Najveca prevara - izbacivanje jehove iz biblije

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
a šta misliš laodikeja kako židovi izgovaraju ovo VELIKO I SVETO IME
JHWH ???

ljudi moji nije uzalud sotona naveo ljude da odbace Ime Božje

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Oni ga ne izgovaraju, jer treću zapovest shvataju bukvalistički, ali ako to i čine ne verujem da ga izgovaraju Jehowa, pre bih rekao Jahwe.

Ja ne odbacujem ni jedno Božje ime, već ih prihvatam u biblijskom kontekstu, kao "ŠEM" odnosno skup svih karakternih osobina koje čine samu ličnost i suštinu Boga.

Meni lično nije mi problem ni da izgovaram Jehowa, kao ni Elohim, ni El Šadaj, ali skoro nikada to ne činim, već jednostavno upotrebljavam bilo u molitvi ili u svedočenju izraze GOSPOD i BOG, i sam Gospod mi svedoči da ne činim nikakvu grešku, da je tako on bi mi to sam posvedočio.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
@laodikeja
kakve veze ima druga Božja zapovijed sa izgovaranjem Božjeg imena JEHOVA?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
@laodikeja
kakve veze ima druga Božja zapovijed sa izgovaranjem Božjeg imena JEHOVA?

Izvini napravio sam lapsus, ima veze sa 3 zapovešću, jer ona nalaže da se ne uzima uzalud Božje ime, što znači da ne budemo licemerni i da se ne nazivamo Hrišćani samo po imenu a da živimo neuredno kao najgori bezbožnici, već da i po delima i karakteru odražavamo Božji lik.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
ne izgovara čovjek uzalud ime Božje u molitvi, ili kada bilo kome svjedoči za Njegovo ime ako netko zaista nezna kako se zove Bog
jer nije ni čudo koliko raznih krivih duhovnih pravaca danas postoji
a
svi se zovu kršćani
nemožeš reći da je ime Božje adonaj ili elohim jer to nije ispravno
piše ti jasno u bibliji da je samo ime JEHOVA, odvijeka - dovijeka

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
I ELOHIM i JHWH su dva imena koja se spominju u bibliji za Boga, a ima i drugih koji pojedinacno cine po jednu osobinu Bozje licnosti i karaktera.
Adonaj - Jevrejski i Kirios - Grcki znaci Gospod, i to je novozavetni pandan za sva Bozja imena koja se spominju u bibliji.
Adonaj su koristili i apostoli i prvi Hriscani Jevrejskog i neznabozackog porekla.

Ja u kontaktu sa ljudima i svedocenju nikada ne koristim Bozja imena, jer nisam video potrebu za time niti me Bog na to upucuje, cak i sa pripadnicima drugih religija, jer ljudi sami po sebi nisu neuki po pitanju ko je Hriscanski Bog, i nije potrebno izgovaranje samih njegovih imena.

Zato prioritetni cilj svakog Hriscanina treba da bude da se ljudima iznese istina o spasenju verom u Isusa Hrista, i to treba da bude centralna vest, a ne upucivanje na ime kao formu.

Apostoli nisu imali prioritetni cilj da prenose samo ime, vec su propovedali raspetog Hrista i spasenje posretstvom njegove zrtve na krstu i posrednicke sluzbe u svetinji nad svetinjama, pa to treba da bude i nas primer.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
a kako češ se razlikovati od svih drugih lažnih evanđelista
jer
mnogi ne priznaju JEHOVU Boga, a tvrde da služe i Bogu i Kristu
znači da propovjednik mora posvjedočiti za ispravno ime Božje

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Svi Hriscani koji citaju i poznaju rec Bozju znaju da je jedno od Bozjih imena Jhwh, ja sam imao prilike ga mnogo puta cujem u nekim dokumentarnim emisijama, igranim filmovima, itd.
Niko nije neuk u odnosu na ovo Bozj ime.
Ne znam da li uopste postoji to sto ti navodis, jevandjelista ili propovednik koji ne priznaje starozavetnog Boga Elohima ili Jhwh.
Istina, on ne mora njega nazvati imenom Jhwh niti bilo kojim drugim imenom da bi mu sluzio na ispravan nacin, jer izgovaranje bilo kog Bozjeg imena nije uslov spasenja.

Najjednostavnije, ako moj stav u molitvi bude recima "BOZE ili OCE NEBESKI" to je dovoljno da me Bog cuje.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
prouči malo tekst kada nađeš vremena

Vrhovni Upravitelj koji jedini nosi titulu BOG ima svoje osobno ime, a to je - JEHOVA! To je sveto ime onoga koji sjedi na prijestolju "visoku i uzvišenu.. . " i od čijeg lica teče svjetlost u sve dijelove Njegova carstva, Njegovom svjetlošću i mi vidimo svjetlost. (Psalam 36:9). Jehova je osobno ime pravoga Boga. Proroci i sveti pisci Biblije u staro hebrejskom jeziku pisali su to ime samo s četiri slova - JHVH. Starohebrejsko pismo kojim su se koristili pisci Biblije nije imalo samoglasnike. Tako da je izgovor pojedinih riječi ovisio o sklopu slova i drugim pravilima starog hebrejskog - biblijskog jezika. Ali to ime napisano s onim svetim - JHVH - čitalo se i čita se i izgovara - JEHOVA. Ovo ime znači “Ja sam onaj koji jesam...” ili “Onaj koji prouzročuje (stvara) život". Ovim svojim imenom pravi Bog se razlikuje od svih drugih lažnih bogova, i onih koji su htjeli biti bogovi, i polubogovi. U cijeloj Božjoj riječi pokazano nam je da su biblijski pravednici, proroci i sveti, zazivali ime Božje. Jer u Božjem imenuje snaga, utjeha, mir i pobjeda: “O Jehova imenom svojim pomozi mi, krepošću svojom obrani me na Sudu...” (Psalam 54:1)
“Što ću uzvratiti Jehovi za sva dobročinstva što mi je učinio? Uzet ću čašu spasenja i prizvat ću ime Jehovino.” (Psalam 116:12-13)

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Dobro si sam razumeo, ime JHWH ima svoje znacenje kojim Bog prikazuje svoju licnost, tako je sa svim Bozjim imenima u bibliji i sva su podjednako bitna.

Natrag