Najveca prevara - izbacivanje jehove iz biblije

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
То једино сведоци тврде и нико више. Сви остали знају да то није тачно. Ако кажем Господ, а не Адонај, ја нисам избацио реч из употребе. Јер свако јеврејско име има значење, нема ни једног имена да нешто не значи. Тако многи греше када кажу да се ЈХВХ не спомиње у Новом завету, јер Исус (Јешуа) значи: ЈХВХ је Спаситељ. Дакле, нико није име Божије "избацио", јер би прво настала општа пометња међу теолозима, а највише међу непријатељима Божијим који једва чекају да упере прстом у Библију и покажу како је то манипулативна и преправљана књига. Пошто сведоци не могу мењати Библију, они имају своју у којој пише оно што се њима свиђа.

Провери прво шта Јевреји кажу и како кажу, па онда увиди да је тврдња сведока најблаже речено - смешна.

Question 9.11:
What is the name of the Jewish God?

bluerule.gif

In Judaism God has several names. The most important name of God is the Tetragrammaton, YHVH. Because Jews considered it sinful to pronounce, the correct pronunciation of this name was forgotten — the original Hebrew texts only included consonants. Some conjecture that it was pronounced "Yahweh". The Hebrew letters are named Yod-Heh-Vav-Heh.

Jews also call God Adonai, or "my Lord." Since pronouncing YHVH is considered sinful, Jews would use Adonai instead in prayers. When the Masoretes added vowel pointings to the text of the Tanach in the first century CE they gave the word YHVH the vowels of Adonai, to remind the reader to say Adonai instead. Many Christian bible translators misinterpreted this to mean that God's name was Jehovah, which is the result of combining Adonai's vowels with YHVH's consonants, written using Latin orthography in which "J" is prnounced as the English "Y."

Многи хришћански преводиоци Библије погрешно тумаче значење да Божије име је Јехова, што је резултат комбиновања Адонај самогласника са ЈХВХ сугласницима, написано користећи се латинским правописом у којем "Ј" је проглашено као енглеско "Y."

All denominations of Judaism teach that the four letter name of God, YHVH, is forbidden to be uttered except by the High Priest, in the Temple. Since the Temple in Jerusalem is no longer extant, this name is never pronounced in religious rituals by Jews. Orthodox Jews never pronounce it for any reason. Some non-Orthodox Jews are willing to pronounce it, but for educational purposes only, and never in causal conversation or in prayer. Instead of pronouncing YHVH during prayer, Jews say "Adonai". Note that, in Israel, observant Jews would also often use the word "shmo" ("shem shelo", His name, literally the name that is of Him) during conversations for similar purpose.

Све деноминације јудаизма подучавају да име - четири слова од Бога, ЈХВХ, је забрањено да буде изговорено осим од стране првосвештеника, у Храму.

Jews often build "fences" around the basic laws, so that there is no chance that the main law will ever be broken. As such, it is common Jewish practice among to restrict the use of the word "Adonai" to prayer only. In conversation many Jewish people will call God "HaShem", which is Hebrew for "the Name". Many Jews also write "G-d" instead of "God". While these substitutions are by no means required by Judaism (only the Hebrew name, not the English, is holy), they do it to remind themselves of the holiness attached to God's name.

English translations of the Bible generally render YHVH as "LORD" (in small capitals), and Adonai as "Lord" (in normal case). Scholars disagree as to the meaning of the name Yahweh - many believe it means something like "I am the One Who Is," or "I am that I am, and I cause what is."

Other Jewish names of God include:

• Adonai Emet (Truth)
  • Tzur Yisrael (The Rock of Israel)
  • Elohei Avraham, Yitzchak v'Ya'acov (God of Abraham, God of Isaac, God of Jacob)
  • Ehiyeh sh'Ehiyeh (I Am That I Am)
  • Avinu Malkeinu (Our Father, our King)
  • Ro'eh Yisrael (Shepherd of Israel)
  • Ha-Kadosh, Baruch Hu (The Holy One, Praised be He)
  • Melech ha-M'lachim (The King of Kings)
  • Makom (literally, the Place; means "The Omnipresent")
  • Magen Avraham (Shield of Abraham)
Soc.Culture.Jewish Newsgroups
Frequently Asked Questions and Answers

Можемо да видимо да Јевреји никада не изговарају (и даље) то свето име, сем у едукативне сврхе или од стране првосвештеника. А ови толико узалуд говоре име Божије, да чак и не виде колико пута крше заповест Божију. Нису ни свесни. Сви преводиоци света су знали да се не сме залуд говорити име Божије и сви су поштовали то. Само једна групација сада измишља топлу воду.

Поздрав и води рачуна, тебе ради:

7. Не узимај узалуд име Господа Бога свог; јер неће пред Господом бити прав ко узме име Његово узалуд.

http://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_God_in_Judaism

Seven names of God
The seven names of God that, once written, cannot be erased because of their holiness are the
Tetragrammaton, El, Elohim, Eloah, Elohai, Shaddai, and Tzevaot.

Седам имена Бога
Седам имена Бога која, једанпут написана, не могу бити избрисана због своје светости су Тетраграматон (ЈХВХ), Ел, Елохим, Елоах, Елохаи, Шадаи, и Тзеваот.

Е, зато се не користи узалуд. И ја себе доводим у озбиљан проблем дискутујући уопште.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
17.01.2014
Poruka
17
Kako samo JS? kazu iznela sam cinjenice.
Izbacio si Bozje ime iz upotrebe ako ga ne koristis
i ako u tvojoj Bibliji nema Bozjeg imena.

to su cinjenice.

Takodje iznosi neosnovanu laz, to nije lepo...

JS imaju svoj prevod Biblije koji je kao svaki drugi prevod priznat.
Dakle molim te da ne vredjas bez argumenata.
Biblija JS je priznata u celom svetu kao najbolji prevod.

a smesno je to sto ti neosnovano vredjas

tj tuzno

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Што нас доводи до закључка на основу логичке дедукције да ипак јеси припадник секте зване "Ј. сведоци". Ако јеси припадник, онда ја заправо и нисам погрешио, без обзира што се овде глуми неутралност, тј. добро сам претпоставио први пут. Такође на основу већ мени познатих назнака. Ко се крије иза неутралне "Female Immortal Love" ја то не знам, али видим која се наука крије, тј. извире.

Вређати некога да је овакав или онакав није исто што и рећи: "Говориш на своју штету - себи правиш проблем". Ја не вређам, али зато имам прејаке аргументе који не могу изгубити од манипулације или ваших вређања нашег разума и интелигенције. Јер ми се и не вређамо због унижавања наше инелигенције, већ због промишљеног и логистички подржаног деловања, како на интернету, тако и на нашим праговима. И још ми треба да се нешто бранимо од ваших насртаја (са лажима и манипулацијама - извртањима).

2.Петрова 3
16. Као што говори о овоме и у свима својим посланицама, у којима имају неке ствари тешке разумети, које ненаучени и неутврђени изврћу, као и остала писма, на своју погибао.

17. А ви, дакле, љубазни, знајући напред, чувајте се да преваром безаконика не будете одведени с њима, и не отпаднете од своје тврђе;

18. Него напредујте у благодати и у познању Господа нашег и спаса Исуса Христа. Њему слава и сад и у вечна времена. Амин.

36. А бремена Господњег не помињите више, јер ће свакоме бити бреме реч његова, јер изврћете речи Бога Живога, Господа над војскама, Бога нашег. (Јеремија 23)

Велики поздрав, неутрални дописниче, од тужног и нечистог наивка.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
17.01.2014
Poruka
17
Pa ok ako znas da ne valja izvrtati pismo ti ga ne izvrci.

pozdrav :)

izvini molila bih te da ne lazes o meni tek sam stigla na forum i ne poznajes me

jel ima ovde moderatorra?
da li znas da je nazivanje vere sektom vredjanje?

Molim da se iznad izbrisu lazi doticni me deklarise tek sto sam stigla
Takodje JS nisu sekta nego hriscanska vera toliko znam.

takodje treba da me pitas koje sam vere a ne da sudis.
meni su svi prevodi Biblije dobri ne smeta mi ni prevod JS. Bilije i smatram, da je najboljii najlaksi za citanje jer je savremen.

Danicic Karadzic prevod ne volim jer je pun arhaizma.
Takodje sadrzi i par apokrifnih stihova
Bakotic prevod je dosta dobar.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Takodje JS nisu sekta nego hriscanska vera toliko znam.

Култ, не само секта. Постоје одређени показатељи, нисам то ја измислио. Увек је у питању неки пророк који прави култ око себе. За 2000 година је тога било прегршт, на жалост. Много душа је било заведено по таквим култовима.

Danicic Karadzic prevod ne volim jer je pun arhaizma.
Takodje sadrzi i par apokrifnih stihova

Типичне тврдње. Као сама си открила ту истину? Сутра мало. Јавило ти се да има апокрифних стихова у Библији.

Да ли је Исус анђео Михаило?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
3Mojs.19:12.
Ne kunite se lažljivo mojim imenom da ne oskvrnete ime Boga svojega. Ja sam Jehova.

3Mojs22:32
Ne oskvrnjujte moje sveto ime

3Mojs 21:6
Neka budu sveti svome Bogu i neka ne oskvrnjuju ime svoga Boga, jer oni prinose paljene žrtve Jehovine, hranu svoga Boga.

3Mojs22:2
“Kaži Aronu i sinovima njegovim neka se čuvaju da ne obeščaste svete stvari sinova Izraelovih i da ne oskvrnjuju moje sveto ime stvarima koje mi oni posvećuju.

(2. Mojsijeva 20:7) Ne spominji ime Jehove, Boga svojega, na nedostojan način, jer Jehova neće ostaviti nekažnjena onoga koji nedostojno spominje ime njegovo.

3Mojs24:16
Onaj tko pohuli na ime Jehovino neka se pogubi. Neka ga sva zajednica zaspe kamenjem. Bio došljak ili rođeni Izraelac, ako pohuli na ime Božje, neka se pogubi.

A ti ga slobodno zovi Jahavahu , imas li jos predloga za tudje glasanje ??? :mig:

Sikimiki22, haha , pa ovi tekstovi govore protiv tebe, jer i ti na nedostojan nacin uzimas Bozje ime YHWH, jer mu ne znas izgovor! :D
Nije dokazano da je izgovor ''Jehova'' ispravan, cak naprotiv vecina naucnika se slaze da se izgovara ''Jahve'', ali ne mogu biti sigurni. Stoga svaki izgovor koji u sebi sadrzi YHWH moze biti ispravan ''mozda''. Stvar je u tome sto ti niti bilo ko drugi ne mozete biti sigurni kako se izgovara, i zato je svaki izgovor u stvari ''oskvrnjivanje'' i ''uzimanje imena uzalud''.
Ako mene optuzujes ''da ga uzimam uzalud'' ONDA TO ISTO CINIS I TI!
Zato ako vec insistiras na upotrebi tog imena, ja ga slobodno mogu zvati ''Jahavahu'' :) ... Po ovom tvom sto ti tvrdis..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
To o "referendumu" čak i ja,koji sam to napisao, smatram neprimerenom ili barem neukusnom sarkastičnom šalom...
Ne želim potaknuti nikakav referendum o Bogu,pogotovo ne na ovoj temi jer bi to ovde bilo neprimereno (najblaže rečeno) ... a referendum o Božjem imenu ??? ... pa ja samo, želim biti glup, jer se ovde previše ljudi smatra prepametnima a ja se želim razlikovati od njih. Nemojte se povoditi zamnom jer ja ponekad i sam sebe iznenadim svojim glupostima.
Ako je neko ozbiljno shvatio moj predlog o (nekom bilo kakvom) referendumu,neka se obrati i posavetuje sa urednikom.
(oprosti krokodile što ti posla izmišljam, kao da ga nemaš dosta)

Niko nije ozbiljno shvatio tvoj predlog o referendumu, razume se da si se salio :) A Bog ponekad moze i one koji nisu u veri(ne znam da li si vernik) upotrebiti da izrazi svoju volju, tako da nisi ti uvredio Boga niti ce ti on to uzeti za greh. Pa i ja se salim kada kazem da cu ga izgovarati ''Jahavahu'' , da bi potaknuo druge na razmisljanje. Mada je sve to neprimereno na ovoj temi, a kada Sikimiki22 odgovori sarkazmom i na ozbiljnoj temi odgovara neozbiljno, sta drugo covek da radi nego da se prilagodjava sagovorniku kao sto je i Apostol Pavle to cinio? Izvinjavam se ako sam nekog uvredio time, siguran sam da se Bog ne ljuti, ali sa nekim ljudima ne mozes drugacije razgovarati, i kako mu objasniti? Ali ja se trudim da to ne bude na tako niskom nivou kao sto je mog sagovornika..

Kako nije?, cinjenica je da crkva ne koristi Bozje Ime. Nikada nisam cula da se u crkvi spominje Bozje ime niti da ga pravoslavni vernici spominju. Ako se zna da je Bozje ime JHVH ili Jehova.
Imam razne Biblije kuci i pise i u novom zavetu Jehova.
Draga prijateljice, zna se da je Bozje ime JHWH u Starom Zavetu, u Novom zavetu ga nema u grckim manuskriptima, ako mi ne verujes, uzmi manuskripte grckih spisa Novog Zaveta pa proveri, nigde, znaci nigde u tekstu Novog Zaveta ne postoji to ime. Od 5000 postojecih manuskripata Novog Zaveta nijedan ne sadrzi Bozje ime YHWH.. Te biblije koje imas kod sebe, voleo bih da mi navedes koji su to prevodi i koji strucnjak je radio na njima? Svejedno ti prevodi su pogresni jer nisu u skladu sa grckim manuskriptima koji ne sadrze to ime.
Znaci Stari zavet sadrzi Bozje ime YHWH oko 7000 puta a Novi Zavet ne sadrzi niti jedan jedini put i zato ne bi smelo da se ubacuje u tekst, jer to je dodavanje bibliji nesto sto ona ne sadrzi. ''A ko dometne ovome , dometnuce i Bog zla na njega napisana u ovoj knjizi''.
Zato vecina Biblija sadrzi Bozje ime samo u Starom Zavetu!

Tako da nisu to Jehovini Svedoci izmislili takodje bih te molila da te neosnovane optuzbe i uvrede ne koristis, JS su za svoj prevod Biblije koristili najstarije spise i najtacniji je prevod Biblije JS.
Falsifikovana Biblija ne postoji pre je ona kojoj su izbacili Bozje ime, ta.
Postoje dokazi u manuskriptima za Bozje ime.

Nista sto ja govorim nije neosnovano, nemam ja nameru da vas vredjam, govorim ono sto je istina a ti mozes sve proveriti, mislim da nisi upoznata sa cinjenicama.
Jehovini svedoci su za svoj prevod koristili ''minority'' tekstove, i kritiku novog zaveta Westkota i Horta koji su dokazano bili spiritisti i koji su se trudili da iz svojih tekstova novog zaveta izbace: Hristovo Bozanstvo, vaskrsnuce u telu, cuda itd.. Ovo dvoje su temelj svih savremenih prevoda danas.. A ti grcki tekstovi koje su koristili za svoj prevod su dokazano naruceni od Konstantina za potrebe ekumenizma a u cilju ujedinjenja pagana sa hriscanstvom, ti spisi su zavrsili u biblioteci u aleksandriji, posto su bili od ranih hriscana odbaceni, na kraju su iskopani neosteceni jer nisu korisceni, njihovo otkrivanje bilo je i naruceno od katolika a u cilju suzbijanja reformacije.. Zato u tim tekstovima primeceno nedostaju vecina tekstova koji postoje u svim biblijama koje su radjene do 18-19 veka. A ispravnost ovih ranijih potvrdjuju pisma crkvenih otaca iz 1. i 2. veka, koji su citirali tekstove koji se u ovim drugim od Westkota i Horta i ne spominju. Time lako zakljucujemo koji su pravi i izvorni tekstovi novog zaveta, a to nisu ovi korisceni od Westkota i Horta. Na zalost njih danas koriste svi savremeni strucnjaci kao temelj svojih prevoda... Da sad ne duzim o tome jer sam ranije pisao detaljno..
Znaci sto se tice prevoda JS ne da se moze kazati da je on nepouzdan, nepouzdani su svi savremeni prevodi koji se temelje na ovim tekstovima. A a ako cemo iskljucivo o prevdu JS on po svim testovima, od lingvistickih kontekstualnih do gramatickih, pada. Da ne pricam o tome da JS u svoj prevod ubacuju strane reci i izraze kao sto je npr. onaj iz (zaharije 3:2) gde su ubacili izraz ''andjeo'' ispred reci ''Jehova'' , da bi porekli Hristovo Bozanstvo, sto sam ja i dokazao jer neki nisu verovali, pa sam im postavio transkript mog i rabinovog razgovora o ovom stavku, koji je naravno potvrdio moje navode da u Hebrejskim manuskriptima nema tog izraza ''andjeo'' ispred reci ''jehova''.
Ne samo ovaj stavak, neko neborojeno mnogo stihova sadrzi namerno ubacene reci kojih u grckom i hebrejskom tekstu nema, ili su reci namerno iskrivljene da bi podrzali ucenje JS kao sto je slucaj sa grckom reci ''parousija'' koju oni prevode sa ''prisutnost''. Isti je slucaj i sa ovim ubacivanjem imena Jehova u tekst novog zaveta.
Dakle nemam ja nameru da te vredjam i izmisljam, vec govorim cinjenice..

Zasto je glupost da je Isus citirao Bozje ime? To je dokazano.
Cije bi ime prizivao ako ne Ime svog Oca Boga.
Nista nije dokazano. Mislim da ti je Adrian vec nesto rekao o tome gore, pa necu ponavljati ono sto sam nebrojeno mnogo puta ponovio Sikimiki22 na ovoj temi , pa procitaj gore, kad saznas sta sam rekao mozes citirati moje reci, pa me pitaj..

Evo na primer ovaj i jos mnogi drugi dajem link sa dokazima http://www.divine-name.info/archaeology.htm

5ad0.jpg

pvaf.jpg

vdwj.jpg

evo dokazi o Bozjem imenu ovde http://www.divine-name.info/archaeology.htm

PAPIRUS FOUAD 266 http://www.divine-name.info/archaeology/foead.htm

1. stoljeće pr. n. e.
[Slika]

9aq8.jpg

3av4.jpg

Grčki prijevod “Septuaginta” s Božjim imenom pisanim hebrejskim slovima

Société Royale de Papyrologie du Caire

dakle postoje dokazi o Bozjem imenu

Ovo nisu nikakvi dokazi, opet sam o tome govorio gore, ovo nisu nikakvi manuskripti Novog Zaveta, vec je to STARI ZAVET a to ustvari i nije ''manuskript'' nego ''prevod starog zaveta''(treba praviti razliku izmedju originalnih hebrejskih manuskripta i prevoda na grcki), koji apostoli niti jedan Hristov ucenik nikada nisu citirali(sto tvrde neuki strucnjaci da jesu), pa se samim tim ne moze koristiti kao dokaz za postojanje tog imena u Novom Zavetu, a kamoli o njegovom izbacivanju, jer je ovo STARI ZAVET. Procitaj sta sam ranije pisao o tome..
A ponovicu ti samo ono sto sam vise puta rekao:
Zbog cega nije moguce da je neko izbacio Bozje ime iz manuskripata N.Z?
Prost razlog je zato sto to znaci da Bog nije cuvao svoju rec od kvarenja. A ako je nije cuvao, onda ona i nije Bozja rec.
Isus Hristos je rekao: ''Nebo i zemlja ce proci ali moje reci nece proci''..
On je sam obecao da ce cuvati svoje izgovorene reci, dakle ako je on izgovarao Bozje ime YHWH, a u manuskriptima Novog Zaveta to ime ne postoji, znaci da je on dao lazno obecanje!
Dakle tvrditi da su ljudi izbacili Bozje ime Jehova iz N.Z. ravno je samoubistvu u pogledu hriscanske religije.
Jer ti time tvrdis da Bog ne postoji, i da je biblija laz, da Bog nije cuvao svoju rec..

Izbacio si Bozje ime iz upotrebe ako ga ne koristis
i ako u tvojoj Bibliji nema Bozjeg imena.

to su cinjenice.

Vidi prijateljice, Bozje ime niko nije izbacio iz biblije niti ga moze izbaciti iz manuskripata jer ih on cuva, dok u prevodima na druge jezike Bog ne cuva te tekstove jer nisu izvorni i tamo mozes ubacivati i izbacivati kako ti se svidja. I to je ono sto prevodioci rade. Ti moras praviti razliku izmedju originalnih manuskripta koji sadrze Bozje ime i prevoda na druge jezike koji ne sadrze to ime.
Te dve stvari nisu iste. Zato i ta tvrdnja da je neko izbacio Bozje ime YHWH nije u potpunosti tacna.

JS imaju svoj prevod Biblije koji je kao svaki drugi prevod priznat.
Dakle molim te da ne vredjas bez argumenata.
Biblija JS je priznata u celom svetu kao najbolji prevod.
Biblija JS ''New World Translation'' nije priznata ni od jednog strucnjaka lingviste, prevodioca ili teologa na svetu, ne znam odakle ti te dezinformacije.
Znaci 99% nije priznata kao prevod. Ne zelim da te uvredim ali strucnjak za grcki koga su JS citrali da hvali njihov prevod se kleo da nikada takvo nesto nije rekao, cak je njihov prevod nazvao ''perverzijom teksta''.
Ja cu ti posvedociti da je prevod JS citljiv, da je lako razumljiv, ali takodje pun umetnutih reci i izraza, sve sa ciljem da bi podrzali svoja ucenja..
Bilo bi dobro da sama ozbiljno istrazis ovu temu, da ne verujes ni nama niti ikom na forumu. Ove rasprave ne koriste nicemu, sve dok se sam ne osvedocis i dok nisi istrazio, a na zalost 90% JS nikada nisu uzeli da provere svoj prevod i ucenja zajednice.
Sve najbolje!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
17.10.2013
Poruka
111
Да се направи референдум, катастрофалне ли идеје и бесмислене, мења ли то чињеницу ко је Он? Никако. Јер само је један једини ЈХВХ и нема другог. Један једини који се објави, показа анђелима и који ће владати над Цаством Својим, јер Он јесте (ЈХВХ), Он је Цар над царевима, Господ над господима, Кнез над кнезовима. Шта год да неко од нас тврди или одлучи, то никако неће Њега скинути са трона. Јер од Оца изиђе и Њему се врати. А Бог је Дух, Господ над војскама.

Да вам је само секунда да схватите ко је ваш Господ, да Га признате, радост би вас обузела у духу, не бисте водили рат са осталим хришћанима који наводно избацују име Господње, а Он прослави име Господње. Да када се спомене Његово име ђаволи дрхћу и беже. Нечисти духови остављају човека у миру Божијем, јер Он нас уведе у тај мир Божији (покој) - Свој мир.

Ни Јехова, ни Алах, ни Буда, ни Кришна,..., већ само Господ ЈХВХ (који јесте, Битујући) који поста тело и име му је Син Божији, Исус који је Христос (Спаситељ). Да, то је наш Господ и Бог наш, Син Бога живога, који из Оца изиђе.
Ne ne moze to shvatiti nikad tvoja maloumna glavica koja je maloumna tolike mere kao tvoj avatar od alfe do omega. Trinitarijanci to ne mogu nikad razumeti jer su im loncici pobrkani tri u jedan te matematike nigde nema niti formule koja je proizasla kao neosnovana .

Odakle potječe vjerovanje u Trojstvo?
U djelu The New Encyclopaedia Britannica stoji: “Ni riječ ‘Trojstvo’ ni neki takav izričiti nauk ne pojavljuje se u Novom zavjetu. Osim toga ni Isus ni njegovi sljedbenici nisu namjeravali proturječiti Šemi, zapisanoj u Starom zavjetu, koja glasi: ‘Čuj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedan!’ (5. Mojs. 6:4). (...) Taj se nauk razvijao postepeno kroz više stoljeća i uz mnoge sukobe mišljenja. (...) Tek u četvrtom stoljeću (...) nauk o Trojstvu poprimio je formu koju je u osnovi zadržao sve do danas” (Micropaedia, 1976, svezak X, stranica 126).

U djelu The Encyclopedia Americana možemo pročitati: “Kršćanstvo potječe od judaizma, a judaizam je isključivo unitaristička religija [zastupa vjerovanje da je Bog jedna osoba]. Put koji je vodio od Jeruzalema do Niceje nipošto nije bio bez prepreka. Vjerovanje u Trojstvo iz četvrtog stoljeća nije točno odražavalo ranokršćansko učenje o Božjoj naravi. Naprotiv, ono je odstupalo od tog učenja” (1956, svezak XXVII, stranica 294L).

Godine 381. n. e., u Konstantinopolu je održan još jedan koncil na kojem je objavljeno da se sveti duh treba obožavati i slaviti baš kao i Oca i Sina. Godinu dana kasnije, 382. n. e., u Konstantinopolu je održan još jedan sinod koji je priznao potpuno božanstvo svetog duha.4 Te iste godine, prije koncila u Rimu, papa Damas I iznio je zbirku učenja koja crkva treba osuditi. Taj dokument, nazvan Damasova bula, uključivao je sljedeće navode:
”Ako bilo tko poriče da je Otac vječan, da je Sin vječan i da je Sveti Duh vječan: heretik je.“
”Ako bilo tko poriče da je Sin Božji pravi Bog, baš kao što je Otac pravi Bog, koji sve može, koji sve zna, i koji je jednak Ocu: heretik je.“
”Ako bilo tko poriče da je Sveti Duh (...) pravi Bog (...) koji sve može i sve zna (...) heretik je.“
”Ako bilo tko poriče da su tri osobe, Otac, Sin i Sveti Duh, istinite osobe, jednake, vječne, koje obuhvaćaju sve stvari vidljive i nevidljive, da su svemoguće (...) heretik je.“
”Ako bilo tko kaže da [Sin koji je] učinjen tijelom nije bio na nebu sa Ocem dok je bio na Zemlji: heretik je.“
”Ako bilo tko, iako kaže da je Otac Bog i da je Sin Bog i da je Sveti Duh Bog (...) ne kaže da su oni jedan Bog (...) heretik je.“5
Jezuitski izučavatelji koji su gornji tekst prevodili sa latinskog dodali su komentar: ”Papa Sv. Celestin I (422-432) očito je ove navode smatrao kanonskim zakonom; oni se mogu smatrati definicijama vjere.“6 A izučavatelj Edmund J. Fortman tvrdi da ova bula predstavlja ”zdravu i čvrstu trinitarijansku nauku“.7
Ako si pripadnik crkve koja prihvaća nauku o Trojstvu, da li ovi navodi opisuju tvoju vjeru? I da li uviđaš da vjerovanje u nauku o Trojstvu, kako je uče crkve, zahtijeva da vjeruješ da je Isus bio i na nebu dok je bio na Zemlji? To učenje slično je onome što je svećenik iz četvrtog stoljeća Atanazije naveo u svojoj knjizi O inkarnaciji:

2Tim.4:3,5.
Jer doći će vrijeme kad ljudi neće podnositi zdravo učenje, nego će po vlastitim željama gomilati sebi učitelje koji će im govoriti ono što godi njihovim ušima. 4 I odvratit će uši od istine, a okrenut će se izmišljenim pričama. 5 A ti budi trezven u svemu, trpi zlo, propovijedaj dobru vijest, potpuno izvrši svoju službu.

Kol. 1:15, 16, JB: “On [Isus Krist] je slika Boga nevidljivoga, Prvorođenac svakog stvorenja. Ta u njemu je sve stvoreno na nebesima i na zemlji.”
Zašto se onda i za Oca i za sveti duh ne kaže da su prvorođenci svakog stvorenja? No u Bibliji se taj izraz koristi samo za Sina. Prema uobičajenom značenju riječi “prvorođenac”, Isus je najstariji sin u Jehovinoj obitelji.

U Kološanima 1:16, 17 isto značenje. U 17. retku dodana je riječ “ostalog”, pa redak glasi: “On je prije svega ostalog i preko njega je sve nastalo”. To pokazuje da je i on bio stvoren, da je bio dio Božjeg stvaralaštva.

Otkr. 1:1; 3:14, JB: “Otkrivenje Isusa Krista: njemu ga dade Bog. (...) ‘I anđelu Crkve u Laodiceji napiši: “Ovo govori Amen, Svjedok vjerni i istiniti, Početak Božjeg stvorenja.”’”
Logično je zaključiti da je onaj o kome se govori u Otkrivenju 3:14 stvorenje, prvo Božje djelo stvaranja, i da ima početak. Usporedi Mudre izreke 8:22,
Jehova me stvorio. Ja sam početak stvaralačkoga puta njegovog, najranije od davnih djela njegovih.

gdje se, s čime se slažu mnogi izučavatelji Biblije, govori o Sinu kao o personificiranoj mudrosti. Prema JB i Ša, 2006, onaj o kome se govori u tom retku bio je stvoren.

Ovde ti se govori o dve razlicite osobe, i ko je koga stvorio jos na Nebu, (izuzimamo Zemlju i telo kao sto ti kazes ) Sasvim jasno dve odvojene osobe Jehova Otac i Sin Isus koji je stvoren dakle nisu jedne te iste osobe .

Mat. 20:20-23, JB: “Tada mu [Isusu] pristupi mati sinova Zebedejevih. (...) Kaže mu: ‘Reci da ova moja dva sina u tvome kraljevstvu sjednu uza te, jedan tebi zdesna, drugi slijeva.’ Isus odgovori: (...) ‘Čašu ćete moju doduše piti, ali sjesti meni zdesna ili slijeva — to nisam ja vlastan dati, to je onih kojima je pripravio moj Otac.’” (Ova bi izjava bila vrlo neobična kad bi Isus doista bio Bog, kao što se tvrdi! Je li Isus ovdje odgovarao majci Zebedejevih sinova imajući u vidu samo one ovlasti koje je imao kao čovjek? Ako je Isus doista bio, kao što kažu zagovornici Trojstva, “Bogočovjek” — dakle, i Bog i čovjek, a ne samo jedno ili drugo — da li bi onda bilo logično objašnjavati to na taj način? Zar Matej 20:23 jasno ne pokazuje da Sin nije jednak Ocu i da je Otac neka prava zadržao isključivo za sebe?)

1. Kor. 15:27, 28, JB: “[Bog] sve podloži nogama njegovim [Isusovim]. A kad veli: Sve je podloženo, jasno — sve osim Onoga koji mu je sve podložio. I kad mu sve bude podloženo, tada će se i on sam, Sin, podložiti Onomu koji je njemu sve podložio da Bog bude sve u svemu.”
U Ivanu 14:28 (JB) Isus je rekao: “Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem Ocu jer Otac je veći od mene.”

Luka4:41.
A i demoni su izlazili iz mnogih, vičući: “Ti si Sin Božji!” Ali on ih je prekoravao i nije im dopuštao da govore, jer su znali da je on Krist.

Luka8:28.
 Kad je ugledao Isusa, kriknuo je i pao ničice pred njega te povikao na sav glas: “Što ja imam s tobom, Isuse, Sine Svevišnjeg Boga?

Ako i ovde odvojis , ti si Sin , Boziji, dakle ciji je pa Boziji , sin nema jednakost sa ocem, cak su i demoni pali andjeli koji su na nebu bili ranije sa Isusom priznali da je On Sin , ne mesajuci ga sa Svevisnjim Bogom Jehovom njegovim Ocem.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
17.10.2013
Poruka
111
Niko nije ozbiljno shvatio tvoj predlog o referendumu, razume se da si se salio :) A Bog ponekad moze i one koji nisu u veri(ne znam da li si vernik) upotrebiti da izrazi svoju volju, tako da nisi ti uvredio Boga niti ce ti on to uzeti za greh. Pa i ja se salim kada kazem da cu ga izgovarati ''Jahavahu'' , da bi potaknuo druge na razmisljanje. Mada je sve to neprimereno na ovoj temi, a kada Sikimiki22 odgovori sarkazmom i na ozbiljnoj temi odgovara neozbiljno, sta drugo covek da radi nego da se prilagodjava sagovorniku kao sto je i Apostol Pavle to cinio? Izvinjavam se ako sam nekog uvredio time, siguran sam da se Bog ne ljuti, ali sa nekim ljudima ne mozes drugacije razgovarati, i kako mu objasniti? Ali ja se trudim da to ne bude na tako niskom nivou kao sto je mog sagovornika..
Ako sam ja odgovarao sa sarkazmom u vezi imena Bozijeg onda ocigledno lazes ovde pred svima , ti si taj bio koji se nije slozio sa izgovaranjem Bozijeg Imena, vec sie rekao ja cu ga nazvati Johavahu i da ti se tako svidja, no kad si pogledao stavke koje sam ti nabrojao onda si se opametio i sve nazvao kao humorom, ti si neozbiljan a znas govoriti drugome ,
vecina biblicara i strucnjaka daje prednost obliku “Jahve''.
A oblik “Jehova” u hrvatskom jeziku prisutan je najmanje od sredine 19. stoljeća, kad je Ivan Matija Skaric, rimokatolicki biblicar i prevoditelj, preveo Bibliju i pritom koristio ime “Jehova” u svom prevodu Starog zaveta, a cak i na nekim mestima u Novom zavetu gdje se javljaju starozavetni citati koji sadrže Bozje ime.

Draga prijateljice, zna se da je Bozje ime JHWH u Starom Zavetu, u Novom zavetu ga nema u grckim manuskriptima, ako mi ne verujes, uzmi manuskripte grckih spisa Novog Zaveta pa proveri, nigde, znaci nigde u tekstu Novog Zaveta ne postoji to ime. Od 5000 postojecih manuskripata Novog Zaveta nijedan ne sadrzi Bozje ime YHWH.. Te biblije koje imas kod sebe, voleo bih da mi navedes koji su to prevodi i koji strucnjak je radio na njima? Svejedno ti prevodi su pogresni jer nisu u skladu sa grckim manuskriptima koji ne sadrze to ime.
Znaci Stari zavet sadrzi Bozje ime YHWH oko 7000 puta a Novi Zavet ne sadrzi niti jedan jedini put i zato ne bi smelo da se ubacuje u tekst, jer to je dodavanje bibliji nesto sto ona ne sadrzi. ''A ko dometne ovome , dometnuce i Bog zla na njega napisana u ovoj knjizi''.
Zato vecina Biblija sadrzi Bozje ime samo u Starom Zavetu!
Ponavljas ko papagaj bezbroj puta lazi , to si i meni servirao isto prestani biti dosadan , vec smo ti pokazali ime JHVH u Septuaginti.o_O ti stvarno postajes dosadan i bezobrazan.

Nista nije dokazano. Mislim da ti je Adrian vec nesto rekao o tome gore, pa necu ponavljati ono sto sam nebrojeno mnogo puta ponovio Sikimiki22 na ovoj temi , pa procitaj gore, kad saznas sta sam rekao mozes citirati moje reci, pa me pitaj..
Nista ti nisi dokazao celo vreme samo negiras nase ono sto sam ti ja postavio isti Manuskript, po tebi svi lazu , pa nismo ga mi JS pravili da bi sada tebi posvedocili e jesi priglup moram tako da te nazovem jer si tvrdoglav zaista, nebrojeno mnogo puta sikaniranje i nepoverenje eto sta si pokazao.

Isus Hristos je rekao: ''Nebo i zemlja ce proci ali moje reci nece proci''..
On je sam obecao da ce cuvati svoje izgovorene reci, dakle ako je on izgovarao Bozje ime YHWH, a u manuskriptima Novog
Ovo vazi za vas jer ste vi izbacili Ime .

Učlanjen(a)
17.10.2013
Poruka
111
13. А Мојсије рече Богу: Ево, кад отидем к синовима Израиљевим, па им кажем: Бог отаца ваших посла ме к вама, ако ми кажу: Како Му је име? Шта ћу им казати?

14. А Господ рече Мојсију: Ја сам Онај што јесте. И рече: Тако ћеш казати синовима Израиљевим: Који јесте, Он ме посла к вама.
E vidis to je tvoj los prevod , nije rekao tako , jer JHVH znaci
“onaj koji cini da postane” , a o ono sto si ti naveo Ja sam Onaj sto jeste ukazuje samo na postojanje Boga i nista vise, ali Onaj koji cini da postane nesto mnogo vise znaci od onoga sto si ti naveo, I to je ulivalo vise poverenje u Izbavljenje Izraelaca .

Ваш задатак је да наводно докажете како постоји тајни план да се не зна име Божије (сачувај ме, Боже!), а заправо вас користе да унизите самог Господа, а да тога нисте ни свесни.
Ne nego obrnuto nas zadatak je da objavimo to Ime Bozije i da se sveti onako kako Isus Gospod Kaze u molitvi Oce nas , a Isusa postujemo kao njegovog Sina i Posrednika slabo si upucen predlazem da uzmes jedan studij sa JS kako bi blize upoznao istinu.

По задатку сте ви на овим форумима...
Da te bolje poucimo istini

Natrag