Zato imam pojma šta ljudi smatraju u vezi toga. Mog komšiju je opsjeo demon i on ode kod popa ovaj mu da svete vodice da pomogne. Religija treba da usmjerava ljude ka Bogu a ne da im skreće pažnju. To je primjetio još Lav Tolstoj davno i to je napisao u svom odg. na odluku Sinoda RPC da ga isključi. Naslov "Učenje crkve (RPC) je skup praznovjerja i vradžbina.
Dajem dio iz toga.
Rečeno je takođe da ja odbacujem sve tajne. To je potpuno tačno. Sve tajne smatram niskim, grubim vradžbinama koje nisu u skladu s pojmom Boga i hrišćanskih učenja i, osim toga, smatram ih kršenjem pravih zapovijesti Jevanđelja. U krštavanju novorođenčadi ja vidim očigledno izopačenje sveg onog smisla što ga je moglo imati krštavanje odraslih koji svjesno primaju hrišćanstvo; u obavljanju tajne braka među onima koji su se sjedinili ranije, i u dopuštenju razvoda i u osvećenju braka između razvedenih, vidim direktno narušavanje i smisla i slova jevanđeljskog učenja. U periodičnom opraštanju grehova na ispovijestima vidim štetnu obmanu koja samo podstiče na grijeh i uništava strah od sagrešenja.
Isto tako u sveštanju masla, kao i u miropomazanju, vidim metode prostih vradžbina, kao i u poštovanju ikona i mošti, kao i u svim onim obredima, molitvama, zakletvama kakvih je pun trebnik. U pričešćivanju vidim obogotvorenje ploti i izopačenje hrišćanskog učenja. U sveštenstvu, pored toga što se javno priprema za obmanjivače, vidim i direktno kršenje Hristovih riječi koje direktno zabranjuju svakome, ma ko to bio, da se naziva učiteljem, ocem i nastavnikom (Jevanđelje po Mateju, 23, 8-10). Vjerujem u ljubav, a ne u vradžbine i molepstvija. (Moskva, 4. april 1901)
A sada otac Tadej
"Jer neke otrove koji ostaju u vazduhu uništava samo tamjan. I sila zla bježi kada palimo tamjan.
Šta je ovo nego magija. Demoni se smiju ovakvim razmišljanima.
Sv. Serafim Sarovski "Đavo beži od krsnog znaka".