Novosti i događaji iz sveta muzike

Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.679
Najbolja pjesma šezdesetih je

"Like A Rolling Stone"

Boba Dylana

GeCAE.gif

Nakon ankete za odabir najboljeg albuma osamdesetih, magazin Rolling Stone također je među svojim čitateljima sproveo anketu za odabir najbolje pjesme šezdesetih godina prošloga stoljeća.
Tako se na prvom mjestu našla "Like A Rolling Stone" Boba Dylana izdana 1965. Pjesma je bila veliki hit tijekom ljeta te godine, a legendarni glazbenik ju je na svojim koncertima izveo više od 1.800 puta.

Na drugom i trećem mjestu je slijede "A Day In The Life" (1967.) The Beatlesa odnosno "(I Can't Get No) Satisfaction" (1965.) The Rolling Stonesa.
Top 5 najboljih pjesama šezdesetih zatvaraju "Gimme Shelter" (1969.), još jedna pjesma The Rolling Stonesa i "My Generation" (1965.) The Whoa.

Top 10:
1. Bob Dylan - "Like A Rolling Stone" (1965.)
2. The Beatles - "A Day In The Life" (1967.)
3. The Rolling Stones - "(I Can't Get No) Satisfaction" (1965.)
4. The Rolling Stones - "Gimme Shelter" (1969.)
5. The Who - "My Generation" (1965.)
6. The Doors - "Light My Fire" (1967.)
7. The Beatles - "Hey Jude" (1968.)
8. Led Zeppelin - "Whole Lotta Love" (1969.)
9. The Jimi Hendrix Experience - "All Along The Watchtower" (1968.)
10. The Beach Boys - "God Only Knows" (1966.)

PS
Sramota, ali na YouTube je ovo bila jedina verzija Boba Dylana.
Bokijeva škola, malo truda i evo "pravog spota".

Izvor: Rolling Stone

Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Minuciozni mehanizam

Minuciozni mehanizam

Danas 18.04.2011 15:29

202444.jpg

Četrnaest decenija stara, Drezdenska filharmonija uveličala je beogradsku prolećnu koncertnu ponudu gostovanjem u Sava Centru, sa maestrom Džonom Akselrodom na čelu i dvoje solista - violinistkinjom Vivijane Hagner i violončelistom Danđulom Išizakom u centralnom komadu večeri, Bramsovom Dvostrukom koncertu za violinu i violončelo a-moll op.102.

Okružen Listovom Uvertirom „Hamlet“ i Šumanovom „Prolećnom“ Simfonijom br. 1 B-dur op. 38, ovaj Brams demonstrirao je glavne kvalitete ansambla kao minucioznog orkestarskog mehanizma.

Već turobnost raspoloženja uvodnog Lista, ali nošena zato svojevrsnim osetljivim poletom sa mnoštvom orkestarskih podnijansi, skreće na sebe pažnju, da bi izlazak dvoje presuptilnih solista na scenu pokazao na delu kapacitet Drezdenske filharmonije za komunikaciju sa svojim kreativnim partnerima. Rafiniranog tona, doziranog u mericama dragocenosti, sa oštricom herojske otmenosti i elegantne kontemplacije, Hagnerova i Išizaka pojavljuju se ovde kao rajska stvorenja umetničkog saučesništva na pozornici - Danđulo sa svojom misaonošću, Vivijane sa tonom poput preciznog bljeska, veoma ozbiljno i strpljivo gradeći svoju zvučnu tvorevinu iz mašte.
Ta zračeća egzaltiranost i uzajamno uvažavanje među instrumentalnim divizijama u ansamblu, preliće se i u Šumanovu „Prolećnu“ Simfoniju, sa njenim burama ritmova i širokim melodijama koje krasi smena životne radosti, misterioznog ozračja te mnoštva kompleksnih raspoloženja, okončanih najzad u slavi i dostojanstvu.

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Bahov koncert na orguljama u čast Pupina

Bahov koncert na orguljama u čast Pupina

Glas javnosti
18.04.2011 09:32

202400.jpg

U okviru manifestacije "Mihajlo Pupin - Touching the hot spots of life", u utorak,19. aprila uveče, u Muzeju nauke i tehnike biće održan koncert "Bezvremena muzika Johana Sebastijana Baha u čast Mihajla Idvorskog Pupina".

Koncert na jedinim orguljama u Beogradu izvan crkve, iz 1926. godine, održaće mlada umetnica Marija Družijanić, orguljašica, student specijalističkih studija na Fakultetu muzičke umetnosti, sa svojim kolegama.
Inicijator, organizator i učesnik brojnih koncerata solističke i kamerne muzike za orgulje i klavir u zemlji i inostranstvu, Družijanić je angažovana kao konsultant pri postavljanju orgulja i obnovi istorijskog instrumenta iz 17. veka u crkvi Sv. Nikole u Perastu, aktivna je i kao crkveni orguljaš u Beogradskoj nadbiskupiji.
Stipendista Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka od 2007. godine, ova mlada orguljašica 2009. godine postaje laureat konkursa Eurobanke za 100 najboljih studenata, kao i Fonda za mlade talente Ministarstva za omladinu i sport RS.
Koncert u čast Pupinu mlada umetnica je osmislila tako da publika slušajući Bahovu muziku može da pogleda postavku koja vodi kroz istoriju nauke i tehnike.

Poslednja izmena:

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Život bez seksa za mene nema smisla

Karlos Santana za „Blic” pred beogradski koncert 6. jula

Život bez seksa za mene nema smisla

Izvor: Blic Marija Mijatović | 19. 04. 2011.

BEOGRAD - Karlos Santana, proslavljeni gitarista i kompozitor, nastupiće 6. jula pred domaćom publikom u Beogradskoj areni, kada će predstaviti svoj poslednji album “Guitar Heaven”.

135154_zabsantana03-gavin-rossdale-foto-reuter_f.jpg

Majstor gitare Karlos Santana na bini sa Gevinom Rozdejlom

Iako je zagazio u sedmu deceniju života, Santana u razgovru za “Blic” tvrdi da nikada nije bio srećniji, te da neizmerno uživa u novom braku sa dvanaest godina mlađom Sindi Blekman, bubnjarkom iz svog benda.

Poslednji put ste u Beogradu nastupali pre dve godine. U kakvom vam je sećanju ostao taj koncert?

- Sećam se lokacije, ispod tvrđave, koja je bila veoma zanimljiva. Ono što sam takođe zapamtio je da su ljudi bili veoma dobro raspoloženi, puni entuzijazma i puni života.

Kakav ste repertoar pripremili za koncert u Areni?

- Ja volim da kažem da ćemo svirati nešto za juče, za danas i za sutra, što znači nešto novo i nešto staro.

135156_zabsantana02-foto-reuter_hs.jpg

Nastup u Beogradu planiran je za 6. jul
Poslednji album ste nazvali “Guitar Heaven” („Gitarski raj“), zašto?

- Da, ovaj album ima posebno značenje jer dok sviram gitaru osećam se kao da sam u raju i jedino s čime to mogu uporediti je vođenje ljubavi. Inače, u pitanju je izrazito gitarska ploča.

Jednom ste izjavili da čovek s godinama ili postaje senilan ili suptilan. Da li ste i dalje pri toj tvrdnji?

- Apsolutno! Ovo je živa istina jer zaista ljudi koji su kroz život išli ogorčeni i besni na svet zbog svega što nisu imali postaju senilni. Ja sam potpuno suprotnost tome. Uostalom nemoguće je da čovek bude srećan ako nije zahvalan. Svako je zahvalan zbog nečeg drugog, ali bi u suštini svako trebalo da zna da nije sačinjem samo od određene DNK, već pre svega od svetlosti i ljubavi koju ima u sebi. Kao što je rekao Albert Ajnštajn, naša ličnost se razlikuje od naše molekularne strukture i zbog toga vam svaki dan može biti najbolji u životu.

Za neke ljude su šezdesete bile najbolje, za druge su to sedamdesete ili osamdesete. Koji je period bio najbolji za vas?

- Definitivno sadašnjost.

U januaru ste se drugi put oženili, jeste li srećni?

- Toliko sam srećan da se to ne može objasniti rečima.

Ispričali ste nedavno da se osećate kao da ponovo imate 14 godina. Da li ljubav zaista može tako da promeni čoveka, da mu da novi život?

135157_zabsantana04-keri-hilson-foto-reuter_hs.jpg

Uigranost sa Keri Hilson

- Da, može, jer pulsirate novom energijom. Sve što Sindi i ja sada radimo je avantura i romansa, romansa i avantura i tako svaki dan. Ne uzimamo jedno drugo zdravo za gotovo, već delimo ljubav prema zajedničkim interesovanjima, slušamo Koltrejna i uživamo. Ne ispitujemo jedno drugo, već smo radoznali kao pravi ljubavnici.

Koliko je ova promena u privatnom životu uticala na vašu muziku?

- Sada je sve dvostruko življe, moja muzika je postala i nežnija i jača i glasnija, a ljudi čuju moju radost dok sviram.

Veći deo života proveli ste na turnejama i putovanjima. Da li ste nekada osetili da nešto propuštate, poput jutarnjeg ispijanja kafe i prelistavanja novina.
- Ne, nisam jer ujutru nikada ne čitam novine koje su pune loših vesti i samo plaše ljude. U životu se sve svodi na dve dimenzije - ljubav i strah, a ja ne želim da se plašim jer vas to onda deprimira i ne možete da stvarate. Volim ujutru da slušam muziku jer me ona čini živim i čini da doživim senzualno uzbuđenje.

santana.jpg

Šta biste poručili vašim fanovima u Srbiji?

- Da uvek imaju na umu čuvene pesme “Bitlsa” - “Imagine” i “All You Need Is Love”. Takođe da je svako od njih bitan i važan, kao i da bez seksa nema života jer seks je dar od boga i nije ništa loše ili ružno.

Saradnja sa Ledi Gagom

Da li planirate saradnju sa nekim od aktuelnih muzičara u skorije vreme?

- Planiram nekoliko saradnji, prvo sa jednim šamanom, pa sa jednom umetnicom koja je divna gitaristkinja, kao i sa Ledi Gagom.

Šta mislite o tako ekscentričnim muzičkim pojavama kao što je Ledi Gaga?

- Njena kreativnost nije ništa drugačija od one kakvu smo svojevremeno viđali kod Šer ili Madone. Znam da odlično svira klavir i da dobro peva jer sam je slušao na koncertima i drago mi je što imam priliku da na jednakom nivou sarađujem sa različitim umetnicima, bez ikakvog osećaja inferiornosti ili superiornosti jer je to ono što vam muzika pruža.

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
"Hari Mata Hari" 28. maja u "Sava centru" VIDEO

"Hari Mata Hari" 28. maja u "Sava centru" VIDEO

Hari Varešanović, poznati kantautor i osnivač jedne od najpopularnijih pop grupa sa ovih prostora “Hari Mata Hari”, održaće koncert 28. maja u “Sava centru”.​

64609_zabhari02_f.jpg
Hari Varešanović slavi četvrt veka uspešne karijere​

Ovim nastupom Hari će obeležiti 25 godina uspešne karijere na muzičkoj sceni..

Sredinom osamdesetih godina njegova grupa “Hari Mata Hari” postala je veoma popularna zahvaljujući ljubavnim baladama kao što su “Ja te volim najviše na svijetu”, “Strah me da te volim”, “Javi se” i drugim.

Hari Varešanović je zajedno sa grupom “Hari Mata Hari” četiri puta nastupao na nacionalnim izborima za "Pesmu Evrovizije". Kao predstavanik Bosne i Hercegovine 2006. godine je sa pesmom “Lejla” osvojio 3. mesto.

bliconline

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
I danas sam hipik

INTERVJU: KARLOS SANTANA

I danas sam hipik

Trebalo bi da promenimo shvatanje politike i religije. Zbog religije su izbijali najbrutalniji ratovi, a patriotizam je za mene primitivna reč, kaže popularni muzičar

Santana.jpg

Radiću sa Stingom, ili Prinsom, čak i Lejdi Gagom: Karlos Santana Foto Sony BMG

Zovu ga bogom gitare, a on na to uzvraća da ne želi da ga pamte kao gitarskog rok kralja. Iako ne želi da zvuči kao egomanijak, kaže da je besmrtan! Možda sve ovo ne zvuči skromno, ali Karlos Santana posle karijere duge više od četiri decenije, preko 100 miliona prodatih albuma, 13 Gremi nagrada, rada sa najznačajnijim muzičarima i nema razloga za skromnost.

Posle dve godine, legendarni meksički muzičar Karlos Santana, koji odavno ima američko državljanstvo, ponovo će svirati u Beogradu – 6. jula u Areni. U telefonskom intervjuu kaže da je prošli put bio veoma zadovoljan svirkom u Beogradu, pa se zato vraća u Srbiju, a ovoga puta doneće „još više energije i romantike”

Imate novi album „Guitar Heaven”, na kome se nalazeobrade pesama „Cepelina”, „Bitlsa”, Hendriksa, „Dorsa”, „Dip parpla”, uz učešće zvezda kao što su Džo Koker, Kris Kornel, Skot Vejland... Kakav je to gitarski raj?

Doživljava se slušajući album. Na tom albumu, zahvaljujući gitari, mi dotičemo srca publike. Poželeli smo da se pozabavimo tom „starom” muzikom, i imali smo viziju koju smo pratili. Dali smo sve od sebe da odamo čast umetnicima koji su pravili te pesme i zvali smo muzičare za koje smo smatrali da mogu da donose novu energiju. Osnovni kriterijum za album „Guitar Heaven” bio je da učinimo da sve zvuči novo, ali i prepoznatljivo.

Trenutno ste u Las Vegasu, gde imate tradicionalni serijal od 15 koncerata u Hard rok hotelu. Mnogima je bilo nezamislivo da ćete se Vi, poput Selin Dion, obreti u „gradu iluzija”?

To je tačno, ali ja se osećam veoma dobro. Čak sam zahvalan što sam ovde. To vam govorim zato što je za mene bilo otkriće da ljudi čak iz Australije, Pariza, ma, odasvud, dolaze ovamo samo da bi me slušali i gledali. Kada idem iz hotelske sobe do restorana da bih doručkovao, toliko ljudi mi prilazi sa rečima: „Da li biste bili radi da se slikate sa nama i date nam autogram, došli smo samo zbog Vas iz Sidneja…” I, onda shvatite da su ljudi prevalili toliki put, potrošili silan novac za kartu, hotel, ulaznicu za koncert – i kako onda da ne budete srećni. A najmanje što možete da učinite jeste da se slikate sa njima ili im date autogram. Boravak u Vegasu me je ponukao da malo usporim, pogledam ljude u oči i pokažem im zahvalnost.

Nastup na „Vudstoku” Vam je promenio život, a gledano iz današnje perspektive, koji je značaj tog festivala za istoriju?

Značaj „Vudstoka” je prevashodno bio u tome što smo shvatili da ne želimo rat u Vijetnamu, da ne volimo Niksona, kao danas Buša. Hipi pokret je dao izuzetan doprinos ne samo u muzici i stilu, već pre svega u buđenju svesti. Možda to neki ljudi ne žele da priznaju, ali šezdesete su označile evoluciju u duhovnosti i svesti.

Vi i danas verujete u mir, međutim, ratovi i dalje besne u svetu…

Hvala na ovom pitanju. Trebalo bi da promenimo percepciju da stalno nekoga moramo da štitimo, branimo ili napadamo, odnosno shvatanje politike i religije. Zbog religije su izbijali najbrutalniji ratovi, a patriotizam je za mene primitivna, čak praistorijska reč. Mi hipici verujemo u ono u šta je verovao i Džon Lenon: da smo svi jedna velika porodica i da treba jedni druge da tretiramo sa poštovanjem, ljubaznošću i blagošću. Ne bismo smeli da imamo osećaj superiornosti samo zato što neko ima drugu boju kože. Ako mislite da Bog širi bes na zemlji, pogrešili ste – to nije Bog, to je zlikovac. Bog je ljubav! Treba da promenimo svest o poimanju krivice, stida, osude, straha i da se više posvetimo nežnijim, radosnijim, osećajnijim mislima.

Da li ste ohrabrivali Vašeg sina Salvadora da se bavi muzikom, kao što je otac Vas podstakao da, kao dečačić, naučite da svirate na violini i gitari?

Ohrabrivao jesam, ali ga nisam terao. Kada se rodio, znao sam da će biti muzičar. Ali, postoji razlika između pravih muzičara i onih koji su zabavljači u šou-biznisu. U tome nema ničega lošeg, ali samo su retki ljudi poput Majkla Džeksona, Džejmsa Brauna ili Prinsa mogli da kombinuju muziku sa šou-biznisom.

Često ističete da se nikada niste plašili da isprobate nešto novo u muzici. Koji muzički „eksperiment” spremate?

Biće to, najverovatnije, ce-de na kome ću raditi sa Stingom, ili Prinsom, čak i Lejdi Gagom!

Jednom ste izjavili da ćete, kada napunite 67 godina, otići u penziju i postati sveštenik na Havajima. Bliži se Vaš 64. rođendan…

Da, ali u vreme kada sam to izjavio to je bio moj životni plan. Međutim, mnogo šta se od tada promenilo u mom životu, a samim tim i ta odluka. Niti ću u penziju, niti u sveštenike!

Jelena Koprivica

----------------------------------

Samo da usrećim žene

Karlos Santana širom Amerike ima lanac meksičkih restorana koje je nazvao po svom hitu „Maria Maria”, a pokrenuo je i proizvodnju linija cipela, sandala, čizama… Otkud u ovim „poslovnim vodama”?

– Samo iz jednog razloga: da usrećim žene! Vole da dolaze u moje restorane, a o cipelama da ne govorim. Obožavaju ih jer im stopala izgledaju tako lepo u mojoj obući!

---------------------------------

Prosidba je poput disanja

Prošlog leta zaprosili ste devojku, poznatu bubnjarku Sindi Blekmen, tokom koncerta u Čikagu. Kakav je osećaj „veriti se” pred ogromnim brojem obožavalaca?

To je za mene bilo krajnje prirodno, poput disanja. Ne razmišljate o disanju, to prosto radite. Ovo je ista stvar. Nisam o tome razmišljao, prosto sam je zaprosio!

Objavljeno: 19.04.2011.
Izvor: Politika

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
David Guetta na Kalemegdanu

David Guetta na Kalemegdanu

dvx9fbjf-197450-1-2.jpg

nadlanu

Popularni francuski di-džej i producent Dejvid Geta nastupiće 5. juna na Kalemegdanu na velikoj žurki čiji je slogan „Nastava u prirodi”...

Đuskanje uz haus i elektro ritmove počinje već od pet po podne, a pre nego što Geta zauzme svoje mesto za miks pultom, publiku će dobro zagrejati neki od trenutno najpopularnijih svetskih di-džejeva.

Zasada je potvrđeno da će uz Getu na Kalemegdanu nastupiti Arno Kosta i Kurt Maverik, a planirano je da ova velika žurka na otvorenom potraje do duboko u noć.

"Nastava u prirodi” nastala je sa idejom da se iskoristi akustični ambijent stare tvrđave kakva je Kalemegdan i prirodno okruženje sa savremenim muzičkim ritmovima koji osvajaju sve veći broj mladih ljudi kako u svetu, tako i u našoj zemlji.

Što se tiče Dejvida Gete, koji je u proteklih nekoliko godina izrastao u pravog super stara di-džejinga, on je dobro poznat domaćoj publici koja uvek u velikom broju posećuje njegove nastupe.

- Obožavam Srbiju! Svaki put kada dođem kod vas odlično se provedem. Prošle godine je bilo fenomenalno. Super mi je bilo i na Egzitu pre nekoliko godina. Jedan od najboljih festivala na kojima sam ikada nastupio - rekao je Geta pred prošlogodišnji nastup u Beogradskoj areni.

Da je Geta prevazišao granice običnog di-džeja, govori i podatak da će u Beograd stići privatnim avionom sa 12 ljudi u pratnji, koji će se brinuti da njegov nastup na Kališu protekne bez greške.

Svi koji kupe karte sa kuponom pored popusta dobijaju učešće u nagradnoj akciji. Pet osoba će umesto regularnih dobiti VIP ulaznice, petoro srećnika će dobiti priliku da se upoznaju sa Getom, a jedna osoba put na Ibicu na Getin nastup u čuvenom klubu „Paša”. Trošak za put na Ibicu, smeštaj i ulazak na koncert obezbeđuje organizator koncerta.

Cena
Redovna cena karte za ovaj događaj je 2.400 dinara, dok uz kupon koji objavljujemo dobijate popust, te karta iznosi 2.000 dinara za sve koji svoje ulaznice kupe do utorka, 26. aprila.

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Jadranka Stojaković - koncert u Beogradu

Jadranka Stojaković - koncert u Beogradu

Dani Sarajeva 2011​

Jadranka-Stojakovic-koncert-u-Beogradu-727.jpg

Poznata kanautorka Jadranka Stojaković 1. maja će nastupiti u beogradskom Domu sindikata!

Autorka brojnih šansona i šlagera koja već dugo godina živi i radi u Japanu biće gost Beograda u okviru manifestacije Dani Sarajeva koja se održava od 1. do 7. maja.

beoclick

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Proročki stihovi pred rat

Proročki stihovi pred rat

Ovih dana navršava se 20 godina od izlaska albuma „Dum dum”, pretposlednje ploče beogradskog rok sastava „Ekatarina Velika”

EKV_dum-dum.jpg
Omot cedea: frontmen EKV sa srebrnim pištoljem uperenim u slepoočnicu

Motive za pesme nalazim u realnim životnim surovostima. Ne mogu da pevam o vanzemaljskoj ljubavi ako me guše i razdiru ovozemaljski jadi, rekao je Milan Mladenović davne 1989. godine u intervjuu tada popularnom listu „Ćao“, a samo dve godine kasnije, u predvečerje rata u Jugoslaviji, sa svojim bendom „Ekatarina Velika“ objavio je šesti album „Dum dum“. Snimljen je pre tačno dve decenije u Studiju M u Novom Sadu, i važi za jedan od njihovih najmračnijih albuma.
„Strašno je hladna krv koja teče i ostavlja trag“, pevao je Milan u numeri „Bledo“, a u „Dolce Vita“ konstatovao: „Ovde je neko opet napravio grešku“. Možda najstrašnije i danas, 20 godina kasnije, zvuče stihovi pesme „Idemo“ u kojoj je Mladenović, proročki, pevao: „Nismo znali da je kocka bačena; nismo znali da je srušen most; reka blista ispod čizama; čista voda malo krvava…”
Ova ploča nastala je i u specifičnom trenutku za bend EKV: napustila su ih dva značajna člana: Srđan Žika Todorović, bubnjar, i Bojan Pečar, dugogodišnji basista. Pred snimanje „Dum duma“, Milan Mladenović i Margita Stefanović pozvali su Marka Milivojevića, i on je ostao bubnjar „Ekatarine Velike“ do kraja karijere benda, a na basu su svirali Bata Božanić i Dušan Petrović. U snimanju ploče je učestvovala i pevačica Tanja Jovićević, koja je često sarađivala sa bendom i pevala im prateće vokale, kao i još jedan Mladenovićev prijatelj – Mitar Subotić Suba, alijas Reks Iluzivi. Milan je sa Subom, podsetimo, u Brazilu napravio svoj poslednji album u karijeri – „Angels Breath“. Bilo je to 1994. godine, samo nekoliko meseci pred Mladenovićevu iznenadnu smrt, 5. novembra, od raka pankreasa.
Kritika album „Dum dum“ i nije baš blagonaklono prihvatila, a Petar Janjatović u prikazu ploče tada je napisao: „Pred rat, avgusta 1991. godine izlazi album „Dum dum“. Na omotu Milan sa srebrnim pištoljem uperenim u slepoočnicu. Za njega, koji je rođen u Zagrebu, kao klinac živeo u Sarajevu, a ključne stvari doživeo u Beogradu, umiranje jedne zemlje je sigurno bilo veoma bolno. Album ’Dum dum’ je stigao u vreme kada je rok muzika postala marginalna stvar. Pesme ’Zabranjujem’, ’Glad’, ’Hladan’, ’Bledo’ više nisu imale do koga da dopru“.
Janjatović i danas smatra da su te pesme bile odraz političke situacije:
– Pesme su bile depresivne i prilično introspektivne. Nisu imale taj neki energetski naboj na koji smo do tada od „Ekatarine Velike“ navikli. I, nažalost, nisu ostale u nekom kolektivnom sećanju.
Janjatović se priseća kako je posle izlaska ploče „Samo par godina za nas“, a koja je prethodila albumu „Dum dum“, imao „idejni sukob“ sa Mladenovićem, jer je mislio da je grupa upala u „čist manirizam“:
– Zato sam i smatrao da „Dum dum“ predstavlja izlazak iz tog manirizma. Ta ploča je imala neki otklon u odnosu na prethodna izdanja i bila je u skladu sa vremenom. Ta neka gorčina i razočarenje na „dobar način“ su najavili ono što se nekoliko meseci kasnije desilo u zemlji.
Aleksandar Pilipenko, direktor PGP-RTS-a, a u to vreme recenzent ove ploče, tada je napisao da EKV predstavlja jednu od najznačajnijih vrednosti rokenrol scene. I sada kaže da je grupa ostavila dubok trag:
– Te 1991. godine bili su u stvaralačkom i izvođačkom zenitu. U svakom tekstu bili su originalni i oslikavali su vreme u kojem su radili. To je bio slučaj i sa albumom „Dum dum“. Njihovi stihovi su istorija – ističe Pilipenko i dodaje da je album, uprkos nezgodnom trenutku u kome je objavljen, prodat u tiražu od oko 80.000 primeraka, što je za rok ploču, u to vreme, bio sjajan uspeh.

J. Koprivica

-----------------------------------------

Neko nas sada posmatra

„Dum dum“ je pretposlednji album benda „Ekatarina Velika“. Poslednji „Neko nas posmatra“ objavljen je pre 18 godina, a već 1994. godine Milan je preminuo. Bojan Pečar preminuo je četiri godine kasnije od srčanog udara, a Margita Stefanović 2002. godine od side.

Objavljeno: 20.04.2011.
Izvor: Politika

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
U oktobru pevam u Beogradu

20. 04. 2011.
PRESS

DINO MERLIN SE PREDOMISLIO

U oktobru pevam u Beogradu

Poznati bosanski pevač i ovogodišnji predstavnik na Pesmi evrovizije Dino Merlin čvrsto je odlučio da pogazi svoju reč i nakon dvadeset godina stane pred beogradsku publiku u oktobru ove godine.

DINO.jpg

Naime, on je u intervjuu za emisiju „ Ekskluziv" poručio da muzika i publika ne treba da ispaštaju zbog nesrećnih okolnosti.- Uzbuđen sam zbog koncerta koji ću održati nakon toliko vremena u Beogradu i što ću obići sve drage ljude i prijatelje koji sa nestrpljenjem očekuju moj dolazak. Mislim da sve što je bilo loše treba ostaviti iza nas jer muzika i publika pobeđuju svako zlo - istakao je Dino Merlin.

Lj. S.

Natrag