da bi molitva bila primljena i uslišena potrebno je zadovoljiti dva velika uvjeta
evo što piše sestra White o tome
Jedan od prvih uvjeta je da postanemo svjesni da nam je njegova pomoć potrebna.
On je obećao: “Jer ću izliti vodu na žednoga i potoke na suhu zemlju!”
(Izaija 44:3)
Oni koji su gladni i žedni pravednosti, koji čeznu za Bogom, mogu biti sigurni da će se nasititi. Srce se mora otvoriti utjecaju Duha jer inače ne može primiti Božji blagoslov.
Naša velika potreba je sama po sebi dokaz koji najrječitije govori u našu korist.
Međutim, mi moramo tražiti od Gospoda da nam to učini. On kaže: “Ištite, i dat će vam se!”
(Evanđelje Matej 7:7)
“Koji, dakle svoga Sina ne poštedje, nego ga predade za sve nas, kako, dakle, da nam s njim sve ne daruje?”
(Poslanica Rimljanima 8:32)
Ako gajimo bezakonje u svom srcu, ako smo prionuli uz bilo koji grijeh koji nam je poznat, Gospod nas neće čuti; ali, molitva pokajničke, skrušene duše uvijek će biti prihvaćena. Kada ispravimo sva zla kojih smo svjesni, tada možemo biti uvjereni da će Bog odgovoriti na naše molbe. Naše vlastite zasluge nas nikada neće preporučiti Božjoj naklonosti; Kristovom dostojnošću mi ćemo se spasiti, njegovom ćemo se krvlju očistiti; ipak, i mi sami moramo nešto doprinijeti, moramo ispuniti uvjete da budemo prihvaćeni.
Drugi element uspješne molitve je vjera.
“Jer onaj koji želi pristupiti Bogu mora vjerovati da postoji Bog i da nagrađuje one koji ga traže.”
(Poslanica Hebrejima 11:6)
Isus je rekao svojim učenicima: “Sve što ištete u svojoj molitvi vjerujte da ćete primiti; i bit će vam!”
(Evanđelje Marko 11:24)
Jesmo li ga uhvatili za riječ.
Obećanje je široko i neograničeno, i vjeran je Onaj koji ga je dao. I kada ne primimo upravo ono što smo tražili, u vrijeme za koje smo molili, i dalje moramo vjerovati da nas je Gospod čuo, i da će odgovoriti na naše molitve. Mi smo tako podložni zabludama i tako kratkovidni da ponekad tražimo i ono što nam ne bi bilo na blagoslov, pa nam naš nebeski Otac u svojoj ljubavi odgovara na molitve tako što nam daje ono što će nam poslužiti na najviše dobro – ono što bismo i mi sami poželjeli kada bi naš pogled bio božanski prosvijetljen i kada bismo stvarnost mogli vidjeti onakvu kakva jest. Kada izgleda da nam molitve nisu uslišene, moramo se držati obećanja; jer će vrijeme uslišenja sigurno doći i mi ćemo primiti blagoslov koji nam je najpotrebniji. Ali, zahtijevati da molitva uvijek bude uslišena onako kako smo željeli i da uvijek dobijemo upravo ono što smo tražili, prava je drskost. Bog je suviše mudar da bi se varao, i suviše dobar da bi onima koji hode pravedno uskratio bilo koje dobro! I zato se bez straha oslonite na njega, čak i kada odgovor na svoje molitve ne dobijete odmah! Oslonite se na njegovo obećanje: “Ištite, dat će vam se!”
(Evanđelje Matej 7:7)
Ako se budemo povodili za svojim sumnjama i strahovanjima, ako budemo pokušali da razriješimo sve ono što nam izgleda nejasno, dok još nemamo vjere, naša će se nesigurnost samo produbiti i povećati. Ali, ako budemo došli Bogu, osjećajući se bespomoćnima i ovisnima, kao što stvarno i jesmo, i u vjeri, ponizno i s povjerenjem, svoje potrebe iznesemo Onome koji sve zna, čijem pogledu ništa na svijetu nije sakriveno, koji svime upravlja svojom voljom i svojom riječju, On će moći i htjeti da usliši našu viku, i učinit će da svjetlost zasjaji u našim srcima. Iskrena molitva nas dovodi u doticaj s umom Beskonačnoga. Možda u tom trenutku nećemo imati nikakav siguran dokaz da se na lice našeg Otkupitelja nadvija nad nama s mnogo sućuti i ljubavi; ali je ipak tako. Možda nećemo osjetiti njegov vidljivi doticaj, ali je njegova ruka nad nama s mnogo ljubavi i nježnog sažaljenja.
kao što sam rekao prvi dan ovdje na forumu, tako ču tvrditi do sudnjeg dana
Biblija govori da Bog ima samo jedno jedino osobno ime JEHOVA, tako je odvijeka - dovijeka
neznam da li si znao ili ne,
u Božjem imenu JEHOVA je snaga, život, pravda, pobjeda, utjeha
kada se ime Božje izgovara s pravim ciljem sotona i anđeli njegovi bježe glavom bez obzira
takođeš i od imena Isusa Krista
nemoj misliti da se slučajno vodi velika borba oko Božjeg pravog imena
zna sotona gdje kako i šta treba da sruši grešnika, navede ga na grijeh, i onda zapetlja toliko da se više nemože osloboditi
jednom kad ustaneš na molitvu, zavapi Bogu iz sve snage, iz dubine duše i srca:
Gospodaru JEHOVA, Svevladaru svemira, blagoslovljeno ime tvoje dovijeka, slava tebi na nebesima, na zemlju imir ljudima,
u ime Isusa Krista, Spasitelja našega, ponizno te molim iz dubine duše i srca, svom snagom svojom.............
evo jedan primjer kako početi molitvu, probaj i ti pa kada Duh Sveti siđe na tebe, uputiće te u istinu