Novi Papa

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Naučite nešto, nikad nije kasno....

[FONT=&amp]Rimokatolička Crkva[/FONT][FONT=&amp]sastoji se od jedne Crkve ("jedno Tijelo"), koja se dijeli na latinsku Crkvu (Crkvu zapadnog obreda) i na istočne katoličke Crkve. Razlika je u obredu,liturgijskom jeziku, crkvenoj disciplini i običajima, dok je ostalo zajedničko, poput vjere,sakramenata i prihvaćanja zajedništva s rimskim papom.[/FONT]
(Wikipeda)

To ostalo što je zajedničko, zajedničko je i sa pravoslavnom crkvom...Ekumenizam će doneti da i Pravoslavna crkva prihvati zajedništvo sa rimskim papom, ali to ne znači da su pravoslavna i rimokatolička ISTO!

Dakle, sam si naveo sa Wikice razlike koje postoje među katoličkim crkvama, a i dalje tvrdiš da su ISTE?
Pa ništa ne može biti isto, ako postoji i najmanja razlika...Mnogi katolici (ja ih znam koliko hoćeš) priznaju papu samo na papiru...

Treba učiti, ali ne napamet nego sa razmišljanjem...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Jeste, sa razmišljanjem, ko umije razmišljati.
Namjerno sam stavio obadvije varijante definicija katoličke i rimokatoličke crkve. Ti si citirao onu varijanu koja ti daje više prostora za manipulacije. Ovu si izostavio: Католичка црква (лат. Ecclesia Catholica), позната и као Римокатоличка црква. Opet pogrešno razumijevanje. Problem sa razmišljanjem ili namjerne insinuacije? Nigdje nisam poistovjetio katoličku, odnosno roimokatoličku crkvu sa pravoslavljem, niti se to može poistovjetiti. Poistovjetio sam rimokatoličku i katoličku crkvu.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Spedy je u pravu što se ovoga tiče. Katolička i Rimokatolička crkva nije jedno te isto. Postoji i Grkokatolička crkva i još 21 autonomnih crkava...

Obrati pažnju dok čitaš...jer to sam napisala:

Isabeleta: Katolička (Jedinstvena, sveopća) Crkva objedinjuje Rimokatoličku, Grkokatoličku, Kaldejsku, Maronitsku, Koptsku...sve u svemu oko dvadestak Istočnih crkva koje imaju bizantijski obred (dakle, sličnije su pravoslavcima po liturgijskom obredu i duhovnosti) ali sve one priznaju Papu za Vrhovnog poglavara.

Pojam Rimokatoličke crkve stoga označava samo jednu od 23 partikularnih crkvi sa značajkama vlastitog disciplinskog ustroja i liturgijske baštine, unutar čitave Katoličke crkve. I uporaba ovog termina ispravna je samo u smislu ukazivanja na partikularnost, dok je poistovjećivanje ove stvarnosti s totalitetom Katoličke crkve pogrešna i treba je izbjegavati. Kada pak govorimo o izvedenicama pridjeva ili osobne pripadnosti, situacija je sljedeća. Termin ''rimokatolik'' za pripadnika partikularne Rimokatoličke crkve kao takav je ispravan, iako prikladnost njegove uporabe ovisi o kontekstu u koji ga se smješta. Što se tiče pridjeva ''rimokatolički'', on je smislen i ispravan jedino u odnosu na spomenute posebnosti. Međutim, pogrešan je u odnosu na generalije Katoličke crkve. Tako primjerice, nedostaje smisao raspravljanja o ''rimokatoličkom'' nauku, isto kao što je slučaj s identitetom ''rimokatolika'' kao pripadnika katoličke vjeroispovijesti.
Osim pojmovne miskoncepcije, spomenimo i druge razloge ovoj pogrešci. Tu su najprije pejorativne konotacije koje se od kritičara Katoličke crkve žele sažeti u motiv grada Rima, sjedišta poglavara Katoličke crkve. A zatim, unutar protestantskih krugova ponekad se, zbog vlastitog pojma Crkve kao čisto duhovnog i nevidljivog tijela koje je univerzalno (= katoličko), nastoji ovaj naziv odreći Katoličkoj crkvi i svesti je na partikularno obilježje. I dok potonja (pogrešna) teza iziskuje daljnju diskusiju kako bi bilo moguće precizno tituliranje, ostali razlozi zahtijevaju dužan ispravak iz samog ustrojstva Katoličke crkve, koja istovremeno ponosno ističe bogatstvo svojih drevnih liturgijskih baština. (G.Kovačević)

Drugim riječima, ako se susretnem s jednim Grkokatolikom, Koptom ili Melkitom mogu za sebe reći da sam rimokatolkinja, ali svi zajedno ćemo reći da smo katolici.
Sve te istočne katoličke crkve su zadržale svoje liturgijeske obrede i propise, ali su u sastavu Katolićčke crkve jer priznaju Papa za vrhovnog poglavara.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
@ Jurivaka
Ok, kada za par godina u Wikipediji bude stajalo-> "katolička crkva, poznata i kao rimokatolička i kao pravoslavna...", onda ćemo nataviti razgovor...

Ja se nikada ne oslanjam samo na papir i ono što je čovek stavio na taj papir...Praksa je stotinu puta pokazala da su stvari obično malKo drugačije...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
@ Jurivaka
Ok, kada za par godina u Wikipediji bude stajalo-> "katolička crkva, poznata i kao rimokatolička i kao pravoslavna...", onda ćemo nataviti razgovor...

Ja se nikada ne oslanjam samo na papir i ono što je čovek stavio na taj papir...Praksa je stotinu puta pokazala da su stvari obično malKo drugačije...
Uopšte ne dijelim tvoje mišljenje u pogledu prognoze o skorom zajedništvu pravoslavlja i katolicizma. Antagonizmi su još uvijek suviše veliki, bez izgleda da se u skorije vrijeme prevaziđu. Osim toga, postoje kanonske razlike, a kanoni se vrlo teško mijenjaju. Skoro da to nije moguće. Do nekog oblika veće saradnje, evantualnih zajedničkih obreda i sl. može doći, ali to bi bilo sve što je u ovom trenutku moguće postiči.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318

Pojam Rimokatoličke crkve stoga označava samo jednu od 23 partikularnih crkvi sa značajkama vlastitog disciplinskog ustroja i liturgijske baštine, unutar čitave Katoličke crkve

Dobro.

Nazivi, imena i njihova pripadnost na papiru jeste takva. Dela, liturgijski jezici, obredi, rituali, crkvena disciplina, običaji, pa i pojedina tumačenja Pisma su drugačiji.
23. katoličke crkve se RAZLIKUJU. Među njima je i Rimokatolička. Zašto omalovažiti ostale 22 katoličke crkve stavljanjem u prvi plan Rimokatoličke i njenim poistovećivanjem sa celim katolitizmom kao verom? Kada očigledne razlike postoje, a za to su dokaz 22. različite crkve.
Zato kažem da nije ispravno da se čitavo katoličanstvo poistovećuje sa Rimokatoličkom crkvom, jer ima tu još crkava....čak 23...

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ekumenizam će doneti da i Pravoslavna crkva prihvati zajedništvo sa rimskim papom, ali to ne znači da su pravoslavna i rimokatolička ISTO!

Tko ti kaže da ćemo se ujediniti? :dtyste:
Naravno da nisu iste nakon crkvenog raskola, obadvije Crkve imaju isti korijen, apostolsko naslijeđe, utemeljenost na Kristu, ali Katolička crkva sačuvala kontinuitet u nasljedovanju sv. Petra.

Mnogi katolici (ja ih znam koliko hoćeš) priznaju papu samo na papiru...

Moguće, vjerojatno su i ti katolici vejrnici samo na papiru...
Jednak je slučaj i s pravoslavcima, ne priznaju i ne prihvaćaju svog zakonito izabranog poglavara Patrijarha
Irineja. I baš na ovom forumu imaš jako puno primjera.

I još nešto, ako sam ja rimokatolkinja, po toj logici ti bi bio srpski pravoslavac, ali ne govorimo tako, već općenito pravoslavci, makar imate nacionalne crkve. U tome je razlika, Katolička crkva je interacionalna.
Ako ćemo baš u tančine, i pravoslavci su katolici, a katolici pravi pravoslavci.

Dobro.

Nazivi, imena i njihova pripadnost na papiru jeste takva. Dela, liturgijski jezici, obredi, rituali, crkvena disciplina, običaji, pa i pojedina tumačenja Pisma su drugačiji.
23. katoličke crkve se RAZLIKUJU. Među njima je i Rimokatolička. Zašto omalovažiti ostale 22 katoličke crkve stavljanjem u prvi plan Rimokatoličke i njenim poistovećivanjem sa celim katolitizmom kao verom? Kada očigledne razlike postoje, a za to su dokaz 22. različite crkve.
Zato kažem da nije ispravno da se čitavo katoličanstvo poistovećuje sa Rimokatoličkom crkvom, jer ima tu još crkava....čak 23...

Haha, baš se nismo razumjeli. Ovo što si napisao i ja kažem. Postoje rzličite istočne katoličke crkve koje su sličnije pravoslavnoj nego katoličkoj, ali su svejedno katoličke, jer priznaju Papu za poglavara i Papa, tj. Katolička crkva im je dozvolila tu različitost i još pri tom kaže da je to bogatstvo.
Upravo zato ih ne namećemo naziv rimokatolici, kad su drugačiji, ali smo svi katolici.

Franjo 1. Bergoglio ..... još jedna konzerva.

Nadahnute riječi izlaze iz prepunog srca, a isprazne - iz konzerve.

Hajde, ne gubi vrijeme, napravi novi video o novom Papi kao novom Antikristu i to brže objesi na Youtube, nek se vide tvoja "dobra" djela kojima slaviš Oca nebeskoga.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
gospodine uredniče
vi se izjašnjavate kao ateista
a svjedočite , pišete, poznajate rimokatoličku crkvu bolje od samih rimokatolika
odakle tolika zainteresiranost jednog ateiste za papsku crkvu ??

katolička crkva je zajednica Kristovih učenika, svuda po svijetu
svih plemena, savkog jezika i puka
to su sveopča vjerna djeca Božja i Kristova
u današnje vrijeme to su svi oni koji drže Božji Zakon 10.zapovijedi i svetkuju subotu

RIMOkatolička crkva prema Bibliji, nikada nije bila kršćanska
prema toma nemože biti ni katolička, osim da si sami prisvoje to ime
pa sve da se i zovu katolici pred Bogom i Kristom to nisu

Petar nemože biti prvi papa jer
-svi Apostoli su bili jednaki, mada se po starješinstvu najviše cijenio Jakov
-titula papum, sveti otac je upotrebljena tek u 4. ili 5. stoljeću
to je bogohulni naziva koji je Krist zabranio, jer Sveti Otac može biti samo Jehova

Evanđelje Matej 23:9
I ne zovite nikoga ovdje na zemlji Ocem jer imate samo jednoga Oca - onoga na nebesima.
I ne dajte da vas tko naziva vođom jer imate samo jednog vođu Krista.

i sad nakon ove opomene Kristove da si Petar Apostol uzme bogohulni naziva papum
ma hajde, pa to nitko ne vjeruje, ili vjeruje onaj koji svjesno gura šake u oči da ne vidi što piše u Bibliji

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Tko ti kaže da ćemo se ujediniti? :dtyste:

Živi bili pa videli
:bafghjd:

Haha, baš se nismo razumjeli. Ovo što si napisao i ja kažem. Postoje rzličite istočne katoličke crkve koje su sličnije pravoslavnoj nego katoličkoj, ali su svejedno katoličke, jer priznaju Papu za poglavara

OndaK se izvinjavam, nisam znao da je to uslov biti katolik. Ja lud mislio da je jedini uslov: biti hrišćanin i živeti po Hristovim upustvima...Eto, čovek se uči dok je živ...
Sad me nešto kopka:
Da li čovek može biti katolik, a da ne priznaje papu za poglavara?

Ispada da su sve katoličke crkve Rimokatoličke jer tamo sedi poglavar papa kojeg ove druge priznaju, jer da ne priznaju ne bi bile katoličke. A Rimokatolička crkva nisu sve ostale katoličke crkve jer se onda i ne bi zvala Rimokatolička, nego recimo Grkokatolička a poglavar papa bi tamo sedeo?

Sad ni meni nije jasno šta se iskomplikovalo ... :p

Natrag