Novi Papa

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
poelbuster: Skoro hiljadu godina je prošlo od raskola do kojeg je došlo nakon nekoliko stotina godina razilaženja.
Moralo bi u rimskoj crkvi puno toga da se izdešava, tako da bih na tvojih 10 dodao još 100 (maštam i ja naravno)

I u Pravoslavnoj također...:dtyste:
Nećemo više maštati, nego vjerovati Bogu kojemu je sve moguće. Ako je to Božja volja, onda će biti, ako nije, uzalud nam sav trud i maštanje.
Osim toga, ako se prisjetimo Evanđelja i riječi da vjera premješta gore, onda će nestati i ta brda i planine koje su nastale u proteklih 1000 g. između katolika i pravoslavaca, ako budemo imali vjeru...

Za @mrsavkica
Našla sam se u situaciji kad bih se trebala osjećati loše jer sam žena, katolkinja i Hrvatica i boriti protiv predrasuda i nekih muških (mačističkih) uvjerenja da je ženino mjesto u kuhinji, a ne da raspravlja o vjerskim pitanjima.
Zašto nisam obeshabrena? Pa, zato što mi sam Isus daje pravo na to, a Pravilnik ovog foruma to potvrđuje.
Urednik to vidi jer je pametan i nepristran, faky jer je istinoljubiv i bogobojazan pravoslavac (takav dojam imam o njemu) pa primjećuje da smo govorimo u istom Duhu.
Nikome ne namećem svoje mišljenje, ali čvrsto stojim iza svojih stavova da je Crkva majka, učiteteljica i čuvarica istina vjere koje smo po Evanđelju primili. I po toj vjeri govorim, a u pitanju crkvenog naučiteljstva stav Pravoslavne i Katoličke crkve je isti. Također mislim da su svi samozvani proroci, tumači Riječi, koji nisu u stanju (zbog samodostatnosti i oholosti) poslušati Crkvu, kratkoga vijeka.

Ovo što mi (tako šaljivo!) pišeš za sv. Petra
...odgovorit ću. Moram prvo zaviriti u tajne Vatikanske arhive.:D
Bit će to ujedno i odgovor za peka, spedyja i infamousa.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Mrsavkicu, ti živi u svijetu u kome god želiš. Možeš i u onome koji je postojao prije dvije hiljade i kusur godina i u kome su važile norme ponašanja među ljudima primjerene tomu dobu. Ovo je, međutim 21 vijek. U savremenoj civilizaciji, te norme se posve drugačije nego što su bile u 1 vijeku. Ako živimo u savremenoj civilizaciji, moramo poštovati upravo te norme, a ne one iz 1 vijeka.

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
Nećemo više maštati, nego vjerovati Bogu kojemu je sve moguće. Ako je to Božja volja, onda će biti, ako nije, uzalud nam sav trud i maštanje.
Osim toga, ako se prisjetimo Evanđelja i riječi da vjera premješta gore, onda će nestati i ta brda i planine koje su nastale u proteklih 1000 g. između katolika i pravoslavaca, ako budemo imali vjeru...

Naravno da je potrebno mnogo toga i kod nas da se dobro pretrese.
Evo jednog filma koji bi trebali i jedni i drugi da pogledaju:
SVEŠTENIK - Prijatelj Božiji Fondacija
Film je dobronamerno kritičan kao što bi trebalo i svaka kritika da bude.
Voleo bih da vidim sličan film i kod vas :)
da li imate tako nešto?
Možda će se sa ovim Papom tako nešto i pokrenuti.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691

Za @mrsavkica
Našla sam se u situaciji kad bih se trebala osjećati loše jer sam žena, katolkinja i Hrvatica i boriti protiv predrasuda i nekih muških (mačističkih) uvjerenja da je ženino mjesto u kuhinji, a ne da raspravlja o vjerskim pitanjima.
Zašto nisam obeshabrena? Pa, zato što mi sam Isus daje pravo na to, a Pravilnik ovog foruma to potvrđuje.
Urednik to vidi jer je pametan i nepristran, faky jer je istinoljubiv i bogobojazan pravoslavac (takav dojam imam o njemu) pa primjećuje da smo govorimo u istom Duhu.
Nikome ne namećem svoje mišljenje, ali čvrsto stojim iza svojih stavova da je Crkva majka, učiteteljica i čuvarica istina vjere koje smo po Evanđelju primili. I po toj vjeri govorim, a u pitanju crkvenog naučiteljstva stav Pravoslavne i Katoličke crkve je isti. Također mislim da su svi samozvani proroci, tumači Riječi, koji nisu u stanju (zbog samodostatnosti i oholosti) poslušati Crkvu, kratkoga vijeka.

Ovo što mi (tako šaljivo!) pišeš za sv. Petra
...odgovorit ću. Moram prvo zaviriti u tajne Vatikanske arhive.:D
iskreno cu ti reci devojko,da si ocito u losem ogledalu pred Bogom koji je Rec.ako bi ti postovala Boga Reci nikad ne bi tako lako dosla pod taj duh mlakosti i jeftinih verja.
kazes da ti Isus daje to pravo,a onda si domestila i svedoka vise,pravilinik OVOG FORUMA! mozda ti pravilnik ovog foruma onda moze pomoci na dan Gospodnji,ali Isus sigurno nece biti tako blagonaklon tvojem uverenju da si u njegovo ime rekla nesto suprot od onoga sto je on jasno podvukao da je to zapovest Gospodnja ,zeni zabranjuje da govori i poducava unutar u ckrvi! to je jedini Isusov pravilnik. buduci da ti tako malo iska Gospod malo bi i trazio,ali kada oces vise od dometnutog ,visak ce ti doci na glavu kao sud. jer Bog koji je Rec ne moze menjati sebe po vekovima vec poima u nasem bogobojaznom srcu da se mi menjamo ka reci. brdo ne ide reci,vec reka brdu. hriscanin ide ka Hristu a ne suprot od Hrista,jer mu tako prkosimo,kao da smo jaci od njega. eva je iskala vise u razgovoru sa satanom i tako izgubila mnogo,sam zivot u edemu. mislis li da ces ti i tebi slicne proci jeftinije pred licem Bozjim?
sto se tice ap.petra ne trebas preturati brdo vatikanske prasine u arhivama ,vec idi na samo jednu stranicu matej,23.i tu ce ti se reci u "Bozjoj arhivi" jasno to sto iskas,nikog ne zovite ocem na zemlji sem nebeskog oca.amen,kraj price. ko ce verovati nek veruje,ko nece nek ne veruje.
takodje matej 16.jasno govori na cemu je crkva sazidana,na onome sto je doslo sa neba,ne na petru,jer jasno petar to nije mogao znati,pa kako onda nesto moze biti sazidano na necem sto ne zna sta je Isus i ko je Isus? ona je sazidana na odgovoru sa neba ko je Isus. taj odgovor nebeski,to otkrivenje jeste stena na kom je Isus uzidao svoju crkvu. prica da ko nema majku za crkvu nema ni Boga za oca,je toliko svetogrdna da se opisati ne moze,stavljajuc crkvu ispred nebeskog Oca kao uslov spasenja,a uslov spasenja je Isus ako ga verujemo kao sto Pismo rece!
mir tebi i svima.
ZA MODERATORA:
MODERATORE, najvecu antimudrost si ovde rekao sa pricom da se moramo ravnati po pitanju Reci i Isusa koji je Rec po 21.veku! najbolje bi bilo da brzo izbrises taj post. to se ipak nije ocekivalo od tebe. Bog koji je rekao da ce nebo i zemlja proci a Rec njegova ostaje do vijeka,i da je jevadjelje JEDNOM ZAUVEK DATO SVETIMA ZA TEBE je jedan servis za privatne usluge! kada bi to sto si rekao bilo tacno nikad niko ne bi znao gde je Bog i sto on jeste.upravo sotoni treba takav "igrac" koji jevandjelje mudro menja po imidzu i navikama ljudi. to ti dodje kao kad prave ikonu Hrista ,pa ni tu ne mogu imati dogovor,svaki slikar ga vidi na svoj nacin,kinezi sa kosim ocima a crnci kao crnca,belci kao belca u iks verzija.ali Isus koji je Rec nije crtaca vezbanka po crkvama vec oganj koji spaljuje. pre oko 6000 god .mozda i vise enoh sedmi od adama je govorio o ognju koji ce zapaliti bezboznike,a vi danas propovedate Boga upravo u kraju vremena i casu skorog dolaska istog da je on Bog koji ljubi greh i gresnike!! upravo je to ona ista prazna propoved bez zivota a puna otrova i smrti, propoved sotone u edemu evi kada je rekao ,ne eva (crkvo) nece vas Bog ubiti!...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ništa ti ne razumiješ, mrsavkicu, ili se pretvaraš da ne razumiješ. Ne valja ni jedno ni drugo. Ja nisam govorio o tome da dvadeset i prvi vijek mijenja Isusove ili Božije riječi, nego o tome da su međuljudski odnosi i pravila po kojima se oni odvijaju u ovom vijeku, različiti od od odnosa i pravila koja su važila u prvom vijeku. To se jasno vidi iz onoga što sam napisao. Iz koga razloga to ne vidiš ti? Ako nešto dobro ne vidiš ili ne razumiješ, onda tome ne daji proizvoljni smisao. Znaš li ko tako radi?

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Ništa ti ne razumiješ, mrsavkicu, ili se pretvaraš da ne razumiješ. Ne valja ni jedno ni drugo. Ja nisam govorio o tome da dvadeset i prvi vijek mijenja Isusove ili Božije riječi, nego o tome da su međuljudski odnosi i pravila po kojima se oni odvijaju u ovom vijeku, različiti od od odnosa i pravila koja su važila u prvom vijeku. To se jasno vidi iz onoga što sam napisao. Iz koga razloga to ne vidiš ti? Ako nešto dobro ne vidiš ili ne razumiješ, onda tome ne daji proizvoljni smisao. Znaš li ko tako radi?
mislim da sam dobro razumeo,ali ako nisam onda ocekujem mnogo konkretniji tvoj stav i smisao napisanog.
ja medjuljudske odnose vidim kao Bozje istinske reci koje se moraju postovati i u tom kontekstu nas forumaski odnos mora biti cesto jasan i potpuno iskren ,bez puno patetike.ja nisam zagovornik neke prekomernosti kao kod muslimanskog verja da bi za jednu namisao na coveka odmah stavili nekog na odstrel,alik nisam ni za time da se sa Isusom i Recima Bozjim ovde neko razmece kao u piljarnici jeftine robe. to jos moze da ide,ali da neko to jede i bude otrovan i umre vecnom smrcu a da ja ili neko ko je uvidjajan do kraja cuti je neprikosnoven greh koji se na dan suda nece tolerisati.
u tom kontekstu ja cu izaci i u buduce na svaku ovaku forumasku antirec sa jasnim uvidom u ono sto se zove Rec Bozja jednom zauvek dana svetima,a ne nekim crkvarima koji su je davno promenuli kao beduin konja za neku nasminkanu kamilu sa dve grbe,radi ugodnijeg jahanja.
Bozji mir tebi i svima s iskrenom ljubavlju Hristovom,koja ne jenjava u mom srcu.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Ovo što mi (tako šaljivo!) pišeš za sv. Petra...odgovorit ću. Moram prvo zaviriti u tajne
Vatikanske arhive.
:D

uciteljice ja ne znam da li sam nesto pitao? ja sam samo rekao da mi ljudi nisu jasno koji imaju nesto dakazu za multimilijardersku mafijasku oranizaciju i za sve zlocine koji stoje iza vatikana, to su neke istoriske cinjenice
uciteljice ti si meni draga i sve, nemam ja nista protiv tebe, zato sto odvajam katolicanstvo od onih sektasa iz vatikana
ja to i tebi kazem, da se oslobodis hipnoze vatikana i da shvatis da ti nisi vatikanska religija nego katolicka
vatikan ne interesuje ni bog ni vera ni religija, njih interesuje samo vladanje svetom i pare, ali znas kako kazu? djavo uvek dodje po svoje, tako da ce doci i po njih

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
mislim da sam dobro razumeo,ali ako nisam onda ocekujem mnogo konkretniji tvoj stav i smisao napisanog.
ja medjuljudske odnose vidim kao Bozje istinske reci koje se moraju postovati i u tom kontekstu nas forumaski odnos mora biti cesto jasan i potpuno iskren ,bez puno patetike.ja nisam zagovornik neke prekomernosti kao kod muslimanskog verja da bi za jednu namisao na coveka odmah stavili nekog na odstrel,alik nisam ni za time da se sa Isusom i Recima Bozjim ovde neko razmece kao u piljarnici jeftine robe. to jos moze da ide,ali da neko to jede i bude otrovan i umre vecnom smrcu a da ja ili neko ko je uvidjajan do kraja cuti je neprikosnoven greh koji se na dan suda nece tolerisati.
u tom kontekstu ja cu izaci i u buduce na svaku ovaku forumasku antirec sa jasnim uvidom u ono sto se zove Rec Bozja jednom zauvek dana svetima,a ne nekim crkvarima koji su je davno promenuli kao beduin konja za neku nasminkanu kamilu sa dve grbe,radi ugodnijeg jahanja.
Bozji mir tebi i svima s iskrenom ljubavlju Hristovom,koja ne jenjava u mom srcu.

Mnogo ispraznih riječi, a uz to van svakog konteksta. Čovječe, gdje ti živiš i po kakvim pravilima živiš. Moraš li poštovati saobraćajna pravila kada voziš auto? Moraš li platiti robu koju uzmeš u samoposluzi? Moraš li djecu slati u školu? Moraš li kupovati hljeb koji pravi, možda, i neki ateista? Moraš li imati lična identifikaciona dokumenta....? To nisu nikakve Božije riječi niti pravila, nego svjetovna pravila koja uređuju odnose među savremenim ljudima. Svi mi živimo isklkjučivo po tim pravilima i moramo ih poštovati. Između ostalog, ta pravila određuju kakvo će se ljudi odnositi jedni prema drugima, čak i u bračnoj zajednici.
Sva ta pravila o odnosu među ljudima, važe i na ovom forumu, a ne neka Božija pravila, ili još manje, pravila koja su važila prije nekoliko vjekova.
Prema tome, mani se ispraznih priča i besmislenih stavova koji nemaju uporište u stvarnosti. Ti možeš pustiti mašti na volju i pisati o čemu god želiš, ali ono o čemu moraš voditi računa jeste da se u odnosima sa drugim člnovima foruma ponašaš u skladu sa savremenim civilizacijskim normama. A te norme kažu da je žena u današnjem društvu u svemu ravnopravan član toga društva. Ako ti to ne možeš da prihvatiš, onda ne ulazi u polemike te vrste i ne omalovažavaj nikoga. To ti neće biti dozvoljeno.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
To nisu nikakve Božije riječi niti pravila, nego svjetovna pravila koja uređuju odnose među savremenim ljudima. Svi mi živimo isklkjučivo po tim pravilima i moramo ih poštovati. Između ostalog, ta pravila određuju kakvo će se ljudi odnositi jedni prema drugima, čak i u bračnoj zajednici.

Zato i odosmo u provaliju...
Hoćemo da živimo po svojim pravilima, a ne po pravilima Davaoca i Tvorca života ?
Dobro.
Po kakvim pravilima živimo tako će nam i biti...A da će nam biti, biće nam...joj kuku lele majko mila...

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
mrsavkic: iskreno cu ti reci devojko, da si ocito u losem ogledalu pred Bogom koji je Rec. ako bi ti postovala Boga Reci nikad ne bi tako lako dosla pod taj duh mlakosti i jeftinih verja. kazes da ti Isus daje to pravo,a onda si domestila i svedoka vise, pravilinik OVOG FORUMA!

Meni je svejedno što ti misliš. Olako me sudiš, pa već samim tim kršiš Isusovu zapovijed:"Ne sudite.."
Ne znam samo kako ne razumiješ da Pravilnik foruma traži osnovnu ljudsku razinu za duhovne stvari. Najprije čovjek, onda svetac, duhovnjak, poznavatelj Božje Riječi...
Možeš ti meni deset puta napisati o Bogu kao ogledalu u kojem se trebam ogledati, ali, pitam se da li mi to pišeš samo zato što je tvoje razbijeno?!

Zato i odosmo u provaliju...
Hoćemo da živimo po svojim pravilima, a ne po pravilima Davaoca i Tvorca života ?

Živjeti po svojim pravilima ili kako mi se hoće je samovolja, ali poštivati Pravilnik foruma da se nikoga ne vrijeđa i ne omalovažava je osnovno za kršćanina jer je sasvim u skladu s Evanđeljem. Ili ti misliš da nije?
Ako živimo po pravilima Tvorca i Darivatelja života onda nam je jasno da su žena i muškarac jednaki pred Bogom, oboje su stvorenje.
Nije Stvoriteljeva volja bila da jedna polovica čovječanstva bude potčinjena drugoj, već
smo jednaki pred Bogom, iako različiti u svom poslanju.

Natrag