopu doktorskih studija posvećenih izučavanju SFR Jugoslavije i posledica raspada, a kuriozitet je i podatak da je u istoj dvorani prošle godine predavanje držao i predsednik Srbije Boris Tadić. Film će, ističe njegov autor, ući u neke od doktorskih studija koje se upravo pišu na teme SFRJ i dvadesetogodišnjice od raspada Titove Jugoslavije.
Prema rečima Stoimenov, projekcija je održana u prepunoj dvorani, a posle filma priređen je razgovor autora sa studentima i posetiocima, među kojima je bilo i predstavnika naše dijaspore u SAD.
– Sa gledaocima sam najviše razgovarao o toj metaforičkoj vezi između jednog benda i jedne zemlje, o preplitanju muzike i politike sedamdesetih i osamdesetih godina, i o tome kako je Titova smrt uticala na promene u popularnoj kulturi – govori Stoimenov koji je pred studentima i profesorima Kolumbija univerziteta govorio i o tome kako se sudbina jednog od najvećih pop simbola koji više ne postoji preplitala sa sudbinom države koja se raspala.
Publika u Njujorku poznaje opus „Bjelog dugmeta”, pre svega opus Gorana Bregovića koji je prošle godine u Centralnom parku održao koncert, a prema rečima reditelja zanimalo ih je „kakva je SFRJ bila komunistička zemlja bila sedamdesetih godina prošlog veka kada su se njeni stanovici oblačili i ponašali isto kao i ljudi u Americi”.
Projekcija u Njujorku, označila je početak američkog festivalskog proputovanja filma „Bijelo dugme” koji će krajem aprila imati projekcije i u Los Anđelesu.
I. Aranđelović
-----------------------------------------------------------
Šta bi dao da si na mom mestu
O „dugmićima” u filmu govore: rok kritičari Petar Popović i Petar Janjatović, pisac Dušan Kovačević, slikar Uroš Đurić i članovi benda. Đurić objašnjava da je sa ovim bendom „kod nas počela muzička industrija”, Popović citira Bregovića da je bilo reči i o „seljačkom roku” i otkriva pojedinosti o koncertu kod Hajdučke česme, dok frontmen „Bijelog dugmeta” otvoreno govori o svim pevačima, provokacijama naslovnih strana albuma i pesmi „Šta bi dao da si na mom mestu”, uslovima rada u studiju, i emotivnom proživljavanju raspada SFRJ.

Objavljeno: 10.04.2011.

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Pogledajte trailer za kratki film o Beastie Boysima

bboyspoklanjaju.jpg

Pogledajte trailer za kratki film o Beastie Boysima

Adam Yauch aka MCA iz Beastie Boysa je režirao kratki film Fight for Your Right Revisited koji je inspirisan njihovim kultnim spotom za pesmu (You Gotta) Fight for Your Right (to Party!).
Članove Beastie Boysa u filmu glume Seth Rogen, Elijah Wood i Danny McBride, kao i John C. Reilly, Will Ferrell i Jack Black.
Film, koji traje 22 minuta, je imao premijeru na Sundance festivalu, a zvanično će biti objavljen za par nedelja.
U filmu se između ostalih pojavljuju i Susan Sarandon, Jason Schwartzman i Will Arnett.

Izvor: Popboks

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Gentleman 14. maja u Beogradu

gentlemon.jpg

Gentleman 14. maja u Beogradu

Jedan od najpoznatijih evropskih reggae muzičara - Gentleman, nastupiće u Beogradu 14. maja u organizaciji AAA production.
Gentleman će u Beogradu nastupiti u bašti Studentskog kulturnog centra zajedno sa svojim pratećim bendom The Evolution, a u okviru promocije albuma Diversity.
Prodaja ulaznica počeće sutra (9. april) tačno u podne preko sajta Gigstix.com. Promotivna cena za prvih 150 ulaznica iznosi 1200 dinara. Do 03. maja ulaznice će se prodavati po ceni od 1500 dinara nakon čega će cena ulaznica do 14. maja iznositi 1900 dinara.
Ovo će biti treći susret Gentlemana sa srpskom publikom, posle nastupa u bašti SKC-a 2006. godine i nastupa na Exit festivalu 2008. godine.

Izvor: Popboks

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
INTERVJU: Darko Rundek

INTERVJU: Darko Rundek

1.jpg

Ruski premijer Vladimir Putin svakako jeste najzvučnija, ali ne i jedina poznata ličnost koja je ovih dana u poseti Beogradu. Mnogi koji ne mare za politiku ali zato itekako vole domaću muziku pre će razvući osmeh na pomen Darka Rundeka koji je svratio do nas da bi promovisao predstojeći nastup u glavnom gradu.

Rundek i njegov „Cargo trio“ se vraćaju u Beograd posle svega tri meseca pa su sećanja onih koji su bili na nekom od njihovih šest prednovogodišnjih koncerata u „Vuku“ veoma sveža. Ovoga puta se dešava nešto malo drugačije – Darko, Isabel i Dušan Vranić će nastupati u okviru „Long Night“ festivala u subotu 26. marta u Domu omladinei to kao „hedlajneri“ programa u velikoj sali. Nije, međutim, „Rundek Cargo trio“ samo zbog ovog nastupa u našoj zemlji – srpski deo prolećne turneje počeo je koncertima u Novom Sadu, Zrenjaninu i Pančevu, u četvrtak je koncert u Paraćinu a dan kasnije u Kragujevcu.
-Utisci sa vojvođanskih nastupa su sjajni – počeo je priču Rundek. – Održali smo dva koncerta u maloj dvorani SNP-a gde je već igrana predstava „Brod za lutke“ za koju sam uradio muziku. Oba puta je dvorana bila puna, publika – vesela, spremna, zahvalna. U Zrenjaninu je bilo posebno interesantno pošto sa klubom „Zeleno zvono“ imamo kontakt još od prvih nastupa po Srbiji. Jako intiman i prijatan prostor za sviranje, to je bio ponajbolji koncert do sada. U Pančevu je takođe bilo sve kako treba.

2.jpg

Da se vratimo malo na Novi Sad, tamo se desilo nešto posebno interesantno ?
-Između dva koncerta su mi u garderobi nestale košulja i jakna koje predstavljaju Hamletov kostim. Požalio sam se publici za vreme prvog dela drugog nastupa i – u pauzi se to pojavilo. Neko ko, očigledno, dobro poznaje to pozorište je uspeo da šmugne a da ga niko ne vidi jer je u pitanju pravi lavirint.

Na kraju je dotičnom ipak proradila savest ?
-To je sjajno. Zahvalan sam čoveku što mi je vratio ali bi bolje bilo da nije ni uzimao – ne bih morao da se nerviram (smeh).

U Beogradu vas sada očekuje festival sa tri bine i ukupno 12 izvođača koji će zagaziti duboko u noć.
-Prilagodićemo se toj situaciji i napraviti set koji će odgovarati tom trenutku. Naš koncert se inače sastoji iz dva dela, življeg i intimnijeg. Ako je momenat takav da se traži energičniji, plesni pristup, okrenućemo se repertoaru koji je tome adekvatan.

Da li, generalno, volite takve festivale ?
-Interesantno je kad na istom mestu možeš da vidiš više zanimljivih bendova. To ima svoje prednosti ali i mane jer niko tu neće odsvirati ono što je najtipičnije za njega.

Dešava li Vam se još uvek da, kao posetilac nekog festivala ili sličnog događaja, dočekate zoru ?
-Kako da ne, nije me to prošlo.

3.jpg

Nekoliko meseci ima kako je objavljen „Plavi avion“ – kakve su sada impresije kad se sve to malo sleglo ?
-Izgleda da album prolazi sjajno. Čuo sam da je u Hrvatskoj, iza nekog stranog benda, drugi po prodaji. To je neočekivano, nisam nameravao da napravim album koji bi se nešto silno prodavao. Hteo sam da uradim nešto što je dobro a to se obično ne poklapa sa prodanošću. Ne znam kakve su brojke u Srbiji ali izgleda da svuda odlično prolazi.

Prisetite li se nekad atmosfere sa šest koncerata u „Vuku“ ?
-Kako da ne. To je za nas bila avantura – održati toliko nastupa zaredom a da svaki od njih bude nadahnut i da nosi energiju i smisao, nije bilo lako. Mislim da nije bilo lošeg koncerta što je uspeh jer se čovek ipak, nekako, potroši u nekom periodu. Koncerti u „Vuku“ su izazov kome smo uspeli da odgovorimo.

Kada jednog dana, budete rekli „Ćao, nema više“ koliko zakopanog blaga u vidu neobjavljenih pesama, raritetnih snimaka i slično će biti u Vašoj riznici i da li će se ona tada ili možda i ranije za Vaše najvernije fanove otvoriti ?
-Dugo sam čuvao snimke na nekom četvorokanalnom kasetofonu koji više ne postoji kao standard, pa su tu snimci na datovima koji će uskoro takođe izumreti... Promene tehničkih standarda proždiru arhive koje su u nekim krivim formatima. Upravo zbog toga, na svom sajtu Darko-rundek.com otvaram novu stranicu „listening room“ gde ću staviti upravo to što mi je ostalo a čini mi se da je interesantno. Kad se to desi, više neće imati šta da se nađe po arhivama.

Deo tog materijala sigurno čine „otpatci“ sa snimanja albuma – koliko ste strogi u selekciji pesama kad pripremate novo izdanje ?
-Prilično. Recimo, za „Plavi avion“ smo snimili bar 20 numera, na kraju ih je ostalo 12. Ostale će možda ući na neki sledeći album ili u „zakopano smeće“ (smeh).

4.jpg

Stiglo je proleće, i vremenski i kalendarski. Koliko Vas ono inspiriše – što u umetničkom što u širem smislu ?
-Meni je, iskreno, uglavnom jesen inspiracija za umetnost a proleće za život. Skakućem tu kao jarac (smeh).

Ispunjeni su vam planovi za prvi kvartal 2011, kakvi su kad je u pitanju ostatak godine ?
-Uglavnom su vezani za koncerte. Ovog proleća sviramo baš dosta, ne pamtim da smo nekad toliko bili na sceni. Posle Srbije sledi, u nedelju, Podgorica pa desetak koncerata u Hrvatskoj pa Austrija, Kopenhagen, Cirih, London, Pariz, Poljska...

Meridijani – razni, da li je i publika takva ?
-Koncerte van granica bivše Jugoslavije organizuje, uglavnom dijaspora ali to nisu oni tipični gastarbajteri već druga generacija. Uglavnom su u pitanju Bosanci koje je rat oterao i koji su imali desetak godina kada su tamo stigli a u međuvremenu su pozavršavali fakultete i snašli se. Sjajni, mladi ljudi koji su sačuvali vezu sa bivšom domovinom. Na koncertima uvek ima onih koji prepoznaju pesme – ti ljudi služe kao upaljač za one „domoroce“ tako da je to super – u vedrom je duhu završio priču i posvetio se ručku u restoranu hotela „Balkan“ Darko Rundek.

Milan Ćunković

Izvor: NaDlanu.com

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Na Nišvilu besplatan program na dva nova stejdža

Džezeri će u Nišu svirati Šabanove pesme

Izvor: Blic Branko Janaćković | 11. 04. 2011. - 00:02h | Foto: K. Kamenov

NIŠ - Organizatori Nišvila planiraju da ove godine program prošire na dva nova besplatna stejdža, što će trajanje niškog džez muzičkog festivala produžiti za jedan dan.

saban%2520bajramovic-3.jpg

Ukoliko budu obezbeđena dodatna finansijska sredstva, od 10. do 13. avgusta u amfiteatru na keju, kod spomenika Šabanu Bajramoviću, nastupiće 16 džez sastava iz Srbije i cele Evrope dok će na bini nadomak Planinarskog doma u Tvrđavi džez pijanisti izvoditi svojevrsne muzičke performanse.

133041_nisvil-spomenik-sabanu-bajramovicu-amfiteatar-gde-ce-biti-jedan-stejdz-na-ovogodisnjem-nisvilu-foto-k.kamenov_f.jpg

Novi stejdž biće postavljen u amfiteatru kod spomenika Šabanu Bajramoviću

- Radni naziv bine kod Šabanovog spomenika je „River stage“ - shodno tradicionalnim romskim ritualima i po ideji organizatora trebalo bi da bude postavljena na samoj reci Nišavi, tako da bi publika program pratila kako sa stepeništa na keju uz samu reku, tako i sa tribina amfiteatra. Planirano je da svaka grupa u čast kralja romske muzike izvede barem jednu njegovu numeru.

Promotivna cena karata

Kompleti karata za četiri festivalske večeri se trenutno prodaju po promo cenama od 2.100 dinara za učenike i studente i 2.600 dinara za ostale posetioce. Kompleti karata mogu se kupiti preko prodajne mreže Card servisa i Eventima putem vaučerske prodaje, kupovinom “fizičkih” karata, kao i online prodajom na: card service - Ticket shop i Karte - ulaznice za koncerte, sportske, kulturne i druge događaje ~ Kupite karte. Studentski kompleti za sada se mogu kupiti samo na prodajnim mestima Card servisa (card service - Ticket shop). Za publiku iz Niša i okolnih mesta kompleti se mogu kupiti na prodajnim mestima Eventima - „City radio“ (Ćirila i Metodija 24) i Big Star (Cara Dušana 65), te na prodajnim mestima Card servisa u ekspozituri Privredne banke Beograd u Nišu (Ulica cara Dušana 33a), u knjižari „Vulkan“ u TC „Merkator“ (Vizantijski bulevar 1) i u knjižari „Delfi/Laguna“ (Voždova 4).

Druga bina koja se planira zasad ima radni naziv „Kristina stage“ - što je asocijacija na antologijsku sekvencu pijanističkog nastupa Seke Sablić u filmu „Maratonci trče počasni krug“, na kojoj će mladi pijanisti iz celog sveta imati zadatak da uz projekcije ostvarenja iz doba nemog filma na licu mesta improvizuju muziku na zadati film. Ovi programi će biti besplatni za publiku, a spisak učesnika biće objavljen nakon preslušavanja pristiglih materijala - objašnjava direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević.

133045_nisvil-kendi-dalfer-bend-06a_hs.jpg

Bend Kendi Dalfer na Nišvilu prošle godine

Prema njegovim rečima, ovim potezom će se trajanje Nišvila produžiti na pet dana jer će programi na besplatnim stejdževima startovati dan ranije pre zvaničnog otvaranja ove muzičke fešte.

- Moja ideja je da ceo Niš u vreme Nišvila živi kao festival i da što veći broj građana bude uključen u formiranje dobrog muzičkog ukusa. Konačni cilj nam je da u vreme festivala imamo desetak besplantih stejdževa po celom gradu. Lokacija prvog stejdža je određena ispred Šabanovog spomenika ciljano jer je to jedini svetski poznati muzičar iz Niša i to treba eksploatisati. Takođe, to mesto bi trebalo promovisati kako bi se našlo na ruti obilaska turista i kako bi se na njemu okupljali normalni ljudi, a ne oni koji ispisuju grafite mržnje. Program na River stejdžu će biti sniman sa više kamera i biće ponuđen televizijama tako da će moći da ga pogleda šira javnost. Za nastupe na ovom stejdžu već ima desetak prijavljenih izvođača - objašnjava Blagojević.

133046_nisvil-publika-5_hs.jpg

Prošlogodišnja publika na Nišvilu

Na „Kristina stejdžu”, koji je apsolutna novina na ovim prostorima, šansu da pokažu veštinu improvizovanja, što u suštini i jeste džez mizika, dobiće najbolji mladi pijanisti iz celog sveta. Blagojević kaže da će se birati samo najbolji i da su već primili prijave nekoliko učenika legendarnog pijaniste Milče Levijeva.
No, uprkos do sada najambicioznijim planovima, budžet Nišvila nikada nije bio u težoj situaciji. Blagojević veli da prvi put na svega četiri meseca od otvaranja festivala nemaju ni dinara u kasi.

- Osnovni pokrovitelj je grad Niš, koji je za ovogodišnji Nišvil izdvojio 14 miliona dinara ali još uvek nije uplaćen ni dinar. Ministarstvo kulture je obećalo četiri miliona dinara i ta sredstva očekujemo uskoro. Nadamo se da ćemo dobiti podršku sponzora jer je Nišvil postao prepoznatljivi niški brend - kaže Blagojević.

Glavni program festivala održaće se od 11. do 14. avgusta u niškoj Tvrđavi. Učešće su do sada potvrdili Tom Harel, jedan od najvećih džez trubača i kompozitora današnjice, Mungo Jerry, najtiražnija grupa drugog talasa britanskog pop-rok bluza, američki tenor saksofonista Rik Margica kao specijalni gost sastava koji predvodi pevačica Maja Nova...

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Izuzetni gosti iz Drezdena

Izuzetni gosti iz Drezdena

Filharmonija iz ovog nemačkog grada sutra će, u Sava centru, predvođena dirigentom Džonom Akselrodom, svirati Lista, Bramsa i Šumana

Viviane-Hagner.jpg
Vivijane Hagner

April u Beogradu postao je mesec igre, a u tom gustom plesnom kalendaru Sava centar je nezaobilazna pozornica. Ne samo igrači, već i orkestri najveći, u svakom smislu, koji nam u goste dolaze, vole udobnost te scene, da se na njoj lepo smeste i „razmašu”. Sutra uveče publika će tu videti Drezdensku filharmoniju, jedan od vodećih nemačkih orkestara, koji pod ovim imenom postoji skoro vek i po. Sa dirigentom Džonom Akselrodom i solistima violinistkinjom Vivijane Hagner i violončelistom Danđulom Išizakom, oni će publiku „darivati” programom: F. List – Uvertira Hamlet; J. Brams – Dvostruki koncert za violinu i violončelo, a mol, op.102; R. Šuman – Simfonija br. 1, Prolećna.
I oni sami su muzički poklon. Pre neki dan, u Nemačkoj ambasadi, njen prvi čovek, gospodin Volfram Mas, izjavio je povodom ovog gostovanja: „Želeli smo da vam podarimo nešto najbolje iz našeg muzičkog života...”. Govoreći o veličini ovog orkestra, koji je lane proslavio 140 godina postojanja, podsetio je na njegovu predistoriju, na korene koji sežu čak do 15. veka. Kroz tu dugu muzičku priču prošli su mnogi slavni umetnici, sa njima su na podijumu bili Brams, koga sutra sviraju, i Čajkovski, i Dvoržak, i Rihard Štraus... Iz Jugokoncerta, koji je nam priređuje ovaj muzički događaj, kažu da je to deo njihovih napora da našoj publici predstave što više velikih svetskih orkestara, pogotovu onih koji nisu nikada, ili su nekad davno, ovde bili.
Džon Akselrod poznat je po svom osobenom izvođačkom stilu i raznovrsnom repertoaru, što ga svrstava u red veoma traženih dirigenata. Za Vivijane Hagner, rođenu u Minhenu, kritičari kažu da je izuzetno muzikalna, da je krasi „veličanstvena suverenost”, da je uhvatila dušu muzike, dok nemačko-japanskog violončelistu DanđulaIšizaku vide kao umetnika čiji je tehnički potencijal fenomenalan, a njegove interpretacijeodlikuju se snažnom imaginacijom.
Ovo dvoje gudača sviraće na Stradivarijusovim instrumentima.

M. Š.
Objavljeno: 11.04.2011.

Natrag