Novi Papa

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Dali citas draga moja setro?sto ti stavim?

Pozdrav od Gere.

Čitam, čitam, dragi brate. :)
Da vidimo. Stavio si popis svih članica Svjestkog saveza crkva, Katolička crkva nije na popisu, ali kako sam napisala ona promiče ekumenski dijalog.
Tekst koji slijedi, susret Patrijarha Batrolomeja i Pape Benedikta.
Carigradski patrijarh Atenagora je u susretu s Papom Pavlom VI, 1965 g. bio prvi koji je otopio led. Tada su povučena anatema i sva međusobna optuživanja i otvorilo se vrijeme dijaloga. I hvala Bogu da dvije sestrinske crkve mogu razgovarati, a ne svađati se i griješiti.
Što će dalje biti? Da li će se što dogoditi? Ne znamo. Samo Bog zna.
Vidiš, živimo vremenu kad i mi možemo izmijeniti mišljenja. Kršćani koji su živjeli u prvom tisućljeću i doživjeli crkveni raskol, nisu ništa znali, niti su ih bilo što pitali, niti su mogli na bilo koji način utjecati. Naravno, to Rimsko carstvo - Istočno i Zapadno je obuhvaćalo velik teritorij ui uvijek je bilo razlika i uvijek će ih biti, jer su istok i zapad dvije različite strane svijeta. Ali, Isus ih je ujedinjavao, samo Božja sila može skupiti ljude u jedno.

"Spisak pitanja koja je predložio patrijarh Bartolomej, svjedoči o tome da sabor treba nositi reformski znak. On je pozvan da razmatra sljedeće teme: 1) Pravoslavna dijaspora - određenje jurisdikcije pravoslavnih zajednica, izvan nacionalnih granica 2) Postupak priznanja statusa crkvene autokefalije 3) Postupak priznanja crkvene autonomije 4) Uvjeti uzajamnog kanonskog priznavanja pravoslavnih crkava 5) Uspostavljanje zajedničkog kalendara praznika 6) Uvjeti i prepreke za vršenje svete tajne braka 7) Pitanje posta u suvremenom svijetu 0,8) Veza s drugim kršćanskim konfesijama 9) ekumenističke pokret 10) Doprinos pravoslavlja u učvršćenju kršćanskih ideala svijeta, bratstva i slobode.

Vidiš, ja se slažem s ovim. Pravoslavlje u cjelini nema jedinstvo baš zato što su crkve autokefalne i svaka crkva nosi nacionalni predznak. U Kristu nema više Židov, Grk... Srbin, Hrvat...nego novo stvorenje.
Nije slučajno da si se ti rodio kao Srbin ili ja kao Hrvatica. Ali, moramo shvatiti da je to dar jednako kao što smo se rodili s ovim očima, kosom, spolom, sposobnostima, u ovo vrijeme, a ne neko drugo...sve to ima svoj smisao. To nismo izabrali, nego nam je darovano da i time Boga proslavimo.
Ja mislim da nas Bog stavlja na ono mjesto gdje će nam dati najviše milosti na koje ćemo moći odgovoriti, na kojem ćemo moći rasti do punine Kristove.

Dakle, pravoslavlje se najprije mora ujediniti, donijeti neke zaključke, mora postojati neka organizacija. Ne znam da li je točno, ali pročitala sam da je netko od pravoslavnih poglavara prodao svoju biskupiju, patrijaršiju...ili neke druge stvari koje se ne bi smjele događati.
Vi još niste na čistu da li je carigradski patrijarh prvi ili je to moskovski.
Katolička crkva ne bi opstala da je imala takvo ustrojstvo kao vi, tj. da s crkve bile nacionalne i da nije bilo Pape kao vrhovnog poglavara svih katolika.

"Potpuno je očito da ispod plašta sabornosti, Konstantinopolj stremi da realizira svoj program djelovanja, koji podrazumijeva dva osnovna smjera. Kao prvo, ostvariti takvu sekularizaciju i liberalizaciju crkvenog života, koja će dovesti do rušenja kanonskog ustojstva pravoslavne crkve - radi se o učvršćenju ekumenizma, uvođenju novog kalendara, drugog braka duhovenstva, skraćenja i slabljenja postova i drugo. Kao drugo, učvrstiti svoje liderstvo u pravoslavlju u svojstvu nadnacionalne strukture, koja utjelovljuje opštecrkveno jedinstvo. Na tom planu se razmatraju pitanja povezana s jurisdikcijom pravoslavnih organizacija i statusa autokefalnosti, neophodnog zbog dostizanja prihvatljivosti takvog modela jerarhije pravoslavne crkve, kod koga oštro opada značaj njihove nacionalne samostalnosti, a pravoslavne parohije izvan nacionalnih granica bit će ujedinjene pod rukovodstvom Fanara."

Eh, da. Vi očito niste spremni za promjene. Ne znam tko ej pisao ovaj tekst, ali po meni on njije pravi vjernik. Ne razlikuje bitno od nebitnoga, stalo mu je više da zadrži staro, nego da se postigne jedinstvo, a s njim i snaga pravoslavlja. Čovjek se jako drži tradicije i običaja. Nije loša ni tradicija ni običaji ukoliko su živi i imaju svoj smisao danas. Recimo, post. Gero, budi iskren i priznaj, koliko ljudi u SPC danas obdržava post? Vaš post je strog i tako detaljno određen i pitanje je da li je to u skladu s Božjom voljom ili vašom tradicijom. Crkveni post obvezuje pod grijeh, ako se prekrši post, to se ispovjeda, jel tako? Gospodin nam je preporučio post i mi kao kršani trebamo ga obrdžavati. Koliko? Kada? Kako? To Gospodin nije odredio. Ovo što vi imate vezano uz post, Katolička crkva je imala prije 100 g.
Danas je za katolike obavezan post samo dva puta godišnje, na Čistu srijedu i Veliki petak.
Svi vjernici koji žele postiti mogu, ali ne moraju. Redovnici poste više kako je njima određeno po redovničkim pravilima.

"Djelatnost patrijarha Bartolomeja i nehotice podsjeća na program "Velika venta" talijanskih karbonarija. Iako je realizacija posljednjih omogućena uslijed prisustva u Rimokatoličkoj crkvi punovlasnog poglavara - pape, preko koje je i došlo do samouništenja crkve, onda je jasno zbog čega je antihrišćanskim snagama toliko važno da učvrste ideju "pravoslavnog pape" - koji je i prizvan osigurati "trijumf revolucionarnih ideja "

Ova kritika je neutemeljena. Samouništenja crkve? Koje crkve? Kakav pravoslavni papa?
Vidim da je problem upravo ono što sam već rekla. Neki gledaju n Patrijarha Bartolomeja kao izdajnika pravoslavlja, zar ne?

Da sam ja pravoslavka, pitala bih gdje su im djela i plodovi njihove vjere.
Lako je pričati i kritizirati, ali po djelima se pokazuje i ljubav i vjera.

Dobro,a što tebe muči? Kako ti vidiš trenutno stanje u pravoslavlju?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
carigratskog patrijarha ne spominji, on je jedan izdajnik pravoslavlja koji je priznao vlast vatikana, to je jedini patrijarh koji je priznao vatikan
ne mozes sad da se hvatas za njega non stop. taj izdajinik tezi da postane neki papa za pravoslavne zemlje, kao sto sam vec rekao "izdajnik se mali zajebao" taj pokusaj vatikana da preko njga dodje do veceg uticaja na pravoslavne zemlje, nije se i niti ce se ikad ostvariti i isplatiti

Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
572
Poznajem Geru licno,Izabeleta Gero ti nije vrag,on je taki samo zeli da sazna istinu,uvek sam te podrzavao i dalje cu ali Geru mi ne diraj.

Svi ovde dobro poznaju Geru!ako nema istine Gero na tim temama ne ucestvuje,ja sam takodje pravoslavni i nemamama bas nista protiv katolika tebe cenim jer nemas dlake na jeziku bas kao ni Gero!

Nemojte se dokopavati istine kroz katolicanstvo,pravoslavlje to je pogubno za obe vere.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Sestro Izabeleta!vidim da ti nije prijatno kad vidis istinu,sta radi vatikan,pravoslavni svestenici veruj mi na rec ja tio zla ne zelim a takodje i katolickom narodu,pravoslavnom ali nevidim njihovu perspektivu!?jer se nisu slucajno razisli 1054g-ne.
katolici,pravoslavni su isto sto i Seiti,Suniti u Islamu,neznam zasto je to tako,ali tako je!voleo bi i ja da se sloze ali 1000g-na nije islo zasto mislis da ce sad da ide?ne zaboravi da je zapad odnosno vatikan kriv za raspad same mocne drzave u to vreme vizantije!koja se odrzala 1250g-na na svetu nikad ni jedno carstvo nije trajalo toliko,najmanje 500g-na mislim da je bilo osmansko carstvo.

Iz postovanja prema tebi,katolickom narodu ne zelim vise da raspravljam s tobom na ovoj temi,ali voleo bih da malo preispitas znanje o istoriji sebe radi,nisam ti neprijatelj,tvoji postovi su sasvim u redu,nemam primedbi,osim sto si malo gorda-ponosna.

Sve sto zelim od tebe to je:ne ljuti se na svog brata!jer Isus kaze pre nego se obratis Bogu idi prvo da se pomiris s bratom svojim.

Oprosti mi ako mozes sestro izabeleta za temu o trn u oku pravoslavnima! nisam imao nameru da uvredim nikoga a bas tako ispade!to je cisto pitanje kao sto sam i naveo(Sekte,Islam,katolici) a ispade da se samo ti uvredi,zato i zelim da se ta tema razume samo kao diskutativna a ne na bazi provokacije,nacionalizma.Ja stvarno nemam razloga da mrzim na brata,sestru Hrvata--katolika,bosanca muslimana,makedonca,crnogorca itd,jer sam Bozji covek!ali volim da diskutujem,volim istinu.

Secas se ja sam jedan od troje koji ti je pozeleo dobrodoslicu na forum!i obecaon sam da te nikad necu vredjati,malo mi je neprijatno kad kazes da mi pravoslavci pljujemo na katolike,ima takvih ali JA nisam jedan iz njih,mada mogu da postavim jako neprijatni post ali iz postovanja necu,ti takodje pazi sta stavis o pravoslavnima.

Sve ti dobro zelim sestro Izabeleta,adventi,Spedy,JS-ci,sektas,Islami su moja meta a ne ti-katolici.Evo uklonicu katolici s teme u znak postovanja.

Pozdrav od Gere

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Evo samo jednog teksta sa jednog informativnog sajta -
Гетти Имагес, koji govori o teznji novog poglavara da Nedelju proglasi danom odmora, pod naslovom "Nedelja mora biti dan odmora"

Pope: Sunday Must Be a Day of Rest

June 27, 2012

Warm reception:
Pope Benedict XVI greets crowds during the 2012 World Meeting of Families in Milan, Italy (June 1, 2012).

Source: Pool - Getty Images

Pope Benedict XVI emphasized the need for all people to rest on Sunday while speaking to a crowd of 15,000 during his general audience in St. Peter’s Square on June 6. The pontiff said that increasing work demands cut into time that should be used to strengthen the family unit and focus on God—part of what he called the “gospel of the family.”
“The demands of work can’t bully people out of needed time off,” Catholic News Service reported Benedict as saying.
He later added, “By defending Sunday, one defends human freedom.”
In a 2010 letter to the president of the Pontifical Council for the Family posted by Zenit, he explained that today’s workplace promoted competition and maximizing profit, and were factors that “contribute to the break-up of the family and the community and to the spreading of an individualistic lifestyle.”
The pope said in the letter that “it is necessary to promote reflection and efforts at reconciling the demands and the periods of work with those of the family and to recover the true meaning of the feast, especially on Sunday...”
Reinforcing his position that Sunday is the only day that is acceptable to refrain from work and be “free,” the pope declared, “Sunday is the day of the Lord and of man, a day which everyone must be able to be free—free for the family and free for God

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Slobodan prevod:

Топао пријем: Папа Бенедикт КСВИ поздравља публику током 2012 Светском састанку породица у Милану, Италија (1 јун, 2012).
Извор: Базен - Гетти Имагес

Папа Бенедикт КСВИ је истакао потребu da svi ljudi odmaraju nedeljom.
Папа је рекао да повећање радa захтева isticanje времеna које треба да се користи за јачање породичнe zaјединицe и усредсредити на Бога део онога што је он назвао "еванђеље породице."

Он је касније додао: "Бранећи недељu, ustvari se брани људскa слободa."

У 2010 писму председника Папског савета за породицу постед би Зенит, он је објаснио да је данашња радном месту промовисао конкуренцију и максимизира профит, а били су фактори који "доприносе распад породице и заједнице и да се шири на индивидуалан начин живота. "

Папа је рекао у писму да је "неопходно да се промовише размишљање и напорi у помирење захтева и период рада са онима из породице и да se поврати право значење празника, посебно у недељу ..."

Јачање свој став да је недеља једини дан прихватљив да се ljudi уздрже од рада и да будu "слободni", папа је изјавио: "Недеља је дан Господњи и човека, дан који сви морају да буду у стању да будu слободni за породицу и слободнi за Бога.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
Evo samo jednog teksta sa jednog informativnog sajta - Гетти Имагес, koji govori o teznji novog poglavara da Nedelju proglasi danom odmora, pod naslovom "Nedelja mora biti dan odmora"

SILA je samo jedno od obilježja RIMOkatoličkog idolopoklonstva
samo i jedino SILOM nedelja i može biti uspostavljena
vjerska zatucanost i fanatizam donijeti če opet gorkih plodova
proročanstvo je najavilo da če ZVIJER prisiljavati sve ljude da svetkuju njezin crkveni blagdan
nemoramo se čuditi jer to nije ništa novo
kod nas u hr, od 1996.g doslovce navaljuju da uvedu svetkovanje nedelje,
ali još uvijek nisu uspjeli u tome

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Vas dvojica, Laodikeja i spedy:
Da vas pitam nešto. Koliko je na svijetu vas koji slavite subotu? 10 milijuna? 15?
Ok. Nek bude 20 milijuna. To je malo, skoro prema svim ostalim kršćanima koji slave nedjelju kao dan Gospodnji. To je oko dvije - tri miljarde.
Nedjelja jest Dan Gospodnji. Točka. I vikend za sve druge ljude koji nisu vjernici. Nedjeljoim ne rade škole, vrtići, tvornice...praktički svi odmaraju, osim nekih djelatnosti: trgovina, prijevoza itd.
Ovo što Papa govori odnosi se na katolike, još jednom na vjernike Katoličke crkve, i Papa ih potiče da nedjeljom idu u crkvu, a ne recimo u shoping il na roštiljanje.
Ako vi hoćete tome dati neko drugo značenje, sloboda narodu...ali, ispadate malčice tupavi.
:)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Isabeleta, sama papina izjava govori za sebe, da on tezi da svi ljudi na planeti postuju nedelju, i cela ova izjava je dokaz onoga sto sam ja vec iznosio na forumu, da ce Rimokatolicka crkva uz pomoc svetovnih vlasti nametnuti nedelju kao obavezan dan za svetkovanje.

Deo gornje izjave:

"Папа Бенедикт КСВИ је истакао потребu da svi ljudi odmaraju nedeljom"

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Isabeleta, sama papina izjava govori za sebe, da on tezi da svi ljudi na planeti postuju nedelju, i cela ova izjava je dokaz onoga sto sam ja vec iznosio na forumu, da ce Rimokatolicka crkva uz pomoc svetovnih vlasti nametnuti nedelju kao obavezan dan za svetkovanje.

Deo gornje izjave:

"Папа Бенедикт КСВИ је истакао потребu da svi ljudi odmaraju nedeljom"
E Laodikeja stvarno si tezak covek! lepo ti kazem da se nedaalja svetkuje samo iz dva razloga a to su:Zato sto je nas!!! Gospod Isus Hrist vaskrsao u taj dan,zato sto su apostoli lomili hlebove u taj dan-pricestivalise!ako to ne priznas nisi ti nikakav Hriscanin.

Pozdrav od Gere.

Natrag