Novi Papa

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
gospodine uredniče
vi se izjašnjavate kao ateista
a svjedočite , pišete, poznajate rimokatoličku crkvu bolje od samih rimokatolika
odakle tolika zainteresiranost jednog ateiste za papsku crkvu ??

katolička crkva je zajednica Kristovih učenika, svuda po svijetu
svih plemena, savkog jezika i puka
to su sveopča vjerna djeca Božja i Kristova
u današnje vrijeme to su svi oni koji drže Božji Zakon 10.zapovijedi i svetkuju subotu

RIMOkatolička crkva prema Bibliji, nikada nije bila kršćanska
prema toma nemože biti ni katolička, osim da si sami prisvoje to ime
pa sve da se i zovu katolici pred Bogom i Kristom to nisu

Petar nemože biti prvi papa jer
-svi Apostoli su bili jednaki, mada se po starješinstvu najviše cijenio Jakov
-titula papum, sveti otac je upotrebljena tek u 4. ili 5. stoljeću
to je bogohulni naziva koji je Krist zabranio, jer Sveti Otac može biti samo Jehova

Evanđelje Matej 23:9
I ne zovite nikoga ovdje na zemlji Ocem jer imate samo jednoga Oca - onoga na nebesima.
I ne dajte da vas tko naziva vođom jer imate samo jednog vođu Krista.

i sad nakon ove opomene Kristove da si Petar Apostol uzme bogohulni naziva papum
ma hajde, pa to nitko ne vjeruje, ili vjeruje onaj koji svjesno gura šake u oči da ne vidi što piše u Bibliji

Zar ti ne možeš zamisliti da se jedan ateista može interesovati za religiju uopšte? Izgleda da ne možeš. Mene konkretno religija zanima, prije svega, sa sociološkog i sa filozofskog aspekta, a ne sa aspekta same vjere. Bibliju sam čitao iz toga razloga, a ne da u njoj tražim istine kao ti.
Ovo što ti "objašnjavaš" šta je katolicizam i Rimokatolicizam, naprosto ne drži vodu. Citirao sam kakva je važeća naučna definicija tih pojmova, a tamo piše: "Католичка црква (лат. Ecclesia Catholica), позната и као Римокатоличка црква." Dakle, spedy, kao što vidiš, u nauci se ti pojmovi ne razdvajaju, a pogotovu ne na način na koji ti to činiš. Šta bi ti sada htio? Da neko povjeruje tvojim tumačenjima, koja su potpuno pogrešna, a da zanemari ono što nauka kaže o tome?

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
poštovani uredniče
to nisu moja tumačenja, pogotovo vlastita
današnja nauka, na to se pozivate kao mjerilo pravde, istine ??

gospodine uredniče tko danas od svih naučnika koje imamo poštuje Božji Zakon mjerilo svake pravde ??
poznate li barem jednoga ??

u redu ako vas zanima religija, to je vaša stvar, slobodno proučavate što god želite
kršćani a također i Biblija govori da se svaka nauka preispita Svetim Pismom

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
gospodine uredniče tko danas od svih naučnika koje imamo poštuje Božji Zakon mjerilo svake pravde ??
poznate li barem jednoga ??
Ne, ne poznajem. Pravog naučnika kao takvog i neće niko upoznati. Znaš li zašto? Zato što nauka i metafizika nemaju ništa zajedničko.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380

Živi bili pa videli
:bafghjd:

Ako to Bog hoće i ja hoću...:D
Kada i kako, ne znam...za sada se samo razgovara. Znam da su neki protestanti jako zagrijani, a pravoslavci malo manje.
Papin primat se čini kao nesavladiva prepreka, ali nedavno sam čitala da bi moguće rješenje bilo da se vratimo na razdoblje prije raskola kad je Papa, kao rimski biskup bio prvi u časti među jednakim. Također, o dogmi o Papinoj nezabludivosti (ne nepogrešivosti kako vi uvijek krivo napišete) počelo se govoriti. Sam Papa Ivan Pavao II je potaknuo to pitanje.
Hajde da maštamo, za 10 godina katolici i pravoslavci se ujedine i na slijedećim konklavama za Papu bude izabran jedan pravoslavac.
;) Još ako bi to bio vladika Grigorije, bila bih jednako sretna kao danas.

OndaK se izvinjavam, nisam znao da je to uslov biti katolik. Ja lud mislio da je jedini uslov: biti hrišćanin i živeti po Hristovim upustvima...Eto, čovek se uči dok je živ...
Sad me nešto kopka: Da li čovek može biti katolik, a da ne priznaje papu za poglavara?
Ispada da su sve katoličke crkve Rimokatoličke jer tamo sedi poglavar papa kojeg ove druge priznaju, jer da ne priznaju ne bi bile katoličke. A Rimokatolička crkva nisu sve ostale katoličke crkve jer se onda i ne bi zvala Rimokatolička, nego recimo Grkokatolička a poglavar papa bi tamo sedeo? Sad ni meni nije jasno šta se iskomplikovalo ... :p

Baš kompliciraš. :dtyste: Katolik je pripadnik Katoličke crkve bez obzira da li je Rimokatolik, Grkokatolik ili Kopt. I ti si katolik po samom nazivu, jer je Pravoslavna crkva isto katolička (jedinstvena, sveopća) ali vi ne koristite naziv katolički, nego kažete saborni, saborna crkva.
Mi molimo u Vjerovanju: vjerujem u jednu svetu, katoličku i apostolsku crkvu...
Vi kažete: vjerujem u jednu svetu, sabornu i apostolsku crkvu...

Ne može poglavar Katoličke crkve sjediti u Grčkoj, mislim može, ali nema logike, jer se Katolička crkva izgradila na Rimskoj crkvi. Pa, imali smo u početku (prije raskola) pet crkava: Jeruzalemska, Carigradska, Aleksandrijaska, Antiohijska i Rimska. Nakon raskola na zapadu je ostala Rimska, a a Istoku ostale 4. Tek kasnije, mislim da je bilo 15 st. kad se oformila Ruska Pravoslavna crkva.
Katolik je onaj koji prihvaća učenje i jedinstvo Katoličke crkve i Papu kao vrhovnog poglavara, naravno, podrazumjeva se da je kršten i ima sve sakramente.

Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Svim katolicima a posebno našoj Isabeleti, svim ljudima dobre volje kojima je to važno ili barem zanimljivo, čestitam na imenovanju novog Pape.
Izvinjavam se što malo kasnim sa čestitkama, al` svejedno je od srca jer meni je bilo lepo videti radost i ushićenje nastalo belim dimom.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
gospodine uredniče
vi se izjašnjavate kao ateista
a svjedočite , pišete, poznajate rimokatoličku crkvu bolje od samih rimokatolika
odakle tolika zainteresiranost jednog ateiste za papsku crkvu ??

katolička crkva je zajednica Kristovih učenika, svuda po svijetu
svih plemena, savkog jezika i puka
to su sveopča vjerna djeca Božja i Kristova
u današnje vrijeme to su svi oni koji drže Božji Zakon 10.zapovijedi i svetkuju subotu

RIMOkatolička crkva prema Bibliji, nikada nije bila kršćanska
prema toma nemože biti ni katolička, osim da si sami prisvoje to ime
pa sve da se i zovu katolici pred Bogom i Kristom to nisu

Petar nemože biti prvi papa jer
-svi Apostoli su bili jednaki, mada se po starješinstvu najviše cijenio Jakov
-titula papum, sveti otac je upotrebljena tek u 4. ili 5. stoljeću
to je bogohulni naziva koji je Krist zabranio, jer Sveti Otac može biti samo Jehova

Spedy, meni nikako nije jasno zašto ti to govoriš uredniku ili bilo kome na forumu?
Pa, urednik kao i svi drugi znaju tko je i što je Katolička crkva.
Doista, nikada dosada nisam čula da netko osporava postojanje Katoličke crkve dok se ti nisi pojavio na forumu. Da je kritiziraju, to da. To stalno slušam, ali da je netko niječe...pa, može neki luđak.
Kasnije sam malo gledala po internetu, uz tvog Ivana Lukića našla sam i nekoliko bezimenih blogova koji imaju istu priču kao i ti. Ok. Možda su ti pajdaši. Ne volite Katoličku crkvu, i to je to.

Ipak, ostaje mi nejasno što ti ustvari želiš? Preobratiti Katolike na katolike? I da katolici obdržavaju subotu, odreknu se vjere u Presveto Trojstvo, Marija da im bude obična žena, a ne Bogorodica...?
To je tvoj plan i tvoja misija? I još malo da promijeniš povijest?
I da tvoje uvjerenje prihvati milijarda katolika na čelu s Papom?
Ništa čudnije u životu nisam čula...
Ti si poput malog komarca koji želi srušiti jednu veliku zgradu ili katedralu. Nije ovo uvreda, već poredba, da shvatiš...Možeš se zaletavati koliko hoćeš...ako imaš vremena, pa, probaj, hajde, daj sve od sebe!

@Gardian:

Stvarno ne razumijem kakve veze imaju Evanđelja na grčkom sa smrću sv. Petra koji je umro u Rimu i naslijedio ga sv. Lino. Možda bi stvari bile drugačije da Rim nije bio glavni grad Rimskog carstva, ali mejsto ionako nije važno. Zna se da su se prvi kršćani kršćanima nazvali u Efezu i prva kršćanska crkva bila u Antiohiji.
Dakle, jasno je da je Istok (Mala Azija) prva prihvatila kršćanstvo, ali sv. Petar i Pavao su mučenistvo podnijeli u Rimu. Da li je to bilo slučajno ili je bio Božji plan, bespotrebno je raspravljati. To je jednako kao da kažemo da se Isus nije trebao roditi u Betlehemu već u Nazaretu, ali eto, car August mu pokvario plan.

Nema slučaja, sve je u Božjem planu. I nama će se jednom, u nebu, otkriti sve tajne Božanskih nauma i znat ćemo da je sve bilo dobro.

@Taman, hvala. Drago mi je što si to napisao.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318

@Gardian:

Stvarno ne razumijem kakve veze imaju Evanđelja na grčkom sa smrću sv. Petra koji je umro u Rimu i naslijedio ga sv. Lino.

To ni ja ne razumem...Jedino ako su i Rimljani pričali na grčkom, hmm, ali onda ne bi bili rimljani nego grci...

Jaah, opet sam zakomplikovao...:stupid:

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
a gdje Biblija govori da je Petar umro u Rimu ??
koliko ja vidim nigdje
kako je umro, Isus je prorekao
Evanđelje Ivan 21:18
i sad nakon tih spoznaja da je umro mučeničkom smrću, pored Biblije netko i dačlje tvrdi da je Petar bio nekakv papa
ma hajde, pa koji papa je bio obješen naglavačke da bi proslavio Boga ??
koliko ja znam-nijedan

@izabela

činjenica je da ljudi neznaju, ni što je katolička crkva, ni odakle to ime
jer da znaju, nebi RIMOkatoličku crkvu nazivali katoličkom
spedy ne osporava katoličku crkvu, samo jasno govorim da RIMOkatolička crkva nemože biti katolička, sami sebe nazivate katolici a ne poštujete Boga Jehovu, niti Božji Zakon, a Krista poštujete tako da ratujete protiv njega svim silama, kao i protiv Isusovih učenika
katoličku crkvu mi kršćani volimo jer to smo mi, mi koji poštujemo Božji Zakon i držimo subotu, iako smo svi po svijetu rasuti u vjeri Kristovoj smo ujendinjeni, u vjeri kojoj je Jehova Jedini Suvereni Autoritet, a ne nekakav papa rimski
RIMOkatolici vjernici kada saznaju pravu istinu, če sami odlučiti da li će se probratiti i postati pravi vjernici ili neče, nikoga ja nemogu preobratiti jer to može samo Duh Sveti
kršćanima je subota sveti dan odmora, trojstvo je RIMOkatolički nauk, potpuno drugačije ime kojim nazivate Boga, jer u Bibliji jasno piše da je Bog Jehova Jedan Jedini, a marija je žena kao i svaka druga
hoće li se ljudi odreći tog RIMOkatoličkog nauka kada sazanju Biblijsku istinu, vjerujem da hoće i da če u poniznosti primiti preobraćenje, krštenje, obred poniznosti i većeru Gospodnju
nemam ja plan, niti bih da mijenjam povijest
jer
vremena je malo, a posla je puno, treba svim ljudima ponuditi Biblijsku istinu
kada bi ja rušio nekakve RIMOkatoličke zgrade, katedrale, utvrde, navukao bih time prokletstvo na glavu, jer to če srušiti Bog Jehova i Krist kada dođe vrijeme za to
ljudska ruka se neče obračunavati sa grijehom, i grešnicima
nije na meni da vam rušim sustav, na meni kao i na svim drugim kršćanima je da širimo Biblijsku istinu

Poslednja izmena od urednika:
Natrag