Mogu li crkve propovijedati išta osim Jevanđelja i onoga što je nauka Biblije?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Naravno da su propovijedali, čitao si , a nisi to vidio u Bibliji.

A misliš da bi vjerovao ako bih ti dao to.

A saćeš da kažeš "vidi nema nauku u Bibliji pa se izvlači".
Ja u bibliji nisam procitao da su apostoli propovedali "da ce Isus sesti na presto u jerusalimu i pokoriti rimljane"!

To su bila "ocekivanja fariseja" za sta im on nikada povoda nije dao da ocekuju, niti su apostoli to ucili!

Naravno da nemas stihove niti nauku u bibliji nego u oholosti ovde lupetas!

Da imas te stihove, dao bi ih, nego se sad sramotno izvlacis recima "ko nema oduzece mu se i ono sto ima" i slicnim izokretanjima govoreci o "formalnom tumacenju" u svoju korist praveci se "duhovnijim" od nas, a znamo koliko si jadan i ponosan.

To prosto ne pali, providan si sa svojim lazima!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Priznaješ daje pogrešila

Nije pogresila u nicemu, jer biblija govori da ce na kraju istorije sveta milost proci.
Oni su tada verovali da u to vreme prolazi milost i da Isus dolazi.

Imam samo jedno pitanje za tebe.

DA LI MISLIS DA JE GREH OCEKIVATI DRUGI DOLAZAK ISUSA HRISTA?

Ajde Laki nepiši ovde gluposti , i nesramotise

Ne znam o kakvom sramocenju govoris, osim ako ti uopste i ne verujes u Boga koji se otkriva coveku.

Citiraj Jeleninu kritiku Millera i njegova određivanja datuma.

Dok ljudi čekaju tvoj citat, evo im nešto za zabavu.

Prvi adventistički pioniri su primijenjivali ova načela. Ellen White je 1884. pisala: "Oni koji su uključeni u naviještanje vijesti trećeg anđela istražuju Pisma po istome planu koji je prihvatio otac Miller." (Priručnik teologije Adventista sedmog dana)

Sam si sebe osudio, jer vi svakog vaseg verskog poglavara nazivate Ocem.

Miler nije odredio nikakav datum, vec je to zapisano u Danilu 8 i 9 poglavlje.

Miler je samo pogresio u dogadjaju koji je tada trebao da se odigra, a to je ociscenje Svetinje.

Miler je zakljucio da je Svetinja o kojoj govori Danilo zemlja.

Bog je kasnije objavio Adventistima da se u Danilu 8 i 9 poglavlje ne govori o ociscenju zemlje, vec o nebeskoj Svetinji koju Isus cisti po Tipologiji ociscenja nebeske Svetinje.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
DA LI MISLIS DA JE GREH OCEKIVATI DRUGI DOLAZAK ISUSA HRISTA?

Evo što katolici iz dana u dan na svim Svetim misama ponavljaju: Tvoju smrt Gospodine naviještamo, Tvoje uskrsnuće slavimo i Tvoj slavni dolazak iščekujemo.

A što bi bio grijeh? Grijeh je računati datum Kristova dolaska i na taj način obmanjivati neupućene i lakovjerne ljude.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
A što bi bio grijeh? Grijeh je računati datum Kristova dolaska i na taj način obmanjivati neupućene i lakovjerne ljude.

Greh je i kada se to računanje pokaže lažnim izmišljati nekakvo seljenje, zatim da se opet računa datum, da ne govorim o tome da se govori kako je Isus rekao da se predomislio jer je "crkva" zakazala.

Zatim je greh uslovljavati spasenje pravilima koja nigde nisu data. Greh je i tvrdnja da umesto Isusove dve zapoovesti, najveće od svih, svetli 4 ta zapovest...
No badava odgovaramo. Oni ne veruju Bogu, nego onome što "vesnica" tvrdi da joj je "bog" rekao.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Greh je i kada se to računanje pokaže lažnim izmišljati nekakvo seljenje, zatim da se opet računa datum, da ne govorim o tome da se govori kako je Isus rekao da se predomislio jer je "crkva" zakazala.

Ovo je odgovor mome bratu Darthu:

1 A Joni bi vrlo nedrago, i rasrdi se.
2 I pomoli se Gospodu i reče: Gospode! Ne rekoh li to kad još bejah u svojoj zemlji? Zato htedoh pre pobeći u Tarsis;
jer znah da si Ti Bog milostiv i žalostiv, spor na gnev i obilan milosrđem i kaješ se oda zla.
3 Sada Gospode, uzmi dušu moju od mene, jer mi je bolje umreti nego živeti.
4 A Gospod reče: Je li dobro što se srdiš?
5 I Jona iziđe iz grada, i sede s istoka gradu i načini onde kolibu, i seđaše pod njom u hladu da vidi šta će biti od grada.
6 A Gospod Bog zapovedi, te uzraste tikva nad Jonom da mu bude sen nad glavom da mu pomogne u muci njegovoj; i Jona se obradova tikvi veoma.
7 Potom zapovedi Bog, te dođe crv u zoru sutradan, i podgrize tikvu, te usahnu.
8 I kad ogranu sunce, posla Bog suv istočni vetar; i sunce stade žeći Jonu po glavi tako da obamiraše i požele da umre govoreći: Bolje mi je umreti nego živeti.
9 A Bog reče Joni: Je li dobro što se srdiš tikve radi? A on reče: Dobro je što se srdim do smrti.
10 A Gospod mu reče: Tebi je žao tikve, oko koje se nisi trudio, i koje nisi odgajio, nego jednu noć uzraste a drugu noć propade.
11 A meni da ne bude žao Ninevije, velikog grada, u kome ima više od sto i dvadeset hiljada ljudi koji još ne znaju šta je desno šta li levo, i mnogo stoke?

Jona 4, 1-11.

Zatim je greh uslovljavati spasenje pravilima koja nigde nisu data. Greh je i tvrdnja da umesto Isusove dve zapoovesti, najveće od svih, svetli 4 ta zapovest... [/QUOTE]

Da Darth, greh je govoriti o dve Hristove zapovesti, a izostaviti i ovo: "Ljubi Gospoda Boga svojega... A druga je kao i ova LJUBI BLIZNJEGA SVOJEGA kao sebe samoga. O ovima dvema zapovestima VISI SAV ZAKON I PROROCI." Matej 22,37-40
Tako Darth greh je govoriti o dve Hristove zapovesti, a izjaviti da mrzis ljude, umesto da ih volis. Isto tako kreh je odbacitio i tu Hristovu izjavu : "VISI SAV ZAKON I PROROCI." U dve Hristove zapovesati sazet je ceo DEKALOG.

Tako nije greh postovai Paravila koja je Gospod Bog postavio i svjim prstom napisao na kamenim plocama da sluze za sva vremena.
Svi mi time dokazujemo imamo li ljubav orema Bogu i bliznjima.

Ako tvrdimo da imamo onda Darth sam prosudi kako se slaze ona tvoja izjava "Ja mrzim...?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303

Pa to je određivao Miler, a ne adventisti.

Van Crkve nema spasenja – Sveštenik Georgije Maksimov

I Šta sa onima koji su se rodili i umrli u nepravoslavnim zemljama, koji objektivno nisu imali priliku da čuju za Pravoslavlje?
Pre svega treba primetiti da sam način na koji je pitanje postavljeno podrazumeva da Boga u našem svetu nema. U najboljem slučaju Bog se pojavljuje nakon naše smrti, u zagrobnom svetu, a ovde, na zemlji, mi živimo sami za sebe i zato upravo od naših dela zavisi da li će čovek, koji živi u nepravoslavnoj zemlji, dobiti mogućnost da stupi u Pravoslavnu Crkvu. Eto, naši misionari će uspeti da stignu do Nove Kaledonije i – tamo će se pojaviti Crkva. Ako ne uspeju, na primer, zbog brodoloma, skupih putničkih karata ili prosto lenjosti misionara – Crkve tamo neće biti. To jest, sve određuju naša dela, slučaj, i ako mi po svom nesavršenstvu i nemoći nismo u stanju da donesemo Blagu vest do neke zemlje, Bogu ostaje samo da nemoćno tuguje zbog toga i da traži mogućnost da spasava nesrećne stanovnike Nove Kaledonije nakon smrti.

Svedokverni

Po učenju PC (koje naravno nije biblijsko ljudi se mogu spasiti i nakon smrti.

I ovdje je naglasak da je spasenje samo u PC.

Biblija kaže nema.

Jevrejima 9,27I kao što je ljudima određeno jednom umrijeti, a potom sud.

Pismo kaže: Luka 16,26I preko svega toga postavljena je među nama i vama velika propast, da ovi koji bi htjeli odovud k vama prijeći, ne mogu, niti oni otuda k nama da prelaze.

Bog kaže da će dati svakome po njegovim djelima.

da dam svakome po delima njegovim. Otkrivenje

I u Tebe je, Gospode, milost; jer Ti plaćaš svakome po delima njegovim. Psalam 62,12

Otkrivenje 2,23 I poznaće sve crkve da sam ja (Hrist) koji ispitujem srca i bubrege i daću vam svakome po delima vašima

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Po učenju PC (koje naravno nije biblijsko ljudi se mogu spasiti i nakon smrti.
Po ucenju Laodikeje ljudi se takodje mogu spasiti i nakon smrti to ti je "novo svetlo" u adventizmu! :)

Inace, naravno da se ljudi mogu spasiti i nakon smrti, jer nicije pitanje nije reseno, tek ce biti sud. Nema smisla suditi im ako su vec "osudjeni"! To onda ne bi ni bio sud nego "lakrdija"!

A sto se tice vremenske odrednice kada se sud desava da li odmah nakon smrti ili kasnije, ti i ne znas da Biblija govori o vise sudova!

Evo ti samo dva: "Hristos ce suditi svojim dolaskom i svojim carstvom" tako pise u bibliji!

Ako uzmes izvestaj o Mojsiju iz Jude takodje vidimo da postoji i sud koji se desava odmah nakon smrti (to je treci sud), jer se o pitanju "Mojsijevog tela" raspravljalo odmah po smrti. A to nije bilo pitanje samog tela (buduceg vaskrsenja), vec se odnosilo na dusu i gresnost tj. da li Bog ima prava dati Mojsiju zivot buduci da je on sagresio! A znamo da jeste, zato mu je i zabranjeno da udje u obecanu zemlju!

Elem, pise i to da je Hristos propovedao pretpotopnim ljudima (mrtvima u tamnici) koji su kaznjeni zatvorom nakon smrti, pa to izvrcete! Vi sve izvrcete!

Naravno da ima sud nakon smrti, to je privremeni sud! Kao sto svaki osudjenik mora biti zadrzan u pritvoru do konacne presude. Dva puta mu se sudi, prvi put u skladu sa dostupnim dokazima mu se odredjuje pritvor a drugi put se ceo slucaj razmatra na sudu.

I andjeli su u tamnici pod okovima, zatvoreni, cekajuci konacni sud! Tako se i ljudima izrice kazna! Postoji mera zadrzavanja i kazna zatvora koja se izrice odmah po smrti, a potom sledi sudjenje!

Lupetate ovde i bulaznite teske gluposti!

Onaj izvestaj gde pise da "ne mogu da prelaze iz zatvora tj. pakla u raj", pa naravno da ne mogu izlaziti iz zatvora do konacnog suda. Ali postoje izuzeci, kada Bog neciji slucaj razmatra ranije, kao sto je to bio slucaj Mojsija. Tako je Hristos i slucaj pretpotopnih ljudi razmatrao ranije. A svakom ce biti pravedno sudjeno na kraju i naravno da postoji sansa i za njih.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Po ucenju Laodikeje ljudi se takodje mogu spasiti i nakon smrti to ti je "novo svetlo" u adventizmu! :)

Inace, naravno da se ljudi mogu spasiti i nakon smrti, jer nicije pitanje nije reseno, tek ce biti sud. Nema smisla suditi im ako su vec "osudjeni"! To onda ne bi ni bio sud nego "lakrdija"!

A sto se tice vremenske odrednice kada se sud desava da li odmah nakon smrti ili kasnije, ti i ne znas da Biblija govori o vise sudova!

Opa Mire, znači bliži se povećavanje broja fundamentala na 29. No da se mi vratimo na ovo što si sada napisao. Ako bi se stvari gledale sa ljudske perspektive, onda bi ovo tvoje pojašnjavanje išlo na ruku EGWistima i njihovom "istražnom postupku".

Ali stvari nisu tako jednostavne. Nikako. Da bi se bolje razmela poruka o sudu mrtvima i živima, treba u čitavu jednačinu uvesti pojam večnosti, tačnije bezvremenosti. Duhovna ravan je van dimenzija i nije ograničena, posebno ne vremenom. Tako da ne postoji jedan sud sada, pa onda drugi sud malo kasnije, pa onda treći sud.

Sud prosto postoji. A dela koja smo počinili ovde na zemlji, životi kakve smo živeli, šta smo stavljali na prvo mesto mogu nas odvesti samo na tri mesta - stanja postojanja. Ponoviću samo na tri.

Oni koji su svojim delima, mučeništvom, životom, pokajanjem, primerom pokazali svoju vrlinu, ne ljudskim merilima gledanu, odlaze pravo u Raj da borave u prisutnosti samog Boga. Njihove duše su zagovornici, oni zagovaraju kod zagovornika, govore i mole Boga za nas. To su sveci i svetice Božije. Takvi se mogu zvati potpuno spašenima.

Drugi, kojih je najviše, kojima je grešnost tolika i takva da sprečava odlazak direktno u Raj obitavaju u onome što Crkva Zapada naziva čistilište, a Crkva Istoka mitarstvima. Njima je po milosti Božijoj dato da okaju svoje grehe, one koje nisu okajali tokom zemaljskog života.

Treći, možda najređi, odlaze pravo u pakao. Gehenu, gde je plač i škrgut zuba. Mrak i nedostatak ikakve prisutnosti Boga.

Drugima je data milost da se pokaju, trećima ne.

Ovo sve i jeste razlog zašto Crkvena tradicija moli za mrtve. Moli da im se Bog smiluje na konačnom izricanju presude. Naravno, ne molimo za one koji su sami sebi kupili kartu za pakao. Molimo za one koji su u čistilištu - mitarstvima.

Sektaši ne mole, jer negiraju kako čistilište - mitarstva, duše, tako i sam pakao. Njihova doktrina počlva na materijalističkom, ljudskom pogledu na stvari.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ako bi se stvari gledale sa ljudske perspektive, onda bi ovo tvoje pojašnjavanje išlo na ruku EGWistima i njihovom "istražnom postupku"...

Da bi se bolje razmela poruka o sudu mrtvima i živima, treba u čitavu jednačinu uvesti pojam večnosti, tačnije bezvremenosti. Duhovna ravan je van dimenzija i nije ograničena, posebno ne vremenom. Tako da ne postoji jedan sud sada, pa onda drugi sud malo kasnije, pa onda treći sud.

Slazem se, ali ja sam govorio sa ljudskog aspekta i protoka vremena, jer kako im drugacije objasniti da razumeju. Po nasem shvatanju postoji najmanje 3 suda, ali kod Boga je sve vec zavrseno u vecnosti, zato ovaj uzima stihove koji govore kao da su oni "vec osudjeni", a zaboravlja druge koji prosiruju sliku.

Hristos govori u pricama, objasnjava duhovno i vanvremensko ljudskim pojmovima i primerima. I ja tako radim.. Ali znam da koliko god se ja ili bilo ko drugi od nas trudio da im objasni, oni ce uvek traziti razne izgovore i "nelogicnosti"!

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Hristos govori u pricama, objasnjava duhovno i vanvremensko ljudskim pojmovima i primerima. I ja tako radim.. Ali znam da koliko god se ja ili bilo ko drugi od nas trudio da im objasni, oni ce uvek traziti razne izgovore i "nelogicnosti"!

Kako da nam Bog drugačije i govori nego u pričama. Zar mislimo da možemo da razumemo Boga. Pa zar nije sam rekao: "Moje misli nisu vaše misli".
Ali, kada smo već kod parabola, kod načina na koji Bog govori ljudima, a vezano je za ovo o čemu pričamo, od svih zapisanih Hristovih parabola, u samo jednoj jedinoj se učesnici pominju po imenu. Verujem da znaš o kojoj se radi, jer je već pominjana na temi o besmrtnosti duše. To je ona o bogatašu i Lazaru. Ona u kojoj je Lazar nakon smrti među prvima koje pomenuh u prethodnom postu, a bogataš u Geheni. Žedan kako vode, tako i ljudskosti, žedan Boga.

No, badava nam i to, kada oni to tumače kao priču, izokrenuto, I oni i braća im po Mileru, Džehovisti.

Inače, zar nisi primetio da su svi "biblija i samo biblija" sektaši tako selektivni. Posebno ovi sa kojima raspravljamo ovde na forumu. Sve su im parabole samo priče, i nemaju dublji smisao, sve osim one koju tumače kao proročanstvo, one o devet ludih devica. Ili kako to da od čitave zbirke knjiga, od tolikih redaka preskoče onaj o "taj čas ne znaju ni anđeli"?

O kome spasenju takvi mogu da propovedaju? O nikakvom spasenju. Oni koji čak i Boga svode na stvorenje, na anđela. No to je druga tema.

Natrag