Površno čitaš ili uopće ne čitaš. Gdje sam ja to stavljala Crkvu ispred Nebeskog Oca? Ono o čemu sam pisala je važnost Crkve i crkvenog naučiteljstva u životu vjernika. To što je danas došlo u modu kritizirati Crkvu i pozivati se samo i isključivo na Bibliju i na ono što nekom pojedincu Duh Božji tobože šapuće na uho proroštva i objave, to je lakrdija. Ne vjerujem u takve lažne i ohole proroke koji su neposlušni Crkvi i vjeruju samo sebi. Osobito ne vjerujem ako pritom omalovažavaju, kritiziraju druge, izvrču ili niječu povijesne činjenice...ne bi li tako sebe isticali kao učitelje koji znaju. A-ha.
"Vi pak ne dajte se zvati 'Rabbi', jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća. Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji jer jedan je Otac vaš - onaj na nebesima." (Mt 23,8-9)
Kao prvo, ove riječi ne možemo shvatiti doslovno, fundamentalistički, jer po toj logici ni dijete ne bi smjelo nazivati biološkog oca ocem, ni učitelja u školi učiteljem. Ne bismo mogli Oca na nebu usporediti sa dobrotom našeg zemaljskog oca ako svom vlastitom ocu ne možemo reći: oče! Niti bismo imali zapovjed: "Poštuj oca i majku..."
Isus je govorio u kontekstu o pismoznancima i farizejima koji "vole pročelja na gozbama, prva sjedala u sinagogama, pozdrave na trgovima i da ih ljudi zovu 'Rabbi'."(Mt 23,6-7).
Ti i takvi sigurno nisu ponizni službenici Riječi Božje već su tražili ljudsku hvalu.
Katolička Crkva je sasvim u skladu s učenjem apostola, jer je više puta sv. Pavao sam sebe nazivao učiteljem i ocem, Evanđelje spominje naše oce u vjeri, oca Abrahama i Izaka, a sv. Ivan također piše u svojstvu oca; Napisah vama, djeco... napisah vama, oci...itd.
I kad Papu nazivamo Papom i biskupe ocima to je sasvim u skladu s apostolskom praksom. To što ti/vi mislite da u njima gledamo nekakvo božanstvo, vi se jako varate. Osim toga, ti/vi samo ponavljete jednu od mnogih protestanskih napada na Katoličku crkvu. Ali, to je vaš problem, ne naš. :dtyste:
“Ti si Petar – Stijena, i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i Vrata pakla neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskog, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano i na nebesima, a što god razriješiš na zemlji, bit će razriješeno i na nebesima” (Mt 16,18-19).
Isusove riječi su jasne. Kako ćeš ih ti tumačiti, mene ne brine. Možeš reći da Petar niej stina, nego kamenčić, da Isus nije tako mislio, da drugi apostoli ne bi bili ljubomorni, možeš reći da sv. Petar nije ni bio u Rimu...ali, Evanđelje govori jasno, kao i crkveni oci govore o Petrovom prvenstvu među apostolima.
Petar se spominje kao prvi (Mt 10,1-4; Mk 3,16-19; Lk 6,14-16; Dj 1,13), ponekad Biblija spominje apostole kao “njegove [Petrove] drugove” (Lk 9,32), Petar govori u ime svih apostola (Mt 18,21; Mk 8,29; Lk 12,41; Iv 6,68-69), Petar je glavni protagonist u najdramatičnijim događajima (Mt 14,28-32; Mt 17,24-27; Mk 10,23-28; Iv 18,10), na Duhove Petar prvi među apostolima propovijeda okupljenom mnoštvu (Dj 2,14-40), njegovo je i prvo ozdravljenje pošto su se ispunili Duhom Svetim (Dj 3,6-7), anđeo naređuje ženama da “posebno Petru” reknu da je Gospodin uskrsnuo (Mk 16,7), Krist se najprije ukazao Petru (Lk 24,34), Petar je predsjedao sastanku na kojem je izabran Matija, nasljednik Judin (Dj 1,13-26), Petar je primio prve obraćenike (Dj 2,41), odredio prvu kaznu (Dj 5,1-11), izopćio prvog krivovjerca (Dj 8,18-23), predsjedao prvim koncilom u Jeruzalemu (Dj 15), proglasio prve dogmatske odluke (Dj 10,46-48; 15,7-11).
Primat su kasnije zadržali i nasljednici Petrove stolice, što je jasno iz mnogih crkvenih spisa. Tako primjerice četvrti papa Klement I. (90.-100.) naređuje Korintskoj crkvi da vrati smijenjeno vodstvo (dakle, iako je u to doba još bio živ sveti Ivan apostol, Korintska se crkva ipak obraća papi, a ne njemu, da presudi u sporu); papa Viktor I. (193.-203.) izopćuje crkvu u Maloj Aziji i tako dalje. Prvenstvo su Petrovog nasljednika potvrdili i koncili u Sardici (342.), Carigradu (381.), Efezu (431.), Kalcedonu (451.) i drugi. Uglavnom, da skratim, sve do crkvenog raskola Papa je imao primat u časti među biskupima.
No, budući da se sve počelo dovoditi u pitanje, pa i autentičnost prve crkve - jer neki govore o njezinom otpadu, miješanju s mnogobošcima...vi možete sve negirati, sve što god poželite, omalovažavat iulogu Crkve, ma sve... - glavno je da vi čitate Bibliju.
petar svakako jeste .jedan med starijima,svakako jeste centralna osoba ,kod njega i jakova je dosao ap.pavle cak i ako je tri godine nakon Bozjeg jasnog glasa da je izabrana zdela za pagane,i razgovarao se sa njima,da ne bi zabadava trcao trku za vecnost!
sve to stoji. upravo ovde i vodi se debata da se i mi uputimo na stranice jevandjelja,narocito dela apostola gde je petar govorio i stas je govorio. pa onda ako to znamo zasto krstavamo suprot od petra i apostola,tj. ne u ime Isusa, zasto, pitao sam ovde ne samo katolicku grupu vec najpre adventiste i druge negiramo danas krstenje sv.Duhom kako je bilo u prvoj crkvi,govorahu jezike i proricahu (neki katolici doista to danas primaju i to je dobro) .
mi ovde ne bi trebali imati crkve kao temelja u raspri vec da to bude Rec. ali ne bi se reklo da je Rec temelj. mnogo" pusaka" je upereno jedni na druge da bi jedan ateista imao dojam da smo jedna crkva?!
staresine crkvi svakako imaju ovlast da odrezu kvasac iz tela ,greh, ali nikako ne moze se tumaciti rec iz mateja na nacin kako se gleda u crkvama,ne svim, da je onda i detetu zabranjeno zvati bioloskog oca ocem! n emoj opet ici predaleko devojko. ili doista neces da znas kontekst Isusovih reci ili pak neces da ih znas iz religijske nemoci da ne povredis svoje nacelo verovanja pa ma ono biolo i anti rec. kake veze ima bioloski otac sa recju nikog na zemlji ne zovite sa oce. ja mog oca mogu zvati sa oce,ali kako mogu zvati svog staresinu crkve tako? ucitelj u skoli je sasvim druga stvar,ali nekog unutar crkve zvati ocem ljubiti mu ruku,to je prekomerno. najposle sama priroda tog odnosa jasno govori o cemu je tu rec. sveti otac! pa ja nikad mom ocu nisam rekao da je sveti otac,kako tek jednom Bozjem coveku da to kazem,ako je Bozji covek isti?! Isus o tome govori. pavle kada je rekao da imaju dosta oceva ali da ih je on rodio recju ne misli da mu se neko vise ikad obrati sa oce samo a kamoli sa sveti oce pavle ili sveti oce petre. Isus kaze da u crkvi ima reda,imaju staresine ali kaze svi ste vi braca,ravni pred Bogom. nema uzdizanja kao u vojsci.
sto se tice petra i price da je na njemu kao steni sazidana crkva to je ravno apsurdu. kako Isus dolazi da umre na krstu a onda na coveku zida crkvu? pa onda je trebao tako i reci nam,i pitati ko je petar i na tom otkrivenju,da je papa,sveti otac ,ili tako sto sazidati crkvu neunistivu! citaj pocetni uslov za zidanje crkve,Isus im kaze,ko sam ja,na toj steni,otkrivenju nebeskom,zidam svoju crkvu. petar je izgovorio odgovor ali isus odmah jasno napominje akcentuj,da petar to nije mogao znati (telo i krvti to nisu mogli doneti petre simone) pa kako onda na necem sto petar nije mocan znati moze na toime ozidati crkvu? naprotiv Isus akcentuje da je to petar dobio otkriveno sa neba od nebeskog Oca. pa nije li to ta Stena koju ne mozu vrata pakla da uniste,nebesko dojavljivanje istine ko je Isus?! da je to tacno da se uraditi prost eksperiment. da danas crkve imaju ono sto je petar dobio otkrivenje istine sa neba oni bi uradili isto sto i petar ,krstili sebe i druge u ime Gospoda Isusa Hrista. jer sa tim kljucevima od carstva,sa tim recima vecnog zivota petar je otisao na pedesetnicu i "otvorio" carstvo za prvih 3000 dusa,a kako: pokajte se i da se svaki od vas krsti za oprostenje svopjih greha na ime Gospoda Isusa hrista i primicete dar savetoga Duha,jer je obecanje za vas,za vasu decu i za sve daljnje koje god pozove gospod Bog nas.
toje carstvo Bozje. da li ga ovako danas "otkljucavaju" kardinali katolicke crkve,pravoslavni vodje crkve,adventisti,js.baptisti itd? pa kako onda govorimo o naslednicima ap.petra? pavle je dosao ,govorio sa petrom i sta je radio potom,otisao med pagane i krstio kako je umislio ? ne,krstio je kako i petar,filip,jovan i svi apostoli. onda ko je naslednik apostola danas? vi nosite danas po crkvama mnogi perje apostola ali unutra ko stoji unutra,vuci ili jagnjad?
za moderatora:
svakako sam pocascen da sam nazvan ne normalnim( blizu slobodnog prevoda,ludim) no ja se ne ljutim na tebe,jer znam da tvoje misli nisu prekomerne,tek ispoljavas svoje misljenje na svoj nacin da bi mi doneo spoznaju da nisam u pravu sa tvoje tacke gledista. ali dragi moderatore,mi ocito nismo na istom kanalu. ni to nije strasno ipak.
jednostavno ja razumem forumski pravilnik. razmisli malo o recima koje sam izneo. mislis li kao covek civlizacijskih kodeksa da doista covek treba cutati na istinu? kada si izneo ovde podatke o katolickoj ckrvi koja je pretresana od validnih ljudi,ja sam ti odobrio recima,da mislim da si dobro uvideo stvar. to je bilo moje slobodno misljenje. sada kao da si se"uplasio" isabelitine "istine".
ne,moderatore,ja te podrzavam i dalje,dok god ti stojis na istini,cak da bi me slobodno "izbacio" sa ovog foruma na kom sam uctivo pozvan. samo sam te i prosli put "molio" (ne krijem da sam od prve o tobi imao fer misljenje) da kad to odlucis da mi to privatno ne moras javno kazes ,idi prijatelju odavde zauvek ili na cas,i ja cu u ljubavi ka tebi kao coveku otici,obecavam ti to. jako je bitno ostati covek u svakoj "vatri"jako bitno. to Bog jednostavno ceni i ko ce ga znati,mozda ti jednog dana Gospod ustreba i ovo uzme za valjano. Boziji je sud. isabeliti nisam naneo nikaku uvredu,samo si precenio. najblaze sto je moguce pokusao sam joj reci ono sto ona zna sto pise u Pismu, kao sto je znala doneti gornje tekstove iz mateja 23. i najposle Biblijski precizno sam vec pre ove vatre nepotrebne rekao ,da je mera Bozja recena , za nju i da ne nameravam vise joj napominjati na njen prestup po pitanju Reci Bozje i njenog mesta koje joj je Bog u svojoj savrsenosti i promisli odredio,iz savrsene ljubavi ka njenoj dusi,a buduci da ona ovaj cas to prezire,Bog ce joj za sigurno morati suditi po tom pitanju,i ne samo njoj vec svima nama. mir svima.