iGO_NextGen vs Sygic 15.5.4 vs HERE Maps
Najpre, predivna slika navigacije
iGO_NextGen. Ništa epohalno, ali prelepo i korisno. Kraj radne nedelje, petak 16:30, na autoputu od Tošinog bunara do Gazele. Navigacija primećuje da je uzrok kretanju "pođi-stani" velika gužva i nudi alternativni put, Bulevarom Milutina Milankovića. Sve se lepo vidi. I ponuda, i izgled alternativne putanje, i poželjno isključenje...
Iako nema veze sa prve četiri male slike, tu je i slika koju sam prvi put video. Ulazak u tunel i vožnja kroz isti, Beogradska obilaznica, od Ibarske magistrale do Bubanj potoka.
Novi iGO će teško iko ugroziti u budućnosti. I u tehničkom i u estetskom smislu. Sjajna navigacija sa puno kprisnih opcija i detalja. Još nešto. Da li ste zapazili i
četvrti mod u izgledu ekrana.
Pored 3D, 2D i 2D sa kompasom, kada smo na autoputu, pojavljuje se i
ikonica aviona,
dakle "pogled iz aviona".
Pošto mi je
Sygic navigacija bila "prva ljubav", stalno se vraćam njoj u želji da u svakoj novoj verziji pronađem suštinski pomak. Nažalost njega nema. Na kraju, zaključujem da programeri Sygica svesno prave "gluposti" kako bi sebi obezbedili što duži angažman. Ovo je test od sinoć, od Novog Beograda do Filmskog grada.
Rutiranje je sasvim korektno. U poslednje vreme, retko je i bilo problematično. Jedina primedba, zašto se ne nude alterantivne putanje.
Dalje sledi test rerutiranja. Nisam krenuo predloženim putem, pored Konaka Kneza Miloša i kroz Košutnjak, već skrenuo putem pored Ade. I par čudnih detalja. Prvo je korisna informacija "Dostupna je brža ruta". Ali, koja je to ruta ? Iz treće male slike se ne može zaključiti. Sledeće, na četvrtoj maloj slici je ostalo do cilja 7.9 km, a samo 100 m dalje, na petoj slici, do cilja je ostalo svega 5.9 km. Kako ? Ništa se ne menja ni u mom kretanju, ni u navođenju navigacije.
Sygic je ostao lep, sa puno opcija, sve manje problema, ali i dalje, navigacija nije kvalitetna što se tiče osnovne namene. I dalje je sa neočekivanim greškama. To što je Beta, nema veze. Brzo će, ako već nije, postati zvanična.
Na kraju, realna situacija. Ona zbog koje je i neophodno imati pri sebi neku navigaciju. Iz Novog Beograda, iz ulice Goce Delčeva 30 je trebalo otići na potpuno nepoznatu adresu Apatinska 13, u Zemunu. Pokušao sam sa TT mapom. Prvo Sygic, zatim iGO_NG. Nema označenih brojeva.
Dakle, ipak je Beograd mnogo bolje pokriven od strane HERE mape. Uključio sam
HERE Maps i nije bilo problema. Proverio sam,
i druge dve navigacije bi pronašle adresu i rutirale skoro identično.
Zašto sam postavio sliku HERE Maps navigacije. Ne baš zbog te navigacije. Jednostavno zato što smatram da svaki moderan vozač, posebno u Beogradu, mora da koristi navigaciju. Ništa nije vredelo objašnjenje vlasnika radnje (u stambenoj zgradi) "da se prolazi pored Zemunske bolnice, ide Ugrinovačkom, dva puta skrene, i tu baš blizu se nalazi Apatinska". Svi oni sugrađani, koji i dalje tvrde da im navigacija nije potrebna, da oni odlično poznaju grad, a žive u starom delu Beograda, neka pogledaju nazive ulica. Siguran sam da su čuli i za Apatin, i za oktobar, a neko je možda čuo i za Dupčeka...Ali, neka prvo pokušaju da zapamte kako se stiže do te adrese i neka probaju da iz prve odu do nje.
U prilogu je slika kakav je bio saobraćaj u kišoviti petak, na kraju radne nedelje. Slika sa Čukaričke padine. Autoput je bio 2-3 puta gori. Ovo samo metro može da sredi...
EDIT
Na osnovu dogovora sa drugarom
@aconik , u vezi loše odrađene HERE mape, konkretno u Čačku, poslao sam mejl sa njegovim zapažanjem. Stigao je odgovor sa informacijom da će se primedbe razmotriti što pre i ispravke uneti u HERE mapu.