Novi Papa

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ako govorimo o razlikama, pre bih rekao da je protestantizam u globalu stara vera koju su osnovali Hristos i apostoli, ali koja deluje na jedan drugaciji nacin u skladu sa vremenom, s time da nema razlike u sustini, biblija je jedino pravilo vere, bogosluzenje je identicno kao u prvoj apostolskoj crkvi, svi su braca oko istog stola, i imaju istu misiju kao prva crkva a to je objava jevandjelja ovom svetu.
Naravno, moramo uzeti specificnosti koje krase svaku crkvu ponaosob, i razlike koje nisu velike.

Da bi odgovorili sta je novo u tradicionalnim crkvama, trebamo se samo zapitati sta nije bilo obelezje prve apostolske crkve, i sta biblija ne naucava a postoji u ovim crkvama, i docicemo do tog odgovora.

Protestantizam ni u globalu ni u neglobalu, a ni po kavim istorijskim i drugim relevantnim kriterijima, ne može biti stara vjera, niti to jeste. Zna se kada je nastala i kako je nastala, to je istorija zabilježila i to je istorijska činjenica, koja se ničim ne može promijeniti. Ni tebi, niti bilo kome ne bih preporučio da tako neodgovorno prenebregavate tu činjenicu, jer će svako ko i malo poznaje istoriju religija, kada pročita ovakve netačnosti, posumnjati i u sve ostalo što pričate.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Hej, narode! Skrećem vam pažnju (naročito spedy-u i mrsavkicu), antikrist je i među nama, na ovom forumu! Pogledajte broj postova na Isabelinom avataru!:roll:

screenshot2.jpg

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
@infamuos111
ovo što si napisao za protestantizam nije točno
reforma je krenula od johna viklifa, nema kralj engleske veza sa početkom reforme
John Wycliffe - Wikipedija

Osim kod valdenežana, Riječ Božja je bila vjekovima zaključana, jer je postojala na jezicima koji su bili poznati samo učenima. Ali sada je došlo vrijeme da se Sveto Pismo prevede i da raznim narodima na njihovom materinjem jeziku.
Svijet je prebrodio vrijeme svoje ponoći. Časovi tame su isticali, i u mnogim zemljama pojavili su se predznaci jutra koje je svitalo. U četrnaestom vijeku u Engleskoj se pojavila »jutarnja zvijezda reformacije«. Džon Viklif je bio glasnik reformacije ne samo za Englesku nego i za cijelo kršćandstvo. Veliki protest koji je on podigao protiv Rima nije više nikad ušutkan. Ovaj protest izazvao je borbu koja je donijela slobodu ličnosti, slobodu crkava i naroda.

ja tebi kazem sta je bilo, i kako je nastal protestanska religija, nema tu nikakvog tumacenja biblije, pa je zbog toga osnovana ta religija
doslo je do sukoba engleskog kralja sa vatikanom i on je osnovao svoju crkvu, to sve tumacenje i izmene idu kasnije sa vremenom
da nije bilo tako engleska tesko da bi bila protestanska drzava, protestanti bi postojali tipa kao adventisti batisti i sta ti ja znam koji vec, ali sigurno ne bi imali svoju drzavu i bili nacionalna religija

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
@jurivaka
poštovanje uredniče
nije samo jedan antikrist ovdje, ima ih više, nažalost

@infamuos111
a ja tebi govorim da tako nije nastao protestanski pokret
pročitaj, prouči malo bolje nastanak protestantizma

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246

Pogledajte prilog 38738

"Dao sam vam primjer kako se treba ponašati, jer onaj koji je na najvišem položaju mora biti drugima u službi, kazao je papa Franjo maloljetnicima u kaznenom maloljetničkom zatvoru Casal del Marmo na periferiji Rima, gdje je održao obred pranja nogu Velikog četvrtka, misu Večere Gospodnje.

Isus jeste prao noge svojim učenicima ali ih nije ljubio kao papa. Ovo što je uradio zatvorenicima baca sumlju na seksualni fetišizam. Stopala mogu da izazovu seksualno uzbuđenje kod poremećenih osoba koje iskoriste priliku da zadovolje svoje bolesne sklonosti.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Isus jeste prao noge svojim učenicima ali ih nije ljubio kao papa. Ovo što je uradio zatvorenicima baca sumlju na seksualni fetišizam. Stopala mogu da izazovu seksualno uzbuđenje kod poremećenih osoba koje iskoriste priliku da zadovolje svoje bolesne sklonosti.
Ovo je, ipak, malo previše.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Hej, narode! Skrećem vam pažnju (naročito spedy-u i mrsavkicu), antikrist je i među nama, na ovom forumu! Pogledajte broj postova na Isabelinom avataru!:roll:

screenshot2.jpg

:shubbcks:

Ja sad više nisam. Vrebat ćemo drugog antikrista s brojem od 666 postova.

Ja mislim da nema. Može se taj znak služenja i poniznosti izraziti i na drugačiji način. Ovo mi je previše degutantno.

Kad sam bila mala meni je to bilo najzanimljivije. :) Na Misi mi je bilo dosadno, a kod pranja nogu se
barem nešto događalo, haha. Ali, ne znam...za sada nema naznaka da će se ukinuti.
Naravno da se poniznost ne zadobiva ako nekom opereš noge. Starima i bolesnima se pomaže u obavljanju lične higijene, što ne znači da su perači nogu ponizni ljudi i požrtvovni ljudi.
Ali, treba u svemu tome gledati Isusa koji je došao da služi i koji je svojom smrću na križu pokazao koliko nas ljubi. Na nama je da Ga nasljedujemo, barem malo.
Neke (ženske) redovničke zajednice također imaju taj običaj. Prije samog obreda, redovnice mole jedna drugu za oproštenje, poglavarica im održi govor o zajedništvu i bratskoj ljubavi i onda sestrama opere noge. Ma, nije to loše za poglavare, moraju se malo poniziti i sagnuti, štoviše kleknuti, a onaj koji ima "krunu na glavi", to neće ni raditi.

Što se tiče Pape, on je to radio i prije dok je bio kardinal u Buenos Airesu. Nije prao noge svećenicima, već siromašnima i bolesnicima.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Očigledno je da nečija istorija laže, da li zvanična koja početke Hrišćanstva vidi u prvoj apostolskoj crkvi i kasnije kroz vekovno progonstvo od strane paganskog i kasnije Hrišćanskog Rima do reformacije, ili istorija koju su kreirale tradicionalne crkve da bi dokazale nedokazivo, da one imaju korene od samog Hrista i apostola i da predstavljaju Hrišćansku crkvu, a ne mešavinu Hrišćanstva i mnogoboštva koje se dogodilo nakon prvog veka.

Protestantizam ni u globalu ni u neglobalu, a ni po kavim istorijskim i drugim relevantnim kriterijima, ne može biti stara vjera, niti to jeste. Zna se kada je nastala i kako je nastala, to je istorija zabilježila i to je istorijska činjenica, koja se ničim ne može promijeniti. Ni tebi, niti bilo kome ne bih preporučio da tako neodgovorno prenebregavate tu činjenicu, jer će svako ko i malo poznaje istoriju religija, kada pročita ovakve netačnosti, posumnjati i u sve ostalo što pričate.

Protestantizam je učio i još uvek uči u većoj ili manjoj meri ono što su učili i sam Hristos i apostoli, po tome on spadaju u kategoriju Jevanđeoskog Hrišćanstva, dok druge crkve svoja učenja temelje na predanju ili tradiciji i spisima crkvenih otaca.
Prema tome, protestantizam u tom specifičnom vremenu jeste bio od Boga podignut a kao dokaz je upravo navedeno, da je on propovedao izvorno Hrišćanstvo, i Bog ga je upravo podigao u tom cilju, da oživi zaboravljene istine jevanđelja u vekovnom mraku ljudskih zabluda vladajućih crkava, koje su ljude vodileod Boga a ne ka njemu, od spasenja ka propasti.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
:shubbcks:

Ja sad više nisam. Vrebat ćemo drugog antikrista s brojem od 666 postova.

Kad sam bila mala meni je to bilo najzanimljivije. :) Na Misi mi je bilo dosadno, a kod pranja nogu se
barem nešto događalo, haha. Ali, ne znam...za sada nema naznaka da će se ukinuti.
Naravno da se poniznost ne zadobiva ako nekom opereš noge. Starima i bolesnima se pomaže u obavljanju lične higijene, što ne znači da su perači nogu ponizni ljudi i požrtvovni ljudi.
Ali, treba u svemu tome gledati Isusa koji je došao da služi i koji je svojom smrću na križu pokazao koliko nas ljubi. Na nama je da Ga nasljedujemo, barem malo.
Neke (ženske) redovničke zajednice također imaju taj običaj. Prije samog obreda, redovnice mole jedna drugu za oproštenje, poglavarica im održi govor o zajedništvu i bratskoj ljubavi i onda sestrama opere noge. Ma, nije to loše za poglavare, moraju se malo poniziti i sagnuti, štoviše kleknuti, a onaj koji ima "krunu na glavi", to neće ni raditi.

Što se tiče Pape, on je to radio i prije dok je bio kardinal u Buenos Airesu. Nije prao noge svećenicima, već siromašnima i bolesnicima.
666 je nešto što ima smisao u Bibliji,ma kako vi neki pokušavali to odbaciti. to govori koliko ste vi duboko progutali udicu smrti a da je niste svesni. što se tiče nogopranja to je do danas Gospodnja zapovest koja se čak ne da ni tumačiti većsamo izvršiti. o tome ne bi trebalo biti raspravke,ali naravno ljubiti noge nekome ili bilo što,ruku je protivu Pisma. nio tome ne bi trebalo voditi zaludnu debatu.

Natrag