Navigacije, mape, uređaji, uporedivanje i analiza mapa - here, tom tom, topmap

Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
226
Evo mali uporedni test HERE vs TomTom

Prvo, kada se u navigaciji ukuca Cacak, pa centar grada, HERE mapa pokazuje neku ulicu koja nije ni blizu centra grada, a kamoli centar. TomTom mapa tacno pokaze crkvu u Bate Jankovic ulici

Drugo, evo slika gde sam obelezio crvenim strelicama koje ulice su jednosmerne, ali na HERE mapi nisu tako ucrtane. Inace, sam centar grada je u pitanju
HERE:
hereedit.jpg

Deo Mutapove ulice (zaokruzen crvenim na slici) nikada nije bio jednosmeran u tom smeru vec u suprotnom, cak je sada taj deo ulice zatvoren za saobracaj sto se na TomTom mapi lepo vidi
TomTom:
tomtom.jpg

Takodje se na drugoj slici vidi kako TomTom ima lepo ucrtane jednosmerne.
TomTom je i sto se tice brojeva odradjen dobro, ima ucrtane sve brojeve u ulicama, dok HERE mozda samo za nekoliko ulica u celom Cacku, cak ni po centru nema.

Koriscene mape TomTom 2015.03 i HERE 2015.Q2

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
Evo mali uporedni test HERE vs TomTom
Prvo, kada se u navigaciji ukuca Cacak, pa centar grada, HERE mapa pokazuje neku ulicu koja nije ni blizu centra grada, a kamoli centar. TomTom mapa tacno pokaze crkvu u Bate Jankovic ulici
Drugo, evo slika gde sam obelezio crvenim strelicama koje ulice su jednosmerne, ali na HERE mapi nisu tako ucrtane. Inace, sam centar grada je u pitanju. Deo Mutapove ulice (zaokruzen crvenim na slici) nikada nije bio jednosmeran u tom smeru vec u suprotnom, cak je sada taj deo ulice zatvoren za saobracaj sto se na TomTom mapi lepo vidi. Takodje se na drugoj slici vidi kako TomTom ima lepo ucrtane jednosmerne.
Druže, slažem sa sa tobom. Ako su one ulice i u stvarnosti jednosmerne, HERE mapa je zaista katastrofalna u Čačku. Iako nije broj loše označenih jednosmernih ulica na HERE mapi baš onoliki, ostaje ovo mišljenje.

rvgdvl.jpg

Kod mene je Mutapova ostala i na TT mapi (2014.06) zato sam je na tvojoj slici precrtao. Koristio sam iGO_NextGen. Ono što je pogrešno na HERE mapi Čačka je označeno crveno na donjoj levoj slici.

Međutim, ono što je mnogo gore, to je činjenica da je Hajduk Veljkova ulica neprekidna i ide ili iznad ili ispod pruge. I na TT i na Contrast mapi se vidi prekid. Zamolio bih te mi potvrdiš da je ruta, koju sam improvizovao, preko pruge, nemoguća da i na to ukažem u mejlu HERE kancelariji. Jer i TT i Contrast rutiraje zaobilazno, što znači da Hajduk Veljkova ulica nije kontinualna.

1zyggg9.jpg

Potpuno si bio u pravu kada si rekao da je HERE mapa katastrofalno loša u Čačku. Nemam razloga da sumnjam u tvoju dobru nameru i da si sve prikazane ulice označio ispravno. Samo još potvrdi za Hajduk Veljkovu. To mi je načudnije...Što se tiče lokacije "centra" u to ne bih ulazio. Ne znam koji se kriterijum koristi u HERE mapi. Ali, pitaću i to.

Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
226
Da, i tu je greska na HERE. Hajduk Veljkovu preseca pruga tj. nema ni nadvoznjaka ni podvoznjaka, samo stepenice za pesake ispod pruge.
Ima jos gresaka na HERE sto se tice jednosmernih, nisam bas sve pokazao.
Rado cu to uciniti, oznaciti sve do jedne jednosmerne, samo ne znam postoji li neki drugi nacin ili moram kao gore, da na screenshot-u oznacim strelicama?

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
iGO_NextGen vs Sygic 15.5.4 vs HERE Maps

Najpre, predivna slika navigacije iGO_NextGen. Ništa epohalno, ali prelepo i korisno. Kraj radne nedelje, petak 16:30, na autoputu od Tošinog bunara do Gazele. Navigacija primećuje da je uzrok kretanju "pođi-stani" velika gužva i nudi alternativni put, Bulevarom Milutina Milankovića. Sve se lepo vidi. I ponuda, i izgled alternativne putanje, i poželjno isključenje...

Autoput_1.jpg

Iako nema veze sa prve četiri male slike, tu je i slika koju sam prvi put video. Ulazak u tunel i vožnja kroz isti, Beogradska obilaznica, od Ibarske magistrale do Bubanj potoka. Novi iGO će teško iko ugroziti u budućnosti. I u tehničkom i u estetskom smislu. Sjajna navigacija sa puno kprisnih opcija i detalja. Još nešto. Da li ste zapazili i četvrti mod u izgledu ekrana. Pored 3D, 2D i 2D sa kompasom, kada smo na autoputu, pojavljuje se i ikonica aviona, dakle "pogled iz aviona".

Pošto mi je Sygic navigacija bila "prva ljubav", stalno se vraćam njoj u želji da u svakoj novoj verziji pronađem suštinski pomak. Nažalost njega nema. Na kraju, zaključujem da programeri Sygica svesno prave "gluposti" kako bi sebi obezbedili što duži angažman. Ovo je test od sinoć, od Novog Beograda do Filmskog grada.

o1u01.jpg

Rutiranje je sasvim korektno. U poslednje vreme, retko je i bilo problematično. Jedina primedba, zašto se ne nude alterantivne putanje.
Dalje sledi test rerutiranja. Nisam krenuo predloženim putem, pored Konaka Kneza Miloša i kroz Košutnjak, već skrenuo putem pored Ade. I par čudnih detalja. Prvo je korisna informacija "Dostupna je brža ruta". Ali, koja je to ruta ? Iz treće male slike se ne može zaključiti. Sledeće, na četvrtoj maloj slici je ostalo do cilja 7.9 km, a samo 100 m dalje, na petoj slici, do cilja je ostalo svega 5.9 km. Kako ? Ništa se ne menja ni u mom kretanju, ni u navođenju navigacije.
Sygic je ostao lep, sa puno opcija, sve manje problema, ali i dalje, navigacija nije kvalitetna što se tiče osnovne namene. I dalje je sa neočekivanim greškama. To što je Beta, nema veze. Brzo će, ako već nije, postati zvanična.

Na kraju, realna situacija. Ona zbog koje je i neophodno imati pri sebi neku navigaciju. Iz Novog Beograda, iz ulice Goce Delčeva 30 je trebalo otići na potpuno nepoznatu adresu Apatinska 13, u Zemunu. Pokušao sam sa TT mapom. Prvo Sygic, zatim iGO_NG. Nema označenih brojeva. Dakle, ipak je Beograd mnogo bolje pokriven od strane HERE mape. Uključio sam HERE Maps i nije bilo problema. Proverio sam, i druge dve navigacije bi pronašle adresu i rutirale skoro identično.

kcdxld.jpg

Zašto sam postavio sliku HERE Maps navigacije. Ne baš zbog te navigacije. Jednostavno zato što smatram da svaki moderan vozač, posebno u Beogradu, mora da koristi navigaciju. Ništa nije vredelo objašnjenje vlasnika radnje (u stambenoj zgradi) "da se prolazi pored Zemunske bolnice, ide Ugrinovačkom, dva puta skrene, i tu baš blizu se nalazi Apatinska". Svi oni sugrađani, koji i dalje tvrde da im navigacija nije potrebna, da oni odlično poznaju grad, a žive u starom delu Beograda, neka pogledaju nazive ulica. Siguran sam da su čuli i za Apatin, i za oktobar, a neko je možda čuo i za Dupčeka...Ali, neka prvo pokušaju da zapamte kako se stiže do te adrese i neka probaju da iz prve odu do nje.

U prilogu je slika kakav je bio saobraćaj u kišoviti petak, na kraju radne nedelje. Slika sa Čukaričke padine. Autoput je bio 2-3 puta gori. Ovo samo metro može da sredi...

EDIT
Na osnovu dogovora sa drugarom @aconik , u vezi loše odrađene HERE mape, konkretno u Čačku, poslao sam mejl sa njegovim zapažanjem. Stigao je odgovor sa informacijom da će se primedbe razmotriti što pre i ispravke uneti u HERE mapu.

Prilozi

• Cukaricka padina.jpg
    Cukaricka padina.jpg
    241,6 KB · Pregleda: 58
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
16.07.2015
Poruka
197
@navigas a i ostale kolege da vas pitam.

Koje postavke rute vi koristite kada vozite sa iGo ili čak ostalim? Evo sada se malo igram sa iGO i koliko vidim najbolje rezultate dobijem opcijom "MORE HIGHWAYS" kao posatvke rute.

Koje opcije vi koristite i kakva su vaša iskustva? Razlog zašto pitam je taj da je lahko dok ja testiram NAVSYS na rutama koje znam pa ajd ok aha ne moze ta ali moze ova. Šta kada dođem tamo gdje ne znam koja "ALTERNATIVNA" je bolja?

Kakve su vaše postavke i iskustva sa raznim NAVSYS po pitanju ROUTE OPTIONS?

Hvala

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
@navigas a i ostale kolege da vas pitam. Koje postavke rute vi koristite kada vozite sa iGo ili čak ostalim? Evo sada se malo igram sa iGO i koliko vidim najbolje rezultate dobijem opcijom "MORE HIGHWAYS" kao posatvke rute... Lahko dok ja testiram NAVSYS na rutama koje znam...Šta kada dođem tamo gdje ne znam koja "ALTERNATIVNA" je bolja?
Ja sam više puta naglasio da navigacije koristim jer smatram da su neophodne. Naravno, živelo se i bez njih...Živelo se i bez računara...Dakle, navigacija mi je potrebna ako nekuda vozim prvi put. Mislim da si dobro završio pitanje. Koju alternativu izabrati tamo gde ne znaš koji put je bolji...I koju navigaciju, sa kojom mapom koristiti.
U prilogu su slike sa moje prve ozbiljne rute. Put do Atomske banje, do Gornje Trepče. Iskreno, do tada nisam znao gde se nalazi. Prvo sam pitao gospodina u Auto Moto Savezu. On mi je predložio put do Gornjeg Milanovca, Preljine i Donje Trepče. Pitao sam recepciju hotela i oni su mi predložili kraći put, od Gornjeg Milanovca preko Lunjevice. Tada sam tu rutu upamtio u Sygic navigaciju sa prolaznim tačkama. Jer, ona tada nije rutirala kao što se vidi na slikama TT GT 1 i HERE GT 1. Znači, verovao sam više onima koji tamo žive, nego "stručnjaku" iz AMSS i njegovi mapama. Vrlo korisno iskustvo !
Posle tog prvog ozbiljnog korišćenja navigacije, stalno testiram, bez obzira što napamet znam put. Posebno obraćam pažnu na rerutiranje. Jer, rute sa slika će danas možda dati svaka ozbiljna navigacija. Pitanje je ako se nešto mora promeniti u nepoznatom gradu. Da ne dužim, odlučio sam se za HERE Maps i od skoro iGO_NextGen. Do sada nisam imao nijedan problem. Uvek sam stigao tao gde sam naumio, bez pitanja i proveravanja usput i razmišljanja...U Beogradu samo ukucam adresu i krenem. Ne gledam alternative. Jer, ako ne znam kako izgleda put do te lokacije, alternative mi nisu potrebne. Ono prvo što mi navigacija ponudi to prihvatim. Na ekranu sve izgleda lepo. Ko zna kakav je neki put. Možda sa rupama...
Prema tome, ja ne koristim nikakva posebna podešavanja. Svaku navigaciju namestim : automobil, brzo, koristi autoput, uvek dan. To je sve što uradim. I nikada ne eksperimentišem. Sada sam shvatio da je mapa TomTom, izgleda, generalno bolja za gradove u unutrašnjosti i tako ću i birati navigaciju. Posebno ako vidim da HERE Maps daje različitu putanju. Ponoviću, više ću verovati mišljenju nekoga ko poznaje put. Naravno, ako je objektivan. Nikako fanatik...Ovde, a i na drugim mestima sam ih upoznao. "Meni radi savršeno !". A nijedan dokaz ne priloži...I navigaciju "koristi" samo u sobi.
Dakle, ja nemam nikakvo iskustvo što se tiče izbora opcija. Nije mi ni potrebno. Smatram da su alternative samo dobre za "igranje" u kućnim uslovima. A za put u nepoznati kraj se pripremim na osnovu rutiraja na sajtovima HERE i TomTom. Meni je to dovoljno.
Inače, priznajem samo iskustvo u realnoj vožnji. Ono, koje imaju vozači sa tog područja. Zato sam i zahvalan @aconik-u.

Prilozi

• TT GT 1.jpg
    TT GT 1.jpg
    312,3 KB · Pregleda: 47
  • TT GT 2.jpg
    TT GT 2.jpg
    215,3 KB · Pregleda: 37
  • HERE GT 1.jpg
    HERE GT 1.jpg
    271 KB · Pregleda: 38
  • HERE GT 2.jpg
    HERE GT 2.jpg
    214,8 KB · Pregleda: 37
Član
Učlanjen(a)
23.04.2013
Poruka
200
@LeoAndropov Pa slušaj zavisi od slučaja do slučaja, naravno, ali meni je nekako uvek naštimana na brzo. Kada hoću da idem autoputem onda izaberem više autoputeva itd. a nekad je bolja opcija najkraća. Kada me ni jedna od ovih opcija ne provede putem kojim ja želim da idem, onda dodam još neku međutačku. Kada idem na duži put i tamo gde ne znam, onda se bolje pripremim pa pogledam i na Google Earth ili maps ili još detaljnije ako ima Street view. Dobar savet ti je dao i navigas, ako možeš da se raspitaš kod ljudi kod kojih ideš.

Učlanjen(a)
16.07.2015
Poruka
197
@navigas @buran hvala na praktičnim odgovorima. U potpunosti se slažem sa svim što ste rekli. Dugo koristim navsys pogotovo iGO i on mi je nekako srcu prirasto. Iako u zadnje vrijeme furam Sygic Truck 13.2.7 u kombinaciji sa iGO (jer me iGO pošteno zeznuo par puta).

Situacija u koju se postavljam je tzv "The worst case scenario" recimo vozim kasno iza ponoći, nemam koga pitati ili izgubio sam se, magla itd. Želim da se potpuno oslonim na NAVSYS pa sam mislio da ima nekakav setting za NAVSYS koji je recimo super. Recimo trenutno sam na PRIMO ubacio MORE HIGHWAYS i za sada testiram.

Ako postavim FAST ili SHORT onda me iGO vozi preko makadama ili nekih stazica iako je isključeno UNPAVED itd. Vidjet cu sta će MORE HIGHWAYS ponuditi.

Moj sistem je sljedeći ja prije puta konsultujem GOOGLE MAPS koje smatram ekvivalentom autokarte u autu :) pregledam put i rute koje nude pa onda to prenosim na NAVSYS. (Naravno sve su ovo idealni uslovi). Moje pitanje je u neku ruku bilo i neka vrsta razmjene iskustava koja mogu biti korisna i drugim članovima.

@buran meni si upravo dao jednu sjajnu ideju sa međutačkom ili više njih i na taj način usmjerimo NAVSYS u pravom smjeru. Iako sam znao za ovu opciju nekako je nisam praktično koristio. Misli da je 2015 godina kada se čovjek u mnogome može osloniti na navigaciju i sa nadam se porastom mobilnog "jeftinog" interneta stvari će biti dosta lakše.

@navigas kako da aktiviram MORE HIGHWAYS opciju kod NEXTGEN. Kod iGO primo imam ali kod NG ne...da li je to UX folder file?
Druga stvar koja me nervira je autozoom kada vozim kada prelazi u onaj AIRPLANE zoom i "odalji" mapu. Kako napraviti da ostane na normal zoom čak i kada vozi samo pravo. Želim da vidim nazive naselja dok vozim a kada se zoom udalji to nije moguće, moram stalno klikat na ekran da se vrati. Hvala

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
Zamena SD kartice novom SD karticom većeg kapaciteta
Navigacija iGO_NextGen radi i na novoj SD kartici

Jedan naš drugar namerava da zameni postojeću SD karticu u svom telefonu novom, duplo većeg kapaciteta. Pitao me da li možda nešto znam o tome. Na staroj SD kartici se nalaze instalirane razne aplikacije i ne želi da ponovo instalira.
Pošto ovo nisam do sada radio, pročitao sam malo na netu. Na mnogim forumima smatraju da to nije tako jednostavno. Većina preporučuje prebacivanje aplikacija u internu memoriju telefona i, nakon ubacivanja veće, prebacivanje aplikacija iz interne u novu, veču SD. Međutim, šta uraditi ako nema mesta na internoj memoriji...Drugi savetuje da se možda mora uraditi kloniranje stare kartice na novu da bi telefon mogao odmah "čitati" novu SD...

35mhyfp.jpg

Pošto teorija uvek kaže nešto, a praksa pokaže drugo, želeo sam da probam. Odmah se ograđujem. Kopiranje SD kartice sam odradio na laptopu HP 6710B. Koristio sam samo adapter za Micro i Mini SD kartice, koji se obično dobija pri kupovini nove kartice. Ovaj već stari laptop ima slot za čitanje SD kartice. Novu SD karticu sam probao u telefonu Lenovo S60, gde sam, kako je svojevremeno komentarisano kao čudno i problematično, instalirao iGO_NextGen na SD karticu telefona koji nije rutovan, sa android 4.4 (KitKat). Nadam se da ovo nema veze sa zabranom ili dozvolom čitanja SD kartice. Tamo gde već funkcioniše spoljna memorija (SD kartica), nadam se da se može primeniti ovaj jednostavni postupak.

1.
Sa kartice 1GB (iz telefona Lenovo S60) sam iskopirao sadržaj u PC. Tu je instalirana navigacija iGO_NextGen. Prethodno sam na računaru u My Computer, Tools, Folder Options, View, omogućio Show hidden files and folders.
2.
U PC sam ubacio karticu od 2GB. Formatirao sam je sa FAT opcijom. To mi jedino stari Windows XP i nudi za karticu.
3. Na karticu od 2 GB , iz foldera gde je smešten sadržaj SD 1GB, koja je bila u Lenovo S60, sam prostim Copy-Paste prebacio kompletan sadržaj na SD karticu od 2GB.
4. Ubacio sam novu karticu, ovu od 2 GB, u telefon, uključio, on je odmah vidi kao "Spoljna memorija".
5. Kliknuo sam na ikonicu iGO_NextGen i navigacija radi.

U prilogu su slike sa ilustracijom kapaciteta kartica.

Prilozi

• SD 1GB.jpg
    SD 1GB.jpg
    156,6 KB · Pregleda: 34
  • SD 2 Format.jpg
    SD 2 Format.jpg
    213 KB · Pregleda: 28
  • SD 2GB.jpg
    SD 2GB.jpg
    156,9 KB · Pregleda: 30
  • SD1GB  u SD2GB.jpg
    SD1GB u SD2GB.jpg
    387,6 KB · Pregleda: 26
  • Spoljna memorija.jpg
    Spoljna memorija.jpg
    60 KB · Pregleda: 24
  • S60 SD1GB.jpg
    S60 SD1GB.jpg
    40,1 KB · Pregleda: 24
  • S60 SD2GB.jpg
    S60 SD2GB.jpg
    40,7 KB · Pregleda: 25
  • Pocetni ekran.jpg
    Pocetni ekran.jpg
    57 KB · Pregleda: 30
  • Sadrzaj spoljne u S60.jpg
    Sadrzaj spoljne u S60.jpg
    63,6 KB · Pregleda: 22
  • Ruta u S60.jpg
    Ruta u S60.jpg
    86,1 KB · Pregleda: 20
Učlanjen(a)
09.10.2011
Poruka
274
Na kraju, realna situacija. Ona zbog koje je i neophodno imati pri sebi neku navigaciju. Iz Novog Beograda, iz ulice Goce Delčeva 30 je trebalo otići na potpuno nepoznatu adresu Apatinska 13, u Zemunu. Pokušao sam sa TT mapom. Prvo Sygic, zatim iGO_NG. Nema označenih brojeva. Dakle, ipak je Beograd mnogo bolje pokriven od strane HERE mape. Uključio sam HERE Maps i nije bilo problema. Proverio sam, i druge dve navigacije bi pronašle adresu i rutirale skoro identično.

Evo, ja bih mogao da potvrdim drugaciju situaciju. Odnosi se na pokrivanje brojevima (HERE mape) na Novom Beogradu, u krugu oko Arene, blokovi 23, 24, 28, 29, 30., ulice bul. M. Milankovica, bul. A. Carnojevica, Spanskih boraca itd. Konkretno televizorka u bul. M. Milankovica nije pokrivena kucnim brojevima, dok je druga televizorka (do autoputa) bul. A. Carnojevica pokrivena. Prosto je neverovatno da centralni deo Novog Beograda nije detaljnije pokriven, sta onda da kazemo za unutrasnjost. Ima jos primera u gore pomenutim blokovima, sa drugarom @navigas sam pricao o ovoj situaciji i kod njega u kraju nisu svuda upisani kucni brojevi. Sto se tice TomTom mapa, sve je uredno upisano i kucni brojevi postoje za pomenute adrese.

Natrag