Google Maps, iGO, Sygic, Prekršajne kamere
Odavno se nisam javljao, pa da se ponovo aktiviram. Vidim da postoje mnoga pitanja bez odgovora...
Pre 6 godina, 29. maja 2017, pri povratku kući, sa Liona do Filmskog grada, navigacija Google Maps, sa prikazom saobraćajne situacije, je upozorila da tog jutra ne idem preko auto-puta. Vidi se velika gužva. Ne znam zašto je zagušenje na autoputu (smer Plavi most-Gazela), ali ono evidentno postoji. Preko Plavog mosta, naselja Braće Jerković i Banjice, stigao sam kući relativno brzo...
I jutros je bila velika gužva na auto-putu a GMaps je to zaista korektno prikazao..
1) Iako je prošlo dosta vremena, glavna mana navigacije GMaps je ostalo sporo ažuriranje mape, tako da se može reći da je ona najmanje precizna... bar je tako u Beogradu. Posebno su problematični pogrešno ucrtani smerovi pojedinih ulica ali je to posledica čestih promena... Naravno, to nije izraženo u tolikoj meri pa je meni i dalje GMaps najkorisnija navigacija. Kućni brojevi su sada mnogo tačnije prestavljeni i sada se retko dešava da se uoči neka greška. Najveća prednost, jednostavno a kvalitetno pretraživanje i određivanje destinacije, prema imenu ili odresi je, bar za mene, najbolja karakteristika ove navigacije. Tu je i Street View funkcija kojom se često može prepoznati ulica ili adresa koju smo izabrali...
2) Možda je najkvalitetnija navigacija TomTom GO Navigation. Često je koristim aktiviranu u pozadini da bih sigurnije prepoznao ulice koje su promenile smer. Ja sam platio godišnju licencu, nije skupo, mape se ažurira jednom nedeljno... Grafika je izuzetno lepo odrađena. Neke sitne primedbe ne bih iznosio jer nisu značajne.
3) Ruska navigacija Yandex je po mom iskustvu verovatno najpreciznija u Beogradu. Nažalost, možda je problem nedostatak navođenja na srpskom jeziku, ali se lako naviknemo i na engleski. Mapa Yandex u Beogradu je sigurno najtačnija i sa kućnim brojevima i sa ucrtanim svim novoizgrađenim saobraćajnicama. To nije čudo jer je namenjena istoimenoj Taxi službi.
4) Članu
@provokator predlažem, ukoliko već želi da koristi skuplji telefon, koji sigurno ima i razloga da i dalje drži popularnost, a to su pre svega stabilnost i odlična kamera, da možda koristi Google Mape ili iGO za iPhone, naravno kupljene verzije. Izborom ekstravagantnog, ali odličnog telefona, prihvatamo da nas koštaju i usluge koje on nudi. Inače, ja sam iGO upoznao 2010 uravo na iPhone telefonu. Naravno i tada se navigacija plaćala ali je delovala moćno. Moje rođake je korektno provela kroz Evropu, od Švedske do Beograda., Nažalost, nisam mogao da preuzmem mapu iz iPhone telefona. Tada sam shvatio da meni takav telefon ne može biti atraktivan. Android telefoni su tada prikazivali sve datoteke i dozvoljavali da se one i preuzimaju i menjaju...
5) iGO navigacija je i dalje verovatno najpopularnija. Za to sigurno ima razloga. Meni ne odgovara jer nema prikaza saobraćajne gužve a bez toga, bar ja tako smatram, nijedna navigacija ne može biti dobra.
6) Sygic je i dalje možda najlepša, tehnički najbolje odrađena,... I dalje ima najčešće ažuriranje aplikacije ali deluje da su to samo promene grafike i nekih manje korisnih rešenja (Sign Recognition recimo). I dalje je ostalo loše rutiranje i rerutiranje i to je zaista velika šteta. Navigacija sa najvećim potencijalom je, nažalost, najmanje korisna.
7) Što se Prekršajnih kamera tiče, bar u Srbiji, posebno u Beogradu, , mislim da više nismo u stanju da pratimo onoliki broj Huawei kamera koje su instalirane. Ako bismo gledali nove kamere u Beogradu, ne bismo mogli da vozimo normalno jer je skoro svaka raskrsnica pokrivena kvalitetnim kamerama. Taj broj se meri ne stotinama, već ih ima sigurno i nekoliko hiljada. S druge strane, MUP je objavio da su trenutno u funkciji samo desetak kamera, ali i da je namera da se sukcesivno aktiviraju i ostale i uključuju u sistem... Dakle, ostaje da vozimo pažljivo, prema propisima i da pratimo ograničenja brzine. Mislim da nema svrhe ubacivati lokacije tih kamera koje navodno rade u sistemu, jer to niko još nije potvrdio, ne znamo da li određena kamera snima i da li se na osnovu tih snimaka vozači kažnjavaju...
Kada je reč o navigacijama koje imaju prikaz prekršajnih kamera, recimo Sygic i TomTom, to su zastarele lokacije, nema nijedne nove za koju je Mup zvanično potvrdio da se nalazi u sistemu: Kamere za brzinu na Mostu na Adi, kamere za snimanje prolaza kroz crveno svetlo, (raskrsnica Bulevara despota Stefana i Cvijićeve, semafori kod Osnovnih škola na Čukarici u ulicama Ace Joksimovića i Kneza Višeslava...). U navigacijama su samo vidljive kamere kod Prekršajnog suda, prolaz kroz žutu traku (Brankov most i Sajam), kamera za prolaz kroz crveno (Vlajkovićeva), kamera za brzinu (Muzej 25.maj).
U Prilogu ću postaviti jedini, od MUP-a, zvanično potvrđeni spisak prekršajnih kamera kao i slike nekih lokacija. Ukoliko je neko zainteresovan da te kamere unese u Bazu iGO navigacije, mogu odrediti koordinate lokacija, a neko od iskusnijih članova može odraditi u aplikaciji Spudigo.