Navigacije, mape, uređaji, uporedivanje i analiza mapa - here, tom tom, topmap

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
Garmin Street Pilot v.2.22 for Android 4.1.1 & 4.1.2
Prvi prikaz osobina i test rutiranja i rerutiranja

Na početku, povlačim izjavu : "Garmin je loša android navigacija i ne zaslužuje razmatranje". Izvinjavam se zbog moje neozbiljne izjave na osnovu samo jedne situacije...

Prvi utisak o android navigaciji Garmin Street Pilot, v2.22 (za androd v4.1.1 i 4.1.2) je više nego pozitivan. Nakon pokretanja, može se pogledati kvalitet GPS lociranja, tačnost lociranja, nadmorska visina...Posle toga se kreće u određivanje putanje. Biću iskren, još nisam jednoznačno razjasnio način postavljanja rute i određivanje destinacije. Zato sam, umesto adrese postavio kao cilj restoran "Lipov Lad", na Lionu.

Pilot 1 S.jpg

Nakon stizanja na cilj, postavo sam kao destinaciju "kuću". Očigledno je navigacija kao polaznu tačku uzela trenutnu lokaciju. Određena je putanja, skretanjem desno prema auto putu. Svesno sam odustao od te putanje i napravio polukružno. Posle poruke "preračunavam" odmah je izabrana sasvim druga putanja, jedina korektna, ona kojom i vozim, prema ulici Kneza Miloša. Kao što se vidi na trećoj maloj slici ispod, morao sam voziti "gazeći" preko omiljenog mesta, preko banaka i restorana. Smatram da je ovo mana u navigaciji jer nepotrebno smanjuje preglednost. Ikone banaka i restorana su mogle da se postave PORED PUTA a ne na SAMOM PUTU. Na četvrtoj slici su podaci o saobraćaju. Pretpostavljam da je za njih potrebna internet konekcija...

Pilot 2 S.jpg

Sledeći set slika prikazuje novo rerutiranje. Umesto da nastavim do Kneza Miloša, skrenuo sam levo u ulicu Kneginje Zorke. Na drugoj maloj slici se vidi da navigacija vrši "calculating" tj. ponovo određivanje putanje. Pošto mi se navigacija veće dopala, nije me iznenadio pravi izbor nove putanje : prema Bulevaru Oslobođenja sa skretanjem u Tiršovu i dalje prema ulici Kneza Miloša. Sjajno rerutiranje !

Pilot 3 S.jpg

Još jedno rerutiranje. Umesto u Bulevar Vojvode Mišića, nastavljam pravo Bulevarom Vojvode Putnika. Možda ovo i ne bi bilo toliko važno da se na slikama 2 i 3 ne vidi Upozorenje "Safety Camera" i Izlaz sa kružnog toka. Na slici 3 se, ispod oznake rastojanja do skretanja vidi ikonica koja, valjda, predstavlja pomenutu kameru. Takođe, na slikama 2 i 4 se vidi da, nakon prekoračenja brzine, trenutna vrednost je ispisana crvenom (upozoravajućom) bojom. Još jedna sjajna karakteristika ove navigacije se vidi na slici 4. Bez intervencije na smanjenju zuma, vidi se da ćemo prvo proći pored Crkve Petra i Pavla, restorana "Milošev konak", kroz železnički podvožnjak i dalje vožnja kroz Košutnjak, Pionirskom ulicom. Sjajno !

Pilot 4 S.jpg

Na kraju, posle ovolikog oduševljenja navigacijom, red je da se "zalije". Tapnuo sam na "nož i viljušku" (mala slika 2). Na slici 3 se pojavljuje "Idi" na zelenoj podlozi. Tapnem na ovu oznaku i navigacija odmah prekida vožnu do postavljenog cilja i vodi do izabranog restorana "Cinecitta". Još jednom moram reći, sjajno ! Jednostavno i brzo...

Pilot 5 S.jpg

Dakle, priznajem da sam se oduševio navigacijom na prvom testiranju. @vladcepesh je potpuno bio u pravu kada je ovu navigaciju svrstao u profi. Jedino se ne slažem da android TomTom pripada istoj grupi. Možda, u svetu, kod nas se nije baš toliko istakla. Po mom mišljenju, daleko je ispod navigacije Street Pilot, pa, biću sloboodan, i ispod navigacije HERE Maps. Ponavljam, moje lično mišljenje.

Ipak, ostaje ono čuveno "ali". Šta mi se nije dopalo u navigaciji Garmin :

1. Komplikovano postavljanje tačke destinacije. Nije jednostavno, kao što recimo Sygic nudi : upiši adresu, iskoristi GPS fotografiju ili izaberi iz grupe Favoriti. Naravno, ovog puta se odmah ograđujem. Kao i za druge primedbe. Možda je razlog samo u tome što ja to još nisam razjasnio. Videćemo...

2. Pomenuo sam da je postavljanje ikonica banaka i restorana "po sred puta" baš loše. Nadam se da je to izbačeno u novijoj verziji. Ne razumem postavljanje ikonice na putu. A tu se, realno, ne nalazi pomenuti objekat. Veoma smanjuje preglednost ekrana. Čudno označavanje...Sreća da je putanja vidljivo ljubičaste boje, pa i nije toliko bitno da li vidimo svoju poziciju. Ipak...

3. Upisivanje adrese je loše odrađeno. iGO to radi mnogo bolje. Na primer, kada se upisuje kućni broj, bar na mom telefonu, upišem prvu cifru, tastatura se vrati na slova, pređem na cifre i upišem drugu, ponovo se vrati na slova...Ali, ovo se radi samo jednom, na početku putovanja i nije toliko strašno.

4. Nisam uspeo da podesim da mi navigacija nudi alternativne putanje.

5. Pomoć na osnovu traka puta, tz. "LANE Assistant" nije, izgleda, na raspolaganju u ovoj verziji.

Dakle, ako su samo ovo loše karakteristike navigacije Garmin Street Pilot, onda se slobodno može reći : ona je odlična ! Po mom "ukusu", odmah pored iGO i HERE. Posebno kada koristi ažurnu i detaljnu mapu. Koliko vidim, ovo je HERE ili baš slična njoj... Samo još da napomenem : koristio sam mape CN Europe Balkan 2016.10.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
4.880
screenshot2015-07-09-00-.png
screenshot2015-07-09-00-.png
screenshot2015-07-08-23-.png

alternativne rute kod garmina

pored onih glavnih brza i kratka

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
alternativne rute kod garmina, pored onih glavnih brza i kratka
U verziji 2.22 ne uspevam da aktiviram alternativne rute. Na poslednjoj maloj slici i piše "Ako je dostupno, odaberite < i > za pregled alternativni ruta". Čudi me da ni u jednoj varijanti, do sada, nisam kreirao putanju gde bi morale biti dostupne alternativne rute.

Put 1.jpg

Put 2.jpg

Ranije sam veće rekao da sam, u principu, protivnik map changera. Jednostavno, kako mogu unapred znati koja će karta biti optimalna za planirani put. Jedino, u slučaju da se neke adrese uopšte ne pojave. I kada imam više mapa, ja to radim reimenovanjem nekih foldera..
Što se alternativnih puteva tiče, tu je situacija malo drugačija. Međutim, koliko vidim na tvom primeru, nema velikih razlika u putanjama. Dakle, za vozača, koji prvi put ide na postavljeno odredište, sasvim je svejedno kojim putem. Važno da stigne. Ovo nije "kiselo grožđe", već moj rezon. Iako, voleo bih da i ja imam alternativne putanje. Ili nisam uspeo da podesim verziju 2.22 ili ona to ne nudi. Iako, ova druga mogućnost mi je malo verovatna...
Čak i u navigaciji Sygic, koja nudi apsurdne alternativne putenje koji na 15 km se razlikuju i za 3-5 km, ne može čovek znati da li je to, možda, baš optimalni put.

EDIT
Nisam uspeo da "izvučem" Lane assistant. Samo u slučaju da idem autoputem, negde kod Hitne pomoći mi se otvori deo ekrana, sivi put, ali bez nuđenja pomoćnih traka... Evo slike :

Lane.jpg

Pretpostavljam da se tvoja sugestija za put "Beograd-Budimpešta" odnosi na traženje Lane Assistant. Probaću i to u simulaciji. Iskreno, navigacija mi se sviđa i ovakva kakva je kod mene. Tako da, i ako nema alternativnih putanja i nuđenja pomoći u trakama, nije nikakav problem. Nikada nisam baš "padao" na "šminku". Važno je da navigacija korektno rutira i rerutira. Garminu, Street Pilot, do sada, nisam našao nijednu manu...
Najzgodniji mi je ovaj telefon, koji koristim. Huawei Y300. I ne smeta mi i ako bi ispao iz nosača. Možda ću ipak na Samsung Tab 4 (10.1) da instaliram Route66 ili Garmin 2.37. Da me "želja mine". Ipak, prevelik je za realnu upotrebu...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
4.880
jesi probao malo duže rute recimo beograd budimpešta budapest pa neka ulica.

EDIT: mislio sam zbog alternativa u rutama

nisam siguran da baš verzija ima veze što ne nudi alternativne rute

kod mene su ubačeni sid fajlovi jedan od njih je fast routing.sid

kad podesiš eco route onda ima i treća alternativa

screenshot2015-07-10-15-.png

EDIT: SID fajlove je bolje držati na putanji
Garmin/.system/SID/
kao i jcv fajlove u
Garmin/.System/JCV/

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
SID fajlove je bolje držati na putanji Garmin/SID/ kao i JCV fajlove u Garmin/JCV/
Iako već 2 sata isčitavam, nigde ne nađoh ni SID fajlove, ni JVC. Takođe ne znam odakle da skinem ni building fajl gmap3d.img. Ne znam čemu služe SID i JVC ? Jedino sam dodatno skinuo POI. U folderu Garmin, koji sam skinuo i koji korektno radi, u folderu .System (gde je mapa, tj. 3 fajla : gmapprom.img, gmapbmap.img, gmaptz.img) postoje folderi SID i JVC, ali su prazni.
Zamolio bih te da mi pomogneš u vezi SID, JVC i Building. Odakle da ih download-ujem ?
Da li će ovi fajlovi ulepšati navigaciju. To svakako ocekujem od Building...

Garmin je zaista odlična navigacija. Evo slika sa "istorijom" današnjih vožnji. Veoma korisna opcija. Kao što se vidi, prešao sam 39 km. Sračunato je koliko je potrošeno goriva, prosečna potrošnja, istorija jedne putanje...

Garmin history S.jpg

Inače, rutiranje navigacije Garmin je identično sa rutiranjem mog "favorita" HERE Maps. Pošto nemam razloga da budem pristrasan, možda će primat preuzeti Garmin. Zbog svih ovih opcija koje su sjajno realizovane...

Rutiranje S.jpg

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
Alternativne putanje u GARMIN Street Pilot 2.22

Slučajno sam otkrio način postavljanja destinacije, kada se pojavljuju alternativne putanje. Sa mesta, gde sam se tada nalazio, želeo sam da odem do TC "Tempo", kod Ade Ciganlije. Tapnuo sam na lupu (Kuda ?) , otvorio se drugi ekran, u polje "Unesite pojam za pretragu" sam upisao reč tempo i kada se pojavio spisak, tapnuo sam na stavku koja je bila najverovatnija. Otvorio se sledeći ekran, tapnuo sam na "Rute"...

Alt 1 S.jpg

i, na moje iznenađenje, pojavile su se alternativne putanje :

Alt 2 S.jpg

Dakle, normalno ih ima i u verziji 2.22. Do sada sam, kod kuće, analizirajući Garmin navigaciju, uvek koristio proceduru:tapnem na "Aplikacije" (prva sika na gornjoj velikoj), zatim "Planer puta", nakon toga sledi određivanje tačaka ili preko adresa ili preko mape...Tada navigacija ponudi samo jednu putanju... Pošto se navigacija normalno koristi od neke lokacije, gde se nalazimo, i uz uključen GPS, normalnije da se putanja odredi na gore prikazani način, tj preko ikone
"Kuda ?"

jcv fajlovi pokazuju ovaj desni deo ekrana
junction view :

cne20121jcv.png

Što se tiče Junction view, ostaje mi da pronađen gde se, na mapi koju koristim, pojavljuje prikaz odvajanja traka autoputa na ekranu i da tada simuliram na svojoj navigaciji. Pošto nemam mapu Poljske, ne mogu simulirati sliku koja ilustruje značaj JCV fajla.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
GARMIN Street Pilot, testiranje verzija 2.22 i 2.37 u realnom radu.
Obe verzije rade korektno u ON režimu.

Pošto se pokrenula nepotrebna diskusija po pitanju verzija 2.22 i 2.37, namera mi je bila da ipak isprobam obe verzije Garmin android navigacije u realnim uslovima. Iako je bilo dosta komplikovano u vožnji paralelno praviti skrinšotove na 2 telefona i pritom voditi računa o bezbednoj vožnji...Prve dve slike su sa kratke večernje vožnje po Banovom Brdu. Verzija 2.22 je na telefonu Huawei, android 4.1 (Jelly Bean), rezolucija 480x800. Verzija 2.37 je na telefonu Lenovo S60, android 4.4 (KitKat), rezolucija 720x1280.

222 S copy.jpg

237 S copy.jpg

Kao što se sa gornjih slika vidi, obe verzije su sasvim korektno odredile putanju do cilja. Jedina, nebitna, razlika je što je v2.22 predvidela putanju sa skretanjem u ulicu Petra Mećave, dok je verzija 2.37 ponudila skretanje u Milana Kuča. Kako sam slušao samo v2.37, skrenuo sam u Milana Kuča. Verzija 2.22 je rerutirala i nadalje su obe navigacije vodile identičnom putanjom.

Na drugom paralelnom testiranju sam izabrao dužu relaciju, od Liona do Filmskog Grada, u dužini od oko 13km.

222 S.jpg

237 S.jpg

Prva velika slika je vezana za v2.22 a druga za 2.37. Razlika u prvim malim slikama, sa skretanjem u različitim ulicama iz Bulevara Kralja Aleksandra, je verovatno posledica mog izbora rute na telefonima. Verzija 2.22 predlaže odmah skretanje desno u Stanislava Sremčevića, a v2.37, malo dalje, desno u Gospodara Vučića. Namerno sam ignorisao i polukružnim skretanjem krenuo ka Skupštini Srbije i skretanju levo u ulicu Kneza Miloša. Obe navigacije su IDENTIČNO RERUTIRALE putanju. Radi testiranje, nisam nastavio do Kneza Miloša, već skrenuo u ulicu Kneginje Zorke. Verzija 2.22 je odmah rerutirala do Bulevara Oslobođenja. Verzija 2.37 je prvo predložila skretanje u Krunsku, zatim u Makenzijevu i, na kraju, vožnju do Bulevara Oslobođenja. Takođe, obe verzije su IDENTIČNO predvidele vožnju do petlje na Autokomandi i skretanje u Dr Milutina Ivkovića. Ja sam ipak skrenuo u Tiršovu, obe navigacije su PONOVO IDENTIČNO predložile novu putanju do Kneza Miloša. Dalje je 2.22 preporučila put preko Topčiderske Zvezde, a v2.37 putem pored Sajma. Pošto sam nastavio prema Topčideru, v2.37 je KOREKTNO RERUTIRALA i, kao i v2.22, sračunala uobičajeni put pored Miloševog konaka i dalje kroz podvožnjak i vožnju uz Košutnjak...

Dakle, obe verzije, na različitim android platformama su savršeno odradile posao za koji su namenjene a to je navigacija u relnim uslovima, uz uključen GPS prijemnik. Primetno je na svim slikama da je sada i verzija v2.37 sa ispravnim i tačnim realnim vremenom, dobijenim nakon aktiviranja GPS modula. Sve primedbe, opisane u temi Garmin Street Pilot v.2.37 Android 4.2.2+ (post #142) sa donekle nekorektnim zaključkom da je verzija 2.37 sa nestabilnom instalacijom na KitKat, kao i sve primedbe na račun rada u OFF režimu, na ovaj način, su MINIMIZIRANE. Ostao je samo nebitan problem blokiranja tastature (u realnoj vožnji) u slučaju potrebe ispravke unete adrese. Sve ostalo, RUTIRANJE i RERUTIRANJE, i u verziji 2.37 radi savršeno !

Zaključak, slobodno instalirajte verziju namenjenu androidima sa v4.2.2+. Bez obzira na početne nelogičnosti sa kojima ćete se susresti. U normalnom radu, u korišćenju u realnoj vožnji, verzija 2.37 radi bez greške. To što u OFF režimu ima malih nekorektnosti, neaktivnih svih predviđenih funkcija, sve to slobodno možemo ignorisati. Jer, po mom i ranijem uverenju, navigacije su predviđene da rade u vožnji, sa uključenim GPS prijemnikom. I da nam pomažu da stignemo do postavljenog cilja. Rad u OFF režimu je čisto igranje, eventualno zgodno za simulaciju neke putanje pre nego što se krene u vožnju. Ne bi bilo loše da i to radi bez greške, ali to nikako ne može umanjiti praktični značaj verzije 2.37

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
Najlepša navigacija, iGO - 9.6.29.483387 - 31.januar 2015. Prva analiza i male primedbe

Instaliranjem pomenute verzije sjajne navigacije iGO, dobio sam veoma zanimljivu "igricu". Toliko ima mogućnosti da je zaista zadovoljstvo istražiti ih sve i izvršiti optimalno podešavanje po svom ukusu.

2irn97o.jpg

Jutros sam prošao putem kojim obično vozim svakoga dana. Samo sam na dva mesta malo skrenuo, zbog kamera, ali se brzo vratio. Ono što je ličilo da je dupli POI, ustvari nije. Kao što vidi na gornjoj slici POI, treća mala, to su hotel Metropol i restoran Metropol, na istoj lokaciji. "Dupli" Poi je okružen na drugoj maloj slici. Dakle sve je OK. Nije greška.

14ub2w6.jpg

Nažalost, na slici Settings, prva mala, vidi se da kod mene ne nudi Markere mesta, da bih podesio šta želim da se vidi, pumpe ili sl. Potrudiću se da razjasnim ovo. Možda nedostaje nešto u sys.txt. Tu se vidi i da sam se potrudio da isključim sve kamere, osim one za brzinu, prolaz kroz crveno i žutu traku. Nažalost ostalo ih toliko da je to već i nepotrebno i neukusno. Sjajnu grafiku su opteretile kamere koje se, greškom programera, pojavljuju na horizontu, tamo gde neću ni prolaziti. Ovo je suštinski promašaj iGO navigacije. Jedino rešenje : sve ih isključiti da bi navigacija zadržala profi izgled.

i4mlqx.jpg

Trećom velikom slikom Kamere bih ilustrovao nešto što meni najviše smeta. Na kraju ću, izgleda, isključiti kamere. Na prvoj se vidi, da kada se približavam Topčiderskom parku, "izrone" kamere. Mnoge sam isključio, kao što se u prethodnoj slici Settings vidi. I dalje ih ima nepotrebno mnogo. Samo smetaju navigaciji. Od njih ne vidimo ono što je bitno. Jedino je na drugoj maloj slici, kod Skupštine Srbije, ispravno upozorenje da se približavam kameri koja beleži prolaz kroz crveno. Na trećoj, umesto da me upozorava na približavanje kameri koja beleži prekoračenje brzine, ikonica je kao za crveno svetlo. I na četvrtoj je ikonica koja bi trebalo da stoji na trećoj maloj slici. Ali,ovde je suvišna, jer ta kamera (blizu Topčiderske Zvezde) u stvarnosti ne postoji.
Po mom iskustvu, obavezne su :
1. Crveno svetlo kod Skupštine Srbije, u Bulevaru Đinđića, na Novom Bgd, kod Tošinog bunara.
2. Kamera za brzinu u Botićevoj, kod Memorijalnog centra 25. maj
3. Kamere za žutu traku kod Sajma, na Brankovom mostu, u Bulevaru Despota Stefana...
Uz još par, na Novom Beogradu, ostale NE POSTOJE. Posebno su diskutabilne one mobilne. Čemu one služe ? Ta "šuma kamera" smeta da vidimo nešto što je za vožnju mnogo bitnije : skretanje i naredno skretanje.
Na kraju, meni izuzetno smeta "zavijanje sirene" čitavim putem kroz Košutnjak. To izuzetno iritira. Razlog : nije upisano ograničenje brzine i zavijanje se čuje i pri brzini od 30km/h.
Sve ovo u vezi kamera, nije problem samo u iGO navigaciji. Sigurnosne kamere se prepisuju i pojavljuju u svim navugacijama. Tako da stvaraju veću zabunu nego što koriste. Dakle, mnogo je veća šteta od njih. Sve dok ne sednemo, ja ili neko sposobniji, pa pokušamo da izbacimo one koje su suvišne.

Ipak, opšti utisak, ova verzija navigacije iGO je sjajna ! Prelepa i vizelno i funkcionalno !

EDIT

Zahvaljujući savetima koje je dao @nenadsenn, u postu iza, skoro sve zamerke će biti sređene.
Majstor postaje...velemajstor !
Hvala @nenadsenn !

Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
07.03.2011
Poruka
3.090
@navigas
.... Nažalost, na slici Settings, prva mala, vidi se da kod mene ne nudi Markere mesta ...

Kada si u - Podesavnja karte - onda skroluj na dole prozor i imat ces jos podesavanja.
Vidi sta ti je tu aktivirano jer moguce ja da ima vise POI razne namjene na istom mjestu odn. dosta blizu.
Iskljuci neke pa vidi sta ce se desiti.

Sto se tice kamera svih vrsta zavisi koji speedcam.txt koristis. Mnogi sto se skidaju sadrze u sebi masu neprovjerenih.

...Na kraju, meni izuzetno smeta "zavijanje sirene" čitavim putem kroz Košutnjak. To izuzetno iritira. Razlog : nije upisano ograničenje brzine i zavijanje se čuje i pri brzini od 30km/h...

Podesavanja - Zvuk i upozorenja - Podesavanje upozorenja o prekoracenju brzine - i ovdje mozes podesiti kada i kako da te upozori.

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
946
Uporedna analiza preciznosti navođenja iGO navigacije i HERE Maps

Pošto sam ja pokrenuo diskusiju u temi "HERE Maps", preneću deo ovde da bi se razumela uporedna analiza preciznosti navođenja iGO navigacije i HERE Maps.

Radi se o osobini iGO navigacije da, u slučaju da se nailazi na raskrsnicu, gde je moguće skrenuti levo i desno, navigacija iGO ignoriše skretanje tamo gde je deo ulice u kontra smeru i nejasno nas obaveštava koje je sledeće skretanje.

2cr4znl.jpg

Kao što se sa prve male slike vidi, iGO nas ne obaveštava kako da iz ulice Katarine Milovuk skrenemo u ulicu koja je na našoj putanji, a to je ulica Živka Davidovića, već nas odmah priprema da je sledeće skretanje desno glasom "Za 100 m skrenite desno". Ulicu Živka Davidovića iGO ne pominje, jer smatra da se desno ne može pošto je kontra smer. Ovo je, po mom mišljenju, krupan nedostatak. Ovako nešto mi se već nekoliko puta desilo. Zašto bi vozač morao da zna koja je to ulica Mis Irbijeve i neće valjda da preračunava koliko mu je metara preostalo do sledećeg skretanja... Šta bi vozač uradio sa ovakvim navođenjem u nekom stranom gradu. Sinoć sam, posle pomenute najave, prikočio i zagledao kuda da skrenem...Nadam se da se iz slika može razumeti na šta sam mislio.
HERE Maps to odrađuje na očekivan i jedino normalan način. Prvo se iz Katarine Milovuk skreće LEVO u Živka Davidaovića a tek zatim DESNO u ulicu Mis Irbijeve. To se vidi i u popisu skretanja, datom na četvrtoj maloj slici.

Komentar koji sam preneo iz teme HERE Maps navigacija ću ilustrovati slikama u prilogu, kao i video zapisom sa glasovnim navođenjem HERE Maps, koja radi u pozadini. Pošto mi je to samo 1.5km od destinacije do koje dolazim svakog dana, nije mi bilo teško da isprobam. Kao što se sa snimka čuje, HERE navodi glasom sasvim dovoljno da se i ne mora gledati ekran navigacije. Dakle, "Vožnja po sluhu". Naravno, ne bukvalno. Mora se gledati kuda i kako se vozi.
Mogu samo konstatovati da se, samo uz glasovno navođenje HERE Maps navigacije, može voziti po gradu bez ikakvih problema. Koga interesuje, može to proveriti na snimku sa linka

Snimak počinje iz ulice Mite Ružića na Zvezdari, ide ulicom Mis Irbijeve do ulice Vojislava Ilića.
Tamo gde ne čujem nikakvo glasovno uputstvo, vozim samo prateći put. I stigao sam do autoputa bez problema. Skratio sam snimak zbog čekanja na semaforima.

PRIMER 2 :
Drugar @buran mi je predložio da gledam navigaciju, ne samo da slušam. Ali šta. Da li ikonicu za skretanje ili, nekada jedva uočljivu, linju rute. Ja sam krenuo da vozim a ne da "proučavam" ekran navigacije. Zato mi se više sviđa da slušam...Lakše mogu tada da vozim.
Nadam svi zante za pojam Turn-by-Turn : "Turn-by-turn navigation is a feature of some GPS navigation devices where directions for a selected route are continually presented to the user in the form of spoken and visual instructions". Dakle, glas, paralelno sa vizuelnim prikazom, izgovara svaki manevar u vožnji ! Nema ignorisanja skretanja ni iz jednog razloga, pa bio to i kontra smer. Vozač mora da se pripremi za sledeći manevar. To je jedna od karakteristika kvalitetnih navigacija.
Ovo što sledi je sa puta iz realne vožnje, noću, iz Filmskog Grada do Aerodroma. Sada sam uzeo samo deo, u simulaciji, da bi svi shvatili šta mi smeta u ovoj verziji iGO navigacije.

2ai5579.jpg

Kao što se vidi, putanja počinje na Mostu na Adi, pa pored Buvljaka, ide dalje... Na drugoj slici, tačno na 700m, glas kaže "Za 700 metara skrenite LEVO". Znajući gde je autoput, nisam obraćao pažnju na ovo i znao da moram skrenuti DESNO. Međutim, vozač koji se prvi put nađe na ovom putu, ili bilo kom sličnom, biće u dilemi. Da li je sledeće skretanje levo ili desno. Malo sam zastao da vidim zašto je ovako. Levo je kontra smer i zato iGO i ovde ignoriše skretanje. Kako vozač da proceni koliko mu je to metara preostalo do očiglednog skretanja. Kako da zna kada će i zašto napraviti sledeće skretanje.
Zaključak : Po mom mišljenju, ovo je ozbiljan nedostatak navi softvera iGO navigacije. Ne mora vozač stalno da gleda u ekran od 4-5 inča. Teško će videti o čemu se radi pri bilo kojoj brzini...

Prilozi

• 0 Mite Ruzic-Mis Irbijeve.jpg
    0 Mite Ruzic-Mis Irbijeve.jpg
    130,5 KB · Pregleda: 23
  • 1 Katarine Milovuk - iz Mite Ruzica.jpg
    1 Katarine Milovuk - iz Mite Ruzica.jpg
    267,8 KB · Pregleda: 21
  • 2 levo Rudjera Boskovica.jpg
    2 levo Rudjera Boskovica.jpg
    290 KB · Pregleda: 21
  • 3 niz Katarine Milovuk.jpg
    3 niz Katarine Milovuk.jpg