Na osnovu pisma jasno se može uvideti razlika u onome što sam ja iznosio na ovom mestu na osnovu biblije, i onoga što iznose pojedini, izvrćući smisao biblijskih izjava.
Kada biblija nešto otvoreno uči, to je jasno i nedvosmisleno, i može se prihvatiti ili odbaciti u skladu sa slobodom izbora.
Biblijsko učenje po pitanju zakona je jasno i određeno.
Poslušnost zapovestima je postavljen kao jedan od jasnih uslova spsenja po kome će se suditi ljudima, i koje predstavljaju jasan pokazatelj da li imamo ljubav prema Bogu i da li smo obraćeni
Evo i jasnih dokaza:
DRZANJE ZAPOVESTI JE USLOV SPASENJA:
`I zapita ga jedan knez govoreći: učitelju blagi! šta da učinim da naslijedim život vječni?
A Isus reče mu: što me zoveš blagijem? niko nije blag osim jednoga Boga.
Zapovijesti znaš: ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svjedoči lažno; poštuj oca i mater svoju.
A on reče: sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje.
A kad to ču Isus reče mu: još ti jedno nedostaje: prodaj sve što imaš i razdaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; i hajde za mnom.
A kad on ču to postade žalostan, jer bješe vrlo bogat.
A kad ga vidje Isus gdje postade žalostan, reče: kako je teško ući u carstvo Božije onima koji imaju bogatstvo!
Lakše je kamili proći kroz iglene uši negoli bogatome ući u carstvo Božije.
A oni koji slušahu rekoše: ko se dakle može spasti?
A on reče: što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće. ( Jevandjelje po Mateju 19. 16-26 ).
DRZANJE ZAPOVESTI JE DOKAZ DA IMAMO LJUBAV PREMA ISUSU:
Po tom znamo da ljubimo djecu Božiju kad Boga ljubimo i njegove zapovijesti držimo.
Jer je ovo ljubav Božija da zapovijesti njegove držimo; i zapovijesti njegove nijesu teške. (1 poslanica Jovanova 5. 2-3 )
DRZANJE ZAPOVESTI JE DOKAZ DA POZNAJEMO ISUSA:
I po tom razumijemo da ga poznasmo, ako zapovijesti njegove držimo.
Koji govori: poznajem ga, a zapovijesti njegovijeh ne drži, laža je, i u njemu istine nema; (1 poslanica Jovanova 2. 3-5 ).
DRZANJE ZAPOVESTI JE USLOV DA NASE MOLITVE BUDU USLISENE:
Ljubazni! ako nam srce naše ne zazire, slobodu imamo pred Bogom;
I što god zaištemo, primićemo od njega, jer zapovijesti njegove držimo i činimo što je njemu ugodno. ( 1 poslanica jovanova 3. 21-23 ).
DRZANJE ZAPOVESTI JE DOKAZ DA SMO OBRACENI I DA JE ISUS PRISUTAN U SRCU POSREDSTVOM SVOGA DUHA:
I koji drži zapovijesti njegove u njemu stoji, i on u njemu. I po tom poznajemo da stoji u nama, po Duhu koga nam je dao. ( Jovanova poslanica 3. 24. ).
JEDINSTVO SVIH 10 ZAPOVESTI-NAZVAN ZAKON SLOBODE KOJIM CE SE SUDITI SVETU:
Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je za sve,
Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik
zakona.
Tako govorite i tako tvorite kao oni koji će zakonom slobode biti suđeni; ( Jakovljeva poslanica 2. 9-11 ).
DRZANJE ZAPOVESTI JE JEDNO OD GLAVNIH OBELEZJA BOZJE CRKVE POSLEDNJEG VREMENA:
Ovdje je trpljenje svetijeh, koji drže zapovijesti Božije i vjeru Isusovu. ( Otkrivenje Jovanovo 14. 12 ).
ISUS NIJE DOSAO DA UKINE ZAKON- ZAPOVESTI ZAKONA OSTAJU DO KRAJA SVETA:
Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nijesam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne izvrši.
Ako ko pokvari jednu od ovijeh najmanjijeh zapovijesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskome; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskome. ( Jevandjelje po Mateju 5. 17-19 ).
NE MENJATI PROROSTVO I ZAKON:
Jer svjedočim svakome koji čuje riječi proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj;
I ako ko oduzme od riječi knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov dijel od knjige života, i od grada svetoga, i od onoga što je napisano u knjizi ovoj. ( Otkrivenje Jovanovo 18-19 ).