LEGEND
- Učlanjen(a)
- 14.09.2009
- Poruka
- 8.464
Očigledno je da nečija istorija laže, da li zvanična koja početke Hrišćanstva vidi u prvoj apostolskoj crkvi i kasnije kroz vekovno progonstvo od strane paganskog i kasnije Hrišćanskog Rima do reformacije, ili istorija koju su kreirale tradicionalne crkve da bi dokazale nedokazivo, da one imaju korene od samog Hrista i apostola i da predstavljaju Hrišćansku crkvu, a ne mešavinu Hrišćanstva i mnogoboštva koje se dogodilo nakon prvog veka.
Protestantizam je učio i još uvek uči u većoj ili manjoj meri ono što su učili i sam Hristos i apostoli, po tome on spadaju u kategoriju Jevanđeoskog Hrišćanstva, dok druge crkve svoja učenja temelje na predanju ili tradiciji i spisima crkvenih otaca.
Prema tome, protestantizam u tom specifičnom vremenu jeste bio od Boga podignut a kao dokaz je upravo navedeno, da je on propovedao izvorno Hrišćanstvo, i Bog ga je upravo podigao u tom cilju, da oživi zaboravljene istine jevanđelja u vekovnom mraku ljudskih zabluda vladajućih crkava, koje su ljude vodileod Boga a ne ka njemu, od spasenja ka propasti.
Ne ulazim ja u to šta protestancizam uči i na osnovu čega uči i kako uči. Ovdje nije ni potrebna rasprava o tome, jer je ovo tema o novom papi. Ja sam reagovao na tvoju tvrdnju da je to najstarija ili stara vjera, jer je ta tvrdnja materijalna neistina. Nema lažnih istorija. Niti jedna istorija nije zabilježila ništa drugo, do činjenice da se protestancizam pojavio posle reformacije u 16 vijeku. Što ti, ili čak oficijelna politike te vjere, tvrdite da ostale hrišćanske vjere nisu propovijedale izvorno hrišćanstvo, to je samo tvoje ili vaše mišljenje, koje drugačije ne može ni biti, jer bi u suprotnom reformacija bila besmislena. Koliko je, međutim, to mišljenje objektivna istina, sasvim je drugo pitanje.
Poslednja izmena: