Član
- Učlanjen(a)
- 06.05.2012
- Poruka
- 2.380
Stvar subjektive ocjene, a ponekad i tendenciozne. Razlika između Pavla i Lutera je ogromna. Pavle je spoznao istinu u vjeri koja je postojala, a koju je u početku progonio.... da se ne ponavljamo, a Luter je izmislio novu vjeru.
Razlika između Pavla i Lutera je ogromna.
Rekao si ono što sam i ja htjela napisati. Zanimljivo kako dolazimo do istog zaključka...tome može biti samo jedan razlog: primjena razuma.
Sv. Pavao, učitelj naroda je proširio Radosnu vijest i učvrstio crkve u svom temelju - Kristu.
I za Martinom Lutherom su pošle mase ljudi, iz raznoraznih motiva, ali on ih nije mogao zadržati jer nije im dao živog Krista nego je ponudio sebe i - Bibliju. Koliko god Biblija bila Božja Riječ, to je samo knjiga.
I što se više čitala Biblija sve više se raspadao protestanski pokret, vođa za vođom i sve jedan "pametniji" od drugoga. I zato danas imamo ovo što imamo: svaki protestant može biti starješina, pastir i svećenik, svi znaju sve, svi mogu tumačiti i propovjedati...samo ima jedan problem: nitko neće da ih sluša. A koga poslušati kad je 40000 različitih protestanskih zajednica.
Svađe i razdori, totalni kaos pomutnja - eto, to je Martin Luther ostavio u baštinu.
Puno se pisalo o Martinu Lutheru. Erazmo Roterdamski, veliki humanist i prosvjetitelj, prijatelj Martina Luthera, odrekao ga se nakon njegove reformacije i nakon svega što je radio.
Kad je Erazmo Roterdamski dočuo da se njegov prijatelj, Martin Luther, bivši monah oženio bivšom redovnicom, samo je kratko prokomentirao: "Svaka lakrdija završava vjenčanjem!"
p.s. Imam još jedno Lutherevo pismo Papi koje ga jako dobro ocrtava, haha... samo da ga nađem.