Miroslav-Mika Antić

Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
131
FRAGMENT

Ljubici

Mi smo oboje nalik na jedan osmeh davni,
i tako čudno slični ponekoj suzi jasnoj.
Možda je sreća samo što smo k'o nebo ravni
sišli sa istog voza na jednoj stanici kasnoj,
i pronašli u sebi da zajedno umemo
da dočekamo drumom i cvetanja i vetar,
pa da idemo bosi .... da idemo .... idemo ....
bez straha da l' postoji sledeći kilometar.

Mroslav Antić

Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
131
ČEKANJU DOĐE KRAJ

Šta mogu ja da kažem o toplom oku izvora, tako sablasno prečistom i tako glatko gordom?
Mirisalo je na nešto devičansko i oporo. Na nadremanost i gipkost. Tako se, valjda, odlivaju sve spore drevne misli i tamna mudrost dubine koja u sebi nosi nešto još dublje i davnije.
Poskidali smo odeću i skočili u vodu.
Vreme, za koje postoji izvesna nada da protiče, umirilo se i zgrušalo u pogašenim plićacima.
Ronili smo i tražili.
Sada nas je bilo četvoro: dve mreže i dva tela. Njena je lovila mene, moja je lovila nju.

U prethodnim životima, što su mi se događali poslednjih dana aprila i prve nedelje maja, u ogledalu vode upoznao sam lice njene detinje duše.
Sad sam je dodirivao od tabana do kose i osećao, glatko, kako po meni ostavlja svoj lelujavi rukopis.

Na drugom kraju izvora devojčica se grčila obavijena koprenom moje treperave nežnosti.

Doplivao sam do nje, probio se kroz mrežu i načinio telom kavez od zagrljaja.
Mreže su se zamrsile i pomešale niti. Umesto da nas ulove, mi smo ulovili njih.
I motali smo u vodi moju dušu na njenu i njenu na moju. I prvi put sam shvatio da je ovo, što činimo, mnogo veće od ljubavi. Da plivamo kroz večnost.
Miroslav Antić

Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
131
VEČNOST

To je kao kad smo bili deca
pa sam dobio ćušku
što sam među tolikim pametnim đacima
baš ja bacio kredu kroz prozor
i ekserom po tabli
zapisao svoje ime.

Miroslav Antić

Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
131
NOĆNI LOKAL

U zadimljenoj vodi nesanice
sudaraju se staklene ribe
iz trbuha im zaudaraju vinogradi
i sunčana ostrva

Ruke
žute kao sazreli klipovi
na belim bedrima vetra
pipaju mleko ritmovima

Velika iluzija
da se obilaze kontinenti
a svi u mestu tapkaju

Kelner
molim ubiti bubnjara
jer se od Johanezburga do Kamčatke
svi idiotski drže takta

Miroslav Antić

Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
131
KAD DOĐE CRVENA JESEN

Kad dođe crvena jesen
i čokot krvlju rodi,
devojke neka raspletu
kurjuka debeli švigar.

Gologlav ću se kroz polja
klatarati po vodi
pijan od vetra,
a iskren
k'o materina briga.

Poliću košulju vinom
preko celih nedara.
Pevaću nešto iz grla
i otegnuto
niz kuće.

Još sam toliko momak,
još imam toliko para
da kupim usne sveta
mokre,
crvene i vruće.

Žene,
čuvajte oči!
Ja sve odreda ločem.

Sakrijte negde ramena.
Gladan sam belih tajni.

Budem li malo divalj,
oprosti meseče-oče,
do umora sam željan
krovova zavičajnih.

Neće mi biti teško
ako sve nije plavo.
Nisam ja ovom kraju
daleki putnik stran.
Ionako sam uvek
bio i bog
i đavo
zbog neke pahulje retke
što zadocni na dlan.

Kad dođe crvena jesen,
berite vinograde.
Devojke,
rvaću se.
Otimaću vam grudi.

Doći ću da veselje
točim u serenade
uz kikot,
vrisku
i lavež
teških harmonika ludih.

Daj, neka pesme reže!
Cvokoću dirke kroz veče.
Vina, birtašice, tugo!
Vina!
Napravi požar!

Ja sam ostao isti
kao zid neokrečen
i na detinjstvo davno
miriše moja koža.

Željan sam da mi kiše
ližu kosu sa čela
i da me čaša zdravlja
pred kapijama sreta.

Kad bude crvena jesen,
neka dođu sva sela.
Još imam dosta zuba
za mokre usne sveta.

Miroslav Antić

Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
131
LIČNA PESMA

Ako hoćeš da si nešto
sasvim svoje,
sasvim lično,
ništa na tom belom svetu
ne sme da ti bude slično.

Možeš svemu biti vična,
al’ drukčije sve da umeš.
I toliko neobična
da ni sebe ne razumeš.

A znaš šta je neobično?
Znaš šta nikom nije slično?
Ti si.
Lično i prilično
i odlučno. I odlično.

Miroslav Antić

Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
131
UMESTO JEDNOG SPOMENIKA

Ima na svetu ljudi: dobri, a ne znaš zašto. Svi kukaju, a jedan među njima ćuti, ili se smeška bezazleno, ali ostale teši. Ima i on svoj roman, sa trzavicama, kuburama, malim ličnim dohotkom, ponekim većim snom, ali ga nećete čuti da se ispoveda. Čuva za sebe svoj tihi svet briga i radosti, pa i ako ga čujete jednom u godini da plane, ili ga vidite o prvom maju da je popio čašu više, nekako vam smešan, neuk, pravi amater među profesionalcima i biznismenima života.

Ima takvih ljudi. Ako ti treba lud i jak, pozoveš jednog od njih, i on ti na leđima preseli čitavu kuću. Zna se: on to ume, on nikoga nije odbio, pa je nekako i razumljivo da baš njega pozoveš. I razumljivo je, naravno, da od njega tražiš na zajam alat, kad treba nešto da se popravi. I da ručaš kod njega kad ne znaš gde ćeš. I da ga tapšeš po ramenu i da mu stalno ponavljaš:

– Ti si, stvarno, jedan veliki drugar.

Kad praviš kod kuće neku sedeljku, on je taj koji najbolje zna da spremi meso na žaru, ribu, pasulj sa rebarcima. Opašeš mu kecelju, ćušneš ga u kuhinju među žene i neprekidno ga hvališ kako je kulinarski genije. A on se smeška. Milo mu.

Kad treba da ti se popravi struja, brava, nešto na kolima, nešto u kupatilu – on to zna. Bojlere menja kao od šale. Kad ne dihtuju prozori, za jedno popodne on to uredi.

Sreo sam pre neki dan takvog jednog čoveka, starog prijatelja. Dugo se nismo videli. Ima čitavih pet godina. Šeta sa ćerkicom po suncu, a neobična mi slika: on prosed i proćelav, a dete malecno kao miš, upliće mu se oko nogu, jedva hoda, batrga se, sapliće...

Sedimo uz kafu na hladnom aprilskom suncu u bašti kafanice i razgovaramo o životu. Dete uz njega, mazi se, a on onako ogroman, pa nezgrapan, četvrtast, sa rukama kao lopate, miluje ono malo stvorenje, privija ga uz sebe, podetinjio zajedno s njim, tepa... I ja sam roditelj, i video sam i druge roditelje, ali čini mi se da sam tog prepodneva upoznao najveću ljubav na svetu: nešto ljudsko, malo, sa kikama i prćastim nosem, nešto što ne zna kako mu je ime, nešto bespomoćno belo, a već kao ume i da se duri, i da se krije iza stolica, i da se raduje, a uz njega nešto dobro i veliko, ljudina jedna sa srcem velikim kao bundeva, jedan pravi tata, koji je svima pomogao u životu, koji ima snage za tri kubikaša, a sad ume pažljivo da obriše dugmence nečijeg balavog nosa, da tepa, da recituje stihove o nekim kucama i macama, da imitira ptice i tu-tu i da menja pelene svojoj upiškenoj princezi.

Čitav dan mi nekako ispao lepši. Odlučio sam da ne odem na jedan važan sastanak, da ne pokvarim nešto u sebi samom posle ovog susreta. Odlučio sam da ne posetim neke prijatelje, da budem sam, da mi bude dobro, da mi bude kao da sam se istuširao od tmurne svakodnevice u kojoj svakog dana nekom nešto ne valja.

Ništa veliko nismo nas dvojica jedan drugom ispričali. Popili smo kafu, on je uhvatio kćer za ruku i otišli su dalje, da šetaju po suncu, jedna mala lopta, zakotrljana kraj jednog ogromnog brda koje se zove: moj dobri, veliki tata.

– Zašto vas ovaj drugar zove: Bivši prijatelju? – pita me kelner dok naplaćuje račun.

– Dugo se nismo videli, a nekada smo bili gotovo nerazdvojni, pa on to tako u šali... Inače, dobar čovek.

– I jeste valjan neki i pošten čovek – kaže kelner. – Samo, takvi pošteni uvek prođu najgore. Već pet meseci traži posao. A to dete, što vidite, usvojio ga kao bebu. Našao malu na autobuskoj stanici i odneo kući. Žena nije mogla da mu rodi, pa je usvojio dete. Ima ih koji usvajaju kerove, dragi moj.

– Manite to sa kerovima – kažem. – I kerovi su na neki način ljudi. Kad su majmuni ljudi, mogu valjda i kerovi da budu...

A dan mi odjednom ispao kao da nema sunca. Moja stara dobričina, moj dobri "bivši prijatelj", muči svoju muku sam, pod kestenovima što su tek olistali, i raduje se sam, na svoj način, sa jednim malim ljudskim bićem koje mu se sapliće oko nogu i sve je manje, klikerastije, što dalje odmiču niz ulicu.

A on, koji je svima pomogao, i kome sad niko ne ume da pomogne, on, koji se smeškao dok je sa mnom pio kafu i nijednom nije zakukao, nijednom se nije požalio, nijednom nije zatražio uslugu, što više odlazi u daljinu izgleda mi sve veći, kao da raste, viši od kestenova i od krovova.

Kao da je sam sebi digao spomenik.

Miroslav Antić

Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
131
SVATOVAC

Ništa me danas neće moći da zabrine.
To je ta istina divlja i preka.

Nebo sam gazio po barama
u slabine:
izdrži,
ne razboli se bar još pola veka.

Da kroz sve bujice golim grudima prođem.
Da za svaki krov nađem po malo grana.

Takav sam, eto.
Šašav.
Zar sam kriv što sam rođen
u kraju gde ima milion
tambura i jorgovana?

Miroslav Antić

Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
131

"U jesen uvek nestanem iz Novog Sada. Činim to zato što se svakog novembra, kao po nekom smušenom pravilu, ponovo zaljubljujem u stari most pod Tvrdjavom, u lavirint krivudavih sokačića oko Matice Srpske i Temerinske pijace, u dva prozebla labuda koji kašljucaju u jezeru Dunavskog parka, u jednu violinu kod "Maraša" ili dve violine kod "Stolca" i što sve bespomoćnije prirastam za ove ulice, za svu užurbanost prolaznika, za lepršanje jutarnjih i večernjih izdanja na Bulevaru i za šareni lom izloga koji krupnim četvrtastim očima jure u izmaglicu i monotono sivilo prosute kiše.

Verovatno znate šta znači zaboraviti sebe na nekom uglu, duž nekih drvoreda, pod nekim prozorom... znači: ostati ovde zauvek. I neka to izgleda neverovatno i romantično, znači: sećati se tamo čak na Sen Žermenu malog bifea "Lovac" iza Dnevnika ili pod kremaljskim kulama sa nostalgijom misliti na baroknu fasadu novosadske opštine, ili u betonskoj vrtoglavici Menhetna poželeti jedno spokojno popodne na obroncima kameničke obale.

Jednom su me pitali zašto sam tako gimnazijski zaljubljen u Novi Sad. Nisam umeo da odgovorim. Jer sa najdražim gradom je kao i sa najdražom ženom: nikad nećemo uspeti da objasnimo ni sebi ni drugima šta nas je to tako vezalo..."

Miroslav Antić

Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
131
MOSTOVI

U meni večeras jedna reka
razbila ogromna brda daleka,
muči se, urliče,
razmiče klance
i kida svoje zelene lance
i rije kroz moje srce i peče