Novi Papa

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Stvar subjektive ocjene, a ponekad i tendenciozne. Razlika između Pavla i Lutera je ogromna. Pavle je spoznao istinu u vjeri koja je postojala, a koju je u početku progonio.... da se ne ponavljamo, a Luter je izmislio novu vjeru.

Razlika između Pavla i Lutera je ogromna.

Rekao si ono što sam i ja htjela napisati. Zanimljivo kako dolazimo do istog zaključka...tome može biti samo jedan razlog: primjena razuma.
Sv. Pavao, učitelj naroda je proširio Radosnu vijest i učvrstio crkve u svom temelju - Kristu.
I za Martinom Lutherom su pošle mase ljudi, iz raznoraznih motiva, ali on ih nije mogao zadržati jer nije im dao živog Krista nego je ponudio sebe i - Bibliju. Koliko god Biblija bila Božja Riječ, to je samo knjiga.
I što se više čitala Biblija sve više se raspadao protestanski pokret, vođa za vođom i sve jedan "pametniji" od drugoga. I zato danas imamo ovo što imamo: svaki protestant može biti starješina, pastir i svećenik, svi znaju sve, svi mogu tumačiti i propovjedati...samo ima jedan problem: nitko neće da ih sluša. A koga poslušati kad je 40000 različitih protestanskih zajednica.
Svađe i razdori, totalni kaos pomutnja - eto, to je Martin Luther ostavio u baštinu.

Puno se pisalo o Martinu Lutheru. Erazmo Roterdamski, veliki humanist i prosvjetitelj, prijatelj Martina Luthera, odrekao ga se nakon njegove reformacije i nakon svega što je radio.

Kad je Erazmo Roterdamski dočuo da se njegov prijatelj, Martin Luther, bivši monah oženio bivšom redovnicom, samo je kratko prokomentirao: "Svaka lakrdija završava vjenčanjem!"
:D

p.s. Imam još jedno Lutherevo pismo Papi koje ga jako dobro ocrtava, haha... samo da ga nađem.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
nije točno da je luter izmislio novu vjeru
Možeš ti do besvijesti ponavljati da nije tačno, ali činjenice govore da je tako. Šta je protestantizam ako nije nova vjera? Kažeš, bio je jedan od reformatora. Šta si to novo rekao? Ništa. I nećeš ništa novo ni reći dok sebi ne postaviš pitanje može li se reformisati Božija riječ?
Vatikan i pape? Griješili? Dabome da su griješili. Pravi Luterov izbor bi bio da je nastojao promijeniti njih, a ne vjeru!

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Vatikan i pape? Griješili? Dabome da su griješili...

Točno. Katolička crkva je tokom povijesti imala padova i uspjeha, grijeha i milosti. Ali, po milosti Božjoj se obnavljala i dalje rasla.
Nakon reformacije započela je u njenim redovima obnova/reforma koja je iznjedrila velike ljude. Luther je pokrenuo reformaciju (izvan Crkve) ali reformu je (unutar Crkve) izvršila Katolička crkva.

Danas, na Veliki četvrtak, kada se u svim katoličkim crkvama obavlja obred pranja nogu, u spomen - čina kojeg je učinio Isusu na Posljednjij večeri, Papa Francisco je to učinio u zatvoru maloljetnika na periferiji Rima.

910309.jpg

"Dao sam vam primjer kako se treba ponašati, jer onaj koji je na najvišem položaju mora biti drugima u službi, kazao je papa Franjo maloljetnicima u kaznenom maloljetničkom zatvoru Casal del Marmo na periferiji Rima, gdje je održao obred pranja nogu Velikog četvrtka, misu Večere Gospodnje.

Franjo je održao vrlo kratku homiliju, neobično kratku u odnosu na njegove prethodnike, koji su obred pranja nogu održavali u rimskoj bazilici sv. Ivana Lateranskog i uvijek su noge prali 12-orici svećenika. Franjo je oprao noge 12-ero maloljetnika zatvorenika, među kojima i dvjema djevojkama. Mladi kojima je Papa oprao noge različitih su nacionalnosti i vjeroispovjedi. Jedna djevojka je Talijanka katolkinja, a druga je ''Srpkinja rođena u Rimu muslimanske vjere“, kako je obznanjeno u Vatikanu.

Papa Franjo se obratio mladim zatvorenicima kazavši im kako će obaviti obred ''pranja nogu i pri tome neka svatko promisli: "Jesam li ja stvarno spreman služiti, pomoći drugome?“. - Pranje nogu je znak Isusove ljubavi. To je moja dužnost svećenika i biskupa, da budem sluga, ali to ujedno dolazi i iz mog srca - kazao je Sveti Otac. - Isus je došao upravo zato da nam služi i pomogne. Pomognimo jedan drugome, pomognimo si međusobno - kazao je Franjo naglasivši kako Isus uči na služenje, na pomaganje. ''Onaj s najvišim položajem mora služiti druge“, osnovna je Papina poruka.

- "Naravno ne treba svaki dan jedan drugome prati noge, već biti jedan drugome na pomoći i to činiti sa srcem" - objasnio je Papa današnji obred, na kojem je bilo 49-oro maloljetnika zatvorenika, od koijih 38 mladića i 11 djevojaka, a koji su različitih nacionalnosti, odnosno 11-oro Talijana i 38-oro stranaca među kojima najviše onih iz sjevernoafričkih država, te Slavena. Maloljetni zatvorenici su Papi poklonili drveni križ i drveno klecalo što su sami izradili, a Franjo im je poklonio uskršnja jaja i kolače.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Znam da ovo pranje i ljubljenje nogu ima određenu simboliku, ali meni se to uopšte ne sviđa. Da sam papa, prvo bi to ukinuo.:)

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Znam da ovo pranje i ljubljenje nogu ima određenu simboliku, ali meni se to uopšte ne sviđa. Da sam papa, prvo bi to ukinuo.:)

Pa, neobično jest, ali uvijek je to znak služenja i poniznosti. U Katoličkoj crkvi se taj obred pranja nogu vrši samo danas, na Veliki Četvrtak kad se u Evanđelju čita da je Isus oprao apostolima noge.
Baš me zanima ima li taj obred pranja nogu Pravoslavna crkva?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pa, neobično jest, ali uvijek je to znak služenja i poniznosti. U Katoličkoj crkvi se taj obred pranja nogu vrši samo danas, na Veliki Četvrtak kad se u Evanđelju čita da je Isus oprao apostolima noge.
Baš me zanima ima li taj obred pranja nogu Pravoslavna crkva?
Ja mislim da nema. Može se taj znak služenja i poniznosti izraziti i na drugačiji način. Ovo mi je previše degutantno.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Stvar subjektive ocjene, a ponekad i tendenciozne. Razlika između Pavla i Lutera je ogromna. Pavle je spoznao istinu u vjeri koja je postojala, a koju je u početku progonio.... da se ne ponavljamo, a Luter je izmislio novu vjeru.

Luter nije osnivac Luteranske crkve, pa tako isto ni jedan reformator po kome se danas nazivaju odredjene verke zajednice nisu bili osnivaci tih zajednica, vec njihovi sledbenici nakon njihove smrti, tako da ni Luter ni ostali reformatori nisu osnovali novu veru ako u globalu gledamo reformaciju i potestantizam kao pojavu.
Stvar je sasvim drugacija, a to je cinjenica da je upravo Rimokatolicizam i kasnije Pravoslavlje bilo nesto novo sto se iznedrilo i odvojilo od prve Hriscanske crkve svojim otpadom od Hristovog ucenja.
Pravo hriscanstvo odnosno Hristova crkva takva kakva je bila, naizgled neorganizovana zbog svih vekovnih progonstava od strane vladajucih crkava i svetovnih vlasti, je svo vreme delovala nezavisno u odnosu na ove dve novonastale vere - Rimokatolicku i Pravoslavnu.

Luter i ostali reformatori dakle nisu osnovali novu veru, vec su izasli iz te novonastale vere, i upucivali ljude da se vrate izvornom Hriscanstvu, i prihvate rec Bozju kao jedino pravilo vere, veri koju su osnovali Hristos i apostoli, jer sve ukazuje da Rimokatolicizam i Pravoslavlje to nisu, to su shatili i Luter i svi ostali reformatori, i svi Hriscani koji su bibliju smatrali jedinim pravilom vere i poslusnosti.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Mi različitim vjerama nazivamo i katoličanstvo i pravoslavlje i protestante i luterane i dr., jer se one razlikuju po dogmama, obredima i tumačenjima Svetog pisma, mada sve spadaju u hrišćanstvo kao religiju. Prema tome, protestantizam jeste nova vjera, sa svim posebnim obilježjima koje sam pomenuo.
Da li je Luter osnivač ili reformator, samo je formalna razlika, a nikako suštinska.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mi različitim vjerama nazivamo i katoličanstvo i pravoslavlje i protestante i luterane i dr., jer se one razlikuju po dogmama, obredima i tumačenjima Svetog pisma, mada sve spadaju u hrišćanstvo kao religiju. Prema tome, protestantizam jeste nova vjera, sa svim posebnim obilježjima koje sam pomenuo.
Da li je Luter osnivač ili reformator, samo je formalna razlika, a nikako suštinska.

Ako govorimo o razlikama, pre bih rekao da je protestantizam u globalu stara vera koju su osnovali Hristos i apostoli, ali koja deluje na jedan drugaciji nacin u skladu sa vremenom, s time da nema razlike u sustini, biblija je jedino pravilo vere, bogosluzenje je identicno kao u prvoj apostolskoj crkvi, svi su braca oko istog stola, i imaju istu misiju kao prva crkva a to je objava jevandjelja ovom svetu.
Naravno, moramo uzeti specificnosti koje krase svaku crkvu ponaosob, i razlike koje nisu velike.

Da bi odgovorili sta je novo u tradicionalnim crkvama, trebamo se samo zapitati sta nije bilo obelezje prve apostolske crkve, i sta biblija ne naucava a postoji u ovim crkvama, i docicemo do tog odgovora.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Laodikeja: a to je cinjenica da je upravo Rimokatolicizam i kasnije Pravoslavlje bilo nesto novo sto se iznedrilo i odvojilo od prve Hriscanske crkve svojim otpadom od Hristovog ucenja.
Pravo hriscanstvo odnosno Hristova crkva takva kakva je bila, naizgled neorganizovana zbog svih vekovnih progonstava od strane vladajucih crkava i svetovnih vlasti, je svo vreme delovala nezavisno u odnosu na ove dve novonastale vere - Rimokatolicku i Pravoslavnu.

Onaj tko ne ljubi i ne govori istinu nije Kristov nego Antikristov.
Ove tvoje optužbe (sasvim neutemeljene, protiv Katoličke i Pravoslavne crkve upravo to potvrđuju.
Nevjerojatna drskost. Negirati povijest na tako nizak način. Ja ti mogu predočiti dokumente i spise iz prvih stoljeća kršćanstva da vidiš kako je živjela i trpjela Crkva Kristova.

A što ti možeš predočiti i čime dokazati? Jezikom, samo jezikom koji projicira samo tvoje/ vaše želje.

Gdje ste bili adventisti i drugi sektaši dok su prvi kršćani prolijevali svoju krv za Krista?
Je si li ikad pročitao jednog crkvenog oca? Nisi. Ti slijediš babu kojoj što se tilo to se snilo.I hožeš reći da ste vi djelovali u ilegali, ha? U sjeni prave Crkve? Neorganizovani? Pa kada se mislite organizirati već jednom? Samo u Kini ima 10 milijuna katolika, a čini tek 0, 5 % stanovništva, a vas adventista je 10 milijuna u svijetu i već ste razdjeljeni na pet crkava. I vi ste dostatni sami sebi, "odabranici" ... na putu za propast.

Ti si malo žešći adventist. Drugi su ipak malo umjereniji, razumniji, ne usude se tako otvoreno napadati ni sebe isticati, ali eto, ti si se ovdje udomačio pa misiliš da možeš
Nije još kasno...samo se ti ostavi fantazije i počni živjeti u istini. Ako nastaviš negirati ono što je svima znano, jednom kad se probudiš realnost će ti biti teška. Shvatit ćeš da ti je život prošao slijedeći sjenu, a ne Krista.

pre bih rekao da je protestantizam u globalu stara vera koju su osnovali Hristos i apostoli, ali koja deluje na jedan drugaciji nacin u skladu sa vremenom

Još samo reci da ti je Krist to objavio, pa je stvar sasvim jasna...:)
Ti imaš bujnu maštu i ništa više, ali ljubav prema istini i činjenicama, to ne.
Niti jedna ozbiljna protestanska crkva NE negira povijesnu istinu da je Krist osnovao Crkvu koja je kasnije zaživjela kao Katolička i Pravoslavna crkva.
Adventisti su znači jedini koji to ne priznaju. Ma, ko vas šiša?
:D

Poslednja izmena:
Natrag