Mire.
Moram reci ponovo, OPET si napravio zamenu teze, jer ne menjam ja ništa kako vetar duva, već upravo ti, jer čas osuđuješ druge za nekakvu masoneriju, a potom za masonske elemente u "svojoj" tradicionalnoj crkvi kažeš da su Hrišćanski, samo su ih masoni preuzeli.
Opet
Nisu ti elementi Hriscanski, vec pretezno jevrejski... jevrejski simboli, jevrejski stil Bogosluzenja, umetnost , muzika itd...
Kasnije su ti simboli i umetnost pod uticajem okoline dobili nesto drugaciji oblik, arhitektura se menja, muzika i umetnost, pa se oni od tada zovu "Hriscanski"..
Sta su uradili vasi masoni, jeste da su preuzeli sve "jevrejske simbole", izvrnuli ih i povezali sa "egipatskim i vavilonskim" i nazvali "svojima".
A posto Hriscanstvo i judaizam dele iste simbole i umetnost, arhitekturu itd.. buduci da je sva umetnost kasnije bila pod uticajem drugih naroda, masoni su imali dakle dobar temelj da te simbole inkomporiraju kao svoje i da ih usvoje..
Tako su i stvorili fiktivnu pricu, kako su drugi preuzeli paganizam od njih, a za sebe tvrde da su najstarija postojeca religija iz koje su nastale sve ostale..
Cilj takve price, je diskreditacija drugih religija, posebno jevrejske i Hriscanske!
I kakvu ja zamenu teza pravim, kada stvari gledam onakvim kakve jesu?
Ti si taj koji "menja teze", pominjuci ovde neki "paganizam" (koji ni ne postoji). A vi sami nastajete od "satanista i masona" a toboze se borite protiv njih. Masoni vas osnovali, direktno ili indirektno, sasvim svejedno..
Ja na tu pricu o "Zameni teza", mogu samo da se slatko smejem!
To činiš i sa ovom temom o obliku zemlje, jer ja tvrdim na osnovu istorijskih činjenica - da teorija o ravnoj ploči ima mnogobožačko poreklo, a ti potom kažeš "pa da, ali su mnogobošci verovali i da je bio potop"
Teorija o ravnoj zemlji uopste nema mnogobozacko poreklo, vec nauku o ravnoj zemlji mozemo naci i kod Biblijskih pisaca, kao i kod svih starih naroda.
Vas je problem sto vi takve tekstove alegorizujete i pripisujete im simbolicno znacenje, a oni uopste ne moraju biti simbolicni..
Prica o ravnoj zemlji dakle postoji i izvan biblije, ali to nije dokaz njenog mnogobozackog porekla, jer mi imamo price o raju, price o potopu i price o divovima u mnogobostvu, pa necemo zato takve price smatrati mitovima!
Tako isto ni ravnu zemlju ne mozemo smatrati mitom!
Ovo je razuman odgovor, a ne kao ti da "menjamo teze"!
Ja sam lepo napomenuo "da se u takvom vašem poretku ne zna ni ko pije ni ko plaća"
Kod vas se zna i ko pije i ko placa..
Tripo pije, a ti placas!
U tom pogledu, mi onda možemo prihvatiti celu mnogobožačku filozofiju, obožavati Boga sunca, prinositi žrtve, kaditi Vallu, itd, od kojih mnogi od tih mnogobožačkih elemenata i praksi postoje u tradicionalnim crkvama, a ti svesno praviš kompromis prihvatajući ih kao Hrišćanske, i tvrdeći da su to bila obeležja Judaizma starog zaveta, i prve Hrišćanske crkve.
Jevreji nemaju nikakvog vala, nikakvog boga sumca i nikakve paganske zrtve!
Imaju simbole, imaju arhitekturu, i imaju Bogosluzenje koje smo i sami prekopirali od njih!
Hristos, ni apostoli se nisu zbog toga bunili!
Gde si ti procitao da su se oni bunili protiv nekakve "helenizacije"???
Tako nešto u bibliji i istinskoj starozavetnoj i novozavetnoj veri ne postoji, već se u istorijskom kontekstu sagledava kroz pojam otpada Izrailjskog naroda u starom, i prve Hrišćanske crkve u novom zavetu, i usvajanja Vavilonskih i Egipatskih obeležja nakon robovanja Izrailja u Vavilonu i Egiptu, i pod uticajem Helenizacije, i ovih pomenutih kultura, i kompromisom jednog dela prvobitnog Hrišćanstva sa mnogobožačkom filozofijom, usvajajući njena učenja i elemente.
Cudo da se protiv te "helenizacije", likova i slika po sinagogama i arhitekture nisu bunili ni Hristos ni apostoli, nema ni jedne reci o tome u NZ , ali se zato bunite vi nazivajuci to "paganizmom"!
Tako i nas nazivate "paganima" jel smo usvojili arhitekturu i umetnost okolnih naroda kao i jevreji, slikanje slika i muziku!
U tome nema niceg loseg, vec je to izraz kulutre i onog sto je Neslim nazvao "inkulturizacije"!
Protiv toga se niko i nije bunio nikad, samo vi masoni, da bi nas diskreditovali!
I opet "menjate argumente" (teze), jel istu kulturu , umetnost, muziku i stil gradnje, preuzimate i vi od amerikanaca sa zapada...
Sve jedno, ovo nije tema o "paganizmu", skreces temu i "menjas teze" da izbegnes pitanja..