Y (Yud) - руке
H (He) - гледај, посматрај
W (Vav) - ексер, клин
H (He) - гледај, посматрај
Zanimljivo je ovo sto kazes za Bozje ime. U hebrejskom alfabetu svako slovo ima znacenje i numericki broj, gledao sam nedavno video, gde covek inace jevrejin, profesor hebrejskog, objasnjava ovu temu. Ono sto je pricao o njihovom alfabetu me je skroz fasciniralo. Svaka njihova rec citana unazad i napred, izdvojena, svako slovo, tacno otkriva samu sustinu i znacenje te reci.
Zapravo jedna napisana rec u sebi ima toliko informacija, da njom mozes da ispricas citavu pricu..
Recimo rec ''Ha Adam'' - znaci ''stvoren iz zemlje'', ali ne samo to, nego se u toj reci otkriva i postojanje Eve kao zene po imenu, kada se cita u nazad, te da je stvorena od rebra, kao i cinjenica da je covek nepotpun bez zene, da je zavisan od Boga, i da s njim treba da gradi odnos ljubavi, da je stvoren da obradjuje zemlju, da nastaje radjanjem, da je stvoren savrsen, da je nesto manji od Boga, te koliko ima hromozoma itd...Sve to iz jedne reci, a covek ne izmislja, vec iznosi dokaze, i analizira znacenje svakog slova u hebrejskom..
Zaboravio sam sta je sve jos rekao, ali je covek o jednoj reci pricao cak pola sata..
Ovakva konstrukcija slova ne postoji ni kod jednog naroda, zapravo konstrukcija hebrejskih reci je slicna konstrukciji slova kod hemijskih elemenata. H2O - recimo oznacava vodu. Rastavljen daje informacije o njenom sastavu odnosno sustini, tj. da se sastoji od vodonika i kiseonika. H-vodonik O2-kiseonik= H2O.
Ista je stvar i sa recima u hebrejskom jeziku..
Mozda je hebrejski zaista nebeski jezik..
*Na zalost ne mogu da se setim gde sam nasao taj video, samo sam na brzinu preleteo na youtubu.
Ako neko zna o tome nek javi..