Novi Papa

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Očigledno je da nečija istorija laže, da li zvanična koja početke Hrišćanstva vidi u prvoj apostolskoj crkvi i kasnije kroz vekovno progonstvo od strane paganskog i kasnije Hrišćanskog Rima do reformacije, ili istorija koju su kreirale tradicionalne crkve da bi dokazale nedokazivo, da one imaju korene od samog Hrista i apostola i da predstavljaju Hrišćansku crkvu, a ne mešavinu Hrišćanstva i mnogoboštva koje se dogodilo nakon prvog veka.

Protestantizam je učio i još uvek uči u većoj ili manjoj meri ono što su učili i sam Hristos i apostoli, po tome on spadaju u kategoriju Jevanđeoskog Hrišćanstva, dok druge crkve svoja učenja temelje na predanju ili tradiciji i spisima crkvenih otaca.
Prema tome, protestantizam u tom specifičnom vremenu jeste bio od Boga podignut a kao dokaz je upravo navedeno, da je on propovedao izvorno Hrišćanstvo, i Bog ga je upravo podigao u tom cilju, da oživi zaboravljene istine jevanđelja u vekovnom mraku ljudskih zabluda vladajućih crkava, koje su ljude vodileod Boga a ne ka njemu, od spasenja ka propasti.

Ne ulazim ja u to šta protestancizam uči i na osnovu čega uči i kako uči. Ovdje nije ni potrebna rasprava o tome, jer je ovo tema o novom papi. Ja sam reagovao na tvoju tvrdnju da je to najstarija ili stara vjera, jer je ta tvrdnja materijalna neistina. Nema lažnih istorija. Niti jedna istorija nije zabilježila ništa drugo, do činjenice da se protestancizam pojavio posle reformacije u 16 vijeku. Što ti, ili čak oficijelna politike te vjere, tvrdite da ostale hrišćanske vjere nisu propovijedale izvorno hrišćanstvo, to je samo tvoje ili vaše mišljenje, koje drugačije ne može ni biti, jer bi u suprotnom reformacija bila besmislena. Koliko je, međutim, to mišljenje objektivna istina, sasvim je drugo pitanje.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne ulazim ja u to šta protestancizam uči i na osnovu čega uči i kako uči. Ovdje nije ni potrebna rasprava o tome, jer je ovo tema o novom papi. Ja sam reagovao na tvoju tvrdnju da je to najstarija ili stara vjera, jer je ta tvrdnja materijalna neistina. Nema lažnih istorija. Niti jedna istorija nije zabilježila ništa drugo, do činjenice da se protestancizam pojavio posle reformacije u 16 vijeku. Što ti, ili čak oficijelna politike te vjere, tvrdite da ostale hrišćanske vjere nisu propovijedale izvorno hrišćanstvo, to je samo tvoje ili vaše mišljenje, koje drugačije ne može ni biti, jer bi u suprotnom reformacija bila besmislena. Koliko je, međutim, to mišljenje objektivna istina, sasvim je drugo pitanje.

Ako gledamo sa te strane, reformacija koja je kasnije dovela do stvaranja razlicitih protestantskih struja jeste nastala u 16 veku, ali ona je u sustini ozivela prvobitno Hriscanstvo koje je bilo u izolaciji vekovnim progonima, i kao sto sam rekao, ona je u tom istorijskom trenutku bila izvorno Hriscanstvo, jedino koje je Bog priznavao.
Neko je ovde pomenuo Valdenzane.
Pojedini istorijski izvori i izjave istoricara potvrdjuju da su Valdenzani tokom cele istorije sacuvali autenticnost ucenja koje su propovedali Hristos i apostoli, isto onakvo kakvo su kasnije objavljivali i reformatori.
Rimokatolicka crkva je vodila tri krstaska rata protiv Valdenzana, koji su imali organizoovane crkve i misionarske skole po brdima i planinama, i slali svoje misionare u sve krajeve sveta.
Oni su prvi preveli bibliju na narodni jezik, tako da je biblija i pored svih zabrana bila dostupna ljudima.
U otkrivenju Jovanovom postoji jedno prorocanstvo koje govori da ce Bozja crkva tokom novozavetne istorije provesti u pustinji 1260 godina.
Pustinja u bibliji oznacava nenastanjeno podrucje.
Ako sagledamo istoriju protestantizma, mozemo zakljuciti da se ovo prorocanstvo doslovno ispunilo.
Bozja crkva je upravo bila progonjena od strane Rimokatolicizma 1260 godina, od 538 godine kada je vizantijski car Justinijan isterao Arijanske ostrogote iz Rima i predao grad Rimskom biskupu sa sve riznicom i vojskom cime mu je omogucio svo versko i politicko delovanje, pa sve do 1798 godine kada je Napoleonov general Bertije usao sa vojskom u Rim i zarobio rimskog papu i odveo ga u izgnanstvo u Avinjon.
Za vreme 1260 godina, Hriscani su ziveli po planinama bezeci pred osvetnickim macem inkvizicije, sto smo i videli iz samog iskustva Valdenzana - crkva je bila u pustinji kako je i proreceno u otkrivenju 12 poglavlje.

Izvorno hriscanstvo je svoju veru temeljilo na bibliji, otpad koji je nastao nakon smrti apostola je doveo do toga da se biblija stavi u drugi plan, a ljudima su nametnute ljudske dogme koje su samoinicijativno ustanovljavane na crkvenim saborima, a od koje vecina ima svoje poreklo iz mnogobostva, i prenesene su u crkvu posredstvom takozvanih crkvenih otaca.
Oni koji nisu prihvatali novine koje su nastajale unutar crkve su iskljuceni iz zajednice i dozivljavali su progone od strane crkvenih i svetovnih vlasti, a iz ovoga mozemo videti da protestantizam nije nesto novo, vec da je on postojao od pocetka, i zasnivao se na protestu protiv laznih ucenja i teznji vracanja ucenjima reci Bozje.

Dakle, pravu crkvu u svakom slucaju treba potraziti u protestantizmu.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380

Novi Papa je upravo u Koleseumu vodio Križni put, tradicionalnu molitvu katolika na Veliki petak, završne riječi su bile:

''Gospodine Isuse, učini nas djecom svjetla koja se ne boje tame.''

(Koloseum - Neronov amfiteatar u kojem su stradali mnogi kršćani.Venerable Beda je za njega rekao: "Dok Koloseum stoji, stajat će i Rim; kada Koloseum padne, past će i Rim; kada padne Rim, past će i svijet!")
Protestanske crkve službeno priznaju apostolske temelje Katoličke (i Pravoslavne) crkve.
To se može lako potvrditi izjavama njihovih pastora: luterani, anglikanci, evangelici...čak i adventisti.
No, mislim to ne znači da nema mnogo Laodikeja koji se ne slažu sa službenim stavom svoje crkve.
To je tako: katolici imaju Papu, pravoslavci imaju svaki svog Patrijarha, a u protestantizmu svaki vjernik je papa.
:dtyste:
Veliki je to ćušpajz.

O da, osobito u njegovom razdoru, neslozi i podjeli... sve sami znakovi prave crkve. Da ne spominjem podržavanje gayeva i istospolnih zajednica. U tome ste stvarno dobri.

Isus je bio jasan: "Ako se kraljevstvo u sebi razdijeli, ono ne može opstati...Ako je dakle Sotona sam na sebe ustao i razdijelio se, ne može opstati, nego mu je kraj."

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
@infamuos111
a ja tebi govorim da tako nije nastao protestanski pokret
pročitaj, prouči malo bolje nastanak protestantizma

buuuaxaxaxaaxa koji si ti kralj majke mi x) znas spedi za neke istine moras da ceprkas duboko a ne samo da pogledas wikipediju xD ovo samo dokazuje i tvoje ne znanje o bibliji, ako ti povrsno gledas i uzimas neke povrsne stvari (maskiranu laz) tako ti je isto i biblija i njen tekst maskirana laz, samo sto ti to ne vidis

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Novi

O da, osobito u njegovom razdoru, neslozi i podjeli... sve sami znakovi prave crkve. Da ne spominjem podržavanje gayeva i istospolnih zajednica. U tome ste stvarno dobri.

Isus je bio jasan: "Ako se kraljevstvo u sebi razdijeli, ono ne može opstati...Ako je dakle Sotona sam na sebe ustao i razdijelio se, ne može opstati, nego mu je kraj."

Ja sam vise govorio o protestantizmu 16 veka.
Istina, ovaj danasnji nije ni priblizno onom duhu koji je bio u vreme reformatora, danas se prave razliciti kompromisi sa Rimokatolicizmom, potpisuju ekumenski sporazumi, prihvataju ultimatumi, itd.
Po bibliji protestantizam ce zajedno sa Rimokatolicizmom biti sjedinjen u otpalom Vavilonu, i podrzati zakone koje ce papstvo uvesti progoneci sve one koji ga ne prihvate.

Ponavljam, Reformatori nisu imali za cilj da osnivaju bilo kakve crkve, njihova uloga je trebala da bude prosto reformatorska, da obasjaju svet jevandjeoskim istinama, i ujedine sve ljude u slavu Boga i spremanju za Hristov dolazak u slavi.
Iz tog semena reformacije je Bog kasnije kada se navrsilo vreme zapisano u bibliji podigao svoju pravu crkvu poslednjeg vremena, i dao joj autoritet i silu da objavljuje jevandjelje.
Prema tome, protestantizam 16 veka je skoncentrisan u jednoj crkvi koju je Bog podigao, i prema tome sve ostale protestantske crkve sustinski nemaju nikakvog smisla postojanja, jer Bog ima svoju crkvu koja je nastavljac prvobitnog apostolskog Hriscanstva i reformacije 16 veka, i ne postoji druga.
On od tog vremena poziva svakog pojedinca da izadje iz otpalih crkava koje prave kompromis sa Vavilonom, i da se upoznavsi istinu o spasenju u isusu Hristu pridruze onima koji drze zapovesti i veru Isusovu i imaju svedocanstvo isususa Hrista.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538

laodikeja nemoj da me zasmejavs, da pogotovu sto je nastala na politickoj osnovi a ne na verskoj i nekom verskom zpoznanju. protestanska crkva kao prava, mislim sta reci za ovo? sta kao ove druge crkve su lazne a ona je prava?

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901

Danas, na Veliki četvrtak, kada se u svim katoličkim crkvama obavlja obred pranja nogu, u spomen - čina kojeg je učinio Isusu na Posljednjij večeri, Papa Francisco je to učinio u zatvoru maloljetnika na periferiji Rima.

Pogledajte prilog 38738
.

hm, interesantno
pitam se da li je ovdje hipokrizija poptuno izvještačena, vrlo vješto odglumljena da zavede mnoge,
da li je to kompletna prevara ili ...??

u Bibliji na jednom mjestu jasno piše:

Takvi su ljudi lažni apostoli, prijevarni radnici, koji se pretvaraju u Kristove apostole.
Nije ni čudo jer se sam sotona pretvara u anđela svjetla. Prema tome, nije ništa osobito
ako se i njegove sluge pretvaraju kao da su sluge pravednoasti. Svršetak če im biti prema djelima njihovim.
2. Pavlova Poslanica Korinćanima 2:13-15

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
laodikeja nemoj da me zasmejavs, da pogotovu sto je nastala na politickoj osnovi a ne na verskoj i nekom verskom zpoznanju. protestanska crkva kao prava, mislim sta reci za ovo? sta kao ove druge crkve su lazne a ona je prava?

Pogresno shvaceno.
Napisao sam da danasnju pravu crkvu treba potraziti U PTOTESTANTIZMU, sto znaci da je ona deo struje koju poznajemo kao protestantizam, drugim recima ona je protestantskog tipa, sto znaci da to nisu sve protestantske crkve, vec jedna koja je nastala na temeljima reformacije 16 veka.

Crkva je prava po meri istine koja se u njoj nalazi, i ono sto je najbitnije po meri Duha Svetoga.

Naravno, sve druge crkve nisu prave, jer su snizile svoja merila i napravile kompromis sa Vavilonom, one su nastale ljudskom inicijativom, nije ih podigao Bog vec covek, one imaju deo istine ali ne svu istinu.

U tim crkvama ima iskrenih vernika, i ja verujem da ce oni poslusati biblijski savet da izadju iz Vavilona i da se pridruze bozjem narodu koji drzi zapovesti Bozje i veru Isusovu i svedocanstvo Isusovo koje je Duh prorostva - prorocki dar.

Tvrdnja da je reformacija nastala na politickoj osnovi je izvrtanje istorijskih cinjenica.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464

Naravno, sve druge crkve nisu prave, jer su snizile svoja merila i napravile kompromis sa Vavilonom, one su nastale ljudskom inicijativom, nije ih podigao Bog vec covek, one imaju deo istine ali ne svu istinu.

Naravno, Laodikeja, u "pravu" si kao i uvijek - Martin Luter nije bio čovjek nego Bog!?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Naravno, Laodikeja, u "pravu" si kao i uvijek - Martin Luter nije bio čovjek nego Bog!?

Martina Lutera i ostale je Bog upotrebio u odredjenom istorijskom trenutku da donesu svetlost jevandjelja, sto znaci da Bog nije imao nameru da kroz reformatore osnuje bilo kakve crkve, vec su to ucinili njihovi sledbenici nakon njih.
Bog je 1844 godine, tacno po isteku 2300 godina, podigao svoju crkvu poslednjeg vremena.
Ona je deo protestantizma 16 veka, odnosno nastala je na njegovom temelju.

Natrag