Mogu li crkve propovijedati išta osim Jevanđelja i onoga što je nauka Biblije?

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Vaistinu Hristos Vaskrse!
I neka i u našim grešnim dušama i telima vaskrsne!

Crkva, ali i ostale verske zajednice, se mogu trojako posmatrati.
(Mada se ovo može primeniti i na sportske klubove, političke stranke....)

Ja to zovem "princip tri I": Idealno, Istorijski i Individualno.

Tako se povede razgovor o tome šta je neki vernik rekao ili uradio (individualno posmatranje),
pa se neko nadoveže kako je u gradu tom-i-tom slično bilo u ... 7. veku (istorijsko posmatranje)
a sve je u skladu sa Hristom Isusom i Crkvom Njegovom (Idealno posmatranje).

Kada nastanu svadje? Pa kada uzme individualne reči i dela jednog (ili više) vernika, potkrepi ih sa incidentom iz "nekog" veka
i počne da tvrdi da je to - ideal za koji on ili ona počne da tvrdi da je "to" Crkva, premda Crkva te reči i dela nema
u svom Simvolu Vere, molitvama Bogu, Svetim Pismima koje ispoveda i propoveda, Liturgiji niti u kanonima....
I onda oni koji znaju Crkvu jer učestvuju u njenom životu počnu da je brane od napadača koji
selektivno posmatra to Hristovo Telo, koji onda počne još više da "istražuje" tražeći "mane i greške"
u sadašnjosti i prošlosti ... Svadja na "kvadrat"!

Ja verujem da je svakom čoveku dat ... "radar" da njime posmatra sebe ali problem je što je grešna priroda
(gordost) i taj "radar" ... "izdegenerisala" pa ga mi okrećemo ka drugima i njima sudimo. O, da - mi to nazivamo
prosudjivanjem, jer pamtimo Hristove reči "ne sudite" ali opet ... kako to da ne pohvaljujemo posmatranog?
Kako to da ne ličimo na Hrista Spasa, Koji je razgrnuo mnoštvo greha jednog Natanaila i istakao jednu njegovu dobru osobinu:
"Gle zaista je Izrailjac u kome nema lukavstva!"?

brat Toma

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Kada nastanu svadje? Pa kada uzme individualne reči i dela jednog (ili više) vernika, potkrepi ih sa incidentom iz "nekog" veka
i počne da tvrdi da je to - ideal za koji on ili ona počne da tvrdi da je "to" Crkva, premda Crkva te reči i dela nema
u svom Simvolu Vere, molitvama Bogu, Svetim Pismima koje ispoveda i propoveda, Liturgiji niti u kanonima....
I onda oni koji znaju Crkvu jer učestvuju u njenom životu počnu da je brane od napadača koji
selektivno posmatra to Hristovo Telo, koji onda počne još više da "istražuje" tražeći "mane i greške"
u sadašnjosti i prošlosti ... Svadja na "kvadrat"!

Vaskrsli te Spas obradovao obiljem milosti svoje brate u Hristosu Spasu našemu

Sve što reče je tačan opis ovoga što imamo kako na forumu, tako i van njega.
Ego i prosuđivanje, sebeljublje i sotonsko podilaženje istom, i dobijemo ovo.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Tako je , a Tripica otrov sije liga , sije

Otrov i samo otrov

Pa to je vaš otrov. Nije moj.

Mozes da dajes do sutra. Kako covek koji svoje grehe ne vidi moze propovedati evandjelje drugima?

Pa to je vaše što dajem nije moje.

Provjerimo mi ipak kome pripada ovo što tripo "bljuje". Čiji je ovo otrov i koga on onečišćuje?

Mt 15,11-19: Ne onečišćuje čovjeka što ulazi u usta, nego što iz usta izlazi - to čovjeka onečišćuje. .... Naprotiv, što iz usta izlazi, iz srca izvire i to onečišćuje čovjeka. Ta iz srca izviru opake namisli, ubojstva, preljubi, bludništva, krađe, lažna svjedočanstva, psovke.

Evo, prema Isusovim riječima, otrov pripada onome čija su usta iz kojih izlazi. A onda, onoga iz čijih usta izlazi i onečišćuje.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Provjerimo mi ipak kome pripada ovo što tripo "bljuje". Čiji je ovo otrov i koga on onečišćuje?

Stavio sam imena ljudi čije su oni izjave. Dakle njihov je, moj nije.

Mt 15,11-19: Ne onečišćuje čovjeka što ulazi u usta, nego što iz usta izlazi - to čovjeka onečišćuje. .... Naprotiv, što iz usta izlazi, iz srca izvire i to onečišćuje čovjeka. Ta iz srca izviru opake namisli, ubojstva, preljubi, bludništva, krađe, lažna svjedočanstva, psovke.

Citiranje tuđih riječi ne dokazuje moje srce. To nije moj problem, vaš je tj. pravoslavaca koji su to rekli i onih koji odobravaju takvu nauku.

Evo biblijske nauke Isus je umro za sve ljude.

"Питамо се сада: кога је васкрсли Господ ослободио победом Својом над грехом и смрћу? Да ли само људе једне народности? Или једне расе? Или једнога сталежа? Или једнога друштвеног положаја? Не, никако. Такво ослобођење својство је злурадих и злобних победа земљских победилаца. Господ није назван 'Јеврејољубац', нити 'сиротољубац', нити 'аристократољубац' - него је назван: ЧОВЕКОЉУБАЦ. Своју победу, дакле, Он је наменио човеку, без обзира на све разлике које људи међу собом праве."
- Свети Владика Николај

Daću i ono što propovijeda KC, protestanti.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Evo, prema Isusovim riječima, otrov pripada onome čija su usta iz kojih izlazi. A onda, onoga iz čijih usta izlazi i onečišćuje.

Tko tako čini? Tko je čitavu svoju "teologiju" izgradio na pljuvanju levo i desno? Ko sebe gradi "pravednim" po spoljašnjosti "zakona", hrane, pića i shabata? Mi ili oni koji svoje panjeve u očima ne vide...

Prosuđuju i onečišćuju samo sami sebe. Ne i one na koje u svojoj aroganciji usmeravaju svoj otrov.

I posle isti ponavlaju, poput pokvarenog gramofona, o nekakvoj "projekciji", i o "takvom duhu"...

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
"Питамо се сада: кога је васкрсли Господ ослободио победом Својом над грехом и смрћу?
Да ли само људе једне народности? Или једне расе? Или једнога сталежа? Или једнога друштвеног положаја?
Не, никако. Такво ослобођење својство је злурадих и злобних победа земљских победилаца.
Господ није назван 'Јеврејољубац', нити 'сиротољубац', нити 'аристократољубац' - него је назван: ЧОВЕКОЉУБАЦ.
Своју победу, дакле, Он је наменио човеку, без обзира на све разлике које људи међу собом праве."
- Свети Владика Николај

Hristos vaskrse, radujmo se!

Ovo si dobro citirao.

Primetan je etnofiletizam u Crkvi, a voleo bih da ga nema!
Možda je zbog toga (ne znam, ko sam ja pa da znam!) Gospod Bog uredio
a nekoliko sveštenika je blagoslovilo da iz godine u godinu,
organizujem dolazak u Beograd pravoslavne omladine iz nekoliko zemalja.
Do sada su dolazili iz USA, Rusije, Kazahstana, Gruzije, Rumunije i Ukrajine.

Ako Bog da, dogodine planiram da organizujem dolazak Pravoslavnih Engleza, Albanaca i Holandjana.

Jer u kontaktu sa "drugačijom" Pravoslavnom braćom i sestrama, etnofilatizam se prosto "topi" a Slavoslavljenje
Hrista Spasitelja svih naroda, tj. svakog čoveka, prosto ... cveta! Svedok sam tog dogadjanja
u prošlosti a nadam se i u budućnsoti.

Ali nek ne bude moja volja, nego Božija.

brat Toma

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ovo si dobro citirao.

Možda je zbog toga (ne znam, ko sam ja pa da znam!) Gospod Bog uredio
a nekoliko sveštenika je blagoslovilo da iz godine u godinu,
organizujem dolazak u Beograd pravoslavne omladine iz nekoliko zemalja.
Do sada su dolazili iz USA, Rusije, Kazahstana, Gruzije, Rumunije i Ukrajine.

Etnofilezizam je samo preterano poistovećivanje nacije i vere, ništa drugo. Svi smo grešni, pa čak i kada to činimo u najboljoj nameri i čista srca. No tada je greh manji.

Pravedni nismo ni po čemu sem po Milosti Gospodovoj. Ponajmanje smo pravedni po danima, hrani, piću.

Niti smo pozvani da se pravdamo pred vucima u jagnjećoj koži.

Bog ti dao radosti u svemu.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303

Ne radi se samo o tome, nego o propovijedanju istog (imamo to kod vladike NIkanora) dakle u tome je problem, a ne zato što ima neko u crkvi ko ne voli druge nacije, toga ima svugdje osim kod JS, ali zato oni ne vole sve one koji su druge vjere.

Dakle ovdje se sa vrha narod i truje i evangelizira, a to ne može.

Već sam dao izjavu Amfilohija kojom pravda znamo već šta.

Ovo je već ozbiljan problem.

Kod nas toga nema, ali može čovjek da se otruje, ali je onda sam kriv za to, jer crkva ne propovijeda nešto suprotno Bibliji.

A ima i takvih, ali za to nije kriva HAC, nego oni sami.

Natrag