Sta ces sa placebo efektom?
Covek ne veruje ni u Boga, ni u djavola, vec veruje da je cista voda lek, neko ga je prevario. Rekao mu da je voda hemoterapija, opala mu kosa, drugom su rekli da je voda lek, izlecio se od raka.
Ništa, uopšte me ne zanima šta je to, za taj izraz sam čuo davno. Opet daješ hipotetičku situaciju, pa najviše magijskog shvatanja imaš u tradicionalnim crkvama na ovim prostorima.
Da ih čuva tisovina, ikona, brojanica, tzv. sveta so i voda, oganj itd.
Kako moze to biti, ako je preduslov za cudo veza sa Bogom, i ako cudo bez Boga ne postoji?
Pogrešna predstava o Bogu je veza sa demonom, a ne sa Bogom, iako osoba misli da je u vezi sa Bogom.
Realno demoni i ne rade čuda, nego se ljudima tako čini, pa se zato kaže demoni čine čuda. Neke stvari mogu kao spuštanje ognja. Pravo čudo je ono što se ne može desiti prirodnim zakonima.
Reci ces da djavo manipulise ljudima, znam. Vama je sve sto ne mozete objasniti od djavola.
A to dokaži drugačije. Kako može neko da ima ispravnu predstavu o Bogu ako se uzda u idole, brojanice, vodu, so itd.
A ne shvatate da postoje zakonitosti.
KO je rekao da ne postoje.
Bog se koristi zakonitostima koje je uspostavio kada leci, nije to dakle nikakvo "cudo", vec nesto najnormalnije.
Njemu to ne treba, Bog se koristi silom, opet si omanuo, a može da koristi neki predmet, ali to nije princip, a vi ste od toga napravili princip, pravilo. I onda ispada da Bog stalno koristi kosti da izliječi ili oživi nekoga.
Kako onda niste uzeli blato i pljuvačku kao princip jer je i to Isus koristio, a uzeli ste samo kosti.
On deluje po principima koje je uspostavio.
On djeluje svojom silom, prirodni zakoni nisu za Njega nego za stvorenja.
Tačno je da Bog može i da koristi vjetar, kamenje, ali isto kao i kod liječenja je njegova sila, može i vodu da koristi, ali je opet Njegova sila.
Ne može, ako čovjek čini čuda onda je to ili od demona ili od Boga.
djavo je u proslosti otkrivao ovo znanje ljudima, ali nije otkrio kako ono deluje,
Šta je znanje nego kako djeluje.
Zato je sve ovo zamaskirao u religiju i mitologiju, da putem nauke privuce ljude k sebi.
I to je najviše u tradicionalnim crkvama.
S druge strane Bog ovo znanje takodje ne otkriva ljidima, jer se onda oni ne bi obracali njemu za pomoc, vec bi to znanje (kao i djavo) zloupotrebili za svoje licne sebicne interese.
Čovjeku i da otkriješ znanje on nema moć da uradi nešto. Zato se ljudi obraćaju ugl. demonima.
Ja ne znam zasto uopste pokusavas da nesto obaras, umesto da razgovaras?
Pa i razg. šta ti hoćeš da se slažem sa tobom, a ne mislim tako.
a mozda i nisam u pravu, ko kaze da jesam u svemu?
obično nisi, isto si rekao besmislicu da Bog ne voli vjersku slobodu, znači da po tebi voli prisilu na pobožnost ljudi.