Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
Bend Foo Fighters postavio svoj novi album "Wasting light" na Internet.
Foo Fighters su rešili da obraduju fanove nekoliko dana pre izlaska sedmog studijskog albuma "Wasting Light" tako što su ceo album ponudili na "preslušavanje" na njihovoj zvaničnoj Internet stranici.
Najavni singl "Rope" bend je objavio prošlog meseca, a kako zvuči "ostatak" poslušajte ovde
Album "Wasting light" je snimljen u garaži frontmena Dejva Grola u Kaliforniji zbog čega je bend organizovao neobično takmičenje u kojem pobednik dobija privatnu svirku u svojoj garaži.
Izgleda da žanr vokalne kamerne muzike specifične sadržajnosti, koja podrazumeva adekvatan, intimniji ambijent no što je veliki prostor Sinagoge, i nije naročito popularan u Novom Sadu. Jer, kako objasniti činjenicu (osim da se domaća publika prethodne večeri možda umorila od dugotrajnog premijernog izvođenja opere „Pikova dama“) da koncertu kanadske mecosopranistkinje poljskog porekla, Katažine Kaše Sondej i naše renomirane pijanistkinje Nade Kolundžije, naslovljenom kao „Muzički poklon danima frankofonije“ (od drevnih vremena do impresionizma), nije prisustvovao očekivani, veći broj posetilaca. Šteta, jer su mlada pevačica koja je studije završila u Otavi, master u Torontu, a 2010. diplomirala i na operskom odseku Bard koledža u Njujorku i njena odlična, svakom vokalnom izrazu, podsticaju i dahu prilagođena klavirska saradnica predstavile potpuno raritetan program odabranih francuskih stvaralaca, inače u biti ne mnogo angažovanih u domenu solo pesme, kao i dva odgovarajuća ostvarenja savremenog italijanskog kompozitora i uglednog dirigenta, Bruna Rigacija.
Prvi deo večeri tematski je objedinio „pesme s putovanja“ Hektora Berlioza, Gabrijela Forea, Bruna Rigacija i Kloda Debisija, s „pesmama o noći“ istih autora (izuzev Berlioza) povezanih preovlađujućom poetičnošću i lirskim raspoloženjem, ali i „brigom“ o podvlačenju i nijansiranju dominantnog tonskog kolorita. Prijatan, ujednačeno tembriran, ne velik, pravi kamerni glas Katažine Kaše Sondej, izvanredan izgovor francuskog teksta, lakoća, šarm i prirodnost interpretacije, afinitet za lied, pa prema tome i odsustvo potrebe za obuzdavanjem intenziteta, krasili su ponuđena tumačenja - počev od neobičnom melodikom ispevane, čaroliko „orkestrirane“ Berliozove „Vilanele“, preko toplom ljubavnom izjavom osenčene Foreove „Toskanske serenade“, do prefinjeno oslikanom atmosferom dolazeće noći i uverljivim dočaravanjem različitih raspoloženja obeleženih Debisijevih „Bilitisinih pesama“, lociranih u staroj Grčkoj. Pomenute naredne tri kompozicije o noći, s uvodnom Foreovom „Posle sna“ (delikatnih sazvučja i uzdržanosti, te jedinstvenog odnosa između tona i reči u decentno ostvarenom skladu vokalno-klavirskog dua) i bliskom joj, prozračnom, Debisijevom Beau Soir, zaokružene su s ekspresivnom Rigacijevom... de la Nuit, šireg vokalnog obima, većih skokova između registara i višekratnih dinamičkih uspona. Kao prelaz prema raspevanim, znalački aranžiranim tradicionalnim pesmama iz Kvebeka, čuli smo i „segedilju“ iz opere „Karmen“, jedne ljupke, mile, zavodljivo graciozne, nimalo „grube“, španske ciganke Karmen, a na kraju i „Džez u noći“ Albera Rusela, isto toliko „klasičnog“ koliko i modernog autora. Izvanredno osmišljen, ređe izvođen repertoar i visoka stopljenost i kompatibilnost oba izvođačka medija u bojama, dinamici, akcentuaciji i negovanim, fino oblikovanim frazama, ostaće u sećanju kao glavne karakteristike ove prijatne kamerne večeri koju su organizovali Centar lepih umetnosti „Gvarnerijus“ iz Beograda i Muzička omladina Novog Sada.
U SNP-u izvedena jedna od najpoznatijih svetskih opera
U SNP-u izvedena jedna od najpoznatijih svetskih opera
Nacionalni građanski 04.04.2011 15:55
Kao što je i najavljeno, premijerom opere “Pikova dama”, koja je na sceni “Jovan Đorđević” izvedena 28. marta, obeleženo je 150 godina od osnivanja Srpskog narodnog pozorišta (SNP). Zahtevna i glomazna u svakom smislu, opera Čajkovskog stavila je na test ne samo umetničke potencijale Opere, već i organizacione i sistemske sposobnosti našeg najstarijeg profesionalnog teatra. Kao što se moglo i očekivati, neke stvari su funkcionisale dobro, te prijale oku i uhu, dok su neki elementi pokazanog odisali nespremnošću da se odgovori tako velikom izazovu.
Počnimo od vizuelnih obeležja ove skupe produkcije. Ponuđeno scenografsko rešenje, koje je bilo povereno Ljubovu Sideljnikovu (Belorusija), pokušalo je da odrazi specifične odlike epohe i radnje dela, ali je kroz slike variralo u svojoj uspešnosti (od uvodne slike koja je bila na granici kiča, do sjajne estetike scene dvora i scene na Nevi). Nefunkcionalnost kulisa dokazale su nedopustivo duge promene scene između činova, što je značajno doprinelo usporavanju ionako duge predstave, te je ukupno trajanje opere dostiglo četiri sata. Sa druge strane, u kostimima Jasne Badnjarević, kostimografkinje SNP-a, prepoznali smo na momente sjaj s kraja 18. veka.
Međutim, najnestabilniji kvalitet produkcije “Pikove dame” leži u režijskom konceptu još jednog gosta iz Belorusije, Olega Meljnikova. Iako u potpunosti oslonjen na klasičnu scensku kretnju, reditelj je grubo zanemario potencijal koji na scenimogu imati brojni ansambli, pre svega Hor, a zatim i dramski značaj nekih od glavnih likova dela. U pojedinim momentima, takav koncept pokazao se pasivnim, nelogičnim i nezanimljivim.
Beloruski dirigent Aleksandar Anisimov većim delom izvođenja stabilno je rukovodio muzičkim ansamblima. Na momente se ipak činilo da gubi komunikaciju sa pevačima na sceni. Glasne pohvale moraju se uputiti veoma potentnom nastupu Orkestra i Hora Opere SNP.
Glavnu solističku partiju Hermana tumačio je tenor Nikola Kitanovski, pokazavši se adekvatnim izborom za krajnje zahtevnu rolu. Iako glumački ne sasvim dosledan, pevao je voluminozno i pripremljeno. Irina Krikunova, njegova partnerka iz Belorusije u ulozi Lize, odisala je stabilnim tonom i muzičkom sigurnošču, ali bila je svedena u emocionalnosti ovog tragičnog lika. Ostvarenje Marine Pavlović Barać, u ulozi Grofice, svakako se mora izdvojiti kao jedno od najuspelijih, prenaglašeno kako u svojoj oporosti, tako i tajnovitosti. Zapažen je bio, u muzikalnosti i dinamičnosti, grof Tomski Aleksandra Petrova, dok je Jelecki Nikole Mijailovića bio dostojanstven i dirljiv. Prijatno iznenađenje priredila je scenska razigranost Aleksandre Angelov.
Sigurno je da je novosadska “Pikova dama” uspela da iznedri određeni kvalitet, naročito u navedenim segmentima, ali se čini će za svoj dalji repertoarski život tek morati da se izbori, dok se najavljeni međunarodni iskorak ovom predstavom dovodi u pitanje.
Još jedno popularno ime pridružilo se listi izvođača koji će se ove godine pojaviti na mejn stejdžu EXIT festivala.
Prošle nedelje na zvaničnom sajtu benda Bad Religion pojavila se vest da je jedna od destinacija njihove evropske turneje i Exit festival u Novom Sadu.
Ovo je ujedno i prvi put da popularni američki pank-rok sastav nastupa u Srbiji.
Ova informacija izazvala je oduševljenje fanova benda koji su nestrpljivo na Fejsbuk stranici Exit festivala tražili potvrdu ove informacije.
" Nama ne preostaje ništa drugo, nego da i zvanično izjavimo: Tačno je! Bad Religion dolazi na Exit!", saopštili su organizatori.
Kalifornijski bend osnovan je još 1979. godine, i iza sebe ima 15 studijskih albuma, među kojima su i "How Could Hell Be Any Worse?", "Suffer", "Recipe for Hate", i drugi.
Najviše nominacija za "nove i drugačije" MTV nagrade "O Music Awards" imaju Lady Gaga, The Creator i papagaj koji igra uz "Whip my hair"...
MTV je pokrenuo novu dodelu muzičkih nagrada, posvećenu dostignućima u digitalnom domenu. Pobednici će biti proglašeni putem glasanja preko društvenih mreža Facebook i Twitter i prikazivani onako kako pristižu, u realnom vremenu, a dodela će biti predstavljena u webcast emisiji koja će moći da se prati preko Interneta 28. aprila.
Publika ne glasa samo za svoje omiljene izvođače ili pesme, već i za najbolje nezavisne muzičke blogove, servise za pronalaženje nove muzike i stvari kao što su "best animal performance"...
Među nominovanim izvođačima nalaze se Lady Gaga, Rijana, Kanije Vest, Flaming Lips, The Creator, ali i YouTube hit video - papagaj koji igra uz pesmu Vilou Smit "Whip my hair", humoristički sajt Funny or Die i trupu Lonely Island.
Tu su i kategorije za "best fan cover art", "najbolji fan club" ili "najzarazniji novi ples".
Kada sam počinjao, sama činjenica da sam uspeo da snimim prvi album za mene je već bila uspeh! Zaista, postigao sam mnogo, mnogo više od onoga što sam očekivao, kaže italijanski muzičar
Sviraću duže od dva sata: Cukero Foto A. Mikelson Cukero je tako talentovan i verovatno je najbolji bluz muzičar sa kojim sam ikad sarađivao, reči su kojima je legendarni Rej Čarls u dahu opisao italijanskog muzičara, kantautora i pevača koji će 19. juna u Areni prvi put u karijeri dugoj više od tri decenije nastupiti u Beogradu. Od debi nastupa na festivalu „Kastrokaro” 1981. godine, Adelmo Fornačijari, poznatiji kao Cukero (Šećer), snimio je dvadesetak albuma koji su prodati u tiražu od 40 miliona primeraka i jedan je od retkih italijanskih autora koji su doživeli internacionalnu slavu. Autor hitova među kojima su „Wonderful World”, „Senza una Donna” ili „Baila (sexy thing)” u razgovoru za „Politiku” obećava domaćoj publici sjajan koncert: – Sviraćemo duže od dva sata, a akcenat će biti na mom novom albumu „Chocabeck”. Naravno, izvodiću i svoje najveće hitove u novim aranžmanima, a na sceni će, pored mene, biti još 11 muzičara.
Naziv albuma vuče korene iz Vašeg detinjstva? Termin „Chocabeck” je izraz koji se koristio u selu u kome sam odrastao na severu Italije, blizu reke Po. Čoka znači buka, a bek je kljun. Pošto iz kljuna dolazi buka, to znači da nema hrane. Kada sam tražio kolač, otac bi, umesto da mi kaže da nema ništa, jer smo bili siromašni, u šali rekao: „Uzmi čokabek”.
Album su producirali slavni Don Voz i Brendan O’Brajan, a pomagali su Vam i Bono Voks i Brajan Vilson. Koliko su Vam oni pomogli? Volim ovaj album, jer me vraća korenima, danima provedenim u selu od jutra do večeri. Album smo snimali u Los Anđelesu, Londonu i u Toskani sa tim sjajnim ljudima koje ste pomenuli. Ne zaboravimo da je Don Voz radio sa „Stonsima”, a Brajan sa Brusom Springstinom. U stvaranju albuma su učestvovali i Bono Voks, Igi Pop i legenda Brajan Vilson. I zaista, to vreme koje smo proveli radeći zajedno bilo je sjajno i uzbudljivo. Sigurno je i to doprinelo da ovo bude jedan od mojih najboljih albuma, što nije samo moje mišljenje, već i sud publike i kritike.
Lista muzičara sa kojima ste sarađivali tokom karijere nepregledna je: od Pavarotija i Reja Čarlsa do Erika Kleptona, Džoa Kokera i Stinga. Da li je moguće prijateljstvo u šou-biznisu? Jeste. Sa Kleptonom sam dugo veliki prijatelj, često letujemo zajedno, a i kum sam Stingovoj ćerki Koko. On ima imanje blizu mog u Toskani i divno se družimo.
Kako ste postali Šećer? Bio sam veoma stidljiv i introvertan u osnovnoj školi, i moja učiteljica, inače divna dama, mislila je da sam veoma sladak. Počela je da me zove Cukerino, pa Cukero i svi su to prihvatili – prijatelji, porodica, i tako sam postao Šećer! Nekako mi je to dobro zvučalo i za umetničko ime.
Od detinjstva živite u Toskani. Je l’ to, zaista, najlepši deo Italije, kao što kažu? Za mene, a i za mnoge druge jeste najlepši. Imamo bogatu istoriju, spomenike, predeli oduzimaju dah, hrana i vino su fantastični, more je blizu… Uživam u Toskani i za mene je to raj.
I Vaš moto je: u bluz verujem… Da, jer sam odrastao na muzici crnih muzičara iz Memfisa. Slušajući njih, zavoleo sam bluz i naučio da sviram na gitari. Nije samo bluz moja ljubav, volim svu crnu muziku uopšte. I zato sam u svojoj muzici napravio spoj bluza i soula sa mediteranskim melodijama.
Kako se opuštate posle dugih snimanja i iscrpljujućih turneja širom sveta? Imam veliku farmu sa mnogo životinja. Pravim maslinovo ulje, vino, sireve…Blizu moje kuće je reka i s prijateljima tu često odlazim na pecanje, što me prilično opušta. Pravo je zadovoljstvo živeti na selu.
Često govorite da ne izgledate kao pravi Italijan, već kao Irac, i da nikako ne možete da ponesete epitet „italijanskog pastuva”… Volim dobru hranu, piće, lepe žene, muziku… ali zaista nikako ne izgledam kao tipičan Italijan. Naročito ne kao Italijan sa juga. Nisam ni veliki zavodnik, pastuv nikako. Za razliku od tih čuvenih „pastuva”, ja sam mnogo humaniji, ako me razumete….(smeh)!
Jedan ste od najuspešnijih italijanskih pevača ikad. Niste se nadali tolikom uspehu? Nikako! Kada sam počinjao, sama činjenica da sam uspeo da snimim prvi album za mene je već bila uspeh! Zaista, postigao sam mnogo, mnogo više od onoga što sam očekivao. I zbog toga sam veoma srećan!
Jelena Koprivica
-----------------------------------------------
Prvi roker ispred Kremlja * Cukero je prvi rok muzičar koji je uživo nastupio ispred Kremlja. Njegov koncert u Moskvi 1990. prenošen je uživo širom Evrope. * Nastupao sa zvezdama kao što su Džo Koker, Majls Dejvis, Rolingstonsi, Majkl Džekson… Duet sa Polom Jangom „Senza Una Donna“ (Without a Woman) bio je internacionalni hit. * Ploča „Blue’s“ iz 1987. prodata je u tiražu od 1,3 miliona primeraka i najveći je komercijalni proboj rok albuma ikada u Italiji. Od tada je prodao više od 40 miliona albuma širom sveta. * Bavi se i humanitarnim radom. Sa Lučanom Pavarotijem organizovao gala humanitarno veče „Pavarotti & Friend“; bio aktivan u kampanji podrške Nelsonu Mandeli… * U singlu „Va Pensiero“ obradio kompoziciju iz opere „Nabuko“, preradivši tekst i aranžman u uspavanku. Objavljeno: 07.04.2011. Izvor: Politika
Irski bend U2 radi na albumu koji će imati "futuristički" zvuk, otkriva njihov producent.
Reduan, koji je ranije saradjivao sa Lejdi Gagom i Nikol Šerzinger, izjavio je da on i članovi grupe još uvek eksperimentišu sa numerama za album, ali da se pevač Bono nada da će rezultat biti "naučnofantastične" pesme.
"Imamo nekoliko ideja, ali ne znamo koliko njih će završiti na albumu", rekao je producent magazinu Bilboard.
"Imaju vrlo specifičan način rada. Pesme nisu dovršene skoro do dana pred objavljivanje, pa gotovo do samog kraja ne znate kako će izgledati u finišu. Uvek eksperimentišu, i ne kažu: 'OK, završili smo'. To je proces koji traje, i traje...", ispričao je Reduan.
Ovo će biti 13. studijski album grupe U2, koja će u junu, nakon prošlogodišnjeg otkazivanja nastupiti na britanskom festivalu Glastonberi.
Američke muzičke nagrade Gremi od naredne godine dodeljivaće se u 31 kategoriji manje nego do sada, saopštila je američka Akademija za diskografsku umetnost i nauke.
Akademija navodi da su među izbačenim kategorijama one u oblasti kantri, pop i RnB muzike, a novina je i da će se muškarci i žene od sada nadmetati zajedno, a ne u posebnim kategorijama.
"Najbolji pevač je najbolji pevač, bez obzira na pol. Ovo su najprestižnije muzičke nagrade i treba to i da ostanu. Ne može baš svako da ih dobije", rekao je predsednik dodele Gremi nagrada Nil Portnou.
Novina je i da će za Gremi biti nominovano između 25 i 39 izvođača, a u finalu će biti samo troje.
Gremiji su do sada dodeljivani u 109 kategorija, a od 2012. će ih biti "samo" 78. Dodela se već tradicionalno održava u februaru, a datum za narednu godinu još nije saopšten.
Nova supergrupa: Purple, Sabbath, Maiden, Metallica i HIM
LONDON - Pevač grupe "Deep Purple" Ijan Gilan i jedan od osnivača "Black Sabbath-a" Toni Ajomi, zajedno sa prijateljima snimili su singl čiji je prihod namenjen obnovi muzičke škole u jermenskom gradu Gjumriju, preneo je muzički časopis Klasik rok.
Gilanu i Ajomiju su se pridružili nekadašnji klavijaturista "Deep Purple-a"Džon Lord, Niko MekBrejn, bubnjar "Iron Maiden-a",Džejson Njusted, bivši basista grupe "Metallica" i gitaristaMiko "Linde" Lindstromiz sastava "HIM".
Oni su napravili grupu pod nazivom “WhoCares?”, čiji će singl u prodaju stići 6. maja u digitalnom formatu i u vidu kompakt diska i sadržaće pesme "Out Of My Mind" i "Holy Water".
U kompakt disk će biti uvršten i 40-minutni dokumentarni film o Gilanovom i Ajomijevom prikupljanju pomoći za Jermeniju.
Dvojica muzičara su 1988. godine osnovali humanitarnu organizaciju Rock Aid Armenia posle razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.
"I pored novca koji je poslednji put prikupljen, videli smo da postoji muzička škola koja radi najbolje što može, zaboravljena od svih i smeštena u kolibu", ispričao je Ajomi.
"Posle tople dobrodošlice koju su nam priredili prilikom naše posete, morali smo da pomognemo izgradnji škole. A nema boljeg načina nego povezivanje s nekim od najboljih rok muzičara i mojim starim drugarom Ijanom - ujedno i čast i zadovoljstvo", dodao je on.
Koncert Brajana Ferija, koji je u Beogradu trebalo da se održi 28. aprila, pomera na 20. septembar, saopštili organizatori.
Feri je zbog zdravstvenih probnlema primljen u bolnicu u utorak, kada je morao da otkaže nastup u londonskoj O2 Areni. Njegov predstavnik za medije je saopštio da je Feri u sredu pušten iz bolnice i da se oseća dobro, ali je pevač odlučio da čitavu turneju pomeri za septembar. Feri je svetsku turneju završio koncertom u Izraelu 19. aprila i trebalo je da počne četvoromesečnu evropsku turneju, ali je ona sada pomerena za jesen. Ulaznice za koncert koji je trebalo da se održi 28. aprila važiće i za koncert 20. septembra, a svi kojima taj termin ne odgovara moći će do 8. maja da ih vrate i dobiju novac na prodajnim mestima na kojima su kupljene.